От днес е възможно наемането с еднодневни трудови договори

От днес е възможно наемането с еднодневни трудови договори

© Юлия ЛазароваОт днес вече е възможно сключването и регистрирането на еднодневни трудови договори за краткотрайна сезонна работа в селското стопанство. Те бяха регламентирани с последните промени в Кодекса на труда.


Работодателите, които са регистрирани земеделски стопани, могат да сключват еднодневни договори за професии, неизискващи специална квалификация и само за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула. С един работник могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни. Договорите не могат да бъдат с продължителност, различна от 8 часа, както и не може да се променя формата и съдържанието им.


Хората, които са наети с еднодневни договори, няма да губят правото си на социални помощи и обезщетение за безработица. Повече информация как те да запазят правата си предоставят бюрата по труда и дирекциите "Социално подпомагане" по места.
При заверяването на договорите работодателите трябва да удостоверят със съответните документи, че са регистрирани като земеделски стопани и обработват посочените култури, а също да предоставят платежни документи за авансово внесени осигурителни вноски за фонд "Пенсии", "Трудова злополука и професионална болест", за здравно осигуряване и за Допълнително задължително пенсионно осигуряване за съответния брой работници, които ще бъдат наети.


Повече информацията за процедурата по заверяването и за начина на авансовото плащане на осигуровки, работодателите могат да получат от сайта на Главна инспекция по труда (ГИТ), както и от информационните табла на място в регионалните дирекции.


ГИТ създава специален регистър на еднодневните трудови договори и ще се следи кои работодатели не са заверили такива документи, а в същото време обработваемите им площи предполагат наемането на много работна ръка. Ще се проверяват и работодатели, които са взели договори, но обработката на площите им предполага наемането на повече работници.


От трудовата инспекция посочват, че ще се заверяват само договори, чиято форма и съдържание съответстват на утвърдения образец и само те ще се считат за валидно сключени. Не е позволено да се премахват или добавят клаузи от образеца на трудовия договор. Бланките могат да бъдат получени и попълнени в дирекция "Инспекция по труда" по местонахождение на обработваемата площ в момента на заверяването им, както и да бъдат изтеглени от сайта на ГИТ, в секция "Административно обслужване". Заверяват се два екземпляра от образците на трудови договор (задължително във формат А4), които получават един и същ уникален номер - единият се съхранява от работодателя, а другият се предоставя на работника. При проверка работещият трябва да има готовност да го предостави на контролните органи.


Данните за наетия работник не се попълват предварително в договора, а това става сутрин, непосредствено преди започване на работа. За всеки ден се сключва нов трудов договор, дори когато страните не се променят. Възнаграждението също се изплаща в края на работния ден, срещу разписка, която се съдържа в образеца на трудовия договор.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Бюрата по труда и дирекции "Социално подпомагане" в малките населени места отдавана са закрити.Кметовете първо трябва да искат щатни бройки за назначаване на такива

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Тъй е написано,пък как ще стане е друг въпрос.

 3. 3 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Добър вариант е еднодневния договор, но дано да не става с една камара "бумащина" и три дена разправия в общината цялата работа, макар и да се съмнявам. При нас всичко се случва мудно и сложно.

 4. 4 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Наистина ли има някой който мисли , че това ще работи и ще доведе до някакви резултати ?

  Все по-хубаво става :)
 5. 5 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Поредната безполезна и неработеща простащина.

  Да живее България и българският народ.
 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Значи 20 деня Х 20 работника - 400 договора за месец х 2 екземпляра = 800 листя. Гоуемо писане ще пада. Пък и се предполага, че договорите треба да са налични на нивата, зарад ГИТ, въпреки че лакирана кака с 10 см. токчета едва ли ще се вясне там.... хихихи

 7. 7 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Това е мислено, мислено... докато се напишат 10 договора и хоп, станало време за обедна почивка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 8. 8 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "С един работник могат да се сключват еднодневни договори за не повече от 90 дни."
  Как хем работиш 3 месеца, хем си получаваш парите за безработица...То е ясно, че много работници не искат да подписват договори, защото:
  1. Няма да получават помощи
  2. Ще получат по-малко пари (заради данъци и осигуровки).
  А работодателите не искат също, защото:
  1. Това представлява административна натовареност - време, човешки ресурси
  2. Трябва да увеличат надницата, за да покрият удръжките.
  Тоест - и в двете страни липсва каквото и да е желание.

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Честито прецакване

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на sorosoidnapravda
  sorosoidnapravda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Договорите не могат да бъдат с продължителност, различна от 8 часа". Те тука чорбаджиите ни загубиха за каузата, че кой ще наема работници за 8 часа, това да не ви е цивилизования Запад?

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Много прилича на вица:
  "Ученик и ученичка влизат в хотел, където дават стаи за час:
  - Извинете, тук ли давате стаи за час?
  -Да, тук.
  -Колко струва стая за един час?
  -15 лева.
  -А колко струва стаята за 15 минути?
  -Как за 15 минути?
  -Ами то на нас за повече не ни трябва..."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 12. 12 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3675 Любопитно

  До коментар [#7] от "greenhrast":

  А след обедната почивка ще трябва да се попълват разписките, защото "Възнаграждението също се изплаща в края на работния ден, срещу разписка, която се съдържа в образеца на трудовия договор." Може работникът да е нает за цялата седмица, но всеки Божи ден ще започва и завършва с излишно писане! Ето, заради подобни безсмислени изисквания не вярвам да се съберат няколко десетки милиона лв данъци, каквато сметка са си правили вносителите на промените в КТ.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 13. 13 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Весело

  На хартиен носител ли ще е или " ше си поговориме насаме " ?

  Не става ясно ?

  ))

 14. 14 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 381 Гневно

  И какво излиза сега ?

  Ще му работим за 35 лева надница и 15 лева да храним търтеите в НАП, така ли ?

  Е, нема да стане !

  Да забравят !

  ((

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK