Столичната община ще облекчава бизнеса с нов административен орган

Работата на новата структура ще започне най-рано в средата на 2016 г.

© Красимир Юскеселиев

Работата на новата структура ще започне най-рано в средата на 2016 г.Столичната община започва работа по създаването на отделен орган за насърчаването на инвестициите, който ще цели обслужването на едно гише на бизнеса, съкращаването на времето за издаването на разрешителни, подкрепа на малките и средните фирми, както и възможност големите компании да получават сертификат "Клас Б".


Преструктуриране


За целта в четвъртък на редовното заседание на общинския съвет ще бъде взето решение Столичната общинска агенция за приватизация да се преструктурира, като се създаде отдел за насърчаването на инвестиции и се обособи отдел за следприватизационен контрол, който трябва да продължи да съществува поне до 2022 г. В момента работата на приватизационната агенция е намаляла и затова тя била избрана да поеме новите функции. Обещанията са дори да има намаление на персонала, като се използва капацитетът на сегашните служители.
Намеренията днес бяха обявени на пресконференция от председателя на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ), председателя на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ), председателя на надзорния съвет на приватизационната агенция Валя Чилова (ГЕРБ) и зам.-кмета по бюджет и финанси Дончо Барбалов.


Още в края на 2012 г. Стойнев беше подготвил и внесъл за разглеждане проект за нов консорциум за подпомагане на иновативния бизнес с технологии, но в крайна сметка общинарите сега са преценили, че е назрял моментът за създаването на отделен орган, който да помага на всички фирми.


Първата стъпка е преструктурирането, след това ще бъде създадена наредба и планът е от средата на 2016 г. реално органът да започне работа. От есента ще бъде отворен и информационен офис в подлеза на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където първоначална само ще бъде давана информация, а по-късно и административни услуги.


Облекченията


Елен Герджиков очерта целта - обслужването на потенциалните инвеститори да става по-бързо, да се предлагат различни видове консултантски услуги, а Валя Чилова добави, че ще се издава и сертификат "Клас Б". С документа ще могат да се получават облекчения, които още не са уточнени, но най-вероятно ще обхване компании с инвестиция над 2 млн. лева и определен брой служители. Предвиждат се да бъдат подпомагани и стартъп фирми (start-up), като целта е София да се превърне в притегателен център за малки компании, които да развиват нови бизнеси.


По думите на Николай Стойнев в момента в София около 92% от фирмите са микропредприятия, което ще рече с до 10 служители. Всички те се сблъскват с различни административни процедури и се лутат, които трудно се откриват само на едно място, каза Стойнев и добави, че целта е още на ниво бизнес план да се дава информация за разходите и необходимите разрешителни за дейност. В момента тази информация се намирала изключително трудно и отнемала доста време.


Зам.-кметът Дончо Барбалов посочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) на човек в София е два пъти над средното за страната - 1890 евро при 5817 евро. В презентация, раздадена на журналистите, пише още, че София е на стратегическо място - до три часа полет от Западна Европа, Русия, както и от Турция и Близкия изток. Изтъкват се ниските разходи за труд, цената на тока, стабилността на банковата система, както и голям брой на висококвалифицирана работна ръка заради големия брой университети.


Приоритетни сектори


По думите на Стойнев самата агенция ще прокарва и политика за привличането на инвестиции в приоритетни сектори като IT, фармацевтичната промишленост, автомобилното оборудване и други, като вече имало доста такива фирми, които работят на територията на общината. Като пример посочи, че фирма попитала дали може общината да удължи линия на градския транспорт, с която служителите да идват на работа.


Чилова посочи, че неотдавна на среща в Брюксел е получила уверения, че София е изключително подходящо място за стартъп фирми. "България може да се превърне в един хъб на Балканите", казали й още на събитието. Тя добави, че ще се търсят и още инвеститори за рисково кредитиране, като до момента са привлечени два - Eleven и Launchub.


Общинарите уточниха, че тепърва ще се обсъжда точно какви да бъдат административните облекчения, като се надяват още в началото на следващия мандат да започне работата по писането на наредбата за агенцията. Те се похвалиха, че са постигнали пълен политически консенсус за преструктурирането на агенцията за приватизация, получили са съгласие и от работодателски организации и бизнес асоциации.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Столичната община започва работа по създаването на отделен орган за насърчаването на инвестициите, който ще цели обслужването на едно гише".
  Браво! Време беше.+++++

 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  ..."България може да се превърне в един хъб на Балканите".....

  Хъб до хъб мила моя майно льо....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Неутрално

  Вместо да съкращават лемури ,те ще правят„нови структури“ .Първо трябва да се махнат корумпетата. Една регистрация не минава без рушет.От ХЕИ до пожарната.

 4. 4 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 796 Любопитно

  С този нов орган гръцка @икия ли ще си правят?

 5. 5 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Неутрално

  голям брой на висококвалифицирана работна ръка заради големия брой университети.

  Е, това просто не е вярно!
  Мисля, че няма нужда да обяснявам...

 6. 6 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#3] от "hodounski":
  Забелязах подобни усилия у нашите в Бургас още преди години:

  8 декември 2011, четвъртък.
  „Ще дадем свобода на общините да привличат инвеститори и дори да издават сертификати за данъчни облекчения за местните данъци и такси“, заяви Ангелов на конференцията „Индустриален и логистичен парк Бургас - по-добрата концепция“ - See more at: http://novinite.bg/articles/2278/Obshtinite-shte-privlichat-investitori-s-danachni-oblekcheniya#sthash.kuF04p7n.dpuf

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2685 Любопитно

  До коментар [#6] от "Сиянието на Мрака":

  Има ли резултат от усилията?

 8. 8 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#2:"sto67nes"]Хъб до хъб мила моя майно льо...[/quote]
  От 10, един да ни се получи и ще потръгне. Кой е толкова наивен, да очаква нещата да станат идеално от първия път?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Любопитно

  [quote#5:"Додо"]голям брой на висококвалифицирана работна ръка заради големия брой университети.

  Е, това просто не е вярно!
  Мисля, че няма нужда да обяснявам...[/quote]
  Всъщност нека да видят, че има файда от учене. Младите не са толкова глупави, ще се усетят далеч по-бързо от очакваното. То иначе къде да го видят, в село Горно-нанадолнище ли?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#7] от "hodounski":

  Бургас наистина беше едно село, разкопано и неуютно от всяка гледан точка. Сега не смеем да се обадим. Даже и да поиска човек да се заяде, както правя аз, защото все пак ГЕРБ ни управлява и тук, няма за какво. Градът за много кратко време стана неузнаваем. Ама то - нова водопроводна мрежа с помпени станции в огромен квартал като Меден Рудник, детски градини, детски площадки почти пред всеки блок, нови паркинзи, улиците асфалтирани по всички правила, нови автобуси и тролейбуси, нови спортни зали, нова морска и автогари..списъкът е дълъг. Това, което ми се набива в очи, че не са само "избрани" фирми, дава се възможност на всички да се опитат в търговете за обекти. Бумащината е сведена до минимум, както чувам. Не знам откъде го докараха този кмет, ама му правим евала. Може би трябва да го направят и премиер, да видим там как ще се изяви? Или и той като Бойко ще се провали, когато отиде от селото в града

 11. 11 Профил на raven
  raven
  Рейтинг: 796 Любопитно

  До коментар [#10] от "Сиянието на Мрака":
  [quote#10:"Сиянието на Мрака"]Бургас наистина беше едно село[/quote]

  Греда...
  Малък си, не помниш.

 12. 12 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сиянието на Мрака":
  [quote#10:"Сиянието на Мрака"]Не знам откъде го докараха този кмет[/quote]
  От ГЕРБ.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#5] от "Додо":
  Намират работа на огромният брой млади хора завършващи психология , друго си е зад гишето да седи завършил психология и да ти обяснява че няма как да стане тая работа , а и във България работа за психолози няма , ние си имаме домашна ракия и приятели на които да си изливаме душата .

 14. 14 Профил на Ritter 1
  Ritter 1
  Рейтинг: 458 Весело

  СО да вземе да облекчи най-напред обслужването на граждани!

 15. 15 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Заглавието подхожда много на статия в 24 часа от 97ма година.
  Дневник, неуместно е чувството ви за хумор на подобна тема.

 16. 16 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#10] от "Сиянието на Мрака":

  кметът ви е едно от малкото попадения на партия герб. човекът си е мениджър. знае две и двеста и нищо чудно, ако го харесвате, да е кмет за мнооого мандати, дори и самостоятелно да се явява.

 17. 17 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#16:"zidane"]и нищо чудно, ако го харесвате, да е кмет за мнооого мандати[/quote]

  До коментар [#16] от "zidane":

  Съвсем сериозно и отговорно прогнозирам, че този човек, ако иска да напусне поста си, трябва да се премести в друг град. Иначе, няма отърване от бургазлии. Мало и голямо му се кланят като на истински Месия. А той просто си върши работата. Явно добросъвестното изпълнение на служебните задължения в България е прецедент, щом прави толкова голямо впечатление на обикновените хора като назе

 18. 18 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#9:"gost22"]Всъщност нека да видят, че има файда от учене. Младите не са толкова глупави, ще се усетят далеч по-бързо от очакваното. [/quote]

  Е, те досега ако не са го видяли....

 19. 19 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  [quote#1:"Сиянието на Мрака"]"Столичната община започва работа по създаването на отделен орган за насърчаването на инвестициите, който ще цели обслужването на едно гише".
  Браво! Време беше.+++++[/quote]
  Всъщност по ЗНИ тези от СО отдавна правят VIP обслужване за чуждестр5анни инвеститори . Ако продавата кщлоти най-много да ви вземат разрешителните ! Ако си построите МОЛ ще ви изградят безплатно всички инфраструктури в 1км диаметър нови тротоари , асфалт, спирки , подлези , надлези светофари и всякакви комуникации !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#11] от "raven":

  Хубу, казвам, че преди 10- 15 години беше разкопан отсякъде. нямаше нито един завършен обект както трябва. Нали не лъжа сега?

 21. 21 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#10] от "Сиянието на Мрака":

  Браво!
  Само такива неща да се чуват и да се случват!
  Че, повечето ни кметове в България имат съвсем друга идея за това, какво е просперитет на една община. Най-често те си мислят, че това значи , кметът и хората около нега да направят по няколко милиона за отрицателно време!

 22. 22 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#13] от "lout66":

  За съжаление да, това е истината!
  Големите ни университети изкарват на килограм психолози, юристи и икономисти, тоест, произвеждат безработица, а нуждите на бизнеса са в съвсем други посоки...

 23. 23 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#21:"Додо"]Най-често те си мислят, че това значи , кметът и хората около нега да направят по няколко милиона за отрицателно време! [/quote]
  Може именно тук е обяснението защо Димитър Николов е предпочитаният кмет на Бургас. Сигурно по-малко краде или пък, колкото и да е невероятно - хич не краде?! Което го прави достоен човек и по този начин печели уважението на бургазлии. Между другото, Йорданка Фандъкова също се ползува с голямо доверие сред столичани. Ученото си е учено)))

 24. 24 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Да облекчаваш бизнеса с администрация е като да лекуваш алкохолизма с водка или да гасиш пожар с бензин. Ама, че простотия.

 25. 25 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 733 Весело

  [quote#17:"Сиянието на Мрака"]Явно добросъвестното изпълнение на служебните задължения в България е прецедент, щом прави толкова голямо впечатление на обикновените хора като назе[/quote]
  няма какво да добавя! Евала!

 26. 26 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 342 Неутрално

  абсолютно излишна мярка за
  да се симулира дейност. инвеститорът,
  малкия такъв иска работеща регулаторна рамка,
  а не ааа днес пак ме върнаха в ДАГ или оооо
  ДНСК ме разкатаха от проверки за 2 квадрата
  маса с два стола и т.н. трябва да се оправят най-малко
  3 наредби (наредба 7 за проектирането на сгради, наредба 2
  за планиране на комуникациионните съоражения, наредбата за
  проектиране на детски градини, наредбата за спортни зали и стадиони и т.н.)

 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Toва не го разбрах. Общината ще прави орган, който да облекчава главоболията на инвеститорите, причинени от самата нея.

  Над 5 пъти е по-висока таксата смет за "фирмите", отколкото за "гражданите". През ноември целият бизнес се изрежда на 2 гишета, да декларира "брой съд" и да спести 20%

  14 страници е деклрацията за придобиването на един четвъртит апартамент, изпълнена с въпроси като "разполага ли имотът с течаща вода", "ремонтирана ли е покривната хидроизолация", "има ли алуминиева дограма" (само алуминиевата ги интересува, за ПВЦ не са чули още).....

  Да не говорим, че когато частен инвеститор прави нещо за милиони, от което общината ще прибира стотици хиляди данъци годишно, нея я мързи да ремонтира т100 метра тротоар до близката спирка. Типичен пример - Музейко, Технопарк София, Скишанцата, в която се нанесе ЧЕЗ - големи приказки и накрая тротоар да няма, или да е изпълнение 60 сантима надробени плочки, все едно сме в историческия център на някакво сицилианско градче.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 28. 28 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2245 Весело

  [quote#27:"cinik"]Toва не го разбрах. Общината ще прави орган, който да облекчава главоболията на инвеститорите, причинени от самата нея. [/quote]
  За да ги боли главата на правилното място и по предписания начин...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 29. 29 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Технопарк София - щели да канят Епъл, Гугъл, Тесла, Оракъл и кой беше още, само където целият източен локал на цариградско няма тротоар. Ебати селяните...

  За дребния бизнес: хора в движение - ремонтни техници, бригади за дограма, доставки електронна търговия нямат къде да спрат да си свършат работата. Пред всеки вход на голям обект местата са заети още 7 часа от коите на пристигналите чистачки и така си остават до вечерта. Защото са "безплатни" (проличава щедростта на социалната политика на общината). Всичкото загубено време в задръствания и обиколки за паркомясто влиза в цената за клиента.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Технопарка на 4-ти км, където щели да канят Гугъл, Епъл и Майкрософт, май и той е оставен без тротоар до близката автобусна спирка на Окръжна болница. Бъдещите Стив Джобс и Лари Пейдж ще трамбоват по асфалта на локалното, докато изпотени автоталибани им подсвиркват да "се размърдат малко", че "такива гейчета с изнежени ръчички и лаптопи на рамо че ги опънем като нищо!"

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 31. 31 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 460 Неутрално

  И защо трябва нещата да стават община по община?При тази изключително централизирана държава, не може ли тотална промяна, на национално ниво?А ако, имат правомощия общините могат да привличат инвеститори и с различни данъчни ставки!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 32. 32 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  "Столичната община ще облекчава бизнеса с нов административен орган"

  Ако пък заменят административния със силиконов, току-виж в региона цъфне Силиконова долина...

  Форумът е в будна кома...
 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  [quote#14:"Ritter 1"]СО да вземе да облекчи най-напред обслужването на граждани! [/quote]

  В община Стара Загора искаш данъчна оценка и ти я вадят топла от принтера. Аз нали съм свикнал от София с тридневен срок за "експресна услуга" (80 лева по памет) и 2 седмици за "обикновена", бях си заминал вече от гишето, гониха ме да ми я връчат. Питам, струва ли нещо? Как да струва, нали данъци ще ни плащате по нея?

  Само в мутрафонските градове София, Варна, там се плаща за това, да ти кажат колко да платиш. В община Варна даже се минаваше да си "пуснеш справка за задължения" - 10 лева, защото "на длъжници се отказва административна услуга". Но че не си длъжник го доказваш ти самият, като им платиш 10 лева да ти издадат справка.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK