Все още няма официално писмо от Русия за спирането на "Южен поток", обяви министърът на енергетиката

Все още няма официално писмо от Русия за спирането на "Южен поток", обяви министърът на енергетиката

© Анелия НиколоваПочти осем месеца, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви, че проектът "Южен поток" ще бъде спрян, България все още не е получила официално уведомление за това. Новината съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на парламентарния контрол, в отговор на въпрос от депутата Жельо Бойчев (БСП) за бъдещето на проектната компания "Южен поток България" АД.


В нея акционери, с по 50% от капитала, са Български енергиен холдинг (БЕХ) и "Газпром". Поради липсата на уведомление за промяна в плановете за реализация на енергийния проект смесеното дружество продължава да работи както до сега и не е извършвана промяна в капитала му, каза Теменужка Петкова.


На въпросите какви са разходите на "Южен поток България" АД от 1 декември миналата година насам и дали се назначават нови хора в дружеството, енергийният министър каза, че на тях могат да отговорят изпълнителните директори. Според Жельо Бойчев обаче се назначават нови хора и общото между тях е, че са активисти на ГЕРБ.


В отговор на тази реплика, министър Петкова само отбеляза, че от страна на БЕХ се упражнява контрол да не се възлагат тръжни процедури по проекта. Компанията е публична. Има годишни финансови отчети, а одитори, заверяват годишният й счетоводен отчет", добави енергийният министър.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK