Защо италианците ядат все по-малко паста

Защо италианците ядат все по-малко паста

© Max Rossi, Reuters



За много италианци яденето на паста във всичките й форми е важна част от националната колективна
идентичност. Въпреки това кулинарните навици се променят. Пене ал'арабиата, спагети карбонара или лазаня - едва ли има друга храна, която до такава степен да се идентифицира с Италия, както пастата. Любовта на италианците към пастата е дълбоко вкоренена в културата и идентичността им.


При все това кулинарните им навици се променят и яденето на паста значително намалява. Това пише в материал по темата ДПА, цитирана от БТА.


Според проучване през 2004 година консумацията на паста е било 28 килограма на глава от населението, а през 2013 година - 25.3 килограма, което е спад с 10%.




Апетитът на италианците към паста обаче не е единственото нещо, което се променя, отбелязват учени.
През последните 50 години има значителни промени в консумацията на паста тук, било то заради типични продукти или тенденцията на "бързото хранене", отбелязва Габриели Рикарди, професор по диетология в Неаполския университет.


"Консумацията на паста, хляб и ориз намалява постепенно", посочи Рикарди, допълвайки, че има промени и в други области като месото и зеленчуците.


Ако някога класическият римски ресторант е предлагал предимно традиционни ястия като паста или пица в менюто си, днес има все по-голям избор.


Същевременно много ресторанти започнаха да предлагат вегетариански и вегански ястия, както и екологично произведена храна. Ястия като кускус и киноа стават все по-популярни.


Освен това има все повече чуждестранни места за хапване. Китайски закусвални, суши барове, ресторанти за бързо хранене предоставят на туристите и местните жители алтернатива на тежката паста. Промените стават заради няколко фактора едновременно, отбелязва Рикарди.


Най-вече демографския фактор - населението все повече застарява в страната ни, като има все по-малко семейства и повече необвързани хора. Освен това има и наплив от имигранти, които носят със себе си техните хранителни навици, традиции и нужди, допълва той.


В допълнение преди всичко по-младите хора стават все по-внимателни към това, което ядат. Мнозина са на мнение, че от пастата се пълнее, и намаляват консумацията на тази храна.


Промененият начин на живот и навици като храненето навън, различните работни часове, дейностите за отмора също играят роля, подчертава Рикарди.


"Културните промени у населението са важен фактор", допълни той.


Например ролята на жената в Италия се е променила. Докато някога майката се е гордеела да сложи богата трапеза, днес много млади майки предпочитат бързо приготвящите се храни и обръщат внимание на здравословното хранене.


Доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) също сочи, че все по-малко италианци консумират т.нар. средиземноморска кухня. ФАО цитира такива фактори като глобализация и промяната на начина на живот. Освен това голямото предлагане води до загуба на знанието за традиционното меню.


Паоло Барила, който е директор в компания за производство на паста, е съгласен с това мнения. "Когато бях дете, нямахме кой знае какво друго", отбелязва той пред в. "Кориере дела сера".


"Сега нещата се промениха. Предлагането на продукти се утрои, като това се отнася и за пастата", допълни той.


Същевременно новите тенденции като веганската и вегетарианската кухня, екологично чистите продукти и пълнозърнестите и безглутеновите храни се разпространяват все повече.


През последните няколко години броят на хората, които се придържат към веганско и вегетарианско меню, се увеличи, посочи Рикарди.


Също така трябва да се отбележи бумът при диетичните и органичните продукти, допълва той. На всичко отгоре на фона на икономическите затруднения повече семейства разполагат с по-малко пари за харчене. В анализ на италианската асоциация на селскостопанските производители Колдирети (Coldiretti) се прави заключението, че през 2014 година италианците са похарчили с 5% по-малко за паста, със 7% по-малко за риба и с 4% по-малко за зехтин.


Въпреки промените в хранителните навици на италианците те са запазили едно нещо непроменено - значението, което отдават на яденето. Институтът за проучване на общественото мнение Censis отбелязва, че за 17.9% от анкетираните храненето е също така въпрос на гордост и идентичност. "Според италианците храненето им помага да живеят здравословно, да общуват с другите и да се чувстват част от общността," посочва институтът.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Додо
    Додо
    Рейтинг: 1004 Неутрално

    Въпреки промените в хранителните навици на италианците те са запазили едно нещо непроменено - значението, което отдават на яденето.

    Потвърждавам!
    От пет разговора на кафе с италианци, поне половината от тези разговори са се въртяли около храната и най-вече, около храната, която майките им готвят/ са им готвили и как това е несравнима, прекрасна, неповторима храна...

    А, че храната в Италия е хубава, това е безспорно!

  2. 2 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 490 Весело

    Но все пак пастата си остава една от най-вкусните храни.
    Buon apetito!

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  3. 3 Профил на mihaela77
    mihaela77
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Италианците са една от най-прекрасните нации!!!

  4. 4 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 493 Весело

    Щото има глутен


    До коментар [#3] от "mihaela77":

    Ще се аргументираш ли или шестото ти чувство ти говори като видиш красив и висок италианец

    То тези са рядкост де - масово са 1.60м - 40 кг Затова пък говорят като за 120кг

    Stef
  5. 5 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Все повече хора обръщат внимание какво ядат, колко калории има, какви "суперхрани" да консумира и т.н.

  6. 6 Профил на mihaela77
    mihaela77
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#4] от "stef":

    Не говорим изобщо за външен вид, а за отношение, маниери, комуникация. Тези чисто човешките взаимоотношения. В такъв аспект прекрасни, моите впечатления са такива от хората, с които съм общувала.

  7. 7 Профил на marsena
    marsena
    Рейтинг: 1391 Весело

    Затова пък пиците се харчат като...топла пица. В ресторантите пиците хвърчат наляво и дясно и само малцина опитват паста- обикновено любопитни американци, които тази година наводниха Италия. Както се казва- повече американци можеш да видиш само в Америка.

  8. 8 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 493 Любопитно

    До коментар [#7] от "marsena":

    По-добре хАмериканци отколкото мурзилки - все по-малко ще се мяркат из Европата с таз конвертируема рубла

    Stef
  9. 9 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Не върви на добре тоя свят...
    Long live hobbits!

    Апокалипсисът апокалиптичен
  10. 10 Профил на stef
    stef
    Рейтинг: 493 Весело

    До коментар [#6] от "mihaela77":

    Чудесно щеше да е ако го беше написала още в първия коментар - иначе човек не знае как да го разбира

    Stef
  11. 11 Профил на marsena
    marsena
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#8] от "stef":

    Има ги и тях, но по-малко- в някои ресторанти имаше дори дублирано меню и на руски.

  12. 12 Профил на nenad
    nenad
    Рейтинг: 450 Весело

    Италия е прекрасна, италианците - разкошни хора, италианската кухня - ммммммммм!
    Италия е една от трите други европейски страни / наред с Португалия и Испания/, в които се чувствам у дома си! Неслучайно и италианци са дали живота си за българската кауза в Априлското въстание така, както българи са били гарибалдийци! Италианците са просто друг вид българи, Италия е по-добрата България!
    Усмивки и най-добри чувства, Италия

  13. 13 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 648 Неутрално

    В Италия може да попаднеш на скъп, неугледен, туристически и всякакъв ресторант, обаче не и на лоша храна.
    Храната е закон и всички го уважават.

  14. 14 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 648 Весело

    До коментар [#12] от "nenad":

    Малко е пресилено това дето го пишеш, обаче като бях из селата в Италия си мислех, че вероятно така би изглеждала България, ако не беше преживяла комунизма.

  15. 15 Профил на Consumer
    Consumer
    Рейтинг: 561 Весело

    Пастата и пицата са само малка брънка от дългата верига на италианската кухня, която е страшно разнообразна, като се почне от регионална местна и се стигне до средиземноморската.

    Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
  16. 16 Профил на полувишис
    полувишис
    Рейтинг: 284 Неутрално

    защото имат хляб

    http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
  17. 17 Профил на sto67nes
    sto67nes
    Рейтинг: 1328 Неутрално

    ....Въпреки промените в хранителните навици на италианците те са запазили едно нещо непроменено - значението, което отдават на яденето......

    Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
  18. 18 Профил на nenad
    nenad
    Рейтинг: 450 Весело

    [quote#14:"Big_Villager"]Малко е пресилено това дето го пишеш[/quote]
    Е, това е само личното ми мнение

  19. 19 Профил на Хелиана
    Хелиана
    Рейтинг: 843 Неутрално

    [quote#13:"Big_Villager"]В Италия може да попаднеш на скъп, неугледен, туристически и всякакъв ресторант, обаче не и на лоша храна. [/quote]
    Ще те разочаровам, във Венеция можеш.

    [quote#14:"Big_Villager"]Малко е пресилено това дето го пишеш, обаче като бях из селата в Италия си мислех, че вероятно така би изглеждала България, ако не беше преживяла комунизма. [/quote]
    То си и има българска жилка, много от изгонените богомили са отишли в Италия. В селото, където е роден Леонардо Да Винчи са били цяла колония например, ми обясни италианската екскурзоводка, като чу, че съм от България.

  20. 20 Профил на gesand
    gesand
    Рейтинг: 454 Неутрално

    Затова пък по света ядат все повече паста!

    П.П. За преводача на статията - официалният превод на български е "биологичен", а не "органичен" (идва от biologisch). За "органични продукти" можете да говорите само в час по химия.

    And all that jazz!
  21. 21 Профил на Nina Kercheva
    Nina Kercheva
    Рейтинг: 518 Неутрално

    едно изследване - защо в Италия има най-много столетници , е доказало че : ядат много риба, всичко се приготвя само със ЗЕХТИН !!!! и ядат много плодове и зеленчуци вместо захар !!!! ЗА мен итал. кухня е без конкуренция номер 1 в света !!!

  22. 22 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 925 Любопитно

    Не разбрах нещо. Хубаво, намалили са пастата, обаче как са с хапването на макарони или спагети? Консумацията им увеличава ли се или не това вече не е достатъчно фешън гурме?

  23. 23 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 632 Неутрално

    Глобализацията във всякаква форма! И емигрантите, и достъпността на чуждестранните кухни, и промените в еко-, био-, веган и прочие менюта, водят до разнообразяване на храненето и изместват доминацията на „традиционната“ кухня. Аз например не помня кога за последно ядох гювеч (а обичам много)... ще да е при някое посещение при мама...

    Не виждам нищо лошо обаче.

    Понякога казвам, че животът е твърде кратък, за да повтаряш рецепти!

    @)----,--'--
  24. 24 Профил на Федор Езерский
    Федор Езерский
    Рейтинг: 925 Весело

    И че забравих да довърша. Аз, например, много обичам юфка със сирене и захар. Сигурно има нещо италианско в мен ))))))
    Почти съм сигурен, че разни евроатлантици веднага ще ми рекнат:
    "Личи си! Ти си комуне от Болоня, от това нагоре фен на Ливорно!"

  25. 25 Профил на wie
    wie
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Моля преведете за френските селяни от Елзас от уикенда, които контролираха и блокираха с агресия немската граница, за да не вкарват от Германия месо, мляко, полдове, зеленчуци на по ниски цени. 1000 френски селянина патролират със специални жилетки, докарали са и трактори. Ситуацията беше този път доста напечена на границата.Французите също опитаха да контролират и испанската граница за внос на евтини хранителни продукти, но в по-малък размер.
    Френски преса под: Colère Crise des Eleveurs, Agriculteurs Incendies,Feux de pneux,Entrées Bloqués... и подобни
    Немска преса> " Blockade Elsässischer Bauern: Keiner kann der Kontrolle entkommen" или Шпигел> http://www.spiegel.de/wirtschaft/frankreich-bauern-blockieren-grenze-zu-deutschland-a-1045437.html или Билд> http://www.bild.de/geld/wirtschaft/landwirtschaft/franzoesische-bauern-blockieren-grenzen-41959792.bild.html

  26. 26 Профил на yoankata
    yoankata
    Рейтинг: 450 Неутрално

    [quote#20:"gesand"]П.П. За преводача на статията - официалният превод на български е "биологичен", а не "органичен" (идва от biologisch). За "органични продукти" можете да говорите само в час по химия.[/quote]

    До коментар [#20] от "gesand":

    Глупости! Изказвате се не на място. На немски може да е билогиш или каквото е там, но на английски е органик, т.е. органичен.

  27. 27 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1636 Неутрално

    Обичам паста във всичките и разновидности.
    Нормално е новите поколения да имат по-различно отношение към богатите на въглехидрати храни, но си спомням едно интервю със София Лорен, питат я как поддържа фигурата и красотата си, а тя отговори - с всекидневна консумация на спагети и много сън.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  28. 28 Профил на Траян
    Траян
    Рейтинг: 320 Неутрално

    Всичко е течения и мода...Все пак вече и пазарът е много глобализиран и не е проблем продукт от другия край на света да бъде доставен и съхраняван - нещо, което преди го е нямало.

  29. 29 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 672 Неутрално

    До коментар [#26] от "yoankata":

    и въобще това е просто един маркетингов трик...
    иначе продават и "ораганик" готварска сол

    Birds of a feather flock together.
  30. 30 Профил на Хелиана
    Хелиана
    Рейтинг: 843 Неутрално

    [quote#29:"rldkfl"]и въобще това е просто един маркетингов трик...
    иначе продават и "ораганик" готварска сол [/quote]
    Не е точно така, има истински био храни. За Холандия примерно знам, че биодинамичните, сертифицирани с Деметър са гарантирано чисто био. Това е така, защото тези производители имат и най-висока степен на самоконтрол. Те са последователи на Рудолф Щайнер и поради религиозни причини винаги са отглеждали селскостопанската продукция био, затова те не шикалкавят с производството й. За другите био-производители, които са ръководени единствено от печалбата, и особено мине ли се през прекупвачите, винаги има една нотка съмнение, дори и сертификатът им не е гаранция. При сертификатите официално се дава един марж от възможно наличие на не-био, който може да достигне и до 10 %, поне тук е така.

  31. 31 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 648 Неутрално

    До коментар [#19] от "Хелиана":

    Спомените ми от Венеция са от преди няколко години....и един ресторант на няколко километра от Венеция. Повторих го три пъти

  32. 32 Профил на grand funk railroad
    grand funk railroad
    Рейтинг: 1151 Неутрално

    Не съм италианец, но от паста не се отказвам.

    Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
  33. 33 Профил на sedef4o
    sedef4o
    Рейтинг: 229 Любопитно

    Някой ще ми обясни ли набързо каква е разликата между веганска и вегетарианска кухня :?

  34. 34 Профил на por.traktorist
    por.traktorist
    Рейтинг: 395 Неутрално

    Неапол, остров Капри, Позитано, Соренто, Салерно - магическо беше.

    Храната - отиваме на ресторант в Неапол на върха до Цитаделата.
    Попадаме на ресторант с разкошна гледка - целия Неапол на длан, неаполския залив и в далечината Везувий. Ядеше ми се риба - поръчвам филе от риба тон. След 2 мин идва сервитьора - тип много опитен Балкантурист и със със английски с брутален италиански акцент (все едно гледам Кръстника) ми обясни, че днеска нямали улов на тон и ми предложи друга риба - били я уловили тази сутрин.
    Селска пица в Салерно - 6 маси, карирани покривки (червено-бели квадрати) сервитьора, готвача и собственика - един и същи човек - 150 кила, престилката му омазана от горе до долу с домати. Боже каква марегрита ядохме, с една бутилка гри. Незабравимо!

    Италианска храна - просто е уникална. Обичам Италия!

  35. 35 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2196 Неутрално

    Обичам Италия и отношението им към нещата от живота - храна, вино, любов, деца <3
    Не бих се отказала от добрата паста!

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  36. 36 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2196 Неутрално

    До коментар [#33] от "sedef4o":

    При веганите няма абсолютно никакви храни с животински произход, само растения.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  37. 37 Профил на Xumpomo name
    Xumpomo name
    Рейтинг: 672 Неутрално

    До коментар [#33] от "sedef4o":

    вегетарианството има корен си вегет- но някои вегетарианци са по скоро "не-месеоядни" и доста от тях хапват яйца, масло, и др. млечни продукти

    веганите дори не ядат масло, мед, храни с восък или в които има оцветители получени от някакви буболечки.... та като се стигне до неупотреба на козметика която е била тествана на животни.
    мисля че разбираш картинката...
    винаги съм се чудел как реагират като сдъвчат някоя червива череша


    Birds of a feather flock together.
  38. 38 Профил на marsena
    marsena
    Рейтинг: 1391 Весело

    [quote#12:"nenad"] Италианците са просто друг вид българи[/quote]
    Както пише един в нета- италианците са българи, ударили 200 грама твърд алкохол.

  39. 39 Профил на Хелиана
    Хелиана
    Рейтинг: 843 Неутрално

    [quote#31:"Big_Villager"]Спомените ми от Венеция са от преди няколко години....и един ресторант на няколко километра от Венеция. Повторих го три пъти[/quote]
    Имат божествени ресторанти и там, няма две менения по въпроса. Бях на една конференция и вечерята, която ни организираха домакините, беше неописуема, страшно изискана и много вкусна. На едно от островчетата срещу Венеция, Бурано, пък ми сервираха менюто на живота ми. Но в туристическия център на града (Венеция) има и доста боклучиви и ако бързаш и седнеш ей-така да хапнеш нещо, има голям шанс да попаднеш на такова.

  40. 40 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 688 Неутрално

    [quote#38:"marsena"]Както пише един в нета- италианците са българи, ударили 200 грама твърд алкохол. [/quote]

    До коментар [#38] от "marsena": Има такова нещо. Не знам кой кого е научил, но и италианците имат много храни произведени от боклуци. Преди няколко месеца по една немска телевизия даваха журналистическо разследване точно за това. Фалшиво вино и зехтин в огромни количества, моцарела с канцерогени и т.н. Иначе за мен няма по-добра кухня от италианската в някое забито провинциално ресторантче или пицария.

  41. 41 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4226 Весело

    С две думи няма нищо вечно в Света и всичко рано или късно се променя.Вжното е ние българите да "държим фронта" и да си консумираме редовно и кеф шопската салата с ракия и баница с айрян или бозичка-!И разни там макдоналси и бургери да вървят на майната си-!

  42. 42 Профил на Nozo No
    Nozo No
    Рейтинг: 353 Неутрално

    До коментар [#41] от "bat_plamen":

    Забрави шкембе-чорбата

  43. 43 Профил на kikoleppard
    kikoleppard
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#2] от "дедо Андро":

    Не, че нещо, но ще направя лека корекция, пише се с 2 "p" - Buon Appetito!

  44. 44 Профил на kikoleppard
    kikoleppard
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Нещо не ми харесва настроенията, които поднася статията.

    Аз не съм видял дебел италианец от ПАСТА!!!

    Какви са тези внушения?

    Честно казано не си спомням да обръщат толкова внимание на вегетарианството.

    ПРОСТО СА ОГРАДЕНИ ОТ МОРЕТА и е нормално поне рибните продукти да са винаги на масите им. Някак си не мога да си представя италианците да имат голям процент вегетарианци или вегани.

    Друго си е да влезеш в един тоскански ресторант да си поръчаш месо, което при тях се произнася сладичкото "Харне" вместо "Карне" и да ти извъртят на скара една 800 грамова "Фиорентина" от специална порода и определена част от бута на младо теле.

    Най-добрата, богата и разнообразна кухня! Единствената причина за намаляване на потреблението на паста може да бъде само липсата на време, защото приготвянето на паста е изкуство!

  45. 45 Профил на bat_plamen
    bat_plamen
    Рейтинг: 4226 Весело

    До коментар [#42] от "Nozo No":
    +++++++++++++++++++
    Вярно.Благодаря за допълнението-!

  46. 46 Профил на bawarec
    bawarec
    Рейтинг: 450 Неутрално

    Що ли не се замислиха и авторът и редакторът, как ли ще да е ПАСТА на български. Нямаме ли сред нашите гозби нищо подобно. Имаме разбира се. Това е ЮФКАта! Има я в различни форми. Немската ЮФКА се казва НУДЕЛ и пастата също.

  47. 47 Профил на Nozo No
    Nozo No
    Рейтинг: 353 Неутрално

    До коментар [#46] от "bawarec":

    Макароните, спагетите, лазанята са ПАСТА

  48. 48 Профил на rurade
    rurade
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Както казваше един колега като бяхме в Италия-Тия научиха цял свят да яде спагети и пица,а те набиват само прошуто!

  49. 49 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2196 Весело

    До коментар [#47] от "Nozo No":

    И естествено, не са юфка! Ако баварците са чак такива пуристи, по-добре да наричат паста-та макарони.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  50. 50 Профил на дедо Андро
    дедо Андро
    Рейтинг: 490 Неутрално

    До коментар [#43] от "kikoleppard":

    Много благодаря, ще се постарая да го запомня.

    Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
  51. 51 Профил на Ния
    Ния
    Рейтинг: 284 Неутрално

    Ами сигурно не е...хм...cool...да се ядат макарони. Друго си е дуроа с амбуе-дресинг и кълнове от бурти.

    Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
  52. 52 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    [quote#24:"Реформиран Соросоид"]И че забравих да довърша. Аз, например, много обичам юфка със сирене и захар. Сигурно има нещо италианско в мен[/quote]

    Хе-хе-хе, ако те чуе някой италианец, ще му се повдигне само при мисълта от подобна комбинация, можеща да се роди единствено в главата на някой български 'кулинар'.
    Преди години имах на гости една смесена двойка, българка и италианец. Бях приготвила специален сос за пастата, но нашенката настоя за захар и сирене! А аз от дете мразех юфка, приготвена по този начин, както и макарони на фурна с млеко, яйца и захар. Те бяха мъчението ми в детската градина, сутрин на закуска.

  53. 53 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    До коментар [#31] от "Big_Villager":

    Във Венеция веднаж се опитах, неуспешно, да ям най-отвратителното ризото с мастило от сепия.

  54. 54 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    От пастата, сама по себе си, не се пълнее. А щом има тенденция италианците да намаляват консумацията на паста, за сметка на 'глобални' продукти, може да се очаква увеличаване на затлъстяването и намаляване на продължителността на живота в Италия.

  55. 55 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    [quote#41:"bat_plamen"]Вжното е ние българите да "държим фронта" и да си консумираме редовно и кеф шопската салата с ракия и баница с айрян или бозичка-[/quote]

    Да де, само дето и салата, и баницата, и бозичката, и айряна (тези, които се продават масово) нямат нищо общо с оригиналните.

  56. 56 Профил на g_nett
    g_nett
    Рейтинг: 512 Весело

    Защо ми се струва, че статията е провокирана повече от нуждата да се изрекламира конкретна марка паста (вижте чудната снимка под заглавието) отколкото от важен информационен повод ...

  57. 57 Профил на pavtaf
    pavtaf
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#21] от "florencia":

    Италианците имат изключително добри продукти, но това не е достатъчно за да имат добра кухня. Определено всичко е вкусно, но ако искаш истински добра кухня (особено средиземноморска) отиваш във Франция.

  58. 58 Профил на kikoleppard
    kikoleppard
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#57] от "pavtaf":

    Ах как се изказа неподготвен! Как ме барна точно, на болното място - ФРАНЦИЯ.

    На тези щастието им е, че след втората световна война влезнаха под кожата на САЩ. Оттам нататък могат да се прокламират като НАЙ за туризъм, кухня и лукс.

    Само, че си определено в заблуда за добрата кухня и особено СРЕДИЗЕМНОМОРСКАТА.

    Ще ти го обясня дори географски, а после помисли малко преди да се изказваш неподготвен. Колко е средиземноморската брегова ивица на Франция? Провери колко е на Италия, че дори и на Испания. Хайде нека след това помисли дори математически за възможностите за разнообразие на Италия и Испания спрямо Франция. Не на последно място в Корсика си е чиста италианска кухня.

    Как може да речеш, че Френската кухня е истински добра? Пълни глупости!

  59. 59 Профил на kikoleppard
    kikoleppard
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#21] от "florencia":

    Леко доуточнение, че става въпрос за остров Сардиния и типичната местна СРЕДИЗЕМНОМОРСКА кухня.

  60. 60 Профил на pavtaf
    pavtaf
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#58] от "kikoleppard":

    По- спокойно, не се ядосвай.
    Аз не се заяждам, изказвам мнение, което не е неподготвено, а обосновано.
    Във френската кухня има много повече "търсене" и, да тя също е средиземноморска, тук няма чак толкова значение колко километра ивица имат. Достатъчно са. Като цяло основата на средиземноморската кухня идва от Ливан, които също имат по- малко ивица от Италия и Испания.

  61. 61 Профил на kikoleppard
    kikoleppard
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#60] от "pavtaf":

    Не се ядосвам, чак толкова, но ми е омръзнало да се приписват постоянно заслуги на тези французи.

    Моля, моля изобщо не си прав, защото всяка област по Средиземноморието си оставя своя отпечатък и се пита в задачата колко морски области има Франция спрямо Италия и Испания?

    Освен това пастата не е италианско изобретение а са го взели от арабите, както и пицата. Самите тестени изделия са взаимствани, но италианците са ги доразвили в съвременните им форми + са се сетили да добавят доматите и оттам нататък историята всички я знаем. Само заради това нещо са с една крачка напред спрямо френската кухня.

  62. 62 Профил на pavtaf
    pavtaf
    Рейтинг: 520 Неутрално

    До коментар [#61] от "kikoleppard":

    Аз доколкото знам пастата тръгва от Китай. Безспорен е разбира се приноса на италианците. Но това, което те са направили с пастата французите правят с всеки продукт и с всяка кухня, като успяват да ги преобразят по чудесен начин и да ги адаптират към техния вкус.
    Не смятам, че им се приписват заслуги неправомерно, но все пак съм пристрастен- професионално съм се развил именно във Франция и именно в кулинарията (шоколатиерство и сладкарство).
    Според мен всяка кухня има своите достойнства (може би без английската ), и не трябва да се подценява, а да се цени.

  63. 63 Профил на Big_Villager
    Big_Villager
    Рейтинг: 648 Весело

    До коментар [#53] от "princess_x":

    по ред прични не съм си го причинявал

  64. 64 Профил на kikoleppard
    kikoleppard
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Пастата не може да тръгва от Китай, защото те не са познавали пшеницата и в частност твърдата. Някъде четох, че паралелно са се развили в Далечния изток и по Средиземноморието. Все пак произходът на пшеницата знаем, че е Месопотамия, където са били населени с днешните арабски народи.

    Това не е от значение чак толкова.


    Личи си, че си пристрастен, както и на мен ми личи, че съм си объркал страната

    Изобщо не съм съгласен за французите. Признавам, че те имат две качества за възхвала - изтънченост и склонност постоянно да се рекламират. Особено с последното създават впечатление, че са номер едно в кулинарията, гастрономия и т.н. щом си специалист знаеш правилните наименования, коригирай ме ако трябва. Според мен това всичко е заблуда. Същото като да спорим и за автомобили - японски и немски и т.н.

    Като разнообразна и вкусна кухня при италианците е по-добре, при французите според мен е повече наслада за окото и повече шум.

    Като факт го казвам. Завърших Френска гимназия и с ГОЛЯМ КЕФ забравих френския, защото научих италианския

    Ми как да не я забравиш тази префърцуненост като пишеш 8 букви, произнасяш 4 и трябва да мислиш в кой род и число е "АДЖАБА"!?

  65. 65 Профил на kikoleppard
    kikoleppard
    Рейтинг: 229 Неутрално

    [quote#64:"kikoleppard"]Ми как да не я забравиш тази префърцуненост като пишеш 8 букви, произнасяш 4 и трябва да мислиш в кой род и число е "АДЖАБА"!? [/quote]

    За незапознатите: Ако ви говорят и не следите контекста не можете да разберете в повечето случаи мъжки и женски род, единствено и множествено число.

  66. 66 Профил на Арон
    Арон
    Рейтинг: 1391 Весело

    До коментар [#1] от "Додо":
    Айде, айде..убава била..сигурно наблягат на пилешкото като във Франция или прилежащи съседи? А виж какво ядат и те, горките, чак ми тана мъчно, ми стана за нещаснити хорица..:
    https://www.facebook.com/iamIneya/videos/976492629030691/

  67. 67 Профил на voxy
    voxy
    Рейтинг: 838 Неутрално

    чревоугодниците са неприятни хора

    twitter.com/voxybg
  68. 68 Профил на hasanço
    hasanço
    Рейтинг: 480 Любопитно

    За вси4ко ок.Но откога в България макароните станаха паста????

    ne mutlu türküm diyene.
  69. 69 Профил на херувим
    херувим
    Рейтинг: 951 Весело

    Защо италианците ядат по-малко паста ли? Ами защото в държавата Италия италианците намаляват, а новодошлите не са по паста.
    То си е написано и в статията, ама някак се губи между редовете.

    heruvim
  70. 70 Профил на Pandipool
    Pandipool
    Рейтинг: 600 Весело

    До коментар [#34] от "por.traktorist":

    Всичко това не го чувам за първи път. Явно Неапол наистина си заслужава да се посети от чревоугодник като мен и любител на хубавите гледки. Само с жена за компания..
    Завиждам благородно

  71. 71 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 1863 Неутрално

    До коментар [#70] от "t0d0":

    Неапол трябва да го посетиш не само заради храната, но и защото там ще получиш 'пълна програма' - кулинария, култура, история, природа, атмосфера ...и жени. При последното ми посещение там забелязах, че неаполетанките са доста по-пищни и красиви от северните италианки.
    Ако не си вкусвал пица в Неапол, все едно никога не си я опитвал. Може да се каже същото и за биволската моцарела.

  72. 72 Профил на Pandipool
    Pandipool
    Рейтинг: 600 Неутрално

    До коментар [#71] от "princess_x":

    Благодаря ти
    Непременно го вписвам в списъка с дестинации, където ще отида

  73. 73 Профил на reminder
    reminder
    Рейтинг: 229 Неутрално

    Може би са разбрали, че не са толкова полезни, а ние се хващаме като удавник на сламка и се храним с различни фенси чужди храни





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK