След 3 г. строителство участъкът от Сандански до "Кулата" по "Струма" е пуснат

Очаквано премиерът Бойко Борисов участва в пуска на участъка.

© "Фейсбук" профила на Бойко Борисов

Очаквано премиерът Бойко Борисов участва в пуска на участъка.Предсрочно бе пуснато днес двупосочното движение по дясното платно по последните 3 км от лот "4" на автомагистрала "Струма". Така транзитният трафик най-сетне бе изнесен извън селата Кулата, Чучулигово и Марино поле, през които минаваше от и за Гърция повече от две години, съобщи БТА.


Така 15-километровия участък от Сандански до граничния пункт "Кулата" беше пуснат след над три години строителство.


Това тормозеше местните жители, които се оплакваха от денонощен шум, замърсяване, съсипване на уличната мрежа в населените места и имаше повишен риск от катастрофи. Целта е в активния туристически сезон, когато много хора пътуват към морските курорти на Гърция, движението да е много по-безопасно и да не се създават неудобства на жителите на трите населени места. На пускането на трикилометровия участък присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров - на пътния възел до село Марино поле.

След 3 г. строителство участъкът от Сандански до "Кулата" по "Струма" е пуснат

© "Фейсбук" профила на Бойко Борисов


Крайният пусков срок на целия лот "4" е 1 август, работи са на 24-часов режим по трасето.
Министър Павлова откри символично въпросната отсечка и пусна движението, което ще е двупосочно по едната лента до 1 август. Тя отбеляза, че има още работа по лот "4", но бе категорична, че в първия ден на август магистралата от Сандански до Кулата ще бъде отворена за движение. Движението в този участък ще се осъществява двупосочно с временна организация на движението до окончателното завършване на магистралното трасе.


Лот "4" - Сандански-Кулата, от АМ "Струма" е с дължина 14,7 км. Изпълнител на договора за строителство е "АКТОР" АСД - Гърция. Стойността му е 67 176 000,00 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява "Пътинвест-инженеринг" АД. Договорът му е за 356 419,20 лв. с ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез оперативната програма "Транспорт" 2007-2013 година.


Засега движението през Петрич по обиколния път остава. Планираните взривни работи се отложиха след пуска на част от трасето.


По-късно следобед министър Павлова отиде да наблюдава взривяването на стария мост след отбивката за петричкото село Марикостиново. Остатъкът от старото съоръжение беше разрушен, за да може оттам да мине магистралата. 600 кг взривни вещества се оказаха достатъчни, за да рухне конструкцията. Преди взривяването бе спряно движението в двете посоки, а в диаметър от 1 километър нямаше работници и строителна техника. Министърът заяви, че изграждането на лот "2" от Дупница до Благоевград върви по график и отсечката ще бъде готова до октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK