Единият от синдиците на КТБ ще бъде сменен

Единият от синдиците на КТБ ще бъде сменен

© Георги КожухаровЕдиният синдик на КТБ ще бъде сменен. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов, който даде пространно интервю по всякакви теми в сутрешния блок на "Нова телевизия". Той не пожела да уточни защо се налага това и кого от двамата има предвид.


В момента синдици във фалирата банка са Лазар Илиев и Росен Ангелчев.


"Мога да гарантирам, че правя абсолютно всичко възможно през Фонда за гарантиране на влоговете и Министерството на финансите, даже единият синдик ще го сменят, доколкото знам... да съберем всички пари и развалим всички цесии, да приберем парите, които са били прехъврлени навън", обясни Борисов.
Той отказа да обяви кой от синдиците и по каква причина ще бъде сменен от Фонда за гарантиране на влоговете.


В отговор на въпрос защо прокуратурата и ДАНС са невинни за фалита на КТБ, ако се съди по констатациите в доклада на временната парламентарна комисия по казуса, Борисов обяви: "Да са го написали, ако са открили нередности".


Той припомни, че е наета "една от най-големите в света фирми да преследва парите от КТБ навън".


Въпреки че дейността на КТБ нарасна неимоверно по време на предишния му мандат, премиерът сега обясни, че тогава от малка банка постепенно станала по-голяма. Борисов пак лансира и тезата, че тогава парите на държавните фирми не са изтеглени оттам изведнъж, за да не се фалира банката. Една година след това вместо плавно да се вадят и Фондът за гарантиране на влоговете да влезе да изчисти лошите, въобще нямаше да има такъв конфликт, обясни позицията си по казуса министър-председателят.


От думите му се разбра, че в момента държавата подкрепя няколко банки, без да посочи имена. Официално известна е само подкрепата за ПИБ.


"И в момента подкрепяме хикс банки, за да е стабилна банковата сдистема", каза енигматично той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK