Неустойчивата цена на какаото прави годината трудна за шоколадовите компании

Неустойчивата цена на какаото прави годината трудна за шоколадовите компании

© Yusuf Ahmad, Reuters



Резките промени на цените на суровините затрудняват германските производители на шоколадови изделия в усилията им да поддържат ниски цените на продуктите си, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.


Сложно е да се предвиди цената на съставките като какаото, лешници и бадеми, а 2015 година се оказва изключително труда за шоколадовите компании.


Цената на какаото се вдигна през юли до най-високото си равнище от четири години преди леко да се понижи през август.




Шоколадовият производител "Линд Шпрюнгли" (Lindt Spruengli) описа неотдавна тенденцията като "огромно повишение на цената" на фона на все още силно променливия пазар.


Повишаващите се цени вече бяха почувствани от любителите на шоколадовите изделия "Линд" в австрийските магазини, като компанията прилага "селективно повишаване на цените на някои продукти" през 2015 година, според говорителка.


Сега конкурентите на "Линд" също обмислят вдигане на цените на продуктите си.


Въпреки това "Линд" посочва, че е успял да запази цените, повишавайки производствената ефективност и увеличавайки продукцията, за да "абсорбира вдигането на цените на пазарите за суровини."


Драстичното повишаване на цените на суровините, енергията и логистиката, както и вдигането на заплатите може да доведе до по-високи цени, което по правило достига до потребителите, посочва германската асоциация на сладкарската промишленост (BDSI).


Според председателя на асоциацията Торбен Ербрат въпросът ще бъде решен от конкуренцията.
Мултинационални компании като "Нестле" (Nestle) и "Монделийз" (Mondelez), която произвежда шоколадите "Милка" (Milka), запазват мълчание по въпроса дали потребителите ще понесат тежестта от по-високите цени.


Германският производител на шоколади "Ритер шпорт" (Ritter Sport) обаче ясно изрази безпокойствата си, давайки да се разбере в интервю за в. "Щутгартер цайтунг", че цената може да се повиши.


Мениджърът на "Ритер шпорт" Андреас Ронкен отбеляза, че евтиното мляко и захар не оказват толкова голямо влияние, колкото цената на какаото и лешниците.


Селскостопанските суровини винаги са се характеризирали с ценови колебания на пазарите по света, тъй като предлагането зависи от метеорологичните условия. Сушата и лошото време затрудняват предварителното планиране на производителите.


Компаниите могат да се застраховат срещу големите колебания в цените на суровините, но това може да се окаже скъпо.


Договорите на производителите на шоколадови изделия с търговските вериги са дългосрочни, което означава, че пазарните тенденции няма да имат незабавен ефект върху цените на шоколада.


"Ритер шпорт" пое инициативата в свои ръце в усилията си да се освободи от пазарните влияния.


Компанията създаде в Никарагуа какаова плантация от 1500 хектара. Първата реколта трябва да е готова до 2017 година, като "Ритер шпорт" се надява да покрива една трета от нуждите си със собствено какао през следващото десетилетие.


"Нестле" обаче не планира своя плантация.

Неустойчивата цена на какаото прави годината трудна за шоколадовите компании

© Luc Gnago, Reuters


"Линд" също няма да произвежда свое какао, но компанията развива по-тесни връзки с доставчици в страни като Гана, където съветва производителите как да повишат производителността си и да избегнат спад на реколтата.


Говорителката на "Линд" подчерта необходимостта от действия, за да се покрие все по-голямото търсене на шоколад, тъй като продуктът става все по-популярен в света.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на barking_dog
    barking_dog
    Рейтинг: 213 Весело
  2. 2 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2768 Неутрално

    Още едно удоволствие се отдалечава от джоба на бедните !

    Всъщност ще продължават да си хапват шоколад т.е. да си мислят , че ядат шоколад, който няма да е шоколад а на рафтовете ще се продава под наименованието - ''кафяв продукт'' !!!

  3. 3 Профил на barking_dog
    barking_dog
    Рейтинг: 213 Весело

    До коментар [#2] от "SS":


    [quote#2:"SS"]а на рафтовете ще се продава под наименованието - ''кафяв продукт'' !!! [/quote]

    Тази дефиниция не ми се струва много удачна....

  4. 4 Профил на SS
    SS
    Рейтинг: 2768 Весело

    До коментар [#3] от "barking_dog":

    Ако знаеш само , че ми отне поне пет минути да дефинирам...

  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

  6. 6 Профил на novalis
    novalis
    Рейтинг: 213 Неутрално

    В бизнеса с какао всичко е монопол. Производителите в глобален мащаб са основно 2 или 3 държащи голям дял и множество малки. И естествено цените се определят от големите.

  7. 7 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2252 Неутрално

    Значи в Лондон има спекулант Anthony Ward наричан от трейдърите 'Choc finger' по аналогия на Голдфингър от Джеймс Бонд.
    Та този чокфингър влияе доста на цената на какао.
    Производителите на шоколад не трябва да мрънкат, а просто трябва да купуват контракти на фючър, когато цената на какаото е ниска и по този начин да си я гарантират за определен период от време.

    Ето как се е развила цената на какаото от 2009 г. досега: https://www.comdirect.de/inf/indizes/detail/chart.html?timeSpan=5Y&ID_NOTATION=24877920#timeSpan=SE&e&

    Ето малко инфо за чокфингър:
    Armajaro Holdings, a hedge fund founded by multi-millionaire Mr Ward, pulled off the £658 million purchase of 241,000 tons of cocoa beans.

    It is likely that the mountain of beans will be held in warehouses in London, Liverpool, Humberside and Holland.

    The move was the largest single cocoa purchase for 14 years and came as bean prices rose to the highest level since 1977 – £2,732 per ton.

    The purchase has surprised commodity dealers because, in a highly unusual move, Mr Ward’s firm has actually taken delivery of the beans.

  8. 8 Профил на Нинов
    Нинов
    Рейтинг: 2252 Неутрално

    Има години, когато Anthony Ward 'Choc finger' купува на фючър цялата световна какаова реколта.... та за производителите на какао би било най-изгодно и те да са лонг какаовия фючър, с който ще компенсират загубите от скъпата суровина, която трябва да купят от чокфингър.
    За производителите на какако пък си заслужава да продават (шорят) контракти на фючър с цел осигуряване на висока цена на продукцията си.

  9. 9 Профил на angevins
    angevins
    Рейтинг: 810 Неутрално

    Миналата година имаше новини че какаовите растения са нападнати от някаква болест и какаото ще бъде застрашено и че може след години шоколада да стане рядкост.

    А това за собствени плантации е добра идея помислих си за същото по средата на статията докато я четох.

    ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
  10. 10 Профил на mihaela77
    mihaela77
    Рейтинг: 213 Неутрално

    Само да ме пуснат за дегустатор във фабриката на Линд. И ела ми гледайте сеира.....

  11. 11 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 7020 Неутрално

    Лошо и шоколада ще поскъпне.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK