Започват масови проверки по домовете за притежанието на незаконна дървесина

Тони Кръстев

© Красимир Юскеселиев

Тони КръстевОт другата седмица започват масови проверки в селата по домовете на хората заради незаконна сеч. Това съобщи инж. Тони Кръстев, директор на Изпълнителната агенция по горите, цитиран от агенция "Фокус".


"Това се налага, защото имаме информация за населени места, които се отопляват на дърва, но на практика там няма такива, които да са закупили такова количество дърва", допълни той и посочи още, че в районите, където има повишаване на нарушенията, ще бъдат проверени всички населени места за законността на дървесината, която притежават хората.


Той обясни, че няма да конкретизира местата, където ще се извършват проверките, но каза, че ще бъдат на местата, които са известни с масови нарушения и бракониерски прояви. "Те ще бъдат първите проверени, като те ще бъдат с участието на кметовете на населени места и органите на МВР", обясни Кръстев.
На нарушителите, освен че ще се съставят актове, и ще се конфискува дървесината. "На всички е ясно, че когато идва някой и продава дърва от лек автомобил, и не им дава документи и дървата не са маркирани, те са крадени. Същите тези хора трябва да осъзнаят, че при евентуална проверка освен глобата ще им бъде и конфискувана дървесината", каза той.


"Гражданите, когато купуват някаква стока, да си искат и документ, който да доказва, че тя е законна. Документът трябва да бъде на името на човека, който купува дървата, и в него трябва да бъде посочен адресът, на които ще се съхраняват дървата", посочи директорът на агенцията.


По данни на агенцията годишно в България се добиват около 3 млн. куб. дърва, като около 1.5 милиона куб. дърва отиват за горене. Другата част отива за технологична дървесина.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK