България губи позиции в ново изследване на икономическата свобода по света

България губи позиции в ново изследване на икономическата свобода по света

© Надежда Чипева, КапиталБългария бе наредена на 42-ро място от 157 държави и територии в годишното изследване на канадския институт "Фрейзър" -  "Икономическа свобода по света: годишен доклад 2015".


Докладът, който бе разпространен от Института за пазарна икономика (ИПИ), представя картината през 2013 г. - последната година, за която има официални данни за всички страни.


Миналата година България беше на 39-о място, но тази година страната губи три позиции.
В световен мащаб икономическата свобода слабо се увеличава от 6.84 до 6.86 от максимум 10 точки тази година.


Резултатът на България в тазгодишното изследване е 7.33 т. от максималните 10 точки (при 7.38 т. и 39-о място в миналогодишното), което нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция. Този резултат поставя страната на 15-о място в Европейския съюз, като средният резултат на страните в ЕС е малко по-висок (7.36 т.).


Мястото на България се определя по няколко показателя:


 • Размер на правителството (6.88 т.) - тук България получава максимални точки за плоския данък, но общият резултат е намален заради нарастващия размер на правителствените разходи. Най-ниският резултат в тази категория отново е заради относително високото ниво на държавните трансфери и субсидии.
   
 • Съдебна система и право на собственост (4.93 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели. Основните причини за това са ниските оценки за независимостта и безпристрастността на съда, както и за доверието в полицията. Резултатът на България дори намалява през 2013 г. спрямо предходната точно в тези най-проблемни области. От всичките 42 индикатора в индекса най-ниската оценка за поредна година е за независимостта на съда - 2.22 т. от максималните 10 точки.  
   
 • Достъп до сигурни и стабилни пари (9.43 т.) - в тази категория България от години получава най-високата си оценка. Валутният борд продължава да гарантира стабилни пари, а инфлацията през 2013 г. остава сравнително ниска. Страната отново получава максималния брой точки за възможността за свободно поддържане на банкови сметки в чуждестранна валута.
   
 • Свобода на международната търговия (7.62 т.) - резултатът отразява ниските мита в международната търговия, но и отрицателното влияние на регулаторните пречки. Ако се подпише готвеното споразумение между САЩ и ЕС за свободна търговия, резултатът най-вероятно ще се подобри.
   
 • Регулиране на кредита, труда и бизнеса (7.80 т.) - резултатът е следствие от относително слабото регулиране на кредитните пазари и същевременно от тежките регулации за труда и бизнеса. Оценките отразяват сериозните регулации при наемането и освобождаването на работници, тежката и скъпа бюрокрация, множеството административни изисквания към бизнеса, както и високото ниво на корупция. Увеличението на минималната работна заплата през 2013 г. също сваля резултата на България, а след ударното ѝ увеличаване през 2014-2015 г. и плановете за последващи увеличения, може да се очаква по-нататъшно влошаване на оценките в последващите издания на индекса.
   
"Високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата, изключително неефективната съдебна система и задушаващата бюрокрация отново се доказват като основните фактори, спъващи икономическата свобода в България. Тазгодишният доклад показва, че страната не само че не отбелязва напредък, но и задълбочава регулирането на бизнеса и гражданите. По-притеснително е, че най-проблемните сфери като независимостта и безпристрастността на съда, доверието в полицията и административната тежест продължават да пречат на развитието на икономиката и намаляват доходите. Тази ситуация за поредна година показва липсата на политическа воля за реформи и все по-голямата намеса на държавата", коментира Зорница Славова от ИПИ.


Изследването за поредна година очертава прекия път към по-висок растеж и доходи на България. Този път минава през намаляване на регулирането за бизнеса, по-малко държавни харчове, свиване на данъчно-осигурителното бреме, гарантиране на върховенство на закона и независимост на съдебната власт.


В световен мащаб Хонконг и Сингапур заемат челните две места, като след тях се нареждат Нова Зеландия, Швейцария, Обединените арабски емирства, Мавриций, Йордания, Ирландия, Канада и Великобритания.


На дъното на класацията са Ангола, Централната африканска република, Зимбабве, Алжир, Аржентина, Сирия, Чад, Либия, Конго и на последно място Венецуела.


Докладът измерва икономическата свобода (свободния избор, конкурентните пазари, сигурността на частната собственост, принципите на правовата държава и т.н.), анализирайки политиките и институциите в 157 държави и територии.


Данните показват, че икономическата свобода води до по-висок стандарт на живот и просперитет на населението. Държавите в първата една четвърт на класацията имат среден БВП на човек от населението (ППС, 2013 г.) в размер на 38 601 щатски долара, а тези на дъното - 6986 щатски долара. Средната продължителност на живот в най-свободните икономики пък надхвърля 80 години, а тази в най-несвободните е 63 години.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По посочените критерии мислех, че сме на нивото на Ботсвана, но явно съм грешал!

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Весело
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Я, да вземат да питат бате Бойко, че да им обясни той, кое и как! Колко много сме дръпнали! Даже и на Швейцария помощ щеше да предлага...! И румънците даже, отдавна трябваше да ни дишат прахоляка!
  Надъханите ГЕРБ-ерчета, които обикалят наоколо, няма ли да вземат отношение?

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Значи пак най-слабото ни място е съдебната система.

 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3544 Неутрално

  Струва ми се, че оценките са абсолютно справедливи, особено тази за независимостта на съда - 2.22 т. от максималните 10 точки.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Само от поразръчкване на съдебната система ще се изстреляме 10 позиции нагоре, но няма воля.

 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  ...Съдебна система и право на собственост (4.93 т.) - България продължава да получава най-ниска оценка именно за тази група показатели.......

  Ето оттук трябва да се започне,ама не им стиска...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Каква позиция, бе? България винаги е била в безтегловност. С такива безполезни политици, как по друг начин да е...

  Да живее България и българският народ.
 9. 9 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 906 Неутрално

  нарежда страната на 42-ро място заедно с Чехия, Ямайка и Швеция

  Всъщност, нелоша компания, като се замисля
  Съдебната система трябва да се оправи и ще сме в още по-добра компания. Поне в тази класация!

 10. 10 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Ква свобода бе, сички млади избягаха.
  Ше седят тука Бойко Борисов да им е началник ли ?
  Да ги юрка бодигард на Живков ?
  Да идва Царя и смазваме ГЕРБ !

 11. 11 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Икономическа свобода в стил Кунева-Бойко Б :
  - за 2 път ограбиха имотите на Царя
  - лимит за плащане кеш до 10 бона
  - лимит за теглене в брой от банка 1000 лв
  - лимит за банкомат 400 лв
  - задължителни цени за ток от ВЕИ
  - задължителни цени за ток от МАрица
  - задължителни цени за шисти
  ДОКОГА щЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ НИХИЛИСТИ ?

 12. 12 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Весело

  "България губи позиции в ново изследване на икономическата свобода по света"
  ========================

  Това няма ли да го изреве в микрофона Цвък, на сбирката в зала "Мутро-Армеец".
  А, под знак цялата зала да скандира "Бекапе, бекапе.....".......пардон, "Бооойко, Бооойко...."

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  [quote#10:"f31"]Да идва Царя и смазваме ГЕРБ ![/quote]

  ЪХЪ! И само за 800 дни - масло и мед от крановете шъ шурне!
  Не съм гербер!

 14. 14 Профил на Безуспешно чакащ промяна
  Безуспешно чакащ промяна
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#11] от "f31":

  Тихо, тихо. Ще събудите троловете. Ще почнат едни проверки на имотите ви и като ви подхванат честните прокурори и безпристрастният съд ще видите 2 демокрации на вендъж.

  Леко обезчовечен...
 15. 15 Профил на krasi62
  krasi62
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Стига сте се заблуждавали, ние сме страна с едно от най високите нива на правителствени харчове. С редица гимнастики от счетоводен и статистически характер докарват до около 42 % от БВП, отчитат сива икономика няколко милиарда лева които прибавят към БВП . Абсурдността на подобен подход е очевидна, ако имаме данни колко е сивата икономика то тя не би била сива. Предстоящите увеличение на данъци и осигуровки ще ни затлачат съвсем,това ли е целта на т.нар. управляващи?

 16. 16 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  Как да бъде прекратено обстрелването на депутатите с домати и други зеленчуци обсъждаха вчера в парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и зам. вътрешният министър Красимир Ципов. Това стана, след като за пореден ден група от десетина младежи, предвождани от Николай Колев-Босия, посрещна народните представители с домати, яйца и лук. Бързо пристигнаха и части на полицията, за да спестят унижението на народните представители, но протестиращите продължиха с обстрела.
  [quote#14:"Безуспешно чакащ промяна"]ще видите 2 демокрации на вендъж.[/quote]

 17. 17 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  Е пак сме напред де!
  Нали сме на едно ниво с Чехия, Ямайка и Швеция!
  Лошото е, че потъваме надолу. А бе направо се чудя на такива "стъкмистики" . Сигурно миналата година сме били по-напред от Чехия и особено Швеция. Да се чуди човек защо бежанците не искат да остават у нас !?!

 18. 18 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 206 Неутрално

  А можеше да напишете просто се България печели позиции назад!

 19. 19 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#11] от "f31":


  [quote#11:"f31"]Икономическа свобода в стил Кунева-Бойко Б : [/quote]

  [quote#11:"f31"]ДОКОГА щЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ НИХИЛИСТИ ? [/quote]
  Хубаво де, нали "величеството" въздигна въпросните персони, та да ги гледаме в целия им блясък !

 20. 20 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 208 Неутрално

  От 10 години Генералната промяна все не може да се случи.
  Гарантирано от ГЕРБ!

 21. 21 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Каква свобода,каква икономика тук? Мъртвило!

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 22. 22 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Свобода ?
  САЩ превърнаха България в тоталитарно копие на Русия :
  - Бойко Борисов = Путин - несменяеми на власт над 9 години
  - ГЕРБ = Единна русия - печелят по 90% на избори
  Единствено Царя може да елиминира Бойко Борисов.

 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3325 Весело

  Нищо изненадващо!

  Ще се повторя, може и даже да е потретване, ама да припомня онази стара, прастара ...

  Попитали камилата защо и е крив врата, а тя отвърнала:
  - Че то кое ми е правото?

  Та и за свободата така ...

 24. 24 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#10] от "f31":

  Драги, да не сте били в кома?"Царя'' бе! Вече е минало и за Ваше сведение той ни натресе Боко Т. И да знаете, че революция ни е нужна, не рИформа и ''промяна''

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 25. 25 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1136 Весело

  Това са грозни клюки и инсинуации.Готови сме за 10 изборна победа.С тоя матрял...

 26. 26 Профил на zethron
  zethron
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Ако се подпише готвеното споразумение между САЩ и ЕС за свободна търговия, резултатът най-вероятно ще се подобри."


  Не подлъгвайте хората . Това е банановата кора за всички производители в България

  Вече свикнах да ме трият без причина
 27. 27 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 257 Неутрално

  България и икономическа свобода! Само който не се е опитвал да прави бизнес в България, само той може да се доверява на подобни изследвания. Затова инвеститорите проучват всички показатели.

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alexander97":

  Щом не сте гербер, можете да четете. Прочетете мслко статисъика за това какво се е случилопрдз онези 800 дни и после коментирайте!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 519 Любопитно

  "България бе наредена на 42-ро място от 157 държави и територии"

  Само не са уточнили като държава ли ни изледват или като територия. Второто звучи по- вероятно.

 30. 30 Профил на f31
  f31
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Свобода в стил Бойко Борисов :
  - продаде БМФ на Домусчиев
  - продаде пристанище Бургас на Цветелина Бориславова
  - продаде Икономедия на Прокопиев
  - фалира КТБ по поръчка на САЩ
  - натресе на българите Марица, ВЕИ, ГМО и шисти
  - натресе на българите ТАРП
  - натресе ни квоти за бежанци
  Да идва Царя и да смазваме ГЕРБ !

 31. 31 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Тия за "картел" дали са чували? Да вземат да го включат. Тогава ще слезем с 30-40 места...

 32. 32 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  [quote#3:"tww09306483"]Надъханите ГЕРБ-ерчета, които обикалят наоколо, няма ли да вземат отношение? [/quote]
  Ти какво ПРЕДЛАГАШ ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 33. 33 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 624 Весело

  Някакъв си институт в Канада?
  Дневник, хайде малко по-сериозно. Цитирайте само достоверни източници като Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова, Лилито Попова, Цецо Цветанов и прес службата на герб.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Весело

  е как да напредваме в икономическата свобода, когато си имаме Пеевски, Ахмед и Бойчо?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това всъщност не е никаква новина, макар че би могла да е по-скоро добра. Институтът "фрейзър" е тъп неолиберален мозъчен тръст, също като ИПИ. Та погледнете цялата класация. Ние сме на едно ниво (42 място) с Швеция и Чехия. И какво от това? Но Руанда пък е на 34 място. Да не би да се развива бързо? Най бързо развиващата се страна, Китай, е на 111 място! Така че тази класация НЕ ОЗНАЧАВА АБСОЛЮТНО НИЩО! Но на нас ни се представя така, сякаш трябва да се стремим да сме по-напред в нея. Сиреч, да угодим колкото може повече на западния инвеститор, та да дойде да ни дои като дойни крави.
  Така е защото всички тия (без)мозъчни тръстове защитават единствено класовия интерес на едрата западна буржоазия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 36. 36 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Абе може да няма икономическа свобода ама за сметка на това сме най-бедни в Европа.

 37. 37 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А, и не си мислете, че това е канадско изследване, щом го спосва канадски (без)мозъчен тръст. Частта за България е рапортувана от наш (без)мозъчен тръст, най-вероятно ИПИ, и оценките са дадени според прокарваната в БГ именно от този тръст политика. Идеята е (без)мозъчният тръст да нагнетява ония области от българския политически и икономически живот за които спонсорите им са дали поръчка.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Весело

  Гарантирано от ГЕРБ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 373 Неутрално

  "Високото ниво на преразпределение и вмешателство от страната на държавата, изключително неефективната съдебна система и задушаващата бюрокрация отново се доказват като основните фактори, спъващи икономическата свобода в България"

  По-малко държава, по-малко разрешителни и по-ефективна съдебна система, това е целта. И по-малко разходи за паразитната бюрокрация. Само че тези неща се повтарят години наред и нищо не се случва. Просто няма воля за промяна, това е.

 40. 40 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  [quote#30:"f31"]Да идва Царя и да смазваме ГЕРБ [/quote]При царя възход , при Бойко = срив и застой
  2001 36.28 *********** Simeon II
  2002 37.97 ************
  2003 40.06 **************
  2004 42.77 ***************** Sergey
  2005 45.48 *******************
  2006 48.45 **********************
  2007 51.57 *************************
  2008 54.76 ************************** B.B.
  2009 51.76 ***********************
  2010 51.97 ***********************
  2011 52.83 ************************
  2012 53.26 ************************

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 41. 41 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  От една страна плоският данък уж подобрява инвестиционния климат, но от друга смърди та се не трае на корупция - политиците слагат ниски данъци и делят разликата с олигарсите.
  Опитните мениджъри на чуждестранните компании, които решават къде да се инвестира, са умни хора, разбират тези работи, нашите доморасли политици не могат да ги излъжат лесно. В държава, където управляват олигарси, поставили чучела в управлението й, такива мениджъри не инвестират.
  Което е факт.

 42. 42 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Весело

  Икономическата ситуация в България можала да се опише по следния начин:
  Колелото продържава да се върти, но хамстера вътре е отдавна умрял.

 43. 43 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Весело

  [quote#11:"f31"]ДОКОГА щЕ ТЪРПИМ ТЕЗИ НИХИЛИСТИ ? [/quote]

  Нихилист в смисъла на Хобс, Ницше, Тургенев или просто си говорим заради римата?

  Те нашите нямат идея що е нихилизъм, камо ли да се придържат към идеите му.

 44. 44 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#41:"pentcho"] плоският данък уж подобрява инвестиционния климат, но от друга смърди та се не трае на корупция[/quote]
  Точно плоският данък ли ви смърди? А това че от 6 г. "управлява" мутромилиционерската шайка на рапоня, крепена от дясната коалиция, очевидно така радва инвеститорите, че ПЧИ са на нивото от преди Виденов.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 45. 45 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Отидете в профила ми и вижте коментара ми от преди няколко дни, как само се съвпада в този икономически резултат. Както казах преди, една държава става богата само и единствено когато има икономическа свобода, когато нямаш икономическа свобода, една държава става или остава бедна. Икономическа свобода се изразява в това да няма правителствена намеса в/у икономиката, бизнеса, и да хората да могат да работят или търгуват това което решат. В БГ до преди един месец хората даже неможеха да работят след 10, нямаха право да работят за по 1 ден.. каква икономическа свобода има тука, напълно нормално е да нямаме икономически разтеж. Румания се класира на 17-та позия, тяхната икономика става една от наи свободните в света и резултатът е очевиден, икономиката им расте вече с над 5% годишно. Румания след още 5-6 години ще е на нивото на Германия или Англия, това се постига с икономическа свобода.

 46. 46 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#4:"rosiraycheva50._"]Значи пак най-слабото ни място е съдебната система. [/quote]
  Това говори само за съдебната система.
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/14/2609494_cvetanov_e_opravdan_prokuraturata_ima_oshte_edin_hod/

 47. 47 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  За 3,5 години "дясно" управление и вече 1 година "баш дясно" изглежда по следния начин:

  - осигуровките се вдигат с 2%
  - на сайта на МФ вече бил качен проектозакон, според който общините ще могат да налагат от догодина 2% общински данък общ доход, това върху плоския данък от 10%

  /междинен резултат: само дотук 4% трансфер на доход от данъкоплатеца към правителството/

  - частните пенсионни партиди веднъж бяха одържавени преди 3 години, а от началото на т.г. се иска "специален ред" за прехвърляне в частната система


  - вдигане на осигурителните прагове и осигурителните тавани почти всяка година, без да се питат, кой ще плаща след 20 години пенсии с индивидуални коефициенти почти 4 и като ги гледам, нямат спирка нагоре (схема Понци-Калфин)

  - забрана за придобиване на земя без уседналост, включително под ударите на закона са и български граждани, родени в чужбиа

  - заграбване на бизнес чрез обезценяването му по законодателен път - случаят "Комбинат Ю. Гагарин", опитът за разкостване на земеделските фондове и на търговските вериги

  - отказът на България да се присъедини към еквивалента на "открито небе" в железопътния транспорт, каквото представлява общият европейски пазар на ЖП услуги и България наложи ембарго до 2022 г.

  - отказът от приватизация към вегетиращи предприятия като Български пощи, ВМЗ...Там заповедта е до изборите да няма срив, после каквото сабя покаже...


  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 48. 48 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  да не пропусна да отбележа, как държавата хвана частните училища за канарчета, да и обучават 20% от децата за без пари. Ама не на нивото на кварталното училище, ами с тенис-кортовете и басейните вътре....

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 49. 49 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ето,това е вече лошо.Това е по-лошо дори от онова,реформаторите да не се явят единни на изборите.

 50. 50 Профил на contra_banda
  contra_banda
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За икономическата свобода е ясно, а на кое място сме по политическа?

 51. 51 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И да ни кажат, и да не кажат ние си го знаем - нищо изненадващо. Нищонеправенето в съдебната система ни затрива всеки ден по малко...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 52. 52 Профил на theh5n1
  theh5n1
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Докато има такива дето се подмокрят от плоските лъжи и хвалби на б.б., няма да отлепим нагоре.

 53. 53 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Идеите как да спъваме икономиката валят една след друга. Утре Москов внася на гласуване в МС идеята за данък "вредни храни". Разбира се, от списъка отсъстват мазните банички, тутманици и милинки с единично тегло 400 грама, въпреки че удрят в земята всякакви чипсове в 50-грамова опаковка.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 54. 54 Профил на 2easy
  2easy
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Защо, когато някой тук отбелязва, че това проучване е плод на частен тинк танк, разпространено от оперираща в България фондация наречена "Институт за пазарна икономика", веднага започва поставянето на минуси? Зад всяка "истина" има интереси

  Парадоксалните възвишения на човешката мисъл доведоха до леснопредвидими вдлъбнатини в окръжността на ирационалното оригиналничене.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK