Общините няма да събират 2% данък от доходите, обяви Цветан Цветанов

Общините няма да събират 2% данък от доходите, обяви Цветан Цветанов

© Надежда Чипева, КапиталОбщините няма да събират допълнителните 2% данък доход. Идеята няма да бъде обсъждана дори в Министерския съвет. Това каза пред журналисти председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, цитиран от БНР.


Той обяви, че групата на ГЕРБ няма да подкрепи предложението на финансовото министерство, публикувано на сайта му преди два дни.


Цветанов обясни, че предложението не е внесено за обсъждане. "Точно това е силната страна, че когато се внасят подобни проектозакони за разглеждане в Министерския съвет, се качват на съответната страница на конкретното ведомство. Когато има дебат, когато има разговори, когато се взимат различни мнения, се стига до извода, че няма да се внесе дори в Министерския съвет", заяви той.
Зам.-председателят на ГЕРБ допълни, че засега става дума за отмяна само на това предложение от данъчните закони.


Идеята за данък за общините беше лансирана преди година като част от предизборната програма на ГЕРБ. 

За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 655 гласа

  1. Да, така ще има пари за повече проекти (2.75%)
  2. Да, но ако ефективно се харчат парите (8.55%)
  3. Да, така общините ще са по-независими от държавата (5.34%)
  4. Не, само привидно се дава независимост на общините (15.11%)
  5. Не, така се увеличава данъчната тежест (32.52%)
  6. Не, увеличението на данъците никога не е добро решение (33.74%)
  7. Друго (1.98%)

Освен промяната общините да могат да получат право да облагат доходите на физическите лица с данък до 2%, ведомството на Владислав Горанов предложи прагът за плащанията, разрешени в брой, да бъде намален от 15 хил. лв., колкото е сега, на 5000 лв. Така според вносителите ще е по-ефективна борбата със сивата икономика, а и европейската практика е плащанията в брой да се ограничават в рамките на 2000 - 3000 евро.


Ограничението ще се прилага и когато плащането е в по-малък размер, но е част от договор на стойност над 5000 лв., както и при разплащания в чуждестранна валута, ако равностойността в левове е над прага. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK