Калфин предлага вместо минимални прагове да се определят минимални заплати

Калфин предлага вместо минимални прагове да се определят минимални заплати

© Надежда Чипева, КапиталПрактиката за договаряне на минимални осигурителни доходи може да се подобри и развие - най-добрият вариант е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати. Това каза в интервю за БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.


Вицепремиерът ще предложи на социалните партньори механизми, по които двустранният диалог между синдикати и работодатели да стане водещ. "Най-добрият вариант за развитие е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати. Когато това започне да се случва, едва тогава би могло да се договори отпадане на минималните осигурителни прагове", заяви Калфин. Според него премахването на тази практика не би решило нищо, а ще върне стари проблеми и ще изчезне двустранният диалог, нещо, което трябва да се насърчава.


Коментарът на вицепремиера е по повод заявката на работодателските организации, че не желаят да се определят минимални осигурителни прагове по сектори, а осигуровките да се плащат върху реалните заплати.
Министърът изрази надежда, че предстоящото догодина преброяване на работодателите и синдикатите ще е мотив те да потърсят възможност да представляват всички икономически сектори, така че диалогът да е пълноценен. "Не е нормално, когато в част от икономическите дейности просто няма двама партньори, които да седнат да преговарят", допълни той.


Ивайло Калфин заяви, че трябва "да си поставим за цел доходите в България да вървят нагоре" и да се изравняват с тези на общия европейски пазар. Това става с инвестиции в енергийна ефективност, в по-добра производителност, в образование и професионална квалификация, смята социалният министър.


Значителното увеличение на минималната работна заплата не става за няколко месеца, но целта трябва да бъде икономика с много по-високо заплащане, каза Ивайло Калфин. По думите му и българският бизнес осъзнава, че не може да се държи икономиката ни на ниска минимална работна заплата.


От социалното министерство имат намерение да предложат подобряване на обсъждания в момента нов проект за промяна на механизма, по който нараства минималната работна заплата. "При всички случаи не трябва никой да си мисли, че ние ще заковем минималната работна заплата на тези равнища и тя примерно ще се увеличава само с равнището на инфлацията или нещо подобно. Това ще бъде убийствено за икономиката дългосрочно", заяви Калфин.


Увеличението на минималната заплата не е мотив за уволнение на хора и за увеличаване на безработицата, това не се вижда от статистиката, допълни той. По думите на Калфин в цяла Европа се говори за медианни работни заплати - не каква е средната между най-високата и най-ниската, а къде е най-голямото струпване на работни заплати и това е по-добрият критерий.


В България съотношението между минималната работна заплата и медианната работна заплата е на средните европейски равнища, така че няма никакви опасения, че сме стигнали някакви критични стойности, които едва ли не ще дръпнат назад икономиката, посочи министърът.


Приоритетно през следващите месеци публичните средства ще бъдат насочени към трудните групи - най-застрашените и най-рисковите, каза Ивайло Калфин. Програмите, които разработва министерството в областта на заетостта, ще бъдат насочени към младежи с ниско образование, хора в предпенсионна възраст и безработни от малките населени места и общини. Ще бъдат подпомогнати и хората с увреждания да стигнат до трудовия пазар, съобразено с техните възможности.


"Обърнал съм се към работодателите и синдикатите с молба за инициативи от тяхна страна как бихме могли да подпомогнем с публични средства те да наемат хора в предпенсионна възраст, така че тази група да остане на трудовия пазар до края на трудовия си стаж. До края на месеца очаквам отговорите", каза Калфин.


Той съобщи, че в резултат на дейността на младежките трудови медиатори вече има 1700 души, които са доведени до бюрата по труда. Калфин смята, че ваучерите за услуги по домовете ще създадат възможност за работни места в отдалечените райони. Еднодневните трудови договори към момента са вече 60 хил. и те са действаща мярка за увеличаване на заетостта.


В отговор на въпрос вицепремиерът съобщи, че записаните бежанци в бюрата по труда са около 30 души. В националния план по заетостта са предвидени бройки за бежанци, има и възможност за заетост по европейските програми, каза министърът. Сред бежанците има такива, които работят вече по националната програма със субсидирана заетост. Някои от тях са в кол-центрове, други - в различни видове бизнес, има и такива, които работят в центрове за бежанци.


Появяват се вече и работодатели, които активно търсят възможност да помогнат на бежанците - да ги вземат на работа и да им потърсят жилищно настаняване, съобщи вицепремиерът Ивайло Калфин.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6867 Неутрално

  Както да го нарече Ивайло Калфин сигурно е, че целта е сумите за осигуровки в България да вървят нагоре, за да има пари за пенсии...при по-малко работещи и повече пенсионери.

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Прагове или заплати - все едно. Докато възнаграждението не стигне минимум 2,50 евро на час, положението си остава същото - пагубно.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Направете най накрая МИНИМАЛНИ СТАВКИ НА ЧАС, АМА РЕАЛНИ ТАКИВА ПО ПРОФЕСИИ !!!! Като във всяка нормална страна.
  Ще спрете веднага сивата икономика и осигуровки.

  Ама приятелчетата с крупните бизнеси не им е изгодно нали Калфа... особено ДС Другарите, които прилапаха крупните бизнеси..
  НАЛИ КАЛФА?!?!

 4. 4 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":
  А това е малко под средното за София.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 415 Неутрално

  До коментар [#4] от "Никола Георгиев":
  Да, имате право, приятелю. Но аз говоря в национален мащаб.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6867 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":

  В национален мащаб държавата явно е решила за по-лесно да съсредоточи работещите в София, Пловдив, Варна и Бургас. Другите градове и най-вече селата се закриват с вдигането на осигурителните прагове или на МРЗ.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "дедо Андро":
  Малко над средната за България е.
  Колкото си изработим - толкова.
  Като изработваме повече, ще се вдигне и минималната.

  Лошото е, че растежът иска свобода и законност, като тук второто отсъства до голяма степен.

  Но нищо не е изгубено, нека си спомним какво беше преди 10 и преди 20 и преди 30 години. Вървим в правилната посока.
  Просто е мнооого по-бавно отколкото трябва.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#7:"Никола Георгиев"]Вървим в правилната посока.
  Просто е мнооого по-бавно отколкото трябва. [/quote]
  +++
  Причината за това е най-вече ИЗТОЧНА !
  Но, макар бавно и мъчително, правилата на ЕС са спасението ни от нея ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  А идеята на Калфин е добра !
  Тя казва на предприемача, че /примерно/ БМВ-то може и да е 3-серия, а не 5-та, и да има повече за хората му

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 10. 10 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-добре да се пада % от произворителността само че в различните фирми %-тите доста, ДОСТА се различават

 11. 11 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 627 Весело

  "Ивайло Калфин заяви, че трябва "да си поставим за цел доходите в България да вървят нагоре" и да се изравняват с тези на общия европейски пазар. Това става с инвестиции в енергийна ефективност, в по-добра производителност, в образование и професионална квалификация,"
  Хем го казва , как става това нещо, хем искат по административен път да събира пари...
  А бе комунистът си е комунист- бивш негър няма

 12. 12 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 629 Гневно

  Поставете социалният министър на минимална заплата и той ще вземе правилните решения. Сега чувството на емпатия му е непознато и затова работещи, а да не говорим за пенсионери, са обречени на геноцид ...
  Стига глупости бе - щяла да посивее, колко повече да посивее, и без това сега е 75% на сиво и на тъмно, повече от това не може! Само, че оказва се, че и в Авганистан, Сирия и в северна африка заплатите са по-високи от българските и учители, инженери и професионалисти от тия държави имат спестени по 10-20 хил. евро не искат да останат в България при тия убийствени заплати, а отиват в Германия.
  Работодател в ЕС трябва да плаща европейска заплата, щом не иска, негов избор, да върви там, където заплатата, която плаща е достатъчна да се живее с нея, иначе какъв е смисъла да се работи, като въпреки това работника ще умира от глад и студ - по добре или да емигрираме или да се бесим, а тия няма да има кой да им работи!
  Българоубийците политици перфектно унищожават нацията... Браво... И данъците увеличете, че да има откъде да пълните гушите на орките, дето ви избират...

  1914 / 88
 13. 13 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 954 Неутрално

  Когато си от другата страна на барикадата е трудно да разбереш дори нещо повече грозно е да финансираш чрез заплатите на работниците отчисленията които те правят към някакви си псевдо работнически защитници носещи гръмкото име синдикати.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "Коментарът на вицепремиера е по повод заявката на работодателските организации, че не желаят да се определят минимални осигурителни прагове по сектори, а осигуровките да се плащат върху реалните заплати."

  Ами правилно . Да седнат работодателите с профсъюзите , да определят сумата за осъществяване на необходимия минимум от средствата за оцеляване и да я определят за минимална заплата . И между другото , да определят по отрасли и максималната граница за печалба . Като в калкулацията за разходите разнищят същността на перото " "Други разходи ". Като махнат от него разходите за любовници . Примерно казано .

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "Еднодневните трудови договори към момента са вече 60 хил. и те са действаща мярка за увеличаване на заетостта."

  И какво , ако са дори и двеста хиляди ? Нали след като изтече този един ден , пак са аут ,бе Калфин ? И ако след десет дни пак го наемат за един ден , тези десет дни на фотосинтеза ли да я кара ? . Отговора е ясен - както си иска . Вече е отчетен за статистиката по заетост . Гадост .

 16. 16 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "papyre":

  Искал е да каже, че са платени 60 хил. осигуровки. Те тези човекодни и преди си ги имаше, но хората си пазеха помощите и отказваха да се хващат на краткосрочна работа с договор (осигуровки)

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  [quote#7:"Никола Георгиев"]Колкото си изработим - толкова.
  Като изработваме повече, ще се вдигне и минималната. [/quote]

  Глупости , с извинение . Производителността на българина е 60 % от производителността на германеца или на който и да е западняк . Ами що не получава 60 % от неговата заплата ? И не казвай , че и бизнесмена получава по- малко от западния бизнесмен . Ще излезе , че продава по- евтино и прави дъмпинг . Та може да се изработва и повече , но да се получава по- малко .

 18. 18 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  [quote#16:"prirodata"]Искал е да каже, че са платени 60 хил. осигуровки. [/quote]

  А бе не знам какво иска да каже , но се си мисля че не се разбира какво се прави . Ами тези еднодневни договори нали водят след себе си и други последствия . Че ако те осигуряват заетост , като как ще се събере стаж за пенсия ? Сигурно от триста еднодневни договори на различни места , човек би трябвало да събере 300 УП 3 или колкото там беше . Бош лаф е всичко , освен създаването на РЕАЛНИ работни места . Тогава няма да има нужда и от циганската интеграция . Като работят на едно място с българи и турци , интеграцията ще стани факт за половин година . Че и по- рано . Фантазирам си .

 19. 19 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  [quote#2:"дедо Андро"]Прагове или заплати - все едно.[/quote]
  Не е все едно! Ама явно и ти си комуне как Калфин.
  Първо, минималната работна заплата у нас е институциирана и чрез нея се плащат различни социални обезщетения (майчинство, безработица) и помощи (стипендии).
  Второ, заплата и "праг" са различни неща. Само при държавните служители са еквивалетни. И то е заради натоварването, един път на работодателите да поемат дял от осигуровките; втори път, осигуряваните плащат не на реалния си доход, а на брутен доход; трети път, има "годишно изравняване", което обаче не се отчита при определянето на обезщетенията (премия/хонорар за последните три години, начислява се на текущата, а се отчита при обезщетенията на следващата).
  Съвсем по друг начин ще изглеждат нещата, ако се въведе "минимален праг"/"необлагаем минимум"/МРЗ, върху която всеки плаща пенсионна към НОИ и здравна към НЗОК осигуровки. А който иска, до десет пъти размера на въпросния минимум, може да се осигурява в частен фонд (осигурителен, застрахователен). А ограничението от десет пъти е, защото тая осигуровка ще е освободена от данъчно облагане.

 20. 20 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Точно така! Минимално почасово облагане с минимален праг от от поне 3 лева. Без максимален, обаче!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  [quote#20:"barel"]Минимално почасово облагане с минимален праг от от поне 3 лева[/quote]
  То тогава всички ще сме на едночасов работен ден.
  Погледни статистиката за средния осигурителен доход как е паднал след въвеждането на еднодневните трудови договори - три дена работиш, 27 дена - безработен.
  Ако целта е три часа работиш - 30 дена безработен, въвеждай и поминутно заплащане.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  "...Еднодневните трудови договори към момента са вече 60 хил. и те са действаща мярка за увеличаване на заетостта..."
  И те отразяват ли се в сметката на осигуряващия се?

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3573 Неутрално

  [quote#14:"papyre"]И между другото , да определят по отрасли и максималната граница за печалба . Като в калкулацията за разходите разнищят същността на перото " "Други разходи ". Като махнат от него разходите за любовници . [/quote]
  ами добре, направи си и ти фирма, с нулева печалба.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2239 Весело

  [quote#22:"historama"]И те отразяват ли се в сметката на осигуряващия се?[/quote]
  То, осигуряващият се няма сметка, и в буквалния, и в преносния смисъл.
  Отразяват се в сметките на НОИ - преразход, и по фонд "Болнични", и по фонд "Безработица". Преразходът по фонд "Пенсии" се дължи основно по друга причина (ръст на инвалиди-млади пенсионери).

 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Колкото и да е странно явно има вариант, в кпйто да осигуряват някой на 500 лева, а да му удържат осигуровките и данъците от заплата 400лв. Иначе въпросното предложение нямаше да го има. Колкото до реалните заплати предпочитм някои фирми да фалират, но тези които работят да получват поне толкова колкото да живеят прилично без да се налагада носят домати месо и т.н. от село и зимата да си отопляват цялото жилище.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Комунизмът не излиза от Калфин.Все иска той да определя и той да нарежда.Още не проумява,че трудовия пазар ще определя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK