Пазарите спаднаха след решението на Федералния резерв да не вдига лихвите

Пазарите спаднаха след решението на Федералния резерв да не вдига лихвите

© Lucas Jackson, ReutersЕвропейските и американските пазари спаднаха след решението на Федералния резерв в четвъртък да не вдига лихвените проценти на САЩ.


Федералният резерв се позова на опасения за отслабването на растежа на световната икономика и неотдавнашната нестабилност на фондовия пазар, особено на този в Китай.


FTSE 100 падна с 1.34%, Dax Frankfurt - с 3.06%, а френският SAS 40 с 2.56%.
Акциите на Уолстрийт същи се понижиха, като Dow Jones спадна с почти 1% в сутрешната търговия.


Бренда Кели, анализатор за London Capital Group, заяви: "Пазарите се водят по новините от САЩ, но несигурността преобладава и вълнението е единственият сигурен резултат.  Дефлацията в Китай е причина за безпокойство, както и цените на петрола, които изглежда ще спаднат още", предаде Би Би Си.


В четвъртък Федералният резерв на САЩ реши да не повишава лихвените проценти и ги остави на нивото от декември 2008 г.


Дългосрочната политика на банката е да поддържа ниско лихвените проценти, докато нивата на заетост не се подобрят допълнително и основният процент на инфлация в САЩ не наближи 2%.


Инфлацията в момента остава умерена в САЩ заради по-евтиния петрол и силния долар.


Банката заяви, че иска да види по-голямо подобрение на пазара на труда, въпреки че последните данни показват, че нивото на безработицата за август е 5.1%, която е най-ниското от 2008 г. насам.


Някои анализатори смятат, че Федералният резерв на САЩ все пак ще повиши лихвените проценти до края на годината.


"Оценката на глобалните икономически условия на Федералния резерв породи известна доза несигурност в инвеститорите за следващите стъпки на банката. Ние все още смятаме, че ще има повишаване на лихвения процент през декември", каза Робърт Паркс от  HSBC.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK