Кабинетът одобри създаването на електронна идентичност на хората

Кабинетът одобри създаването на електронна идентичност на хората

© Надежда Чипева, КапиталСлед няколко години подготовка най-сетне проектозаконът за електронната идентификация стигна до Министерския съвет и беше одобрен на днешното му правителствено заседание.


Проектът предвижда в новите лични карти да се вгражда чип, който ще дава възможност за допълнителна идентификация на всеки човек. Целта е по този начин всеки, който притежава такава карта, да може да ползва електронните услуги на държавните институции, за които в момента се изискват различни персонални кодове.


Първоначално се предвиждаше електронната идентичност да е част от личната карта от 2016 г. Наскоро министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова обаче посочи, че най-вероятно това ще става от 2017 г.
В законопроекта е записано, че електронна идентификация могат да получат всички български граждани или чужденци, които имат личен номер на чужденеца. Получаването на такава лична карта не е задължително и който не желае може да получи новия си документ в сегашния му вид.


Администратор на електронната идентификация ще бъде Министерството на вътрешните работи. В наредба на правителството ще се определи начинът на формиране на електронната идентичност. Администраторите й ще се регистрират от МВР.


Новите документи се очаква да съдържат освен лични данни и информацията от всички регистри за един човек, например за здравното осигуряване, за данъчно-осигурителния статус и т.н. Чипът трябва да позволи личните карти да се използват за електронните услуги, които различните институции ще предоставят чрез портала за електронно управление.


Вътрешният министър наскоро обясни, че чипът ще дава права на достъп на съответната институция само до конкретна информация, например Националната здравноосигурителна каса или лекари ще могат да видят само здравния статус на даден човек.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Неутрално
 2. 2 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 240 Любопитно

  Администратор на електронната идентификация ще бъде Министерството на вътрешните работи- МВР... Родната Милиция ни пази!

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Получаването на такава лична карта не е задължително и който не желае може да получи новия си документ в сегашния му вид."

 4. 4 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Някой може ли да обясни въпросният чип ще съдържа ли X.509 цифров сертификат + частен ключ и ще може ли да се разчита с нормален карточетец? Ако не, то по какъв стандарт и протокол ще се извършва разпознаването на отсрещната страна?

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Любопитно

  Пак да попитам дали се мисли информацията, че някой има шофьорски права да се вкара в личната карта и да отпадне издаването на шофьорска книжка?

 6. 6 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#5:"vassilun"]?[/quote]
  Няма как да отпадне шофьорската книжка, тъй като информацията от нея (напр. срокът на валидност и категориите МПС, за които важи) трябва да я има написана в читаем вид, а на личната карта нито има място, нито е мястото за това. В противен случай ще трябва всеки пътен полицай в света да разполага със съответен карточетец за разчитане на информацията от чипа. Повече от ясно е, че това няма как да се осигури.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Сега ще започнат да ни обясняват колко това е вредно.

 8. 8 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "Valeria":

  Нищо общо с Гатака. Просто най-накрая имаме шанс за истински електронни услуги.

 9. 9 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Гласуване с тея карти, кога??

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 10. 10 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "Smoke":

  Най-вероятно ще го направят по най-куцият и несъвместим начин, но все пак е някаква стъпка напред.

  До коментар [#6] от "Smoke":

  А държавите в Европа, които искат шофьорска книжка как ще ти четат личната карта?

  До коментар [#7] от "stedim":

  И как не може да стане понеже системите трябвало да свързват и т.н.

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Любопитно

  [quote#6:"Smoke"]Няма как да отпадне шофьорската книжка, тъй като информацията от нея (напр. срокът на валидност и категориите МПС, за които важи) трябва да я има написана в читаем вид, а на личната карта нито има място, нито е мястото за това. [/quote]

  Защо в САЩ шофьорската книжка е документ за самоличност? Можеш да си купиш дори оръжие със шофьорска книжка!

 12. 12 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#8] от "Sinergy":

  Ааа, значи го правят единствено за наше улеснение. Пък аз каквато съм мнителна реших, че това е поредната стъпка за контрол и проследяване на плебса.

  https://goo.gl/8NG90J
 13. 13 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#10:"Sinergy"]А държавите в Европа, които искат шофьорска книжка как ще ти четат личната карта? [/quote]

  Чрез устройство четат личната карта само на специализирани гишета като гранични пунктове и летища, където имат на разположение съответната неевтина специализирана апаратура. Всеки патрулиращ полицай, обаче, чете личната карта с очички. Затова на личната карта пише и на латиница. Как си представяте, че като отидете в Молдова или Иран например, че там всеки катаджия на пътя ще разполага с устройство за четене на вашата технологична лична карта? Като за начало само за България си представете

 14. 14 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#11:"vassilun"]Защо в САЩ шофьорската книжка е документ за самоличност? Можеш да си купиш дори оръжие със шофьорска книжка![/quote]

  Ами че то и в България шофьорската книжка е валиден документ за самоличност. Прочетете си "Закона за българските документи за самоличност" де, нека не ви мързи толкова. Само че Вие питате не защо шофьорската книжка не може да се ползва вместо лична карта, а питате обратното и аз Ви отговорих. Освен това в закона пише, че в някои специални случаи (например в банка, в съда и други такива места) не може да се представяте чрез шофьорска книжка, а трябва задължително лична карта. Четете де, четете.

 15. 15 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#12] от "Valeria":

  Много филми гледате, а конкретно в Гатака става дума за генетичен контрол и изкуствен подбор.

  Въпрос с повишена трудност: Как точно очаквате да ни проследяват и контролират с вграждането на електронен подпис в личната карта, който освен това НЕ Е задължителен?!

  Още един въпрос: Каква според вас е разликата между този незадължителен чип и използването на ПИН/ПИК/КОД за всякакви държавни институции? На базата на какво точно (очевидно освен филми) смятате, че използването на електронен подпис ще позволява даден човек да се следи ако той не желае това?

 16. 16 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#15:"Sinergy"]Много филми гледате[/quote]

  Повечето време чета. Като например за прозореца на Овъртън.
  Мисля, това отговаря на въпроса ви.

  https://goo.gl/8NG90J
 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  Биг Брадър на ново технологично равнище

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  [quote#2:"parishilton"]Администратор на електронната идентификация ще бъде Министерството на вътрешните работи- МВР... Родната Милиция ни пази![/quote]
  ..и ще знае всичко,въпреки изявлението:
  "Вътрешният министър наскоро обясни, че чипът ще дава права на достъп на съответната институция само до конкретна информация, например Националната здравноосигурителна каса или лекари ще могат да видят само здравния статус на даден човек."

 19. 19 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#16] от "Valeria":

  Няма нищо лошо да четете разни теорийки и конспирацийки, но зададох конкретни въпроси и от вас не получих никакъв отговор. В книгите, които пък аз съм чел на това му викат "въздух под налягане"...

 20. 20 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 845 Весело

  [quote#19:"Sinergy"]В книгите, които пък аз съм чел на това му викат "въздух под налягане"... [/quote]

  затова не намираме общ език - вие четете специализирани трудове по пневматика, а аз предпочитам друга литература

  https://goo.gl/8NG90J
 21. 21 Профил на Qnyx
  Qnyx
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#7] от "stedim":

  То се и почна

  По темата - ако се направи кадърно (в което лично се съмнявам) би било доста добро като идея. Особено след въвеждането (след не знам колко години вече) на електронна здравна карта и сума ти и различни ПИН и други кодове за всяка отделна администрация. Ще видим все пак, до 2017 време бол

  Trust no one.
 22. 22 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#20] от "Valeria":

  [quote#20:"Valeria"]...а аз предпочитам друга литература[/quote]

  Жълта ли или направо кафява?

 23. 23 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Какви са тези чипове, RFID/ПИН ?
  кучето ми има такъв за 5$

 24. 24 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#12:"Valeria"]Ааа, значи го правят единствено за наше улеснение. Пък аз каквато съм мнителна реших, че това е поредната стъпка за контрол и проследяване на плебса.[/quote]
  Как точно ще ви контролират?И поради каква причина ще иска някой да ви проследява?

 25. 25 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#23] от "accidental":

  Подозирам, че ще е най-простият вариант подобни на тези на банковите карти. Не вярвам да е RFID или някаква NFC технология понеже ще има опасения от кражби (преди година един хакер си направи тест с NFC и разхождайки се с четец в Ню Йорк събра данните на десетки карти).

  До коментар [#24] от "robocop1":

  Въпросът Кой? не е от значение - за параноиците винаги има кой По-добрият въпрос е как и каква би била разликата с в момента предлагащите се ПИН/ПИК и т.н. освен разбира се удобство на гражданина

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#6] от "Smoke":

  Абе в чипа има място за всичко! Кръвна група, наследствени заболявания, алергии. Що да няма място и за данните от шофьорската книжка. Някак си обаче не се чувствам уютно някоя старшинка да е собственик на всичките ми лични данни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#26:"tribiri"]Абе в чипа има място за всичко! Кръвна група, наследствени заболявания, алергии.[/quote]

  Никой не е казал, че няма място. Казах, че за да стане тази работа, трябва всички катаджии в Европа и околностите да са оборудвани с мобилни устройства за разчитане на такива карти. Как си я представяте тази работа с налагането на стандарт и оборудването на всички катаджии в половината свят с такива устройства?

 28. 28 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 451 Неутрално

  За т.нар. "теория на конспирацията" . Има старо правило в ИТ индустрията. Ако нещо е безплатно, и ти не знаеш кой го плаща, и какъв е продукта - значи, че ти си продукта. ТИ СИ ПРОДУКТА, КОЙТО СЕ ПРОДАВА. Точка на споровете, дали , как, какво, и пр. се следи, продава.... Затова са темите за забрана на плащания в "брой", за чиповете в паспортите, за "здравните карти".....

 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#23:"accidental"]Какви са тези чипове, RFID/ПИН ?
  кучето ми има такъв за 5$ [/quote]


  а по-евтини има ли... като за бежанци?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на koly
  koly
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#29] от "o_sando":

  И моего го има )

 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#30:"koly"]И моего го има ) [/quote]

  ... а в чипа има ли съхранена снимка на "кучето"... вижда ми се особено важно

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Я сом си идентичен и без електронна идентичност...

  Бедна е била на Orwell фантазията... за такъв кабинет.

  Хора, Бдете!!

  "Кабинетът одобри създаването на електронна идентичност
  на хората"

 33. 33 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Нека тегленето/ползването на Кали Линукс почне сега

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  идентичността на Пеевски в отделен дейта център ли ще я хоствате?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Не могат един закон за защита на личните данни да направят като хората, а са тръгнали да ги вкарват електронно.

  Няколко закона противоречат на идеята на закона за защита на личните данни - това е Правилникът по вписванията (относно недвижими имоти) и публикуването на съдебните решения - какъв е смисъла да строиш ограда, след като оставяш две широки дупки в нея, през които всеки може да види личните данни на всеки, при това в детайли?

 36. 36 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#14] от "Smoke":
  Потърсих, но не открих къде пише, че не може да ползваш шофьорска книжка в банка.
  Аз съм я използвал като заместител на лична карта.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Да, но това е "половината" истина.

  "Модерната" икономика... от Много отдавна
  ползва за цели на документируемост, коректност,
  гъвкавост и ефективност "безкешови" плащания:
  с чекове и пр. и пр.

  Във всичко има риск, трудно предвидим при нови методи.

  Особено при "динозавърски" или "мутро" економики,
  разчитащи главно на кешови плащания и "натурално стопанство".

  Понеже... транзакциите "не оставят следи".

  Няма такова нещо.

  Грехът те отравя.
  Вина - обезправя.

  "Тайното" явно е
  ... или ще е

  До коментар [#28] от "koly":

  За т.нар. "теория на конспирацията" . Има старо правило в ИТ индустрията. Ако нещо е безплатно, и ти не знаеш кой го плаща, и какъв е продукта - значи, че ти си продукта. ТИ СИ ПРОДУКТА, КОЙТО СЕ ПРОДАВА. Точка на споровете, дали , как, какво, и пр. се следи, продава....

  Затова са темите за забрана на плащания в "брой",

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  Корполентен дейта склад
  за корполентна персона.

  Барабар с медиите й.

  пп
  Обаче агент Павлик Местан е против
  недоказани внушения

  До коментар [#34] от "полувишис":

  идентичността на Пеевски в отделен дейта център ли ще я хоствате?

 39. 39 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Всичко... плюс екстри:

  Пуши три стека дневно.
  Умерено зависим (зависима) от самогон,
  както и от западни питиета.

  Пристрастен (пристрастена) към фармацевтичната промишленост, тоест: индивидът е благонадежден.

  До коментар [#18] от "Лелка":
  Администратор на електронната идентификация ще бъде Министерството на вътрешните работи- МВР... Родната Милиция ни пази!
  - цитат на коментар #2 от “parishilton”

  ..и ще знае всичко,

  въпреки изявлението:
  "Вътрешният министър наскоро обясни, че чипът ще дава права на достъп на съответната институция само до конкретна информация, например Националната здравноосигурителна каса или лекари ще могат да видят само здравния статус на даден човек."

 40. 40 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#39] от "dnevnikar":

  Всъщност такива досиета имаше когато ни управляваха "господарите" от Северна Азия и стотици хиляди български граждани бяха доносници...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK