Калин Христов: Ръстът на кредитирането за 2015 г. ще бъде почти нулев

Калин Христов

© Цветелина Николаева

Калин ХристовСред българските банки най-вероятно предстои още повече консолидиране и особен интерес за купувачите биха представлявали банки, контролиращи поне 5% от пазара, заявява в интервю за "Ройтерс" Калин Христов, подуправител на централната банка.


В тази категория в момента са 7 банки в България. Гръцките банки контролират заедно малко под 20% от банковите активи в страната и тази есен при преструктурирането на гръцкия банков сектор банките-майки може да се окажат принудени да се разделят с част от активите си в Югоизточна Европа в замяна на държавна помощ, допълва агенцията.


"Пощенска банка," поделение на гръцката Eurobank, придобива операциите в България на гръцката Alpha Bank, което ще я направи четвъртата по големина с активи от 6.3 млрд. лева. Тази седмица изпълнителният ѝ директор Петя Димитрова каза за "Ройтерс", че може да купи още играчи от пазара, който според нея е пренаселен.
Предвид слабия растеж на кредитирането и увеличаващото се регулиране в Европа, "единственият начин да се постига възвращаемост на капитала е да разширяваш мащабите си", казва в интервюто Калин Христов. По думите му "от информацията, идваща от пазара, знаем, че някои хора имат интерес, но това ще бъде разкрито с течение на времето"". "Категорично знаем, че ще има силен интерес към банки са пазарен дял над 5%", допълва той.


"Ройтерс" припомня, че придобивания в България, Румъния и Сърбия – където също има гръцки банки – обмисля унгарската OTP Bank.


И четирите големи гръцки банки - National Bank, Piraeus , Eurobank и Alpha – имат присъствие в България, а Европейската централна банка прави оценка на капиталовите им нужди.


В България дъщерните дружества бяха принудени да прекратят експозицията си към банките-майки и да поддържат ликвидност от 30% при положение, че за останалите банки това изискване е не повече от 20%.


Калин Христов казва в интервюто, че от тях през тази година "има известно теглене на активи, но то не е значително".


"Всички те непрекъснато са поддържали ликвидност над 20%. Разбира се, започнаха от по-високо равнище, започнаха с 30%, но всичките поддържат през целия период над 20%."


Проблемът с кредитирането


Запитан за прогноззите на БНБ за следващата година, Христов отговаря, че очаква кредитирането да отбележи растеж от 1.6% при тазгодишните "почти нула".


"Все още виждаме относително слаб ръст на кредитирането. Не става дума, че няма ликвидност или капитал, което да пречи на банките да кредитират. По-скоро проблемът е с търсенето."


В същото време той обяснява прогнозата за растеж на икономиката с 2.4% през 2016г. (от 2.3% тази) с очаквания за засилено частно и държавно потребление. ""Виждаме и леко подобряване на инвестициите."


Централният банкер посочва и размера на необслужваните кредити спрямо всички раздадени заеми – 19% преди и 10% след провизирането им.


Калин Христов казва, че планираният преглед на качеството на активите и стрес тестовете на българските банки трябва да приключат към средата на следващата година, което ще постави България в позиция да кандидатства за членство в изграждащият се банков съюз на ЕС.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2757 Неутрално

  Високи спестявания и ниско кредитиране. Това говори повече от разни социологии.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 2. 2 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Ръстът на кредитирането за 2015г. ще бъде почти нулев"

  Непредвидима е средата, хората се страхуват...

 3. 3 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Въпрос :
  Имат ли връзка банките и мафията за бързи кредити?

  Защото банките създават трудности на хората със сложните и противоречиви условия, голямата и неблагоприятно изменяща се лихва. В същото време чинно си мълчат срещу наглата конкуренция от страна на разните организации за бърз кредит.

  Попътен вятър в главите!
 4. 4 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Когато си прекарал половината население на държавата, вдигайки едностранно лихвите,
  Когато дезетки хиляди по време на кризата са загубили имотите си или са ги продали на безценица, заради едностранното вдигане на лихвите,
  Когато по времето на най-зверската криза бизнеси фалираха, други се свиха, заради липса на финансиране, а банките реализираха няколкостотин милиона печалба, докато народа мизерстваше....

  Ами - много им е този нулев растеж. Аз им пожелавам отрицателен, двуцифрен, за десет години напред....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Ами да намалят лихвите по кредитите .И без това депозитите са почти без лихва, и банките разполагат със супер евтин ресурс.

 6. 6 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 858 Неутрално

  При тази цена на кредита не е учудащо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  До коментар [#2] от "V.Iliev":

  Страх ни е. Така е когато живееш под гербаво-турско робст... управление.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Ще си взема кредит, тогава когато лихвата за целият период по договора бъде фиксирана на 1 процент!

 9. 9 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тъй като на български РЪСТ означава височината на човек, е много любопитно какво момъкът казва. А именно, че даването на заеми от банките е одушевено същество, човек, чийто ръст е НУЛА.
  Хубавата българска дума е ПРИРАСТ, от расте. Ако искат да направят нова дума, да преведат правилно руската РОСТ не като РЪСТ, а като РАСТ и ще получат моралната награда, че са създали нова българска дума.

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#7] от "zo":
  то добре ,че проблемите ти са започнали с идването на ГЕРБ на власт ,наглеци червени

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#8] от "balkantourist":

  абсолютно сте точен , лихвата ми по депозитите сега е средно 0.02 % ,до 0.07 % ,а кредитите ми са 7-8 % лихва и такси по сметките ми по 15-20 лв на месец ,това е ,ако не се лъжа към 100 пъти разлика за една и съща известна банка ,е ,за какво приказваме ,далавера е да си банка в България ,дори да е гръцка ,е 1000 % на печалба , колкото и да я източват в ГЪРЦИЯ .

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  До коментар [#4] от "Саранди Говедаров":

  крайно време е да влезе оригинална западна банка с реални проценти по лихви на депозити и кредити и нашите ще овяхнат всички , въпрос на време е .

 13. 13 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#5:"rosiraycheva50._"]и банките разполагат със супер евтин ресурс. [/quote]
  Ресурсът може и да е евтин, но управлението му е скъпо.
  С новата "евтина работна ръка" се очаква да се смени това толкова скъпо и неефективно банково управление. Поне така твърди сп. "Икономист" - фирмите, каквит са и банките, щели били да се стрес-тествуват и да повишат конкурентността си.

 14. 14 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  [quote#8:"balkantourist"]Ще си взема кредит, тогава когато лихвата за целият период по договора бъде фиксирана на 1 процент! [/quote]
  Ако не си беше поставил такива твърди условие - само и само при един процент, можеше да вземеш кредит с отрицателна лихва от ЕЦБ за един месец. Ако Марио Драги продължи с "надпечата" на купюри, следващия месец ЕЦБ-то пак ще плаща на някой да заприходи в сметките си "надпечата".

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  [quote#1:"Николай Колев"]Високи спестявания и ниско кредитиране. Това говори повече от разни социологии. [/quote]
  И какво се чува от "това говорене"? Че битовата (кражбите по домовете) и икономическата (измамата с активи) престъпност нараства? Или всеки си "събира куфарчето" как на потъващ кораб?

 16. 16 Профил на Adam
  Adam
  Рейтинг: 225 Неутрално

  сега започва търсене кои са тези банки около и над 5%, за които има такова търсене

 17. 17 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 413 Неутрално

  При всяка снимка или интервю на висш кадър на БНБ би трябвало да следват само коментари с псувни за КТБ и призиви за затвор. Не виждам какво друго е нужно да се коментират за тея "специалисти".

 18. 18 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Бантустанците вече май прежалиха гаврата КТБ и милиардите, които неминуемо ще бъдат използвани, за да ги превърнат в роби. Гледаме падането на Третата Българска държава. Робството този път ще мафиотско-олигархично.

 19. 19 Профил на today
  today
  Рейтинг: 780 Неутрално

  И не всичко е само цената на кредита, всички скрити клаузи и опции банката по всяко време да извие врата на кредитополучателя. Като си припомня на колко хора около мене им вдигнаха лихвите и им съкратиха сроковете в най-голямата криза, с което ги принудиха да фалират, как да се обърна към някоя банка? Навсякъде криза, всички изнемогват, банките тука вдигат лихвите и отчитат все по-големи печалби, иначе и те се оплакват.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  и най готиното е печалбите им са стабилни . как ли става

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Българските банки контролират 5% от пазара, гръцките 20% и т.н. - излиза, че 95% от пазара се контролира от чужди банки. И тия данни ни ги сервира същия тоя наглец Калин Христов, поискал банкова ваканция през 2014 г. и активно участвал във фалита и ограбването на най-голямата българска банка - КТБ. Всъщност единствената, която реално подпомагаше българския бизнес.

 22. 22 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "Дундурук":

  Робството вече е факт. Крадоха и продължават активно да крадат активите на КТБ, работеща икономика няма, няма търсене на кредити, а населението си държи парите с мизерни лихви и пълни гушите на чужденците. А от БОСТАН награждават мизерниците и съучастниците като Калин Христов и Димитър Костов за добре свършената работа по умишления фалит и унищожаването на КТБ, като пак си ги назначиха в УС на БНБ. Толкова ли бързо забравихте какви ги забъркаха марионетките на ДПС, Пеевски и Магнолията, та даже не се сещате кой е тоя плужек на снимката???

 23. 23 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 442 Весело

  Къде е Кратуната, да ни обясни за напредъка и "бурния разцвет" на България?!

 24. 24 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1622 Неутрално

  Този ли искаше да въвежда банкова ваканция?

 25. 25 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Какво кредитиране....либиец и групата около него са ме яхнали и ме яздат!

 26. 26 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#18:"Дундурук"]

  Бантустанците вече май прежалиха гаврата КТБ и милиардите, които неминуемо ще бъдат използвани, за да ги превърнат в роби.[/quote]

  ... нема да се плашиш... тече си кротко едно международно разследване... бавно и напоително

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 27. 27 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 705 Неутрално

  "има известно теглене на активи, но то не е значително".

  какви активи се теглят, кой ги тегли...

 28. 28 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#20:"deribeev"]и най готиното е печалбите им са стабилни . как ли става [/quote]

  такси, такси и пак такси... + разпродажби на ипотеките

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 29. 29 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#21] от "abygale":

  "Българските банки контролират 5% от пазара"

  Няма такова изявление. Не само от подуправителя, но и от БНБ.
  Изказана е хипотеза, че банка, контрилираща 5% от пазара (но не е казано кой пазар - кредити, депозити или на таксите за превод на задължения към бюджета), ще смени собственика си.
  Вероятно заради банковата тайна, механизмът на смяната на собственост не е изяснен. Твърди се, че ЕЦБ ще даде "държавна помощ" на гръцка банка, а в замяна (в чия полза пак не е ясно) тя ще загуби/продаде дъщерното си дружество (оная банка дето била държала 5% от пазара на незнам какво си в България).
  Тук има, във форума, един Немски Вагон, който твърди, че ЕЦБ не купува държавен дълг ( гръцки по-специално), но тази "държавна помощ" ще бъде начислена към гръцкия държавен дълг. А новият собственик, държател на други държавни дългове, ще "плати" с падежите на тия дългове на ЕЦБ, а до настъпването им ще отчислява отрицателна лихва към ЕЦБ (сиреч ЕЦБ ще му плаща само и само да придобие активи).
  Иначе, в България български банки няма - контролния пакет акции или се държи от чужда банка, или от група офшорни фирми + безименни тъмни субекти. Ей на, КТБ - 33% "виртуален" Омански фонд, 10% руска частна банка и 8% безименни тъмни субекти (Бромак бил имал 49%, ама той чия собственост е "тъмна Индия" ).

 30. 30 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 552 Неутрално

  според статистиката на БНБ вече втори месец поред лихвата на потребителските заеми се повишава. Заради ниските лихви по депозитите и високите по кредитите банките си докараха такива пеалбби, каквито са нямали и през 2008 г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK