Съдът спря Uber до окончателно решение за нелоялна конкуренция (коригирана)

Съдът спря Uber до окончателно решение за нелоялна конкуренция (коригирана)

© ReutersСтатията е коригирана в 18.00 часа.


Върховният административен съд потвърди незабавното изпълнение на решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се постановява прекратяване на установената нелоялна конкуренция от страна на Юбер Б.В. и Разиер Опърейшънс Б.В., съобщи антимонополният орган. Това на практика означава, че двете дружества на компанията за споделени превози Uber трябва да прекратят дейността си, докато съдът не се произнесе по същество по решение на КЗК срещу компанията.


Днес петчленен състав на ВАС определи като неоснователна жалбата на Uber срещу решение на КЗК от юли. Тогава комисията глоби двете дружества на компанията за споделени превози с по 50 хил. лв. за нелоялна конкуренция. Други две санкции от по 50 хил. лв. бяха наложени заради непредоставяне на информация, изискана от КЗК в хода на проучването. Мотивът на КЗК е, че Uber предлага услуга, идентична с таксиметровите, но заобикаля данъчното законодателство и така създават неконкурентна среда на пазара. Тогава компанията оспори решението и поиска от съда да бъде спряно предварителното му изпълнение.
В решението си сега ВАС потвърждава незабавното изпълнение на решението на КЗК за прекратяване на нелоялна конкуренция. 


"Незабавното изпълнение не надхвърля преследваната от закона цел, въпреки че води до преустановяване на дейността на дружествата. Преустановяването на дейността касае именно вида, в който тя се осъществява в момента, а именно без лицензи и разрешения за обществен превоз на пътници. Няма как целта на закона да бъде постигната с по-малко рестриктивни мерки", се казва в решението на ВАС.


Съдът приема, че независимо от пропуснатите ползи, установените от КЗК нарушения засягат обществен интерес – спазване добросъвестната търговска практика във връзка с въведените в страната изисквания за извършване на превоз на пътници, което е непосредствено свързвано и с осигуряване живота и здравето на гражданите чрез безопасен транспорт.


Според ВАС няма пречки санкционираните от КЗК предприятия да осъществят планираните от тях инвестиции в страната при спазване на националното законодателство, се посочва още в решението.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK