Две банки ще помагат при създаването на Фонда на фондовете

Две банки ще помагат при създаването на Фонда на фондовете

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на финансите ще води преговори с Европейската инвестиционна банка, която да му окаже техническа помощ при създаването на така наречения Фонд на фондовете, съобщиха от правителствената пресслужба.


Фондът беше създаден с решение на кабинета през юли, като на практика той ще управлява почти всички пари по европейските програми.


ЕИБ се очаква да подпомогне финансовото ведомство при създаването на структура на управлението на финансовите инструменти. Целта е тя да отговаря на изискванията на европейското законодателство, като се гарантира професионално и ефективно управление на средствата. В допълнение се предвижда използването на финансови инструменти, които да мултиплицират публичния ресурс чрез мобилизиране на частен.
Кабинетът на днешното си заседание е одобрил и споразумение с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която също ще предоставя консултантски услуги за фонда.


От Министерския съвет посочват, че в периода от 10 до 17 септември са проведени преговори с международни финансови институции, в резултат на което се наложило част от задачите, за които първоначално се е предвиждало да се изпълняват от една от тях, да се поемат от ЕБВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK