Индустрията на Източна Германия все още изостава четвърт век след обединението

Индустрията на Източна Германия все още изостава четвърт век след обединението

© Associated PressИндустрията на Източна Германия все още изпитва затруднения 25 години след падането на Берлинската стена, като много хора предпочитат да напуснат, а населението бързо застарява, се посочва в публикувания тази седмица правителствен доклад, предаде ДПА, цитирана от  БТА.


"Възстановяването (на промишлеността) от срива е бавно", посочва германската статистическата служба Дестатис, оповестявайки данните преди 25-ата годишнина от обединението на Германия, което ще се чества в събота.


През 1991 г. промишлеността в някогашната Източна Германия е допринесла 3.7% за обединената германска икономика, тъй като "демонтирането" на комунистическата икономика доведе до закриването на много заводи, посочва Дестатис.
Над две десетилетия по-късно приносът на промишлеността в Източна Германия към общия брутен вътрешен продукт се е повишил до 8.7% през 2013 г., като възстановяването се забави от световната финансова криза през 2008 г.


През 2008 г. делът на източногерманската промишленост е бил 9.4%.


Безработицата в източната част на Германия постепенно се понижава през последните години, тъй като икономиката на региона нараства с умерено темпо след падането на Берлинската стена през ноември 1989 г. и обединението на Германия година по-късно.


Равнището на безработица в Източна Германия през 1997 г. бе 17.7%, или почти два пъти повече от равнището на безработица в Западна Германия.


Дори днес безработицата в източните провинции е двойно по-висока от безработицата в западните провинции като Бавария и Баден-Вюртемберг.


Данните на Дестатис сочат също така, че населението в източната част намалява, тъй като раждаемостта се понижава, а младите напускат петте провинции, които някога са формирали Източна Германия, в търсене на по-добри икономически възможности.


Около 2 милиона души са напуснали източните части след 1991 г., посочва Дестатис. Населението на региона е спаднало от 14.5 милиона на 12.5 милиона през 2013 г.


Живеещите в някогашната Източна Германия сега са около 15% от цялото германско население от над 80 милиона. При обединението делът им е бил 18%. Според Дестатис намаляването на населението на изток е започнало да се забавя.


Делът на населението над 65 години в този район е скочил от 10% през 1991 г. до 24% през 2013 г.
На запад тази възрастова група представлява 20% от общото население спрямо 15% през 1991 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK