Делът на енергията от ВЕИ ще стигне 26% до 2020 г., очаква МАЕ

Делът на енергията от ВЕИ ще стигне 26% до 2020 г., очаква МАЕ

© Цветелина Белутова, КапиталВъзобновяемите енергии (вятърна, слънчева, хидравлична и др.) ще осигуряват 26 процента от добива на електроенергия в света през 2020 година спрямо 22 процента през 2013 година, прогнозира Международната агенция по енергията (МАЕ) в доклад, цитиран от Франс прес.


До 2020 година ще бъдат инсталирани 700 гигавата нови зелени мощности, което се равнява на 700 ядрени реактора или почти две трети от новите мощности, създадени дотогава в световната електродобивна система, уточнява МАЕ в средносрочния си доклад за възобновяемите енергии.


Особено голямо ще бъде развитието на възобновяемите енергии в нововъзникващите пазарни икономики. Само Китай ще добави 40 процента от новите мощности.
В много страни производствените разходи при възобновяемите енергии, по-специално вятърните централи на суша и фотоволтаичните станции, силно са се понижили в сравнение с другите видове енергии, се казва в документа. Това е така в Република Южна Африка (РЮА), Бразилия, Индия, в Близкия изток и някои от щатите в САЩ.


Агенцията е изчислила и инвестициите, които ще бъдат направени във възобновяеми енергии в бъдеще и прогнозира, че всяка година до 2020 г. ще бъдат мобилизирани по 230 милиарда долара. Миналата година тези инвестиции са достигнали 270 милиарда долара. Тази оценка се основава на "намаляването на темпа на инсталирането на нови мощности, но и на намаляването на инвестиционните разходи за въвеждане на най-динамични технологии", по-специално слънчевите инсталации и вятърните централи на суша.


Така през следващите години се очаква да продължи понижаването на цената на тези енергии, вече наблюдавано през последните години. При вятърните централи на суша цената на новите паркове се очаква да спадне с около 10 процента, след като вече се понижи с 30 на сто от 2010 досега.


При слънчевата енергия разходите ще намалеят с една четвърт спрямо сегашното им равнище след понижението с две трети от 2010 година насам.


МАЕ е по-предпазлива по отношение на биогоривата, при които увеличението може да продължи въпреки спада на цените на петрола, но при по-стабилен темп. Биогоривата ще представляват 4 процента от търсенето при транспортното гориво през 2020 година.


За появата на нови проекти за предприятия за производство на биогорива в промишлени мащаби ще обаче ще е необходима цена на петрола от около 100 долара за барел.


Успешното развитие на възобновяеми енергии и следователно на борбата с климатичните промени изисква да бъде намалена неяснотата по отношение на регламентацията, която спира по-мащабно разпространение, предупреждава МАЕ.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Възобновяемите енергии (вятърна, слънчева, хидравлична и др.) ще осигуряват 26 процента от добива на електроенергия в света през 2020 година спрямо 22 процента през 2013 година"

  Най-голямо дял в електропроизводството имат водноелектрическите централи (16% от общото електропроизводство в света през 2013 г.), при все че в последните години вятърните инсталации (3% от общото електропроизводство през 2013 г.) и дори слънчевите инсталации (1% от общото електропроизводство през 2013 г.) също започват да имат по-осезателно присъствие. Други видове ВЕИ електрогенериращи инсталации използват геотермална енергия, биомаса, енергия на приливите и отливите и др.

  Данните са от:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Renewable_energy

 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Някой има ли данни от 2015 за България и ЕС?

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#2] от "Никола Георгиев":

  И при нас така, но за сметка на това цената, която ще плащаме ще е 50 % от плащаните пари само за енергията от ВЕИ!

 4. 4 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  МЕА традиционно са супер консервативни в прогнозите си за ръста на ВЕИ

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 5. 5 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "SSmart":
  За България последните данни, които съм намирал са отпреди 2 години - 19%.
  Цените не са проблем.
  Проблем е ниското заплащане на труда.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 6. 6 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "Димитър Мирчев":
  Истината е, че консумацията на енергия спря да расте с тези огромни темпове от преди 10-20 години и сега всичко е по-енергоефективно.
  => %-ът ще бъде повече от 26 през 2020.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#6] от "Никола Георгиев":

  Спряхме да се индустриализираме и спря да нараства потреблението! А че ВЕИ енергията е доста по-скъпа ( заплаща се по-скъпо) за да се изплатят "инвестициите'' на печалбарите "наши хора" също е факт!

 8. 8 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хех...Хидравлична енергия?!?!?!Браво,браво на списвателчето,дето е преписвало текстчето...Нов вид енергия измислило.
  Предполагам,че в оригиналният текст е било hydro...

 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Реално ще е повече, защото енергията от масовите ВЕИ вече е по-евтина от тока от нов АЕЦ или ТЕЦ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "SSmart":
  Това се случва в световен мащаб.
  Ръстът в БВП вече не е свързан с ръст в енергопотреблението.
  Новите технологии престят и изискват по-малко енергия, нормално.
  До 30-50 години цената на възобновяемата ще е по-ниска и останалата ще е на изчезване.
  Като CRT мониторите.
  Като железните светилници.
  И т.н.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 11. 11 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#10] от "Никола Георгиев":

  С това 30-50г. Ви завиждам за светлия оптимизъм................

 12. 12 Профил на Димитър Мирчев
  Димитър Мирчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "Никола Георгиев":

  Какви 30-50 години?

  В момента новите ВЕИ са по-евтини от новите не-ВЕИ?

 13. 13 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Новите може да са по-евтини, но със старите какво правим, че ни правят по 1 милиард дефицит на година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK