Животновъдите да сигнализират при съмнения за заболявания по добитъка, призоваха от Агенцията за храните

Животновъдите да сигнализират при съмнения за заболявания по добитъка, призоваха от Агенцията за храните

© Цветелина НиколаеваЗаради усложнената епизоотична обстановка в Гърция и Турция животновъдите трябва да уведомяват ветеринарните лекари при признаци на заболяване по животните. По този начин ще се гарантира безопасността по цялата верига до храните.


За това призова изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, който представи пред животновъди от Благоевградска област предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.


Той допълни, цитиран от пресцентъра си, че именно поради неизпълнението на това задължение се стигна и до смъртни случаи свързани със заболяването антракс през тази година. По думите му, това води и до по-големи разходи за ограничаване на възникналите огнища.
По време на обучението са представени симптомите на болестите, които се разпространяват в Гърция и Турция – шап, заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни.


Част от предвидените промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност са именно в тази насока – увеличаване на глобите на животновъдите, които не изпълняват задължението да уведомяват ветеринарните лекари.


Това се отнася реципрочно и за ветеринарните доктори, които от своя страна трябва да посещават животновъдните обекти, с които имат договор, през определен период, като неизпълнението на това задължение също ще води до административно-наказателни санкции.


В промените е предвидено още да бъде въведена забрана за пускането на животни извън животновъдния обект/местата за отглеждане без придружител (собственик или гледач). Животни, които се придвижват без официална идентификация, както и такива, които са пуснати извън животновъдния обект без надзор, ще подлежат на незабавно умъртвяване и ще се насочват в екарисаж.


Животновъдите няма да могат да отглеждат и животни, които не са обхванати от държавната профилактична програма.


По-късно през деня е проведена информационна среща и с животновъди в Смолян и Пловдив.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK