Борисов: САЩ да вземат пример от Владислав Горанов

Борисов: САЩ да вземат пример от Владислав Горанов

© Анелия НиколоваПремиерът Бойко Борисов призова САЩ да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов, да вземат пример от отношението на Европейския съюз към страната ни и да свалят визите за българския бизнес, като посочи, че американският бизнес е добре дошъл тук, "дори когато не е много за толериране". Министър-председателят направи изказването по време на дискусионната кръгла маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България, която отбелязва 20 години от основаването й.


"Може би отношението на ЕС към България трябва да е пример за отношение на САЩ към страната ни", каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус", и изтъкна, че страната е в първата осмица по усвояване на европейски средства. "Това са над 94%, които усвояваме, въпреки че два пъти ни спираха европейските фондове", заяви Борисов.


САЩ да се поучат от Горанов
"Данъците са ни най-ниските в Европа и такива ще останат", заяви министър-председателят. "От малкото страни сме, които не се изкушават да вдигат ДДС, което дава абсолютно прогнозируема бизнес, финансова и икономическа среда в нашата страна. Дългът ни е нисък, бюджетът е около 2% дефицит", изтъкна той.


В словото си премиерът заяви, че САЩ може да се поучат от финансовия министър Владислав Горанов и изтъкна финансовата дисциплина в страната. "Ако ние направим такъв дълг като вашия, днешното мероприятие няма да го има", обърна се той към представителите на американския бизнес.


По-лоялен партньор ли е Гърция


Премиерът призова да се даде възможност България да прави бизнес в САЩ без визи. Полагаме доста усилия да подпомагаме българския бизнес, но когато трябва да се прави бизнес в САЩ, българите минават през дълга процедура, докато нашите съседи гърците имат облекчен режим, заяви той, цитиран от БТА.


"Гърците имат тази привилегия, България не. Дали са по-лоялни партньори в ЕС или НАТО", попита премиерът, цитиран от "Фокус". Той допълни, че му се иска на следващия рожден ден на Американската търговска камара "да се поздравим с един такъв напредък в българско-американски отношения".


Американският бизнес е толериран и когато не е много за толериране


"Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране, заяви премиерът и допълни: "Дори ме е срам да чета договорите за изграждане на девет американски ТЕЦ-а, а ние продължаваме да ги толерираме."


Премиерът коментира и проекта за изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" от американската компания "Уестингхаус". "Надявам се "Уестингхаус" да дойде и да строи в България, но при условия, с които се строи в Европа - с ясен план колко ще струва централата, колко ще струва енергията и кой ще го финансира", каза той. Борисов поиска Американската търговска камара да реагира.


"Няма да идват при мен с меморандумче, което не се знае след 10 години какво ще бъде. Тук и Американската търговска камара има своята вина. Когато чувате за такива неща, реагирайте веднага, подкрепете или не правителството. Не ви се меся", каза Борисов.


"Когато има проблем с руски проекти, ние съдействаме незабавно и затова сме в съдилищата за АЕЦ "Белене" и вероятно ще ни съдят и за "Южен поток", и за "Бургас - Александруполис", мотивира се Борисов. Той допълни, че въпросът не е само до бизнес проект, а става дума и за морал, защото, "когато народът чуе САЩ, знае, че всичко е наред".


"Говоря с вас така, защото сме партньори и приятели, не и само когато обядваме, а и когато има проблем. Ако знаете нещо, ми помогнете, ние сме едно - ние сме приятели", каза той, цитиран от БТА. "Спираме руски самолети, спираме и три руски проекта, и това ако не са ви партньорите, кои са", попита Борисов.


Преди премиерът да говори на дискусионната кръгла маса посланикът на САЩ в България Родерик Мур каза, че американският бизнес вижда положителната промяна в България, но ситуацията може да се подобри, когато се засили върховенството на закона и намалее корупцията. 

"Има десетки милиони долари, които Америка отправя към България всяка година. С подписването на Трансатлантическото споразумение ще говорим за милиарди долари", заяви Мур. Той посочи, че хиляди българи в момента работят за американски компании.


Българският министър на външните работи Даниел Митов заяви, че хората трябва да бъдат убедени, че търговското споразумение между САЩ и ЕС е полезно за всички страни. 

"Трябва да убедим гражданите че то е полезно, защото има много митология и лъжи покрай споразумението. Трябва да ги преодолеем и да убедим гражданите си, че то е полезно и ще донесе полза за бизнеса и от двете страни на океана", каза Митов. Министърът добави, че се водят разговори за организиране на голям бизнес и политически форум в САЩ. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK