Енергийни компании обвиниха работодателските организации, че подронват реформите в сектора

Енергийни компании обвиниха работодателските организации, че подронват реформите в сектора

© Георги КожухаровЕдни от най-големите енергийни компании в страната обвиниха работодателските организации, че изработваната от тях Пътна карта за реформи в енергетиката е в разрез с пазарните принципи, подронва реформите в сектора и може да влоши инвестиционния климат в страната.


"Организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора." Това се казва в позиция на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, Асоциация "Хидроенергия", Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация, "ЕВН България", "ЧЕЗ България", "Ей И Ес България" и "Контур Глобал Марица-изток 3".


Миналата седмица четирите национално представителни работодателски организации - КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал, БСК и Търговско-промишлената палата, излязоха със спорна Пътна карта за реформи в енергетиката. От съобщение на организациите се разбра, че идеите вече са обсъдени с правителството, а някои дори приети, но по-късно министърът на енергетиката се разграничи от това.
Ето пълния текст на позицията на компаниите от енергийния сектор:


Ние, долуподписаните работодатели от енергийния сектор в България, изразяваме нашето убеждение, че за да има здрава икономика, трябва да има здрава енергетика. Ние вярваме в прозрачните отношения, във върховенството на закона и конструктивния диалог между правителство и всички пазарни участници.


В момента сме свидетели на усилията на институциите да възстановят стабилността на Националната електрическа компания и на целия енергиен сектор. Ние подкрепяме политиката за либерализация на енергийния пазар с консултацията и експертизата на експертите от Световната банка.


В същото време виждаме, че организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената "Пътна карта" е ясен пример за такива действия.


Пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международно право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат.


Затова изразяваме нашата подкрепа за всяка политика, която почива на ясни принципи, европейските практики, уважение към частната собственост, законност и прозрачност. И в допълнение бихме искали да призовем правителството на Република България да се разграничи от подобни некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към енергийна сигурност, диверсификация и независимост.  

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Едни от най-големите енергийни компании в страната обвиниха работодателските организации, че изработваната от тях Пътна карта за реформи в енергетиката е в разрез с пазарните принципи, подронва реформите в сектора и може да влоши инвестиционния климат в страната."Нокти в нокти,зъби в зъби.

 2. 2 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  ето още една причина
  домусчиев да си къса ризата.
  http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/prihodite-na-biovet-ot-prodajba-na-elektroenergiia-namaliavat-s-60-171444/

  просто парите, които смучеше от
  продажбата за когенерации сега вече ги няма.

 3. 3 Профил на Mariyan Tomov
  Mariyan Tomov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-накрая да има становище по този спорен въпрос. Пътната карта изглежда като тоталитарен документ за следващата петилетка. И това от работодателски организации които с лека ръка биха посегнали върху частната собственост и биха пренебрегнали свободния пазар. Точно такива "демократични" работодатели искат да експлоатират не само техните си работници, но и цялата държава. Време е правителството да покаже характер и да ги постави на мястото им.

 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 669 Весело

  Борисов тябва да му е изпила чавка ума, та да се съгласи да национализира загубите и да приватизира печалбите в енергетиката.
  ЗАгубите в НЕК са само за 4 милиарда лева, двата Американски ТЕЦ-а струват около 3 милиарда лева, а за фотоволтаиците и перките не се наемам с точност да кажа, но и те са за около 4 милиарда лева.
  До тук сумата стана 11 милиарда лева.
  Това е колосална сума за България, и който тръгне да ги вади ще бъде убит, на място и разфасован като Кадафито.
  Ясно е, че работодателските организации и синдикатите са подразделения на КГБ и са тръгнали ва-банк срещу народа и държавата.
  Май ще има оскубани гелосани алаброси

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Спокойно. Няма война, има само заигравки.
  Има си лоби за стабилизиране на НЕК, но то няма властови лостове. Има овластено лоби за запазване на кретащото състояние на НЕК и то много добре знае защо държи ситуацията в тези рамки. Има и някакви странни елементи, които са редетели за "приатизиране на монопола на НЕК", но те най-слабо пеят в хора.

  "Офертата" да се дръпне една жица до Турция автоматично изключва тези централи от енергийната система на България. Трансграничният капацитет към Турция в момента е запълнен на 100%. Ако ще и още 10 електропровода да има, сумарнят пренос ще се запази ако производителят желае да е свързан и към България,

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Да не говорим за обещетенията,дето ще ги платим ,когато ни осъдят в някой международен съд.

 7. 7 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Гневно

  Какви реформи правят тези обирджии, че само олекване на портфейлите усещаме?

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  През последните 26 годдини всеки нарича рИформа, каквото си иска! Но на практика рИформа се свежда само и единствсено до вдигане на цените! Толкова, колкото монополния частник си поиска!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#6] от "rosiraycheva50._": [quote#6:"rosiraycheva50._"]Да не говорим за обещетенията,дето ще ги платим ,когато ни осъдят в някой международен съд.[/quote] Хронология на събитията по прекратяване на договорите в Унгария

  През 2004 г. Унгария уведоми Европейската комисия, че на пазара за електроенергия има сключени дългосрочни договори за изкупуване на електричество Power Purchase Agreements (PPAs) между мрежовия оператор (държавна собственост) с монополно положение на пазара и някои производители на електроенергия.

  През 2005 г. ЕК образува производство и започва задълбочено проучване, което да установи дали дългосрочните договори представляват незаконна държавна помощ.

  През май 2008г., след задълбоченото разследване, Комисията установява, че чрез PPAs, сключени между мрежовия оператор и десет производители на електрическа енергия, между 1995 и 2001г., се предоставя на тези производители неправомерна и несъвместима държавна помощ по смисъла на чл. 107 (1) от ДФЕС (предишен чл.87(1). Комисията изисква Унгария да ги прекрати преди края на 2008г. и да възстанови помощта, отпусната на производителите след присъединяването на страната към ЕС през 2004г.

  Реакцията на инвеститорите след решението на Европейската комисия

  Това решение на ЕК се обжалва пред Съда на Европейския съюз от двата основни инвеститора, страна по PPAs.

  Европейският съд в две последователни решения отхвърля жалбите на инвеститорите и остава в сила решението на Комисията, потвърждавайки категорично изводите й, че PPAs представляват незаконна държавна помощ и трябва да се прекратят.
  Решенията на съда може да намерите на следните линкове:
  Едното решение е от февруари 2012 г.
  Второто решение е от април 2014 г.

  Какви стъпки предприема Унгария

  Преди решението на Комисията
  Унгария предприема първи стъпки за намаляване на цените за изкупуване на електрическата енергия по дългосрочни договори веднага след влизането си в ЕС. Първи опит за намаляване на цените страната прави през януари 2004 г., когато прекратява действието на административния модел за определяне на цената на електричеството изкупувано по дългосрочните договори, въведен със закон за енергетиката от 2001 г. От тази дата е въведена нова формула за изчисляване на цената за изкупуване на електричеството по дългосрочните договори.
  През 2005 г. започва политически и обществен дебат във Унгария относно цените за изкупуване на електрическата енергия по дългосрочните договори. Основната загриженост на обществото идва от факта, че цените за изкупуване на електричеството по дългосрочните договори са твърде високи и гарантират необосновано високи печалби на производителите на електричество, страни по дългосрочните договори. Освен това се оказва, че държавното предприятие MVM, което е с монополно положение и е задължено да изкупува произведеното електричество по договорите, заплаща на производителите по-висока цена за закупеното количество електричество, спрямо цената по която след това то продава електричеството на потребителите.
  През месец март 2005 г. по време на дебат в икономическата комисия на унгарския парламент, председателят на енергийния регулатор на Унгария (HEO) заявява, че Унгария в съответствие с европейското енергийно законодателство трябва до 2007 г. да прекрати административно определяне на цените и те следва да се определят на пазарен принцип. А проблемът с цените на електрическата енергия по дългосрочните договори следва да се решат в съответствие с правилата за "невъзвръщаеми разходи“
  През месец ноември 2005 г., HEO изпраща писмо до AES Tisza, в което твърди, че печалбата на компанията е „необосновано висока“ и предлага печалбата да бъде в границата до максимум 7,1%. По принцип унгарският енергиен регулатор приема, че „разумната“ печалба, трябва да е под 10%.
  През месец ноември 2005 г. се провежда първата среща между представители на HEO, MVM и инвеститора. След това се провеждат още четири срещи, но страните не постигат приемливо споразумение.
  През месец март 2006 г. унгарският парламент променя закона за енергетика 2001 г. (закон 2006) като повторно връща формулата за административно определяне на цената по която централите продават електричеството на MVM.
  В съответствие със закона министерството на икономиката на Унгария издава две последователни „ценови постановления“(през 2006 и 2007) с които определя фиксирани цени за изкупуваната енергия. По този начин цените за изкупуване са намалени с 43% през 2006 г. и с 35% през 2007 г. спрямо договорените цени през 2001г.
  Тези намаления на цените са повод инвеститорите AES Summit Generation Limited (“AES Summit”) и AES-Tisza Erömö Kft (“AES Tisza”) да се обърнат към Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове International Centre for Settlement of Investment Disputes (“ICSID”), с искане за арбитраж.
  Предприятията твърдят, че цените по дългосрочните договори са намалени по политически причини и че това води до директни загуби за (“AES Tisza”).
  Ищците твърдят, че по този начин Унгария е нарушила задълженията си по Договора за енергийната харта, както следва:.
  (а) нарушила е задължението си да предоставя справедливо и безпристрастно третиране;
  (б) обезценила е инвестицията на „AES "чрез прилагане на неразумни и дискриминационни мерки;
  (в) нарушила е задължението си за предоставяне на национално третиране;
  (г) нарушила е задължението си да изпълни клаузата „най-облагодетелствана нация“
  (д) нарушила е задължението си да осигури постоянна защита и сигурност;
  (е) извършила е отчуждаване (експроприация).
  Международният арбитраж отхвърля всички тези твърдения и приема, че Унгария не е нарушила енергийната харта.
  Страните обжалват това арбитражно решение. Но то също е отхвърлено.
  Подробности за двете решения може да се намерят както следва.
  Първото решение
  Второто решение
  Енергийната харта

  http://velimar.blogspot.gr/2014/10/normal-0-21-false-false-false-bg-x-none.html

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  [quote#4:"ironhorse"]фотоволтаиците и перките не се наемам с точност да кажа[/quote]някой беше ги оценил за над 8 млрд €, или поне толкова били банковите заеми за тях!
  До коментар [#4] от "ironhorse":

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Вместо "Енергийни компании" да се чете
  "Най-големите обирджии и далаведаджии, които печелят не с конкурентноспособност, а защото ни продават на сила слънчев ток за 1000 лв произведен през нощта и работят не защото някои им иска продукцята, а заради заради лобиски закони, приети на тъмно и срамни договори подписани срещу тлъсти комисионни"

 12. 12 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Всичко това е известно на нашите управляващи, но е ясно, че няма политическа воля проблема с безумно високите цени на изкупуване да бъде решен. Ако имаше такава, нещата могат да се променят без особенои големи щети за държавата или някакъв апокалипсис за енергетиката, но уви, желание няма. Дори патриотите си затраяха, а иначе това им беше основна идея в предизборната програма.

 13. 13 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#12] от "primaxm": [quote#12:"primaxm"]Всичко това е известно на нашите управляващи, но е ясно, че няма политическа воля проблема..[/quote] те си имат и имена, и партии! След всичкото това БЕЗДЕЙСТВИЕ и дългогодишна НЕзащита на обществения интерес, в частност в енергетиката, да не се чудят за протестен вот!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 14. 14 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#13] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Нещо подобно на писаното от теб направи и Германия и отдавна забрави за проблема. Хората виждат, че са сгрешили и коригират. Нашите нарочно грешат, за да има далавера. Всяко начинание, дори да е добро, се превръща в далавера. Знаем си ги.

 15. 15 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#6:"rosiraycheva50._"]Да не говорим за обещетенията,дето ще ги платим ,когато ни осъдят в някой международен съд. [/quote]
  БРЕ,бре

 16. 16 Профил на agl52316780
  agl52316780
  Рейтинг: 524 Любопитно

  До коментар [#4] от "ironhorse":

  В активите на банковата система има и повече

 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3606 Любопитно

  [quote#0:"заглавието"]Енергийни компании обвиниха работодателските организации, че подронват реформите в сектора[/quote]
  Един въпрос ме гложди, та реших да попитам, па белким ми помогнете.
  Абе енергийните компании не са ли и те работодатели?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на atominfo
  atominfo
  Рейтинг: 230 Неутрално

  [quote#17:"Храбър"]Абе енергийните компании не са ли и те работодатели?[/quote]
  Енергийните компании дават работа на доволните си работници и не се нуждаят от сдружаване за борба с класовия враг. Тези работодатели са в сдружения, плащат на работниците си минимума за да са живи, а остатъкът е робство. Те нямат бизнес планове за устойчиво и равномерно развитие, а имат постоянни стремежи за забогатяване "от въздуха".

  Такива са някак нещата в тази територия наречена държава.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Ковашки го нЕма в списъка и значи е съгласен Държавата да му плати за кюмурджийниците както платихме осигуровките и плащаме пенсиите на миньорите му.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 20. 20 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 466 Разстроено

  [quote#9:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Хронология на събитията по прекратяване на договорите в Унгария [/quote]
  Кога ще ги стигнем... унгарците?

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Моци,моци и певачки в ложата.Да,ама не.КРИБ не е за лична употреба на странния г-н Домусчиев.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK