Диана Андреева, финансист: Рекламата с холивудски знаменитости е лобистка акция

Диана Андреева, член на Националния съвет за кино към НФЦ и директор на "Обсерватория за икономика на културата", която изготвя анализи и прогнози за културна политика съвместно с редица институции, включително за Столична община и Националната стратегия за развитието на културата.

© Цветелина Белутова, Капитал

Диана Андреева, член на Националния съвет за кино към НФЦ и директор на "Обсерватория за икономика на културата", която изготвя анализи и прогнози за културна политика съвместно с редица институции, включително за Столична община и Националната стратегия за развитието на културата.Лобистка акция на "Ню Бояна", която се заиграва с националното чувство за малоценност" - така финансистът и преподавател в сферата на културната икономика и член на Националния съвет за кино Диана Андреева определи рекламният клип, в който холивудски знаменитости от ранга на Силвестър Сталоун и Салма Хайек коментират България като "мястото, което да посетиш". Заедно с експерти от туристическия бранш тя ще поиска Министерството на финансите да провери дали видеото, представено от Министерството на туризма като реклама на България, не е нерегламентирана държавна помощ за авторите му от студио "Ню Бояна". 


Клипът, в който присъства логото на частната компания, е направен безвъзмездно и ще съпътства всички рекламни инициативи на България през следващата година, обяви на представянето му министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея той е насочен към филмовия зрител и ще привлече туристи с факта, че у нас се снимат холивудски заглавия.  Министърката обяви и сформирането на работна група между нейното и министерството на икономиката, която ще разгледа финансови облекчения за киноиндустрията от сорта на данъчен кредит, данъчни ваканции и фискални отстъпки.
 

 

България е мястото! "България е мястото!" казва Силвестър Сталоун в новия промо клип на Министерството на туризма, представен пред медиите днес. Той заедно с още пет мегазвезди са героите, които не просто рекламират България, а показват личното си отношение към страната ни като място, което трябва да се види и усети. За неговото създаване не са инвестирани държавни средства. Клипът е продукт на публично-частно партньорство с Nu Boyana Film Studios, които предоставиха кадрите за да се случи видеото. Новият клип изцяло променя начина, по който искаме да се говори за страната ни и да я промотираме като туристическа дестинация.


Posted by Nikolina Angelkova on Sunday, 11 October 2015
"Съшито с бели конци" нарече Диана Андреева твърдението на министерството на туризма, че снимките на филми в София са повишили туристическия поток с 12.5%. Нейната организация "Обсерватория за икономика на културата" изследва икономическите ефекти на творческите индустрии. Според Андреева обаче клипът е лобизъм за мерки, които по същество са държавна помощ за холивудското кино.


"Още през април Националният съвет за кино към НФЦ се противопостави на създаването на подобна работна група, инициирана от министъра на туризма, не знам в какво нейно качество. Тогава предложението беше филмите да се кредитират от Българската банка за развитие, която е насочена към малкия и дребния бизнес, тоест на всеки 100 лв., вложени от компаниите, държавата да връща 30. Това е опит за източване на бюджета - все едно държавата да плаща хонорара на Силвестър Сталоун", коментира икономистката, която през 2010 г. се противопостави на друго намерение - въвеждане на данъчен кредит за кинопроизводителите, който обаче се отнасяше само до частни продукции.


Министърът на туризма Николина Ангелкова

© Юлия Лазарова

Министърът на туризма Николина Ангелкова


"Плоският и корпоративният данък са достатъчно ниски и няма нужда от повече стимули. Обратното би било държавна помощ за холивудското кино в лицето на една компания, която изнася печалбата си в чужбина. Потресаващо и обидно е такова привилегировано отношение на фона на системната липса на подкрепа за българското кино, и то в същия ден, когато то празнува успехите си на фестивала "Златна роза", заяви тя. 


Лобираме за данъчни облекчения още от 2001 г., това не е тайна


каза пред "Дневник" изпълнителният директор на "Ню Бояна" Ярив Лернер. Според него аргументите срещу тях са "архаични": "Срещаме много силна реакция, която не е базирана на факти и е плод на невежество. Достатъчно е да погледнем позитивните резултати в други държави, за да видим, че това е голяма грешка. В момента губим клиенти за сметка на Македония заради това. Да няма данъчни облекчения е сбъркана икономика и всъщност е смехотворен аргумент."Рекламният клип е е монтиран от части от промоционалния филм "София - град на киното" на "Ню Бояна" от май, който е насочен към киноиндустрията.


"Ню Бояна" работи над два нови документални филма, свързани с България - The Global Farm и друга продукция, посветена на демографския проблем, съобщи Лернер. "Липсата на работа е един от основните проблеми тук", смята Лернер. Според него рекламата ще се бори с него чрез привличането на туристи, а компанията му - чрез създаване на работни места. "Повече хора ще останат в България, защото има бъдеще в кинобизнеса." 


Помощ, но първо за българското кино


Няма конфликт видеоклипът да бъде част от рекламната кампания на България, смята продуцентът Виктор Чучков-син, който също е член на Националния съвет за кино, но не е подписал становището от април. Според него такова публично-частно партньорство с "Ню Бояна" е оправдано, защото компанията е сред малкото инвеститори в сектора, създава много работни места за технически екипи и наистина привлича вниманието на важни фигури в шоубизнеса към страната. Продуцентът обаче уточни, че не знае какви финансови стимули визира Министерството на туризма.


Диана Андреева, финансист: Рекламата с холивудски знаменитости е лобистка акция

© Цветелина Белутова


"На мнение съм, че облекчения трябва да има въпреки ниските данъци. Това обаче трябва да върви паралелно с подкрепа за българското кино, което е заплашено от изчезване. На първо място създаване на фонд "Кино" - ние сме единствената държава от бившия социалистически блок, останала без такъв за финансиране на националната кинематография."


"Освен това облекченията трябва да са за всички - защото преди време имаше опит да се прокара данъчен кредит единствено за частните продукции. Както се досещате, Холивуд и Боливуд садвете индустрии по света, чиито филми са с изцяло частно финансиране. Българското кино е обидно забравено, недофинансирано, законите му са остарели. Политиците трябва да разберат, че това не може да продължава", каза продуцентът.


Министерството на туризма обеща, че финансовите стимули ще бъдат изцяло съгласувани с европейските норми, които поставят киносектора под специална закрила, но не отговори какво е отношението на инициативата му към старите предложения и отговорните институции в бранша Министерство на културата и НФЦ. Все още не е известно къде ще се завърти клипът, тъй като телевизионната реклама на България досега е била финансирана от проекти по оперативна програма "Регионално развитие", които изтичат, казаха от министерството на въпрос на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално
 2. 2 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Обаче не можаха да пропуснат джамията на клипа! Срамота! С това ли да свързват чужденците България?

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Има го и този момент.
  Но важното е какво ще получат.
  При определена сума инвестиции може и да има някакви облекчения, зависи...
  Иначе клипчето е готино и си е реклама за България.

 4. 4 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 225 Неутрално

  добър или лош клипът ще е напълно безсмислен ако продължава следната действителна история в туризма:

  https://murphystreet.wordpress.com/2015/10/13/%d0%b8%d0%bc%d0%b0-%d0%bb%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%b3-%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b0/

 5. 5 Профил на Ристьо
  Ристьо
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#2:"Делян"]Обаче не можаха да пропуснат джамията на клипа! Срамота! С това ли да свързват чужденците България?[/quote]

  вероятно...а и "Минусите ти" говорят

 6. 6 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Весело

  преподавател в сферата на културната икономика

 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  Хайде още един мърморещ. Защо някои хора са си избрали за хоби търсенето на дупката в цялото, не знам. Аз лично знам по-добри начини за приятно прекарване. И се чувствам по-добре така.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Клипът е доста добър - едни от големите звезди на Холивуд, които ги знае половин свят, говорят за България. Такъв клип наистина би повишил интереса към страната. Кого да сложат иначе в този клип - нашите актьори или режисьори, които са познати само у нас? Това момиченце наистина ли го мисли това, което говори или просто си пее някаква научена песен?!!!

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  Ето как изглеждали хейтърите. Но пък го е засукала... Друго си е ЕнтеУекта, майна.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Пак ли намерихме нещо да критикуваме бе гоСпожа? От кога един финансист разбира от маркетинг и реклама?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 11. 11 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"Vassco"] Това момиченце наистина ли го мисли това, което говори или просто си пее някаква научена песен?!![/quote]
  Найш кви пари шари отдела за да злепостави кабинета? Как я мислите вие тази работа - без парии и ....

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 12. 12 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#6] от "lol":

  "Яз работим пенкилер и намирам кусури" - сигурно така пише на визитката на таз дама.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 13. 13 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#8] от "Vassco":

  и аз се чудя, дали се замислят колко пари взимат тия актьори по принцип само да ти споменат продукта, да не говорим да ги събереш на едно място...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Гневно

  Безсмисленото хейтърство ми идва в повече вече...

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 374 Весело

  Много вожд малко туземец в наше село. Всеки разбира от всичко, и от маркетинг.

 18. 18 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 793 Неутрално

  жалки са мрънкачите срещу видеото

  twitter.com/voxybg
 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 315 Неутрално

  никъде не пише ню бояна.
  мен ми хареса.
  що не скача госпожата срещу рекламата
  на булгартабак и министерството на финансите.

 20. 20 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Всеки, който не се е облажил е против какъвто и да е клип! Друго е, за вземеш 2 млн и да покажеш жени в носии да играят хоро! Спомнете си логото на България за 2 млн! Беше като на дете, което си е чистило четките!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Най-после някой да каже,че царя е гол!

 23. 23 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  [quote#19:"mihail_p"]никъде не пише ню бояна. [/quote]

  Пише, пише. Но това няма значение според мен.
  Целият този идиотски хейт, който се лее от няколко дни по темата, ми е напълно непонятен.

  Да имаш носител на "Оскар", Салма Хайек, Антонио Бандерас и Силвестър Сталоун да обясняват колко е готино в България, е безценно.
  Освен това клипът е хубав.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 24. 24 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  "Лобистка акция на "Ню Бояна"-Видно е.

 25. 25 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#3:"theanalyser"]Иначе клипчето е готино и си е реклама за България. [/quote]

  Клипчето е реклама на компанията (Ню Бояна) и е свързано със София, нищо повече. Гавра е, че не може да се да направи поне един нормален клип за България от това ново "Министерство на туризма", а то е ясно че друго едва ли ще свърши (нещо да предложи за незаконна сеч/опазване не природа/култура/спиране на Бетонизацията) - вижте клипа на Македония, примерно -

  https://www.youtube.com/watch?v=ROZT1i_4Z4E

  https://www.youtube.com/watch?v=EbRzILbLRNM

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Причината разни медийни и рекламни 'експерти' да са против е, че не са се облажили. Направо ги разкатаха с този безплатен клип, с който ги лишиха от едно експертно усвояване на няколко милиона.

 27. 27 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  [quote#23:"Хриси"]Целият този идиотски хейт, който се лее от няколко дни по темата, ми е напълно непонятен. [/quote]
  Напълно е понятен! У нас т.н. "интелектуалци" искат да лапат, ама с двете шепи! И са против всеки и всичко, което не е тяхно! Сега са гракнали в хор некадърниците, ама ако някой от тях беше направил нещо, него щяха да разкъсат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С чужда пита помен прави, т.е. с наши пари прави безплатен пиар на Холивуд.Не е ли подигравка, че Сталоун от бунището казва сакралните думи:"Това е мястото". Нямаме нужда от такъв спорен пиар, това е напразно харчене на държавни пари.

 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#4] от "bj_int":
  А едни чичковци от бранша и техни приятели журналисти, от време на време ни обясняват, че някакви лоши хора откъде ли не, плащали за да ни злепоставят и да не идвали туристи тук. Вероятно съдят за мениджърите там по себе си.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"Хриси"]Да имаш носител на "Оскар", Салма Хайек, Антонио Бандерас и Силвестър Сталоун да обясняват колко е готино в България, е безценно.
  Освен това клипът е хубав.[/quote]

  Още по-безценно е да си познаваш държавата, а не да представяш рекламен клип на частна компания като "реклама за България". Кво значение има, че Антонио Бандерас бил казал нещо си ?

 31. 31 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#28] от "proza":

  Само кьорав може да не види, че Слай се е дегизирал за снимки и говори директно от снимачната площадка.

 32. 32 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Въпросът с този клип е защо ще рекламира България (чрез логото) и какво Министерството на туризма смята, че "трябва да се рекламира".

 33. 33 Профил на alieng
  alieng
  Рейтинг: 426 Неутрално

  абе важното е да се плюе, на това сме царе.

 34. 34 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#32] от "terorio":

  ВъпроЗът, начи... е следния - как тъй кликата около Краситу (все отбор рекламисти) не намаза едни 2-3 милиона евро, не направи клипче, в което Ала Пугачова, Филип Киркоров и Йосиф Кобзон, подкрепени от Карел Гот, ни пеят "Широка страна Болгария и любим ний..." и не отнесе поредните 300 статуетки АРА, ДАРА, ФАРА и прочие ГАРГАРА?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 35. 35 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  [quote#28:"proza"]това е напразно харчене на държавни пари. [/quote]
  Къде го видя това "харчене", бе мадам ???
  Колко стотинки е платила държавата, знаеш ли, та нещо си мърмориш ?
  Николко !
  К'ъв ти е "проблема", ще споделиш ли ?

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 36. 36 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#34] от "moriarti":

  Министерството на туризма какво общо има с това ?
  Ама няма ядове - колкото пари от данъци се крадат, няма значение дали се харчат смислено, важното е че някой друг не успял да ги открадне, това си е постижението.

 37. 37 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Клипчето от май месец, иначе се представя като "новият рекламен клип на България", мъка, мъка голяма.

 38. 38 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Абе знаех си аз, че това няма как да не е платено от данъкоплатеца. По принцип няма лошо държавата да плаща за външна реклама, но защо така нагло излъгаха?

 39. 39 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Естествено е,че видеото на Ню Бояна е чисто лобистко.На звездите им допада в България,но те искат да си снимат евтино,с участие на много големи наши актьори,които получават мизерни хонорари за своето участие.

  Tony
 40. 40 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#3:"theanalyser"]При определена сума инвестиции може и да има някакви облекчения, зависи[/quote]
  Идеята на плоския данък е да няма облекчения. Иначе се връщаме към социализма, където на определени критерии, често неясни, едни са по-равни от други.

 41. 41 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#10:"Пешката"]От кога един финансист разбира от маркетинг и реклама? [/quote]
  Да оставим настрана, че маркетингът е изучаван предмет във всички иконимически специалности.
  Но тя всъщност говори за финанси.
  Разбира се, тия, които не разбират нито от финанси, нито от маркетинг, се радват на лъскавото, но някои хора се замислят колко ще ни струва "безплатния" клип.

 42. 42 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  рекламата може да е добра, но не е безплатна, защото данъчните облекчения за киноиндустрията са за сметка на всички останали данъкоплатци...

  Истината ни прави свободни.
 43. 43 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Вероятно е права, защото от две неща в майковината, три са далавера, но не може да се отрече ползата за страната от подобно лобиране.

 44. 44 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Весело

  Предпочитам чрез данъците да плащам на Сталоун хонорара пред хонорара на Борисов. Това политическо риалити с него вече се излъчва със спомоществователството ми близо 15 години и то

  без никой да ме пита дали искам или не искам да си купя билет. Никой в Холивуд не кара насила да му гледат филмите, а тоя тука рекетьор стана милиардер и натрупа супер популярност на мой гръб.

  Скорост вече набира и идеята паметника с двамата войни на пантеона в морската градина във Варна да бъде пременен за премиерата на Батман срещу Супермен догодина. Ясно, е че Холивуд е добре настроен към България и само Руската федерация и държавата й в България ще бъдат против.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 45. 45 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Измислени експерти, финансисти и тъй нататък с мерак само те да лапат от държавната хранилка.
  Хем не им стига капацитета да направят нещо смислено ,хем критикуват нещо наистина качествено и разбираемо.

 46. 46 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Самата статия се оказва лобистка акция по приятелска линия.

  И да се уточни момичето дали е за пазарни принципи в културата или за държавна подкрепа, или всичко зависи от спонсора.

 47. 47 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Гневно

  Ангелкова е куха, та дрънка.
  От два дни дрънка и се гордее с този клип, в който адресата не са туристите.
  Закрийте това министерсатво, като не му намерихте свесен министър.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#6] от "lol":


  [quote#6:"lol"]преподавател в сферата на културната икономика [/quote]Аз го разбирам като "усвоител на едни средства" .Иначе въпросната госпожа най-редовно я виждам да гостува в сутрешния блок на БНТ,където само червени културтерегри можеш да видиш.

 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хриси":

  да,
  вярно има скрита реклама.
  това е измама. защо изобщо е пусната реклама
  на България със скрито рекламиране на частна фирма.
  аре бе сем къде сте.
  нещо никой не казва и дума за това.
  аре бе министъра на туризма намеси се.
  колко хора сте гледали рекламата преди да излезе.
  това е подсъдно и е злоупотреба.

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#20] от "lz2":


  [quote#20:"lz2"]Всеки, който не се е облажил е против какъвто и да е клип! [/quote]Според мен и затова беше повечето рев.Същия беше и рева срещу паметника на Самуил,ако си спомняте преди няколко месеца кампанията тук в "Дневник" ..

 51. 51 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хриси":


  [quote#23:"Хриси"]Да имаш носител на "Оскар", Салма Хайек, Антонио Бандерас и Силвестър Сталоун да обясняват колко е готино в България, е безценно. [/quote]Е,да ама това не пасва на самоусещането на такива хора,които по принцип не се чувстват готино и искат всички да се чувстваме гадно,като тях...

 52. 52 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 382 Неутрално

  "Още през април Националният съвет за кино към НФЦ се противопостави на създаването на подобна работна група, инициирана от министъра на туризма, не знам в какво нейно качество"

  Тука е ключът от палатката. Министърката се бута в чужди ресори, а това едва ли се случва от алтруизъм.

 53. 53 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#30] от "terorio":


  [quote#30:"terorio"]не да представяш рекламен клип на частна компания като "реклама за България". Кво значение има, че Антонио Бандерас бил казал нещо си ? [/quote]Тази частна компания произвежда продукт(филми) ,който се продава по цял свят,включително в САЩ.Че и доста български актьори участваха.И тази компания има смисъл да си рекламира и продукта и страната като цяло,защото този имидж на дестинация,където се правят добри филми със големи звезди носи пари и то на цялата страна.Ама май за някого е трудно да се разбере...

 54. 54 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#53] от "yanne":

  неее,
  никой няма право да рекламира
  себе си за сметка на България.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 714 Весело

  Много пошло Диана.
  Платена си , нали?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 58. 58 Профил на един
  един
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нашата псевдо-интелигенция си остана социалистическа по манталитет... Много хора страдат от това, че в България се е случило нещо хубаво и някой печели по нормален начин. Истината е, че производството на филми е един от малкото сектори, които от доста дълго време вървят нагоре. Да, клипът е реклама на България като дестинация за инвестиции в кино. Няма нищо лошо в това, особено след като тук са снимани касови филми с много известни артисти. Да, в клипа е показано името на Ню Бояна, но какво от това? Те развиха тази индустрия тук и те докараха звездите на снимки в България. Факт. Освен това, никой не забеляза факта, че има кратка версия на видеото, която спокойно може да се използва за реклама на страната в чужди телевизии. Според мен няма нищо лошо в това да се използва и пълната версия.

 59. 59 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "Делян":

  срамота е, че за 1 секунда, която показва, че в България има и джамии, след като Невски фигурира 100 пъти, ви нервира.

 60. 60 Профил на therage_thefury
  therage_thefury
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това мрънкащо същество, което само обикаля телевизиите, плюе, храчи и мрази, което 10 години пише стратегия за Българската култура, ли ще определя какво да се случва? Ай нема нужда от стратези като нея, само че защо и дават още думата се чудя...

 61. 61 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#54] от "mihail_p":

  за сметка? И студиото, и държавата печелят от тази реклама, какво значи за сметка?

 62. 62 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#61] от "ungeheuer":

  абе ти не правиш ли разлика между
  държава и частна фирма.
  не може частна фирма да използва
  държавно рекламно лого за да се рекламира.
  да си направи клип и да си рекламира колко са добри.
  това е нерегламентирано даване на конкурентни предимство.

 63. 63 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 374 Неутрално

  По-тъпо и безсмислено животно от Англекова в това правителство няма. И като цяло от министерство на туризма няма нужда.

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Любопитно

  До коментар [#54] от "mihail_p":


  [quote#54:"mihail_p"]неее,
  никой няма право да рекламира
  себе си за сметка на България. [/quote]В какъв смислъл "за сметка" -ти си плащал ли?!

 65. 65 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  Бих искал да обърна внимание на всички мърморковци, че кадърът на 45-тата секунда от клипа съвсем между другото представя минералната баня в Банкя. "Ню Бояна" очевидно си разбират работата - подбрали са добре не само звездите.


 66. 66 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#64] от "yanne":

  о да.
  и ти.

 67. 67 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#8:"Vassco"]Клипът е доста добър - едни от големите звезди на Холивуд, които ги знае половин свят, говорят за България. Такъв клип наистина би повишил интереса към страната. Кого да сложат иначе в този клип - нашите актьори или режисьори, които са познати само у нас? Това момиченце наистина ли го мисли това, което говори или просто си пее някаква научена песен?!!![/quote]

  +++++

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#9:"moriarti"]Ето как изглеждали хейтърите. Но пък го е засукала... Друго си е ЕнтеУекта, майна.[/quote]  На хейтърите казвам хайде къш.

 70. 70 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#15:"FvH"]Безсмисленото хейтърство ми идва в повече вече...[/quote]

  ++++

 71. 71 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#7] от "Алф":

  Тази мърморана е класически пример за лицемерка и опортюнистка от НПО, изхранваща се с писане на кухи , клиширани проекти и стратегии за развитие на филмопроизводството.Представете си! Финансирани, разбира се, от МК и с европари! Непоносимо самонадеяна, безпардонна и перфидна скандалджийка, вечно протестираща, вечно критикуваща това, което не я урежда нея и едно котилото от новоизлюпени кинаджии-некъдърници с претенции ! Не зная кой я лансира, но се подвизава с голямата си уста и в НФЦ.

 72. 72 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  България не е имала по силен рекламен клип.
  Достатъчно е да съберете хонорарите за последните филми на актьорите взели участие в него и да си дадете сметка, че става дума за "дрийм тим".
  Да не говорим, че колкото и пари да изсипете за един рекламен клип правен в България от български екип, но без въпросните звезди, ефекта ще далеч по малък.
  А и наистина филмите носят сериозни приходи на хотелите в София и страната.

 73. 73 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#36] от "terorio":

  Почити нищо общо няма между министерство на туризма и този клип и това му е хубавото

 74. 74 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 740 Весело

  Бухахахахаха, герберунгелите на амбразурата - да пазят коньовидната министерка! Смешни сте, бе, герберчета. Тоя клип е пълен т*шак, ако ще 100 да наоравите, с тия услуги по л*йноморието и жалкото Банско, чакайте сериозни туристи. Всъщност може и да дойдат де, поне веднъж ще се излъжат някои, ама щом ние почнахме да почиваме по чужбина, скоро ще ви се свършат баламите, дето ще плащат за туризъм. То и статистиката го показва, ма чукчите сте писатели, не читатели. Дерзайте, изберете си пак премиер дето ще събира министри по кръстовища, ще ви оправи туризма, икономиката, сичкото ше ви оправи. Бухахахахахах :-Д

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 75. 75 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 607 Весело

  И НЕЩО МНОГО ВАЖНО ЗА СНИМАНЕТО НА
  ФИЛМИ ОТ ДРУГА ЕПОХА: В НЕБЕТО РЯДКО ЛЕТЯТ САМОЛЕТИ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 76. 76 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 827 Неутрално


  ако давате за пример Холивуд у Боливуд, защо тогава не търсите частно спонсорство и оставите лошата мащеха на мира, ами все хленчите за подаяния?

 77. 77 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Естествено, общаците от т.нар. държавно кино умират от завист и къртят плочките от ярост. Спомням си как онзи некадърник Евг. Михайлов изпадаше в истерия как държавата не трябвало да продава киноцентъра, защото евреите щели да унищожат киното и да си построят "апетитни" имоти и как безплатно щели да получат реквизити и гардероби дето били безценна съкровищница. Спомням си всичко това защото аргументите в горното антрефиле са почти идентични - частниците да го духат, а общаците да смучат субсидии - аргументи на всички художествени соц-лузъри.

 78. 78 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#53:"yanne"]има смисъл да си рекламира и продукта и страната като цяло,[/quote]

  И работата, която е свършило Министерството на туризма за "новият рекламен клип" на България качен в Ютюб в цялата си версия още май месец - каква е точно ?
  Да го върти там няколко месеца/едва, две години колкото да похарчи там някакви си пари и това е ?

 79. 79 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#73:"Big_Villager"]Почити нищо общо няма между министерство на туризма и този клип и това му е хубавото [/quote]

  Да нямаше, ама има - щяло да се "върти" по телевизии и не знам си какво. Заплатено с парите от данъци, естествено.

 80. 80 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой хора се раждат злобари с ген на злобата. Други стават такива от комплекс за малоценност насаден от родителите им или от прекалената снобарщина, каквато процъфтява по някой софийски улици.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK