Производителите на вино настояват евросубсидиите за тях да се запазят

Производителите на вино настояват евросубсидиите за тях да се запазят

© Юлия ЛазароваСектор "вино" да се включи към т. нар. чувствителни сектори с приоритетно подпомагане по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За това настояха от Националната лозаро-винарска камара, цитирани от БТА.


От камарата изразиха недоволство от това, че публикуваният проект на Наредба за прилагане на подмярка 4.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от ПРСР за периода 2014 - 2020 г. на практика лишава винопроизводителите от възможности за участие с проекти.


От бранша защитиха тезата си с това, че са стратегически, силно експортно ориентиран и имиджов продукт за България. "Това е поредният акт на държавата, който ощетява винопроизводителите и показва неглижиране на един от най-важните сектори в българското земеделие", посочи Радослав Радев, председател на камарата.
Той отбеляза още, че макар виното да не е сред ембарговите стоки на Русия, продажбите на руския пазар са спаднали с около 63 процента последните години заради влошената като цяло икономическа среда там. От бранша са се отказали освен това от досегашните форми на подпомагане от Националната програма с надеждата да получат достъп до по-добро финансиране от ПРСР. Винопроизводителите се нуждаят от инвестиции за модернизация на съществуващи винарски изби или изграждане на нови, както и за развитие на винения туризъм в страната.


Ресорният зам.-министър на земеделието и храните Васил Грудев не обеща промяна в приоритетите на финансиране по програмата, които засега са четири - плодове, зеленчуци, мляко и месо. "Тук съм на първо място, защото диалогът не трябва да бъде прекратяван и, на второ, за да засвидетелствам уважението на министерството за това, че вашият сектор функционира, бори се с предизвикателствата /външни и вътрешни/ и стои добре на световния и европейски пазар", посочи зам.-министърът.


Грудев подчерта, че чувствителните сектори са заложени в цялостната стратегия на ПРСР - преработка и производство на плодове, зеленчуци, месо и мляко. Това са четирите приоритетни отрасъла в програмата и нейният фокус. По думите на Грудев обаче това не означава, че проекти за винопреработка няма да са допустими за програмата и лишени от европейско финансиране.


"Категорично не е така. Просто казваме, че когато имаме на една плоскост проект за преработка на зеленчуци и един за преработка на винено грозде, ще бъде дадено предимство на зеленчуците", посочи той. Васил Грудев аргументира решението с факта, че според анализите в сектора над 10 пъти е спаднало производството и преработката на зеленчуци българско производство, за сметка на чуждите. "Затова в новата програмата изрично е заложено изискването за суровинна обезпеченост на преработката от регистрирани в България земеделски производители или собствено производство. Тази суровинна база трябва да покрива поне 50 на сто от интензитета на натовареност на цялата преработка", обясни той.


Зам.-министърът изрази оптимизъм, че от общия финансов ресурс от 270 млн. евро за програмата ще останат достатъчно средства и за винопроизводителите, макар те да не се ползват от бонусните 30 точки като чувствителен сектор.


"Длъжни сме да искаме максимума и в крайна сметка всичко е въпрос на постигането на консенсус", каза Радослав Радев. По думите му след днешната среща диалогът на винопроизводителите с Министерството на земеделието ще бъде стимулиран и той изрази надежда да се достигне до решение на проблема. "Важното е по легитимен път да достигнем до резултат за бранша", каза още Радев, който не изключи варианти на протест и сезиране на ЕК за проблема, в случай, че не срещнат необходимото разбиране.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  добре де, Аржентина и Чили как без евросубсидии ни изместиха от пазарите , а пък за Нова зеландия да не говорим откакто спряха субсидиите през 80-те вече и в България има новозенландско агнешко

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2770 Весело

  То и аз съм производител - една бъчвичка за адет !

  Ама никой не ми шари ...

 3. 3 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1131 Любопитно

  In vino veritas...

  Но, изглежда, чиновниците са на друго...

  Форумът е в будна кома...
 4. 4 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Така е, трудно се гледа лозе и субсидии трябват за производителите.

  А за виното се иска освен майсторлък и душа, за да стане истинско!

  Наздраве за истинските ценители на хубавата напитка

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 5. 5 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1243 Весело

  До коментар [#3] от "Ghost":

  Там е. Наздраве!

  http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/02/17/2474508_istinata_e/

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 6. 6 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#5] от "Калибър":

  Подозирам, че скоро ще се правят спешни проверки на място за качеството на продукцията.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9092 Неутрално

  Всички искат субсидии,а също и държавата да ги рекламира по света.А тука ние ядем само вносни продукти,а хубавото вино е направо на космически цени,предвид стандарта на живот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK