Стопанската камара иска спешно заседание на Тристранката заради данък "вредни храни"

Стопанската камара иска спешно заседание на Тристранката заради данък "вредни храни"

© Георги КожухаровБългарската стопанска камара настоява за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се обсъдят подробностите около подготвяния Данък обществено здраве, по-известен като данък "вредни храни". От бизнес организацията са убедени, че мярката ще увеличи разходите за храна на хората с ниски доходи, защото поскъпването на едни стоки неизбежно ще вдигне цените и на останалите.


"От своя страна това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити", предсказват от Стопанската камара в свое становище. Отбелязват и, че "вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес", и че като цяло липсва яснота за администрирането и контрола по новия данък.


Предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси, убеден е бизнесът. БСК обръща внимание, че да се определят храни, чието производство е подчинено изцяло на европейското законодателство, като опасни за човешкото здраве, представлява "мащабен удар срещу преработвателната промишленост, износа и развитието на хранително-питейната индустрия".

В същото време не се разглежда възможността за намаляването на ДДС на полезните храни и за драстично увеличаване на санкциите за продукти, които не съответстват на нормите - продукти със забранени за употреба съставки, при измами в етикетирането, използването на овкусители, оцветители над нормите, съставки на база ГМО и др.  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK