До 5 ноември се приемат предложения за това как да се търгува на енергийната борса

До 5 ноември се приемат предложения за това как да се търгува на енергийната борса

© Юлия ЛазароваДо 5 ноември Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще приема мотивирани предложения за промяна в правилата за търговия с ток на независимата енергийна борса. Това коментира председателят на КЕВР Иван Иванов в рамките на обществено обсъждане на проект за изменение и допълнение на правила за търговия с електрическа енергия и съгласувателната таблица, цитиран от БТА.


Българската независима енергийна борса трябва да започне пробна работа от началото на декември и официално да стартира борсовата търговия от началото на януари 2016 година. Изработването на правилата за търговия от КЕВР е задължително условие за започване на работата й, заради което всички присъстващи изразиха удовлетворение от изработването им.


Мартин Тафров от Министерството на енергетиката изрази мнение, че е добре да се помисли за намаляване на обема на правилата за търговия. Според Венцислав Марков от НЕК в правилата са въведени някои неясноти, свързани с точното място на производителите на енергия от възобновяеми източници. От Електроенергийния системен оператор изразиха мнение, че промяната на правилата е редакционна, а в следващите месеци трябва да се направи промяна по същество.
Георги Калчев от АЕЦ "Козлодуй" предложи времето за сключване на сделки на българската енергийна борса да бъде унифицирано с Централно европейското време, което се ползва и от други борси. Предложението му беше подкрепено и от други присъстващи, според които така ще се избегне възможността българската борса да затваря последна, след което купеният ток да няма къде да де продаде на друга борса.


Част от присъстващите изразиха мнение, че правилата ограничават ВЕИ производителите, а други отбелязаха, че им дават повече възможности. Производители на ток от вятър видяха "дълбока несправедливост" в правилата, според които имат задължението да носят отговорност за прогнозирания от тях график за производство.


В заключение председателят на КЕВР Иван Иванов каза, че отбелязаните противоречия със закони и наредби ще бъдат изчистени. Той се ангажира всички постъпили аргументирани предложения да бъдат разгледани внимателно от работната група и комисията.


По-късно пред журналисти Иванов коментира, че няма необходимост стартът на независимата енергийна борса да бъде отложен. По думите му според правилата от 1 януари и битовите потребители ще могат да излязат на свободния пазар.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Много вярвам на Иван Иванов.По-скоро ме смущава кои са мераклиите да търгуват.

    Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK