Интернетът на кафето

Интернетът на кафето

© Анелия НиколоваВече има доста хора, които сменят еспресото с филтър кафе, ми казва баристът в Chucky’s Никола Кирилов докато показва различните методи за екстракция. Френска преса (с нея се извличат най-много вкусове от кафето, но има лека утайка, която не допада на всеки) Хемекс и V60 (са два метода с хартиен филтър, който осигурява бистра напитка с по-висока киселиност), вакуум кана (френска кафеварка от 19 век ).


Цялото това технологично разнообразие е допълнено с малък, но подбран асортимент кафета, които не могат да се намерят по рафтовете на големите магазини – главно, защото не са точно от масово естество, не са отлежавали по складове и са изпечени тук.


Малкото заведение на столичната улица "Христо Белчев" е непрекъснато пълно с ценители на "новата кафе култура", която се опитва от неотдавна (от около година и половина) да се настани и у нас.
Никола разказва, че филтър кафето не е толкова интензивно като еспресото, но човек може повече време да се наслаждава на аромата му. "По-лекичко е, но докато изстива отваря вкусовете си", допълва той.

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Между 25 и 35 г. – това е основната аудитория, която е загърбила клишето, изричано от много българи, че не могат да пият "онзи американски бълвоч", с което означават всичко, което не е сварено в кафеварка, джезве или приготвено на еспресо машина.


Вече има много хора, които търсят "новите" кафета, разбират разликата и след това им е трудно да се върнат към робустата или нещо подобно, смята Никола.


Съотношението постоянни-нови клиенти е 80:20. "Идва някой за пръв път, на другия ден се връща и когато вече дойде за трети път, го смятаме за част от постоянната клиентела. Работещите или живеещи в района са най-честите посетители, други идват през уикенда, когато имат време спокойно да се наслаждават на кафето, сърфирането в интернет и контактите с другите посетители", казва Иван Чавдаров - съсобственик на заведението заедно с Александър Златилов.


"С някои вече сме лични приятели. Малко като социален клуб започва да се развива мястото, защото много от клиентите ни дават идеи, с които реално ни помагат в работата", смее се той и отличава и друга група ценители - "има чужденци, които като дойдат сутрин и си тръгват чак следобед след няколко "конски" дози кафе".

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Всички те са хора, които са много отворени за нови неща, освен това са пътували по света, виждали са какво означава кофи хаус и са оценили предимствата на вкусното кафе, допълва Иван Чавдаров.


"Първата такава кафетерия фалира няколко месеца след отварянето. Нямаше достатъчно хора, които да оценят това. Но стана добра база, за да се захванат други с това", смята Никола, който е добил част от опита си на бариста тъкмо във въпросното затворило заведение.


След 12 години живот в Гърция Иван решава, че у дома си е по-добре, пък и в България "някак по-лесно се случват нещата". Очевидно не го притеснява съдбата на първото такова заведение у нас, отворило преди години, в опит да вмъкне новата кафе култура и завършило в нищото.


И отваря "място, където кафето се приготвя по правилния начин". Даже има амбицията до третата година  да са отворени три заведения. Засега само в София. Не за друго, а защото смята, че в общия случай в другите градове кафе от 1.50-2 лв. е сума, за която може да претендира най-скъпото заведение, докато в София вече това се е утвърдило като цената, която хората плащат за чаша добра напитка.


"Когато отворихме, бяхме прекалено амбициозни, след 2 години да отворим три заведения. До месец най-вероятно отваряме второто. Може наистина да стане", казва с усмивка той. И веднага допълва, че основната амбиция си остава да се подобри кафе културата - в офиса, в други обекти, които имат желание да продават качествено кафе – изпечено и смляно тук.


"На много места кафето е допълващият продукт - в ресторанти, барове. "Няма как всичко да е топ – може да е топ храната, но кафето няма да е толкова качествено или пък баристът няма да е на ниво", обяснява той. С колегите му имат амбиция и да отворят бариста център за обучение някой ден. "Както се разви вино културата в България, смятам, че може да стане и с кафето".

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Отначало започнахме с малка пекарна. Доста време мина в четене и проучване, ходихме по доста други пекарни. Започнахме да предлагаме кафе, хареса се, задълбахме в тази сфера и стигнахме и до кафенето. Имаме да учим страшно много, но сме достатъчно доволни от това, което постигнахме за една година, казва Иван.


И така в заведението се предлага кафе, което съсобствениците са купили сурово и сами са изпекли – "еднотипни арабики, расли над 1000 м надморска височина", казва Никола докато изсипва в една купичка зелени на цвят зърна – неопечената суровина за ароматната чаша, от която вече отпива следващият клиент. Зеленият цвят идва от сребърната облицовка, тя пада при печенето и тогава кафето набъбва, обяснява баристът.


Собствениците на заведението знаят кой отглежда кафето, което те предлагат на клиентите си – фермери със сертификати за качество, където зърната се подбират. Направили си и експеримент дали ще покълнат – безспорен тест за това дали кафето е прясно.

 
Всичко това обаче е "една голяма логистика", обяснява Иван. Защото техният продукт се купува отдалече и не в количествата, в които го правят индустриалните производители на пакетирани кафета.


Истинският магазин няма как да е в мол, трябва да е в градска среда, да се вижда, отговаря Иван на въпроса защо не са отворили заведение в някой мол, където потокът от хора е значително по-голям. "Ако искаш бързо забогатяване, вероятно молът е правилният избор", казва той като по този начин се поставя в отделна група.


Тук няма постоянно едни и същи кафета – с изключение на пет вида, които собствениците на заведението купуват непрекъснато, независимо от реколтата. За другите се съобразяват тъкмо с нея. "Постоянно търсим нови кафета по цял свят. Интернет много помага в търсенето, но логистиката е най-сложната част от нещата – 60 на сто от цялата работа", разказва Иван и обяснява, че дори пликовете, в които продават смляно кафе за вкъщи на клиентите, са купени от Азия.

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


На пакета пише, че трайността е 3 месеца, което рязко го отличава от двегодишната годност на масовия продукт. Но за групата около Chucky's е неприемливо нещо, което е пакетирано преди 2 години и е стояло неизвестно колко дълго по складове с неизвестни условия в тях да е окей за консумация.


Тъй като напитката се приготвя пред погледа на клиента това се превръща и в кратък обучителен курс за вкъщи, където баристът няма да е на разположение. "Най-важният фактор е да са правилни пропорциите, за да е с еднакво качество всеки път кафето", обясняват всички, които се въртят около желанията на клиентелата.


Когато става дума за приготвянето на еспресо или лате, обаче, ролята на бариста е решаваща. Не само заради способността му да извае накрая някое красиво изображение, заради което често ти е жал да отпиеш от чашата.

 
Никола посочва, че тук е твърдо правилото кафето да не изтича по-дълго от 30 секунди от машината за еспресо, защото после прегаря и става горчиво. Ако клиентът иска дълго кафе – добавя се допълнително количество вода – факт, който може дълбоко да възмути традиционалистите в кафепиенето. Заради неразбирането, че дълго течащото кафе напълно проваля всичко.
Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Никола с недотам широка усмивка поглежда на въпроса за разтворимото кафе, обяснява, че в общия случай става дума за ниско качество от сорта робуста, "не знаеш как е отглеждано, използвани ли са пестициди и т. н.". Особено се усмихва и при разговора ни за най-скъпата чаша кафе по света – онова, което преди да се опече и смели е минало през стомаха на цибетка, или така нареченото копи лувак. Според него цената на този продукт е силно преувеличена.


За хората, които в жегите не искат да пият горещо кафе, е важно уточнението на експертите, че латето или капучиното не се предполага да бъдат сервирани толкова горещи, че да парят на езика. Ако са такива, значи е сбъркан начинът им на приготвяне и вкусът не е това, което трябва да бъде. Никола уточнява, че температурата трябва да е около 60 градуса максимум. Заради очакването на повечето клиенти, че ще се опарят, му се налагало често да ги приканя да започнат да го пият преди да е изстинало съвсем.


Най-непопулярните засега кафеени напитки у нас са студените. Тук не става дума за фрапе с лед или нещо подобно, а за студено извличане. То може да трае шест часа, може и 24 ч. Предимството му е, че със студена вода и при толкова бавен процес от кафето могат да се извлекат много повече вещества отколкото с горещата вода за 30 секунди.

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Какво пие баристът? Всеки ден различно, за да знае какво предлага на клиентите всъщност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  Истинското кафе е еспресо! Другото е майтап.

  klimentm
 2. 2 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 975 Весело

  А бе ще взема и аз да опитам... Трябва да е хубаво, за да има толкова клиенти!

 3. 3 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  дългото кафе е гадост

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 4. 4 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо пък "Американска бълвоч"? Филтърното кафе е основна кафе напитка в Германия, Холандия и Скандинавия. Факт е, че в САЩ също се пие много филтърно кафе, но с масовото навлизане на Старбъкс преди двайсетина години много американци придобиха вкус към еспресо-напитките, както и много европейци в държави, където "кафе" означава еспресо, също придобиха вкус към филтърното кафе, пак благодарение на Старбъкс. Във Виена, точно срещу операта и легендарния хотел Захер има огромен Старбъкс, който винаги е претъкан до козирката предимно от местни, докато туристите стоят на опашка пред Захер за торта и виенски меланж. Местните поръчват преди всичко фрапучини, американо и филтърно кафе, защото тези неща не се предлагат по нормалните виенски кафенета. А само еспресо втръсва. Веднъж в едно ново и модерно кафене на Нашмаркт във Виена си поръчах двойно еспресо (по виенски - голямо черно) и чаша с гореща вода за чай. Пред очите на намусения по принцип келнер изсипах голямото черно в чашата с водата, изгледа ме все едно убих първодното му дете. Казах му, че съм "bloeder Ami" и така си искам кафето, доставих му удовоствие очевидно, защото ми се усмихна широко.

  #KOЙ номинира бокова!
 5. 5 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Винаги съм готова за нови открития, а това място звучи примамливо. Освен това от години вече не мога да пия еспресо, сърцето ми препуска от него и съм минала на парено кафе, но си го правя с повече кафе и по-малко вода.
  А заведението ще се пробва.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  [quote#4:"Emergen-C"]Във Виена, точно срещу операта и легендарния хотел Захер има огромен Старбъкс, който винаги е претъкан до козирката предимно от местни[/quote]

  Не знам, за мен е кощунствено да пиеш във Виена кафе от Старбъкс.
  Ако не виенско кафе на точното място, къде другаде

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 942 Неутрално

  "... ми казва баристът в Chucky’s ..."

  Какво значи "баристът"?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 8. 8 Профил на didco
  didco
  Рейтинг: 483 Весело

  Дейли - късо, чисто еспресо. Ликенда вкъщи - кафеварка.
  За феновете на дългото еспресо - направете един есперимент и ще ми благодарите после. Пригответе 2 чаши и пуснете 1 дълго еспресо, както си го приготвяте по стандартния му там начин. В първата чаша оставете да изтече само "късата" част и веднага след това сложете втората чаша за "опашката". Сега опитайте тази блюдкава гняс от втората чаша. Е, що ти трябва да разваляш онова в първата чаша? По-добре долей чиста вода!
  Някой друг за дълго еспресо?

 9. 9 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално
 10. 10 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Не съм бил в това заведение но домашния ми експеримент с френска преса беше разочарование,сигурно грешката е в мен или при смилането

 11. 11 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#2:"charlesdegaulle"]А бе ще взема и аз да опитам... Трябва да е хубаво, за да има толкова клиенти![/quote]

  не е сигурно дали има много клиенти ,

  но с такива като теб..вероятно ще има

  щом се впечатляваш от термини като "новата кафе култура" и "барист" ,вместо барман , ако щеш кафеджия ...
  Хемекс и V60 ( два метода с хартиен филтър),
  кафе НЕ за мнозинството от складове и магазини

  а за "подбрани хора с всус"


  ще те произведат и теб за "новият културник в кафепиенето "

  същността на рекламата е :
  "Мъдрецът сочи Луната а Глупакът гледа в пръста му "

 12. 12 Профил на moskato
  moskato
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Наи -важното e, чe хората нe са скръстили ръцe, а правят нeщо, като дамитe с хляба. Поздравлeния и успeх, а такъв щe има.

  In vino veritas.
 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 975 Весело

  До коментар [#11] от "Бодил":

  Дори и да не ми хареса, винаги си нося лаптопа. Няма да си загубя времето... Пък и може да срещна интересни хора!

 14. 14 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 638 Любопитно

  Ей,цяла статия за едно кафе,голяма реклама направи авторката.Сигурно и дават кафе без пари там.

 15. 15 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"[/quote]
  Вероятно, човекът зад бара...

  Форумът е в будна кома...
 16. 16 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#13:"charlesdegaulle"]Дори и да не Ми хареса,

  винаги си нося лаптопа. Няма да си загубя времето...

  Пък и може да срещна интересни хора![/quote]

  Вече Са те харесали..това е важното

  интересните хора които можеш да срещнеш..

  също Са харесани ,в обши линии всичко е Ок

 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Не разбрах кой смеси робустата с начина на приготвяне на кафето. Ако е автора, хм..както и да е. Ако е бариста, язък за фасона. Аз пия дълго кафе сутрин със нещо за закуска и малко мляко. А когато искам кафе за удоволствие, със сигурност няма да е филтърно.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ghost":

  Или може би, човекът, който вдига и пуска савака на барата.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 19. 19 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"? [/quote]
  новобългарски език кво да правиш

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 20. 20 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Нали ще ставаме хамериканци сега ще ни пробутват и техните барбальоци дето наричат кафе. Истинското кафе се прави на кафе машина около 40-60мл в кафеварка и в джезве.

  Too much цензура Баце.
 21. 21 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 964 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":

  От италиански - барман, ползва се и за мъж и за жена.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Barista

 22. 23 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 753 Весело

  До коментар [#7] от "simval":


  [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"?[/quote]
  Майстор кафевар, произлиза от бара, блато, застояла миризлива вода!

 23. 24 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Весело

  [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"?[/quote]
  "Барист" е баскитарист, хванал се на работа като барман.
  Пише го в речника на хората с прогресивна сексуална ориентация

 24. 25 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#4] от "Emergen-C":

  В Старбъкс не ми стъпва крака, защото са против етикетирането на ГМО-то и лобират в негова полза. Има 2 покрай, които минавам и са почти винаги празни (не живея във Виена).

 25. 26 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#11] от "Бодил":

  По твоята логика човек не бива да опитва нищо ново, нищо, което го е привлякло и заинтригувало, така ли?!Да, навярно има реклама в този текст, но по същия начин може да се гледа и на рецензия за кига, филм или каквото и да е, нали?
  Да отричаш всичко е също толкова нелепо, както и да харесваш всичко.

 26. 27 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":

  барман на модерен български явно

 27. 28 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jessika":

  И на мен, но минах на безкофеиново и засега поне нямам проблем.

 28. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2275 Весело

  До коментар [#19] от "stg":

  А за "копи лувак" дето минал през стомаха на "цибетка" нищо, а?

 29. 30 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Гледах репортаж за този човек, но не мога да го намеря. Много интересни неща каза и показа, знанията му са признати в международен план, та аз лично бих се доверила на него.
  http://dabov.bg/
  Лично аз, бих искала да опитам ей това кафе
  http://www.bluemountaincoffee.com/

 30. 31 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "klimentm":

  Нищо не разбираш от кафе! Това, от което се прави по този метод напитката не е кафе, а робуста.

 31. 32 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  [quote#1:"klimentm"]Истинското кафе е еспресо! Другото е майтап.[/quote]

  Ristretto

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 32. 33 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  [quote#3:"stg"]дългото кафе е гадост[/quote]
  100% съм съгласен, както и каните с филтри и турското.
  Късото Еспресо е истинския вкус + приятел за компания и обстановка и миризмата на кафе........ мммммммммм

  Много ми харесва комбинацията която се предлага напоследък библиотека с кафене.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 33. 34 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#26:"chinaski"]По твоята логика човек не бива да опитва нищо ново, нищо, което го е привлякло и заинтригувало, така ли?![/quote]
  естествено ,че не !!...Прав си

  това обаче не е нормална Реклама ..
  това е брутално опростачваща... реклама
  търсят се хора с нисък праг на възприемчивост на Истината

  аргументи от сорта: "барист" трябва много сериозно да Те замислят ....
  това изнасилване на думите е с цел да намерят хора-поддаващи се на ......

  ако искаш да си Потребител....внимаваш

  ако си Консуматор..това е твоето кафе
  .......

  за да имаш мнение-трябва да го опиташ

 34. 35 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 467 Весело

  До коментар [#32] от "biss Mark":

  Това е кафето - ristretto! Глътка и половина, но истинско. Когато искам да седя часове около чаша с компания, пия нещо друго.

 35. 36 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#4] от "Emergen-C":

  Аз не бих нарекъл това, което пият в Германия кафе
  Но съм убеден, че има начини и такова кафе да е хубаво, просто те не си дават зор и не разбират ... пият чай от кафе в чаши по мин 300ml.
  Инак е много яко колко може да се експериментира с кафето. Малко съжалявам ония, за които има "само едно истинско кафе". Защо да се ограничава човек

 36. 37 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1836 Весело

  [quote#3:"stg"]дългото кафе е гадост[/quote]

  Защо ?
  Всяка сутрин когато отивам на работа си пия дълго кафе в '' ТЕМСИ ''- Маркет на трамвайната спирка на Козлодуй пък не ми се гади.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 37. 38 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3763 Неутрално

  До коментар [#32] от "biss Mark":

  "Ristretto"

  +++ И да е 100 % арабика.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 38. 39 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Уж пием еспресо, даже се водихме като втори по консумацията му след италианците, но е достатъчно да опиташ едно еспресо приготвено в Италия, за да установиш че в България пием някакво негово бледо подобие.

 39. 40 Профил на lea
  lea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дългото кафе беше нещо, което ме привличаше преди известно време. После заживях в Италия и идеята ми за това, какво е хубаво кафе и как се пие, се промени завинаги

 40. 41 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Кафето е класика за свалка. Като студенче през 70-те живеех на един романтичен таван, впечатлих новите си приятели с турско кафе и така се почна. По-късно го спрях, защото ми правеше киселини, жена ми купуваше контрабандно едни найлонови пакети виетнамско и никарагуанско, доопичахме го и почваше стържене с мелницата. Беше ми мезе за цигарата, после ги спрях и тях, сега пия по навик, нямам представа кво е, но е много вкусно. Тошко Колев имаше една песен за кафето "Експресо, ала турка, за шеф, за мижитурка, кафе се пие за да не задреме, на гости и в работно време...кафета пие кой къдато свари."

 41. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6558 Неутрално

  И нес кафе "Мока" с мляко, също ме събужда .

 42. 43 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 947 Неутрално

  За мен задължителната редовна напитка на всеки уважаващ себе си кафеджия е еспресо. Другите видове са за отвреме-навреме да опиташ от любопитство и за разнообразие. Но сутрешното и следобедно кафе да ти е нещо различно от еспресо, това просто не е сутрешно и следобедно кафе, а някаква гореща напитка.

 43. 44 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 947 Весело

  До коментар [#7] от "simval":

  Авторът май е трябвало да се подготви по-добре, преди да напише материала. Най-малкото да провери как точно се пише и произнася основната дума, която използва.

 44. 45 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Хипстерчетата се наливат яко с кафе докато се правят, че работят на лаптопа.

  Кафето е вредна напитка:

  1. Засилва стрес хормоните.

  2. Намалява инсулиновата чувствителност

  3. Нефилтрираното кафе е с най-високата стойност на полезните антиоксиданти, но също много дитерпени (дитерпените са свързани с по-високи нива на триглицеридите).

  4. Киселинността на кафе е свързана с проблеми с храносмилането, сърцето и дисбиоза (дисбаланси на чревната флора).

  5. Пристрастяването към кафето затруднява тялото да ползва естествените източници на енергия на организма.

  6. Консумацията на кафе е свързана с засилена консумация на захар и мляко.

  8. Кафето ви кара да пикаете по-често, което води до повишени екскреция на важни минерали като калций, магнезий и калий.

 45. 46 Профил на Emergen-C
  Emergen-C
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#41] от "man_un":

  "Как хубаво е, дявол да го вземе,
  Кафето през работно време!"

  #KOЙ номинира бокова!
 46. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2147 Неутрално


  " На вкус и цвет, товаришчей нет "

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  До коментар [#36] от "v_l":

  " Аз не бих нарекъл това, което пият в Германия кафе "


  Мисля, че грешиш ...
  В България сядаш в кафето и като дойде келнерката, просто казваш : " Моля едно кафе ", тя кимва с глава и толкова . В Германия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да уточниш, какво кафе поръчваш - има 7 вида .
  За мен най- доброто си остава кафе еспресо, но тук няма място за спор - въпрос на вкус !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 49 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Има атмосфера в Чъкис Кофи,а и засега все още интересът е голям.Добре би било наистина да стане верига,да го има на повече места в София.

  Tony
 49. 50 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Двойно късо еспресо. Черно.

 50. 51 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Интересен репортаж,браво!
  Но "барист" явно е И синоним за "кафепродавач",според авторката.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 51. 52 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#8] от "didco":

  Не го пия заради вкуса, а заради ефекта. Как да употребя кафето? Не ми обяснявайте за "късо двойно"... Започнах работа през 1996г. и един лекар ми го обясни, стори ми се логично и го приех: Колкото по дълго минава водата с налягане, толкова повече кофеин се изцежда...

  До коментар [#29] от "Lemmy":

  Мангустата е "циВета" !

 52. 53 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Имам смътен спомен, че преди 30 години баба ми на село имаше в бюфета една хартиена кутийка с надпис : *Кафе от леблебия*.

 53. 54 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 540 Неутрално

  20 гр прясно смляна арабика, 22 секунди и 33 мл е рецептата за любителите на двойното еспресо (или ристрето). Всичко друго е ерзац.

  Не случайно италианците не променят начина си за приготвяне на кафе. Ароматът е неповторим и сладостта (без грам захар) е гаранцията че кафето не е "изгоряло (burnt)", затова и преди да направи шота, "бариста" източва горещата вода (около 110 градуса) докато стане 95-97 градуса. Дългата ектракция (дългото кафе) извлича доста горчиви ноти от кафето, които по някаква причина хората идентифицрат със "силното" кафе.

  Хора разни....

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 54. 55 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#30] от "angelats":

  Баристът работеше в друго кафене, в което предлагаха кафе на Дъбов
  Цедката и японското мъчение - бавно капеща през кафето вода пт една в друга епруветка с японски дъдове, са си гадости .
  Даже той ми предложи да пробвам една вчерашна цедка и сам ми каза че е по-скоро "гадна"!

  www.soundcloud.com/x2805
 55. 56 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#52] от "tademan":

  да кофеина е водноразтворим, а и има повече време налягане

  www.soundcloud.com/x2805
 56. 57 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 494 Весело

  До коментар [#45] от "Раковски":

  това да не го измисли на 1/2 кутия цигари и половин бутилка ракия

  www.soundcloud.com/x2805
 57. 58 Профил на Georgi Popov
  Georgi Popov
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Стар пиячна кафе съм, сам съм си кафеджия и "барист", ако ви опиша рецептата си за турско кафе, ще се откажете от всичко друго! Но статията и коментарите по нея прочèтох с интерес. Освен турско у дома, навън пия само "виенско"(колкото и невероятно да звучи, има някои вендинг машини с много точна рецепта), а в Америка - само еспресо в Старбъкс. За онова, американското, искам да напомня още едно определение - "негърска пот",брррр! Но ще отида в споменатото кафене да опитам тяхното - не може да обсъждаш каквото и да е, без лично да си го опитал. А руската поговорка за "вкус и цвет" важи за целия свят, хайде да не припомняме онези, които хрупкат пържени буболечки!

 58. 59 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Аз лично съм за джезве + мехмед ефенди + малки кокетни чашки за турско кафе.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 59. 60 Профил на paul_proteus
  paul_proteus
  Рейтинг: 540 Неутрално

  The word barista is an Italian word, and in Italy, a barista is a male or female "bartender", who typically works behind a counter, serving both hot drinks (such as espresso), and cold alcoholic and non-alcoholic beverages.

  "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
 60. 61 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2900 Неутрално

  До коментар [#7] от "simval":

  Нещо подобно на коафьор в бръснарски салон! Ако те подстриже бръснар струва 5 лева! Ако те подстриже коафьор, струва 50 лева!
  Та и тук, ако ти направи кафе един обикновен барман е едно... Виж, ако е барист, работата става друга...!
  Иначе, еспресото в Италия, поне за мен е номер едно!

  Бивш tww09306483.
 61. 62 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Хубав материал. Благодаря на Татяна Димитрова за него.
  А за кафето, когато поживее човек в Италия, след това става много трудно да ти хареса кафе, което е приготвено извън Италия

 62. 63 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 942 Неутрално

  До коментар [#61] от "tww09306483":

  Аха, това за 5-те и 50-те лв. го зацепих.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 63. 64 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#59:"Pow"]Аз лично съм за джезве + мехмед ефенди + малки кокетни чашки за турско кафе. [/quote]
  Остава да е сварено на горещ пясък, няма геле.

 64. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4536 Любопитно

  До коментар [#59] от "Pow":

  А чашата вода? И захарта на малки кубчета/бучки... Ама къде време за салтанатлъци днес.
  Аз си оставам с еспресото, няма да забравя първата си чашка в Рим, вкуса остана до Чивитавекия, а беше 1.5 часа каране.

 65. 66 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 622 Неутрално

  не знам как и защо, но България се е превърнала в царството на гадното кафе (да не използвам по-нецензурна дума!). освен, че няма специализирани кафенета, хората масово пият такава долнопробна течност, че не ми е ясно как ще се научат да ценят нещо, което приближава 2лв, при положение, че могат да си вземат кафе от автомат за 50ст или да пият ЛАВАЦА за 1.50 - което за тях си е лукс (синя лаваца ...)

  тоест какво да им обясняваш за алтернативите на еспресо - те едно еспресо не могат да ти приготвят като хората! забравиха, че традициите ни са в турското кафе и с италианските кафеварки. колкото станаха италианци, такова им е и кафето. менте като всичко останало в бг

 66. 67 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lemmy":

  Ето ти нещо интересно, което гледах преди дни!

  http://www.greentech.bg/archives/55472

 67. 68 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 753 Любопитно

  Моите аматьорски наблюдения наистина потвърждават, че ако кафето (за еспресо става въпрос) е по-дълго, количеството кофеин нараства експоненциално (а и вкусът се разваля). Освен това, ако поседи малко по-дълго в работещата машина, наистина "прегаря" и вкусът му не струва. От друга страна, кафетата, които са 100% Арабика, не са на ниво според мен. Оная простотия Нова Бразилия е боклук. Най-качествено ми се вижда 80% Арабика и 20% Робуста, като няма да казвам марката, "сицилианско" го водят.

  До коментар [#45] от "Раковски":

  (1) - Трябва да е вярно, само че и засилва вниманието и способността за мислене, както и, май, допамина - т.е. не е еднопосочен ефектът, а едва ли не и това е целта.

  (2) - Не ми е напълно ясно, но ако идеята е, че можеш да станеш тумбак и да хванеш диабет - ускорената обмяна на веществата от кофеина не премахва ли този риск?

  (3) - Айде, сега, някакви 40-50мл на чаша ако оказват съществено влияние, какво остава за останалите, много по-масови елементи в диетата? А и "киселинноста на кафето" не беше ли предпоставка за "оксидантно въздействие" - но щом имало полезни антиоксиданти, още по-добре.

  (4) - Така е - но за храносмилателната система трябва да има и положително влияние, свързано с по-бързо отделяне на отпадъците.

  (5) - Да, така е - и не трябва да се прекалява, разбира се. Което не омаловажава положителните ефекти.

  (6) - И какво от това? Първо не са вредни сами по себе си, и второ, някакво мижаво 40-50мл еспресо, до колко допълнителна консумация ще доведе?

  (8) - Пропуснал си (7). Да, диуретичният ефект е безспорен, ама то и ако пиеш много вода ще ти заминат запасите от тия вещества. Имаше и някакви препоръки, че сиренето било вредно, понеже калцият в него нещо източвал калция в организма, и т.н. В умерени количества, кафето дава енергия и регулира в положителна посока хомеостазата. Тия негативни ефекти биха се проявили при прекаляване - ама то всичко по много е вредно.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK