Интернетът на кафето

Интернетът на кафето

© Анелия Николова



Вече има доста хора, които сменят еспресото с филтър кафе, ми казва баристът в Chucky’s Никола Кирилов докато показва различните методи за екстракция. Френска преса (с нея се извличат най-много вкусове от кафето, но има лека утайка, която не допада на всеки) Хемекс и V60 (са два метода с хартиен филтър, който осигурява бистра напитка с по-висока киселиност), вакуум кана (френска кафеварка от 19 век ).


Цялото това технологично разнообразие е допълнено с малък, но подбран асортимент кафета, които не могат да се намерят по рафтовете на големите магазини – главно, защото не са точно от масово естество, не са отлежавали по складове и са изпечени тук.


Малкото заведение на столичната улица "Христо Белчев" е непрекъснато пълно с ценители на "новата кафе култура", която се опитва от неотдавна (от около година и половина) да се настани и у нас.




Никола разказва, че филтър кафето не е толкова интензивно като еспресото, но човек може повече време да се наслаждава на аромата му. "По-лекичко е, но докато изстива отваря вкусовете си", допълва той.

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Между 25 и 35 г. – това е основната аудитория, която е загърбила клишето, изричано от много българи, че не могат да пият "онзи американски бълвоч", с което означават всичко, което не е сварено в кафеварка, джезве или приготвено на еспресо машина.


Вече има много хора, които търсят "новите" кафета, разбират разликата и след това им е трудно да се върнат към робустата или нещо подобно, смята Никола.


Съотношението постоянни-нови клиенти е 80:20. "Идва някой за пръв път, на другия ден се връща и когато вече дойде за трети път, го смятаме за част от постоянната клиентела. Работещите или живеещи в района са най-честите посетители, други идват през уикенда, когато имат време спокойно да се наслаждават на кафето, сърфирането в интернет и контактите с другите посетители", казва Иван Чавдаров - съсобственик на заведението заедно с Александър Златилов.


"С някои вече сме лични приятели. Малко като социален клуб започва да се развива мястото, защото много от клиентите ни дават идеи, с които реално ни помагат в работата", смее се той и отличава и друга група ценители - "има чужденци, които като дойдат сутрин и си тръгват чак следобед след няколко "конски" дози кафе".

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Всички те са хора, които са много отворени за нови неща, освен това са пътували по света, виждали са какво означава кофи хаус и са оценили предимствата на вкусното кафе, допълва Иван Чавдаров.


"Първата такава кафетерия фалира няколко месеца след отварянето. Нямаше достатъчно хора, които да оценят това. Но стана добра база, за да се захванат други с това", смята Никола, който е добил част от опита си на бариста тъкмо във въпросното затворило заведение.


След 12 години живот в Гърция Иван решава, че у дома си е по-добре, пък и в България "някак по-лесно се случват нещата". Очевидно не го притеснява съдбата на първото такова заведение у нас, отворило преди години, в опит да вмъкне новата кафе култура и завършило в нищото.


И отваря "място, където кафето се приготвя по правилния начин". Даже има амбицията до третата година  да са отворени три заведения. Засега само в София. Не за друго, а защото смята, че в общия случай в другите градове кафе от 1.50-2 лв. е сума, за която може да претендира най-скъпото заведение, докато в София вече това се е утвърдило като цената, която хората плащат за чаша добра напитка.


"Когато отворихме, бяхме прекалено амбициозни, след 2 години да отворим три заведения. До месец най-вероятно отваряме второто. Може наистина да стане", казва с усмивка той. И веднага допълва, че основната амбиция си остава да се подобри кафе културата - в офиса, в други обекти, които имат желание да продават качествено кафе – изпечено и смляно тук.


"На много места кафето е допълващият продукт - в ресторанти, барове. "Няма как всичко да е топ – може да е топ храната, но кафето няма да е толкова качествено или пък баристът няма да е на ниво", обяснява той. С колегите му имат амбиция и да отворят бариста център за обучение някой ден. "Както се разви вино културата в България, смятам, че може да стане и с кафето".

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Отначало започнахме с малка пекарна. Доста време мина в четене и проучване, ходихме по доста други пекарни. Започнахме да предлагаме кафе, хареса се, задълбахме в тази сфера и стигнахме и до кафенето. Имаме да учим страшно много, но сме достатъчно доволни от това, което постигнахме за една година, казва Иван.


И така в заведението се предлага кафе, което съсобствениците са купили сурово и сами са изпекли – "еднотипни арабики, расли над 1000 м надморска височина", казва Никола докато изсипва в една купичка зелени на цвят зърна – неопечената суровина за ароматната чаша, от която вече отпива следващият клиент. Зеленият цвят идва от сребърната облицовка, тя пада при печенето и тогава кафето набъбва, обяснява баристът.


Собствениците на заведението знаят кой отглежда кафето, което те предлагат на клиентите си – фермери със сертификати за качество, където зърната се подбират. Направили си и експеримент дали ще покълнат – безспорен тест за това дали кафето е прясно.

 
Всичко това обаче е "една голяма логистика", обяснява Иван. Защото техният продукт се купува отдалече и не в количествата, в които го правят индустриалните производители на пакетирани кафета.


Истинският магазин няма как да е в мол, трябва да е в градска среда, да се вижда, отговаря Иван на въпроса защо не са отворили заведение в някой мол, където потокът от хора е значително по-голям. "Ако искаш бързо забогатяване, вероятно молът е правилният избор", казва той като по този начин се поставя в отделна група.


Тук няма постоянно едни и същи кафета – с изключение на пет вида, които собствениците на заведението купуват непрекъснато, независимо от реколтата. За другите се съобразяват тъкмо с нея. "Постоянно търсим нови кафета по цял свят. Интернет много помага в търсенето, но логистиката е най-сложната част от нещата – 60 на сто от цялата работа", разказва Иван и обяснява, че дори пликовете, в които продават смляно кафе за вкъщи на клиентите, са купени от Азия.

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


На пакета пише, че трайността е 3 месеца, което рязко го отличава от двегодишната годност на масовия продукт. Но за групата около Chucky's е неприемливо нещо, което е пакетирано преди 2 години и е стояло неизвестно колко дълго по складове с неизвестни условия в тях да е окей за консумация.


Тъй като напитката се приготвя пред погледа на клиента това се превръща и в кратък обучителен курс за вкъщи, където баристът няма да е на разположение. "Най-важният фактор е да са правилни пропорциите, за да е с еднакво качество всеки път кафето", обясняват всички, които се въртят около желанията на клиентелата.


Когато става дума за приготвянето на еспресо или лате, обаче, ролята на бариста е решаваща. Не само заради способността му да извае накрая някое красиво изображение, заради което често ти е жал да отпиеш от чашата.

 
Никола посочва, че тук е твърдо правилото кафето да не изтича по-дълго от 30 секунди от машината за еспресо, защото после прегаря и става горчиво. Ако клиентът иска дълго кафе – добавя се допълнително количество вода – факт, който може дълбоко да възмути традиционалистите в кафепиенето. Заради неразбирането, че дълго течащото кафе напълно проваля всичко.
Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Никола с недотам широка усмивка поглежда на въпроса за разтворимото кафе, обяснява, че в общия случай става дума за ниско качество от сорта робуста, "не знаеш как е отглеждано, използвани ли са пестициди и т. н.". Особено се усмихва и при разговора ни за най-скъпата чаша кафе по света – онова, което преди да се опече и смели е минало през стомаха на цибетка, или така нареченото копи лувак. Според него цената на този продукт е силно преувеличена.


За хората, които в жегите не искат да пият горещо кафе, е важно уточнението на експертите, че латето или капучиното не се предполага да бъдат сервирани толкова горещи, че да парят на езика. Ако са такива, значи е сбъркан начинът им на приготвяне и вкусът не е това, което трябва да бъде. Никола уточнява, че температурата трябва да е около 60 градуса максимум. Заради очакването на повечето клиенти, че ще се опарят, му се налагало често да ги приканя да започнат да го пият преди да е изстинало съвсем.


Най-непопулярните засега кафеени напитки у нас са студените. Тук не става дума за фрапе с лед или нещо подобно, а за студено извличане. То може да трае шест часа, може и 24 ч. Предимството му е, че със студена вода и при толкова бавен процес от кафето могат да се извлекат много повече вещества отколкото с горещата вода за 30 секунди.

Интернетът на кафето

© Анелия Николова


Какво пие баристът? Всеки ден различно, за да знае какво предлага на клиентите всъщност.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (68)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 4819 Неутрално

    Истинското кафе е еспресо! Другото е майтап.

    klimentm
  2. 2 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1479 Весело

    А бе ще взема и аз да опитам... Трябва да е хубаво, за да има толкова клиенти!

  3. 3 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1468 Неутрално

    дългото кафе е гадост

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  4. 4 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Защо пък "Американска бълвоч"? Филтърното кафе е основна кафе напитка в Германия, Холандия и Скандинавия. Факт е, че в САЩ също се пие много филтърно кафе, но с масовото навлизане на Старбъкс преди двайсетина години много американци придобиха вкус към еспресо-напитките, както и много европейци в държави, където "кафе" означава еспресо, също придобиха вкус към филтърното кафе, пак благодарение на Старбъкс. Във Виена, точно срещу операта и легендарния хотел Захер има огромен Старбъкс, който винаги е претъкан до козирката предимно от местни, докато туристите стоят на опашка пред Захер за торта и виенски меланж. Местните поръчват преди всичко фрапучини, американо и филтърно кафе, защото тези неща не се предлагат по нормалните виенски кафенета. А само еспресо втръсва. Веднъж в едно ново и модерно кафене на Нашмаркт във Виена си поръчах двойно еспресо (по виенски - голямо черно) и чаша с гореща вода за чай. Пред очите на намусения по принцип келнер изсипах голямото черно в чашата с водата, изгледа ме все едно убих първодното му дете. Казах му, че съм "bloeder Ami" и така си искам кафето, доставих му удовоствие очевидно, защото ми се усмихна широко.

    #KOЙ номинира бокова!
  5. 5 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    Винаги съм готова за нови открития, а това място звучи примамливо. Освен това от години вече не мога да пия еспресо, сърцето ми препуска от него и съм минала на парено кафе, но си го правя с повече кафе и по-малко вода.
    А заведението ще се пробва.

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  6. 6 Профил на Jessika
    Jessika
    Рейтинг: 1692 Неутрално

    [quote#4:"Emergen-C"]Във Виена, точно срещу операта и легендарния хотел Захер има огромен Старбъкс, който винаги е претъкан до козирката предимно от местни[/quote]

    Не знам, за мен е кощунствено да пиеш във Виена кафе от Старбъкс.
    Ако не виенско кафе на точното място, къде другаде

    Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
  7. 7 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    "... ми казва баристът в Chucky’s ..."

    Какво значи "баристът"?

    Аз не зареждам в Лукойл.
  8. 8 Профил на didco
    didco
    Рейтинг: 466 Весело

    Дейли - късо, чисто еспресо. Ликенда вкъщи - кафеварка.
    За феновете на дългото еспресо - направете един есперимент и ще ми благодарите после. Пригответе 2 чаши и пуснете 1 дълго еспресо, както си го приготвяте по стандартния му там начин. В първата чаша оставете да изтече само "късата" част и веднага след това сложете втората чаша за "опашката". Сега опитайте тази блюдкава гняс от втората чаша. Е, що ти трябва да разваляш онова в първата чаша? По-добре долей чиста вода!
    Някой друг за дълго еспресо?

  9. 9 Профил на mrtosh
    mrtosh
    Рейтинг: 581 Неутрално
  10. 10 Профил на slonsco
    slonsco
    Рейтинг: 1181 Неутрално

    Не съм бил в това заведение но домашния ми експеримент с френска преса беше разочарование,сигурно грешката е в мен или при смилането

  11. 11 Профил на дурак
    дурак
    Рейтинг: 581 Весело

    [quote#2:"charlesdegaulle"]А бе ще взема и аз да опитам... Трябва да е хубаво, за да има толкова клиенти![/quote]

    не е сигурно дали има много клиенти ,

    но с такива като теб..вероятно ще има

    щом се впечатляваш от термини като "новата кафе култура" и "барист" ,вместо барман , ако щеш кафеджия ...
    Хемекс и V60 ( два метода с хартиен филтър),
    кафе НЕ за мнозинството от складове и магазини

    а за "подбрани хора с всус"


    ще те произведат и теб за "новият културник в кафепиенето "

    същността на рекламата е :
    "Мъдрецът сочи Луната а Глупакът гледа в пръста му "

  12. 12 Профил на moskato
    moskato
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Наи -важното e, чe хората нe са скръстили ръцe, а правят нeщо, като дамитe с хляба. Поздравлeния и успeх, а такъв щe има.

    In vino veritas.
  13. 13 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1479 Весело

    До коментар [#11] от "Бодил":

    Дори и да не ми хареса, винаги си нося лаптопа. Няма да си загубя времето... Пък и може да срещна интересни хора!

  14. 14 Профил на Grizacha ot Razgrad
    Grizacha ot Razgrad
    Рейтинг: 638 Любопитно

    Ей,цяла статия за едно кафе,голяма реклама направи авторката.Сигурно и дават кафе без пари там.

  15. 15 Профил на Ghost
    Ghost
    Рейтинг: 1154 Любопитно

    [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"[/quote]
    Вероятно, човекът зад бара...

    Форумът е в будна кома...
  16. 16 Профил на дурак
    дурак
    Рейтинг: 581 Весело

    [quote#13:"charlesdegaulle"]Дори и да не Ми хареса,

    винаги си нося лаптопа. Няма да си загубя времето...

    Пък и може да срещна интересни хора![/quote]

    Вече Са те харесали..това е важното

    интересните хора които можеш да срещнеш..

    също Са харесани ,в обши линии всичко е Ок

  17. 17 Профил на Алф
    Алф
    Рейтинг: 2421 Неутрално

    Не разбрах кой смеси робустата с начина на приготвяне на кафето. Ако е автора, хм..както и да е. Ако е бариста, язък за фасона. Аз пия дълго кафе сутрин със нещо за закуска и малко мляко. А когато искам кафе за удоволствие, със сигурност няма да е филтърно.

    Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
  18. 18 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    До коментар [#15] от "Ghost":

    Или може би, човекът, който вдига и пуска савака на барата.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  19. 19 Профил на stg
    stg
    Рейтинг: 1468 Неутрално

    [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"? [/quote]
    новобългарски език кво да правиш

    "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
  20. 20 Профил на townboy
    townboy
    Рейтинг: 525 Неутрално

    Нали ще ставаме хамериканци сега ще ни пробутват и техните барбальоци дето наричат кафе. Истинското кафе се прави на кафе машина около 40-60мл в кафеварка и в джезве.

    Too much цензура Баце.
  21. 21 Профил на herbaltea
    herbaltea
    Рейтинг: 541 Неутрално

    До коментар [#7] от "simval":

    От италиански - барман, ползва се и за мъж и за жена.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Barista

  22. 23 Профил на Веселин
    Веселин
    Рейтинг: 753 Весело

    До коментар [#7] от "simval":


    [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"?[/quote]
    Майстор кафевар, произлиза от бара, блато, застояла миризлива вода!

  23. 24 Профил на nenad
    nenad
    Рейтинг: 466 Весело

    [quote#7:"simval"]Какво значи "баристът"?[/quote]
    "Барист" е баскитарист, хванал се на работа като барман.
    Пише го в речника на хората с прогресивна сексуална ориентация

  24. 25 Профил на angelats
    angelats
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#4] от "Emergen-C":

    В Старбъкс не ми стъпва крака, защото са против етикетирането на ГМО-то и лобират в негова полза. Има 2 покрай, които минавам и са почти винаги празни (не живея във Виена).

  25. 26 Профил на chinaski
    chinaski
    Рейтинг: 393 Неутрално

    До коментар [#11] от "Бодил":

    По твоята логика човек не бива да опитва нищо ново, нищо, което го е привлякло и заинтригувало, така ли?!Да, навярно има реклама в този текст, но по същия начин може да се гледа и на рецензия за кига, филм или каквото и да е, нали?
    Да отричаш всичко е също толкова нелепо, както и да харесваш всичко.

  26. 27 Профил на angelats
    angelats
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#7] от "simval":

    барман на модерен български явно

  27. 28 Профил на angelats
    angelats
    Рейтинг: 524 Неутрално

    До коментар [#5] от "Jessika":

    И на мен, но минах на безкофеиново и засега поне нямам проблем.

  28. 29 Профил на Lemmy
    Lemmy
    Рейтинг: 3173 Весело

    До коментар [#19] от "stg":

    А за "копи лувак" дето минал през стомаха на "цибетка" нищо, а?

  29. 30 Профил на angelats
    angelats
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Гледах репортаж за този човек, но не мога да го намеря. Много интересни неща каза и показа, знанията му са признати в международен план, та аз лично бих се доверила на него.
    http://dabov.bg/
    Лично аз, бих искала да опитам ей това кафе
    http://www.bluemountaincoffee.com/

  30. 31 Профил на lbq26502948
    lbq26502948
    Рейтинг: 721 Неутрално

    До коментар [#1] от "klimentm":

    Нищо не разбираш от кафе! Това, от което се прави по този метод напитката не е кафе, а робуста.

  31. 32 Профил на biss Mark
    biss Mark
    Рейтинг: 1456 Неутрално

    [quote#1:"klimentm"]Истинското кафе е еспресо! Другото е майтап.[/quote]

    Ristretto

    Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  32. 33 Профил на biss Mark
    biss Mark
    Рейтинг: 1456 Неутрално

    [quote#3:"stg"]дългото кафе е гадост[/quote]
    100% съм съгласен, както и каните с филтри и турското.
    Късото Еспресо е истинския вкус + приятел за компания и обстановка и миризмата на кафе........ мммммммммм

    Много ми харесва комбинацията която се предлага напоследък библиотека с кафене.

    Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
  33. 34 Профил на дурак
    дурак
    Рейтинг: 581 Весело

    [quote#26:"chinaski"]По твоята логика човек не бива да опитва нищо ново, нищо, което го е привлякло и заинтригувало, така ли?![/quote]
    естествено ,че не !!...Прав си

    това обаче не е нормална Реклама ..
    това е брутално опростачваща... реклама
    търсят се хора с нисък праг на възприемчивост на Истината

    аргументи от сорта: "барист" трябва много сериозно да Те замислят ....
    това изнасилване на думите е с цел да намерят хора-поддаващи се на ......

    ако искаш да си Потребител....внимаваш

    ако си Консуматор..това е твоето кафе
    .......

    за да имаш мнение-трябва да го опиташ

  34. 35 Профил на Големи яйца:)
    Големи яйца:)
    Рейтинг: 626 Весело

    До коментар [#32] от "biss Mark":

    Това е кафето - ristretto! Глътка и половина, но истинско. Когато искам да седя часове около чаша с компания, пия нещо друго.

  35. 36 Профил на v_l
    v_l
    Рейтинг: 432 Неутрално

    До коментар [#4] от "Emergen-C":

    Аз не бих нарекъл това, което пият в Германия кафе
    Но съм убеден, че има начини и такова кафе да е хубаво, просто те не си дават зор и не разбират ... пият чай от кафе в чаши по мин 300ml.
    Инак е много яко колко може да се експериментира с кафето. Малко съжалявам ония, за които има "само едно истинско кафе". Защо да се ограничава човек

  36. 37 Профил на Танас
    Танас
    Рейтинг: 2086 Весело

    [quote#3:"stg"]дългото кафе е гадост[/quote]

    Защо ?
    Всяка сутрин когато отивам на работа си пия дълго кафе в '' ТЕМСИ ''- Маркет на трамвайната спирка на Козлодуй пък не ми се гади.

    "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
  37. 38 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 4029 Неутрално

    До коментар [#32] от "biss Mark":

    "Ristretto"

    +++ И да е 100 % арабика.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  38. 39 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 2062 Неутрално

    Уж пием еспресо, даже се водихме като втори по консумацията му след италианците, но е достатъчно да опиташ едно еспресо приготвено в Италия, за да установиш че в България пием някакво негово бледо подобие.

  39. 40 Профил на lea
    lea
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Дългото кафе беше нещо, което ме привличаше преди известно време. После заживях в Италия и идеята ми за това, какво е хубаво кафе и как се пие, се промени завинаги

  40. 41 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 1681 Неутрално

    Кафето е класика за свалка. Като студенче през 70-те живеех на един романтичен таван, впечатлих новите си приятели с турско кафе и така се почна. По-късно го спрях, защото ми правеше киселини, жена ми купуваше контрабандно едни найлонови пакети виетнамско и никарагуанско, доопичахме го и почваше стържене с мелницата. Беше ми мезе за цигарата, после ги спрях и тях, сега пия по навик, нямам представа кво е, но е много вкусно. Тошко Колев имаше една песен за кафето "Експресо, ала турка, за шеф, за мижитурка, кафе се пие за да не задреме, на гости и в работно време...кафета пие кой къдато свари."

  41. 42 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9253 Неутрално

    И нес кафе "Мока" с мляко, също ме събужда .

  42. 43 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 820 Неутрално

    За мен задължителната редовна напитка на всеки уважаващ себе си кафеджия е еспресо. Другите видове са за отвреме-навреме да опиташ от любопитство и за разнообразие. Но сутрешното и следобедно кафе да ти е нещо различно от еспресо, това просто не е сутрешно и следобедно кафе, а някаква гореща напитка.

  43. 44 Профил на murttle
    murttle
    Рейтинг: 820 Весело

    До коментар [#7] от "simval":

    Авторът май е трябвало да се подготви по-добре, преди да напише материала. Най-малкото да провери как точно се пише и произнася основната дума, която използва.

  44. 45 Профил на Раковски
    Раковски
    Рейтинг: 925 Неутрално

    Хипстерчетата се наливат яко с кафе докато се правят, че работят на лаптопа.

    Кафето е вредна напитка:

    1. Засилва стрес хормоните.

    2. Намалява инсулиновата чувствителност

    3. Нефилтрираното кафе е с най-високата стойност на полезните антиоксиданти, но също много дитерпени (дитерпените са свързани с по-високи нива на триглицеридите).

    4. Киселинността на кафе е свързана с проблеми с храносмилането, сърцето и дисбиоза (дисбаланси на чревната флора).

    5. Пристрастяването към кафето затруднява тялото да ползва естествените източници на енергия на организма.

    6. Консумацията на кафе е свързана с засилена консумация на захар и мляко.

    8. Кафето ви кара да пикаете по-често, което води до повишени екскреция на важни минерали като калций, магнезий и калий.

  45. 46 Профил на Emergen-C
    Emergen-C
    Рейтинг: 237 Неутрално

    До коментар [#41] от "man_un":

    "Как хубаво е, дявол да го вземе,
    Кафето през работно време!"

    #KOЙ номинира бокова!
  46. 47 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 3463 Неутрално


    " На вкус и цвет, товаришчей нет "

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  47. 48 Профил на niksan1
    niksan1
    Рейтинг: 3463 Неутрално

    До коментар [#36] от "v_l":

    " Аз не бих нарекъл това, което пият в Германия кафе "


    Мисля, че грешиш ...
    В България сядаш в кафето и като дойде келнерката, просто казваш : " Моля едно кафе ", тя кимва с глава и толкова . В Германия ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да уточниш, какво кафе поръчваш - има 7 вида .
    За мен най- доброто си остава кафе еспресо, но тук няма място за спор - въпрос на вкус !

    Без ДС - ченгета! Лустрация!
  48. 49 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Има атмосфера в Чъкис Кофи,а и засега все още интересът е голям.Добре би било наистина да стане верига,да го има на повече места в София.

    Tony
  49. 50 Профил на arcanum
    arcanum
    Рейтинг: 3009 Неутрално

    Двойно късо еспресо. Черно.

  50. 51 Профил на Без коз
    Без коз
    Рейтинг: 968 Неутрално

    Интересен репортаж,браво!
    Но "барист" явно е И синоним за "кафепродавач",според авторката.

    Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
  51. 52 Профил на Tademan
    Tademan
    Рейтинг: 898 Неутрално

    До коментар [#8] от "didco":

    Не го пия заради вкуса, а заради ефекта. Как да употребя кафето? Не ми обяснявайте за "късо двойно"... Започнах работа през 1996г. и един лекар ми го обясни, стори ми се логично и го приех: Колкото по дълго минава водата с налягане, толкова повече кофеин се изцежда...

    До коментар [#29] от "Lemmy":

    Мангустата е "циВета" !

  52. 53 Профил на answer_42
    answer_42
    Рейтинг: 294 Неутрално

    Имам смътен спомен, че преди 30 години баба ми на село имаше в бюфета една хартиена кутийка с надпис : *Кафе от леблебия*.

  53. 54 Профил на paul_proteus
    paul_proteus
    Рейтинг: 600 Неутрално

    20 гр прясно смляна арабика, 22 секунди и 33 мл е рецептата за любителите на двойното еспресо (или ристрето). Всичко друго е ерзац.

    Не случайно италианците не променят начина си за приготвяне на кафе. Ароматът е неповторим и сладостта (без грам захар) е гаранцията че кафето не е "изгоряло (burnt)", затова и преди да направи шота, "бариста" източва горещата вода (около 110 градуса) докато стане 95-97 градуса. Дългата ектракция (дългото кафе) извлича доста горчиви ноти от кафето, които по някаква причина хората идентифицрат със "силното" кафе.

    Хора разни....

    "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
  54. 55 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 513 Неутрално

    До коментар [#30] от "angelats":

    Баристът работеше в друго кафене, в което предлагаха кафе на Дъбов
    Цедката и японското мъчение - бавно капеща през кафето вода пт една в друга епруветка с японски дъдове, са си гадости .
    Даже той ми предложи да пробвам една вчерашна цедка и сам ми каза че е по-скоро "гадна"!

    www.soundcloud.com/x2805
  55. 56 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 513 Неутрално

    До коментар [#52] от "tademan":

    да кофеина е водноразтворим, а и има повече време налягане

    www.soundcloud.com/x2805
  56. 57 Профил на dj x2805
    dj x2805
    Рейтинг: 513 Весело

    До коментар [#45] от "Раковски":

    това да не го измисли на 1/2 кутия цигари и половин бутилка ракия

    www.soundcloud.com/x2805
  57. 58 Профил на Georgi Popov
    Georgi Popov
    Рейтинг: 294 Любопитно

    Стар пиячна кафе съм, сам съм си кафеджия и "барист", ако ви опиша рецептата си за турско кафе, ще се откажете от всичко друго! Но статията и коментарите по нея прочèтох с интерес. Освен турско у дома, навън пия само "виенско"(колкото и невероятно да звучи, има някои вендинг машини с много точна рецепта), а в Америка - само еспресо в Старбъкс. За онова, американското, искам да напомня още едно определение - "негърска пот",брррр! Но ще отида в споменатото кафене да опитам тяхното - не може да обсъждаш каквото и да е, без лично да си го опитал. А руската поговорка за "вкус и цвет" важи за целия свят, хайде да не припомняме онези, които хрупкат пържени буболечки!

  58. 59 Профил на Pow
    Pow
    Рейтинг: 732 Неутрално

    Аз лично съм за джезве + мехмед ефенди + малки кокетни чашки за турско кафе.

    Give a man a mask and he’ll tell you the truth
  59. 60 Профил на paul_proteus
    paul_proteus
    Рейтинг: 600 Неутрално

    The word barista is an Italian word, and in Italy, a barista is a male or female "bartender", who typically works behind a counter, serving both hot drinks (such as espresso), and cold alcoholic and non-alcoholic beverages.

    "Nothing succeeds as planned" - J. Heller in "Good As Gold"
  60. 61 Профил на Petleshev
    Petleshev
    Рейтинг: 3654 Неутрално

    До коментар [#7] от "simval":

    Нещо подобно на коафьор в бръснарски салон! Ако те подстриже бръснар струва 5 лева! Ако те подстриже коафьор, струва 50 лева!
    Та и тук, ако ти направи кафе един обикновен барман е едно... Виж, ако е барист, работата става друга...!
    Иначе, еспресото в Италия, поне за мен е номер едно!

    Бивш tww09306483.
  61. 62 Профил на Додо
    Додо
    Рейтинг: 1040 Неутрално

    Хубав материал. Благодаря на Татяна Димитрова за него.
    А за кафето, когато поживее човек в Италия, след това става много трудно да ти хареса кафе, което е приготвено извън Италия

  62. 63 Профил на simval
    simval
    Рейтинг: 1130 Неутрално

    До коментар [#61] от "tww09306483":

    Аха, това за 5-те и 50-те лв. го зацепих.

    Аз не зареждам в Лукойл.
  63. 64 Профил на Гарван
    Гарван
    Рейтинг: 774 Неутрално

    [quote#59:"Pow"]Аз лично съм за джезве + мехмед ефенди + малки кокетни чашки за турско кафе. [/quote]
    Остава да е сварено на горещ пясък, няма геле.

  64. 65 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4288 Любопитно

    До коментар [#59] от "Pow":

    А чашата вода? И захарта на малки кубчета/бучки... Ама къде време за салтанатлъци днес.
    Аз си оставам с еспресото, няма да забравя първата си чашка в Рим, вкуса остана до Чивитавекия, а беше 1.5 часа каране.

  65. 66 Профил на basilicum
    basilicum
    Рейтинг: 581 Неутрално

    не знам как и защо, но България се е превърнала в царството на гадното кафе (да не използвам по-нецензурна дума!). освен, че няма специализирани кафенета, хората масово пият такава долнопробна течност, че не ми е ясно как ще се научат да ценят нещо, което приближава 2лв, при положение, че могат да си вземат кафе от автомат за 50ст или да пият ЛАВАЦА за 1.50 - което за тях си е лукс (синя лаваца ...)

    тоест какво да им обясняваш за алтернативите на еспресо - те едно еспресо не могат да ти приготвят като хората! забравиха, че традициите ни са в турското кафе и с италианските кафеварки. колкото станаха италианци, такова им е и кафето. менте като всичко останало в бг

  66. 67 Профил на dmarev
    dmarev
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#29] от "Lemmy":

    Ето ти нещо интересно, което гледах преди дни!

    http://www.greentech.bg/archives/55472

  67. 68 Профил на Dreadlord
    Dreadlord
    Рейтинг: 753 Любопитно

    Моите аматьорски наблюдения наистина потвърждават, че ако кафето (за еспресо става въпрос) е по-дълго, количеството кофеин нараства експоненциално (а и вкусът се разваля). Освен това, ако поседи малко по-дълго в работещата машина, наистина "прегаря" и вкусът му не струва. От друга страна, кафетата, които са 100% Арабика, не са на ниво според мен. Оная простотия Нова Бразилия е боклук. Най-качествено ми се вижда 80% Арабика и 20% Робуста, като няма да казвам марката, "сицилианско" го водят.

    До коментар [#45] от "Раковски":

    (1) - Трябва да е вярно, само че и засилва вниманието и способността за мислене, както и, май, допамина - т.е. не е еднопосочен ефектът, а едва ли не и това е целта.

    (2) - Не ми е напълно ясно, но ако идеята е, че можеш да станеш тумбак и да хванеш диабет - ускорената обмяна на веществата от кофеина не премахва ли този риск?

    (3) - Айде, сега, някакви 40-50мл на чаша ако оказват съществено влияние, какво остава за останалите, много по-масови елементи в диетата? А и "киселинноста на кафето" не беше ли предпоставка за "оксидантно въздействие" - но щом имало полезни антиоксиданти, още по-добре.

    (4) - Така е - но за храносмилателната система трябва да има и положително влияние, свързано с по-бързо отделяне на отпадъците.

    (5) - Да, така е - и не трябва да се прекалява, разбира се. Което не омаловажава положителните ефекти.

    (6) - И какво от това? Първо не са вредни сами по себе си, и второ, някакво мижаво 40-50мл еспресо, до колко допълнителна консумация ще доведе?

    (8) - Пропуснал си (7). Да, диуретичният ефект е безспорен, ама то и ако пиеш много вода ще ти заминат запасите от тия вещества. Имаше и някакви препоръки, че сиренето било вредно, понеже калцият в него нещо източвал калция в организма, и т.н. В умерени количества, кафето дава енергия и регулира в положителна посока хомеостазата. Тия негативни ефекти биха се проявили при прекаляване - ама то всичко по много е вредно.

    Who is General Failure and why is he reading my disk?




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK