Индустрията ще се адаптира към промените в климата, смятат от световната организация по винарство

Индустрията ще се адаптира към промените в климата, смятат от световната организация по винарство

© Jacky Naegelen, ReutersПо-ранното прибиране на реколтата, промени в сортове грозде и нови процеси в производството на вино ще помогнат на индустрията да се справи с проблемите, предизвикани от промените в климата, поне в средносрочен план, смятат от Международната организация по лозарство и винарство (OIV).


"Производителите на вина от цял ​​свят са се адаптирали към промените, а и гроздето може да се адаптира до степени, които не можете да намерите в повечето растения", заяви генералният директор на OIV Жан-Мари Арон пред "Ройтерс".


Той даде за пример канарския остров Лансарот, където лозите се отглеждат в лава, която поглъща цяла нощ роса - на практика единствената вода, която лозите получават през лятото - и я освобождава през деня.
В Китай повече от 80% от производството се намира в райони, където температурите могат да паднат под минус 30 градуса по Целзий (-22 градуса по Фаренхайт) през зимата. Земеделските производители покриват лозите, за да ги защитят през зимния сезон, и ги откриват, когато дойде пролетта.


Някои винопроизводители междувременно променят начина, по който се произвежда вино.


Treasury Wine Estates Ltd в Астралия например тества технология за отглеждане на лози под земята, а междувременно разширява географското разпространение на своите винарни по целия свят.


Въпреки притесненията на много производители, по-специално в региона Шампан, Арон не е много загрижен за бъдещето на вината, продавани под защитени марки, които зависят от определени почви и лозарски практики в определен регион, като системата за произход и контрол Appellation d'Origine Controlee (AOC) във Франция.


Прогнозата за производството на вино в света е преразгледана към увеличение с 2 пункта през 2015 г. до 275.7 млн. хектолитра, като Италия отново става най-големия производител, изпреварвайки Франция и Испания.


След рекордната реколта от 2013 г. и последвалия спад през 2014 г. световното производство на вина се намира "в златната среда", отбелязва организацията, като уточнява, че прогнозата й се движи в границите между 270.7 и 280.7 млн. хектолитра, тъй като много страни още не са предоставили своите прогнози, сред които Китай и Франция - съответно на 8-о и на 12-о място по производство в света.


OIV прогнозира консумацията за 2015 г. да е между 235.7 и 248.8 млн. хектолитра, което е малко под 240-те млн. през 2014 г. За разлика от западноевропейските страни, където потребителите пият по-малко вино, потреблението ще се увеличи отново в Съединените щати, които станаха най-големият потребител в света през 2013 г.


Италия, която миналата година беше изпреварена от Франция, е на път да си върне първото място с 48.9 млн. хектолитра вино (10% над количеството от 2014 г.) спрямо 47.4 млн. за Франция (1% ръст от 2014 г.) и далеч повече от очакваните 36.6 млн. хектолитра за Испания.


Следват Съединените щати, на четвърто място с 22.1 млн. хектолитра, докато Аржентина отчита спад от 12% до 13.3 млн. хектолитра, а Чили отчита нов рекорд от 12.8 млн. (ръст от 23%).


В Южното полукълбо обемите остават стабилни в Австралия (12 млн. хектолитра) и в Република Южна Африка (11.3 млн.), но намаляват с 27% в Нова Зеландия (2.3 млн.).


В Европа се очаква увеличение на производството в Португалия (ръст от 8%), в Румъния (9%), Унгария (12%) и Австрия (12%), докато единствено Германия и Гърция очакват спад (съответно с 4% и 9%).

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK