Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Готова е наредбата за разпределяне на помощите за мляко

Готова е наредбата за разпределяне на помощите за мляко

© Георги КожухаровМинистерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане на интернет страницата си проект на Наредба за условията и реда за предоставяне на извънредното подпомагане на производителите на животински продукти, засегнати от кризата в сектора, съобщиха от там.


Европейската извънредна помощ за млекопроизводителите от 6 004 009 евро ще бъде разпределена между животновъдите по 4 различни схеми. Това ще става, както на глава животно за крави, овце и/или кози-майки и биволици, така и чрез подпомагане за реализирани и декларирани от изкупвачите доставки и от производителите на краве мляко директни продажби през квотния период 2014/2015 г.


По схема за реализирани и декларирани количества мляко земеделските стопани трябва да притежават индивидуална млечна квота над нула и да са вписани в регистъра на производителите на краве мляко. Те също трябва да са извършили доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г., за които са подадени съответните годишни декларации.
Минималните количества трябва да бъдат съответно 10 хил. кг, когато поне един от животновъдните обекти е разположен в необлагодетелстван район, и 20 хил. кг за останалите райони в страната. Максималният размер на помощта е до 720 хил. кг мляко за един производител.


По схемата за подпомагане на брой млечни крави животновъдите трябва да отговарят на условията за подпомагане с директни плащания по схемата за обвързано подпомагане на млечни крави и/или по схемата за обвързано подпомагане за крави под селекционен контрол и да са заявили за подпомагане най-малко 10 млечни крави.


Животните трябва да бъдат допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане на млечни краве и/или по схемата обвързано подпомагане за крави под селекционен контрол. Подпомагането на глава животно за млечните крави е за не повече от 200 млечни крави в едно стопанство.


Животновъдите, които отглеждат млечни крави могат да кандидатстват едновременно и по двете схеми.


За да кандидатстват по схемата за подпомагане на глава животно, животновъдите, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки, трябва да са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и/или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството. Те трябва да са отглеждали и заявили за подпомагане най-малко 50 животни, които са допустими за подпомагане по едната или по двете схеми. Подпомагане по схемата на брой овце-майки и/или кози-майки се предоставя за не повече от 500 животни в едно стопанство.


Чрез схемата за подпомагане на брой биволици ще се подпомагат животновъди, които са отглеждали най-малко 10 животни, които са заявени за подпомагане и са допустими по схемата за обвързано подпомагане на биволици, и са навършили 27 месеца към последната дата за задържане. Подпомагане ще се предоставя за не повече от 200 биволици в едно стопанство.


Държавен фонд "Земеделие" ще изготви списък на животновъдите, които отговарят на условията на Наредбата, след извършване на необходимите административни проверки. Списъците ще бъдат оповестени публично на определените за това места в сградите на Централното управление и в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие", както и на интернет страниците на министерството и на фонда.


Земеделските производители трябва да подадат заявления по образец в съответната областна дирекция на ДФЗ. Размерът на плащането за килограм краве мляко и за едно допустимо за подпомагане животно ще бъде определен със заповед нас министъра на земеделието и храните. Средствата ще постъпят по сметките на животновъдите, които са допустими за подпомагане, до края на годината.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8623 Неутрално

    Сега пак ще се изпокарат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK