Пет аргумента на търговските вериги срещу данъка върху вредните храни

Пет аргумента на търговските вериги срещу данъка върху вредните храни

© Надежда Чипева, КапиталПредлаганият от здравното министерство данък върху вредните храни ще навреди на един от най-важните сектори на икономиката - хранителната индустрия, и в същото време няма да генерира очакваните позитивни ефекти. Това обявиха в съобщение до медиите от Сдружението за модерна търговия, което обединява 11 от най-големите търговски вериги на българския пазар.


От организацията мотивират позицията си с това, че от въвеждането на подобен данък


ще загубят както хазната, така и потребителите, а ще спечелят сивият сектор и корупцията.
Както показват и анализите на инициаторите на предложението, новият данък ще доведе до повишаване на цените на редица хранителни продукти, които са част от ежедневното меню на хиляди българи с по-ниска покупателна способност. И тъй като техните приходи ще останат непроменени, е нормално те да потърсят тези храни на по-ниски цени. Това означава, че ще купуват от производители в "сивия" сектор, които поради неплащане на данъци и осигуровки имат ценово предимство от поне 30%. Логичният ефект ще е по-малко приходи за хазната, обясняват от организацията.


Дават пример с Унгария, която е сред малкото, въвели подобен данък. Според проучване на PricewaterhouseCoopers, облагането на определени храни е довело до "посивяване" на сектора с около 10%, а загубата на приходи от ДДС се оценява на 25.6 млн. евро. Не се посочва за какъв период са тези данни.


Данъкът изкривява пазара на храни и ограничава свободния избор на потребителите, като дискриминационно се опитва да контролира тяхното поведение в противоречие с принципите на пазарната икономика, е друг аргумент на сдружението. В този смисъл той влошава бизнес средата и ще има вредни последици върху инвестиционната активност, което ще ограничи икономическия растеж и оттам приходите в държавния бюджет.


Допълнителен негативен ефект според веригите ще бъде закриването на работни места поради намалените продажби, най-вече в малки и средни предприятия. В този смисъл новият данък ще бъде пореден удар върху работещите "на светло" български производители.


Данъкът е труден за администриране. Това ще увеличи значително разходите в държавния бюджет и ще стимулира корупцията, посочват оттам.


Според организацията


данъкът няма да промени потребителските навици на хората. 


Опитът в държави, въвели подобно данъчно облагане, показва, че то е неуспешно, не е довело до очакваните резултати не само от фискална, но и от здравословна гледна точка. Например в Дания такъв данък е въведен през 2011 г. и е отменен през 2013 г., тъй като очакваните резултати не са били постигнати. Освен че потребителите не са променили хранителните си навици, ръстът на цените на базови продукти като маргарин и масло е довел до поскъпването на много други стоки, в чието производство те се влагат.


Предлага се законодателство без ясни критерии


Проектът за "Данък за общественото здраве" е поредният пример за опит за законодателни промени без обществен дебат, в които липсват ясни критерии и оценка на въздействието. Например механизмите за определяне на това кои храни са "вредни" са неясни и непрозрачни, допълват от организацията.


Отделен въпрос е как хранителен продукт, който отговаря на българските и европейските стандарти, може да бъде определян като "вреден" и да бъде облаган с допълнителни налози. "Категоричната позиция на Сдружението за модерна търговия е, че в магазините у нас не се продават "вредни храни" и това се следи от Българската агенция за безопасност на храните", убедени са в организацията на веригите.


Освен това стриктно се прилагат и изискванията на ЕС за етикетиране, всеки потребител разполага с цялата информация за състава на даден продукт и може сам да прецени дали да го закупи или не.


Пътят към качественото и добре финансирано здравеопазване е конкуренцията


На заден план остава важната тема за конкуренцията в здравното осигуряване. Докато там има монопол на една здравна каса, не можем да очакваме ефективно използване на разходите за здраве – парите винаги ще са недостатъчни, а здравната услуга ще е с лошо качество.


А пътят към здравословното хранене е информираният избор на хората


Във връзка с предложението за въвеждане на новия данък изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев заявява, че не допълнителното данъчно облагане, а информираният избор ще помогне за изграждането на по-добри хранителни навици у хората. Затова според него са необходими две условия: потребителите да знаят кои храни са здравословни и какво купуват.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 404
  404
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "редица хранителни продукти, които са част от ежедневното меню на хиляди българи с по-ниска покупателна способност"

  Чипсът и кока колата нито са хранителни продукти, нито се купуват от бедните, защото освен вредни, никак не са евтини и в момента

 2. 2 Профил на Легионер
  Легионер
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това са валидни аргументи! В държава с минимална работна заплата 140 Евро (ПМС № 139/04.06.2015 г.) да вдигаш нормативно цената на избирателни хранителни продукти води до срив в стоковото потребление. Не само че налагаш цензура, но и лишаваш хората живеещи на и под прага на бедността от избор.

  Отговарям и общувам във форума само с хора, които спазват добрия тон, уважават чуждото мнение и са коректни в изказванията си.
 3. 3 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Всъщност зад тези 5 аргумента има само един.
  От боклуците , които продаваме (маргарин, сирене с палмово масло, газирани напитки, чипсове, енергийни напитки) имаме най-висок марж на печалба, а вие сега искате да ни го махнете.
  Аре у лево....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5576 Неутрално

  До какво водят подобни недомислици видяхме със ''Старата планина'' - месните и млечните продукти поскъпнаха, а качеството май отиде надолу....

  karabastun1@abv.bg
 5. 5 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 837 Неутрално

  А аз имам само един аргумент - здравето на хората.

 6. 6 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  "Например, механизмите за определяне на това кои храни са "вредни" са неясни и непрозрачни, допълват от организацията."
  Да търся ли линка с ябълките пълни с пестициди или няма да е нужно

  "Данъкът изкривява пазара на храни и ограничава свободния избор на потребителите"

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 7. 7 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  Много ми е интересно колко наистина са полезните храни предлагани в магазините, може би местото с антибиотици или каймата и кренвиршите без месо или пък млечните продукти без мляко и т.н...? Нещо май станахме по-големи католици от папата.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Данъкът върху вредните храни в този си вид няма да ни спаси от боклуците с които ни продават и във веригите и в малките магазини......Просто всички производители и български и чужди са "масови убийци" в името на печалбата !

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  На Москов простотиите! Такъв данък единствено което ще направи е, да вдигне всички цени! Всички! Че и нито лев няма да събере, нито хората ще спрат да купуват "вредните" му храни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  Здравословната храна си е висш пилотаж.
  Например по възходящата скала на качество при захарта захар са:
  - от царевица
  - от цвекло
  - от тръстика
  - от агаве-сироп...
  Но в крайна сметка всичко това си е захар.

 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  "Чипсът и кока колата нито са хранителни продукти, нито се купуват от бедните, защото освен вредни, никак не са евтини и в момента "

  Бе то ако ставаше дума само за тях, на рамо да го носиш, министъра.
  Обаче аз подозирам, че точно те ще се изплъзнат,
  1. Защото Кока-Кола отдавна продава у нас продукт не със захар, а с царевичен сироп, за който нищо не е казано.
  2. Защото са много мощни и имат добри адвокати.

  Другите приказки не са много състоятелни, освен затова, че цените няма да променят хранителните навици на хората.
  Пристрастяването към някои вкусове е като наркомания - колкото и да е скъп наркотикът, пак се купува.
  Ако ще и с цената на всичко. Ако толкова се е загрижил за здравето на хората, да направи кампания с разяснения за вредата от вредните храни и хранителните добавки, за които не знам защо срамежливо не упоменава, да въстановят с другия му подгласник лабораториите за контрол на храните.
  Ама не смеят, щото след първата проба такива змии и гущери ще излязат, че солта, захарта и маргаринът ще изглеждат като детска кашичка в сравнение с тях.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Доктор Москов няма да бъде запомнен с реформи , а с този нагъл нов налог....

 13. 13 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#5] от "гарата":

  И аз.

  Видимо, обаче от минусите ти тук хората от форума стоят гладни и се тъпчат точно с тия боклуци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 499 Любопитно

  Ще има ли някога сериозна здравна реформа!!
  Персонална партида в здравната каса,електронна здравна карта,спиране на течовете от касата,санкциите за корумпираните лекари.Ще бъде ли пациентът някога нещо различно от дойна крава???

 15. 15 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И каква е ползата на потребителите от такъв глупав данък ? Ами след като един продукт е пуснат на пазара като "допустим", могат просто да изискат да има етикет, че е вреден за това и онова, но чак пък допълнително да го оскъпяват , си е наглост, глупост, неразумно.

 16. 16 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 386 Неутрално

  И сега като се нароят едни нелегални производители на енергийни напитки и чипс, ужас. Ще бъркат Ред Бул в мазетата и ще пържат чипс в домашните фритюрници!

  Акцизът при алкохола и цигарите е също заради вредността им. Защо никой не протестира?

 17. 17 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Като чета в последно време коментарите по темата, оставам с впечатлението, че всички производители са готови (или поне така плашат) да намалят производството и да съкращават персонал, но не и да спрат да влагат боклуци в "храните", които продават. Чудна родна картинка.

 18. 18 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  [quote#13:"Росен (путлер капут)"]Видимо, обаче от минусите ти тук хората от форума стоят гладни и се тъпчат точно с тия боклуци.[/quote]
  Росене,
  нито тъпчем тия боклуци, нито ще се подобри здравето на някого. Единственото, което ще стане е , че ще се вдигнат и цените на качествените продукти! Защото след като Москов вдигне цените на некачествените, не може да задължи производителите да продават на същата цена и качествените! А трябва да си ненормален, да не вдигнеш цената на по-качествения продукт! никъде по света такива мерки не постигат успех.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 19. 19 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#16] от "gmranger":

  Значи при алкохола и цигарите нещата са други, защото при тях няма полезен и вреден алкохол, полезни и вредни цигари.
  При храните обаче има полезни и вредни храни.
  Всеки грамотен човек знае кои са вредните храни... и съответно може да ги заобикаля, купувайки само полезните.
  Например може да спазва златното правило да купува само храни без консерванти и без захар в тях.
  Нещата са по-прости отколкото изглеждат на пръв поглед.

 20. 20 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Абсолютно си прав, то това е като минималната и средната заплата, не може да дигнеш само минималната , без това да се отрази и на средната...

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#11] от "rapidfire":

  Има КокаКола без каквато и да е захар, нооо и за нея се говори, че била вредна.
  Решението е много просто, а именно да се избягват каквито и да е лимонади (или "софтдринкс" както им викат в днешо време) , а да се пие гола вода.
  По същия начин би могло да се постъпи и с храната.
  В крайна сметка обаче няма файда, ако човек се изхранва здравословно от една страна, а от друга да пуши ежедневно кутия цигари и да маха шише водка пред телевизора.... както и да диша пепеляците по улицата (или още по-гадно да работи като продавач в подлеза на х-л Плиска) ... и да се ядосва за глупости.

 22. 22 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ф.Нинов":

  Колата е вредна by default.
  Но по-голяма полза щеше да има една разяснителна кампания от сорта на тази на Мишел Обама, отколкото този измислен данък.
  Поне има от кого да препише, ама ние все откриваме топлата вода.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 23. 23 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Сто ++++++!Точно така ще стане!

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 24. 24 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#19] от "Ф.Нинов":

  До коментар [#16] от "gmranger":

  Узото, бялото вино и отлежалото малцово, къде видяхте вредата?

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#14] от "blaserr93lrs2":


  [quote#14:"blaserr93lrs2"]Ще има ли някога сериозна здравна реформа[/quote]
  Няма да стане бързо.

  Костов направи здравната реформа през 99-та година някъде.
  След него никой не си даде зора да направи нещо.
  Сега, 17 години по-късно не е лесно да се вкара в пътя.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Няма да се вдигне цената на качествените продукти.
  Няма причина.
  Просто боклуците ще изчезнат от пазара, защото ще струват колкото качествените.

  Трябва да се мисли и в посока НЕ на водата в месото.
  Не може да няма начин.

  Пастърма правят, ама от 2 кг месо изкарват 3 килограма пастърма.
  Аз като сложа 2 кг. месо за пастърма ми излиза 1,2 кг пастърма, ама детето ми е доволно. Аз също де.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на raz_2_tri
  raz_2_tri
  Рейтинг: 434 Неутрално

  данъкът е оспорим по много параграфи, но най-вече може би по начина, по който беше обявен и целта, която уж се преследва - след въвеждането му се очаквали (според Москов) 150 млн. лева ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДАНЪЧНИ ПРИХОДИ, а логиката би следвало да е точно обратната - данъчните постъпления би трябвало ДА НАМАЛЕЯТ, тъй като хората са спрели/намалели да купуват високообложените храни и са се ориентирали към по-здравословни (необложени). т.е. какво казва Москов - ние не искаме да се тъпчете с вредни храни, ама вие ги купувайте, щото ние тука чакаме едни 150 млн. от тях (дето вече ги и разпределиха...) Лицемерно и плоско, Москов!

 28. 28 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 414 Неутрално

  [quote#19:"Ф.Нинов"]Например може да спазва златното правило да купува само храни без консерванти и без захар в тях. [/quote]

  Това е чудесно правило. Само от този ти пост, не мога да не задам логичния въпрос: "Ти не живееш в България, нали?"

  Ако живееш в България, пробвай да си купиш обикновени бисквити (от тези дето ти ги предписват като не може нищо друго да ядеш), които да не са блъскани с боклуци. Аз съм пробвала.... не успях.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#18] от "lz2":

  Точно това става в момента с цената на свещите, която расте поради ръководения от южноафриканския концерн Сасол световен парафинен картел, поради което се качва цената не само на парафинените, но и на восъчните свещи, смятани за по-високия ценови сегмент.

 30. 30 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#28] от "Smile":

  Да, позна - живея във ФРГ.
  Тук е тотална мания да се купува еко-храна и съотвено голям бум в тази област.
  Аз обаче съм една стъпка по-напред стремейки се да купувам само основни продукти и всичко останало да си правя сам.
  Дори боза съм си варил.
  Имам дори 1200-ватова мелничка за зърно (даже царевица може да мели) и си правя сам хляба... вчера вечерта се бях развихрил и направих страхотни cantuccini за сутрешното капучино... сега трябва да усъвършенствам технологията.

 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#24] от "Consumer":

  Ако ще е вино - поне да е червено!

 32. 32 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#31] от "Ф.Нинов":

  Въпрос на вкус и избор на храна

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 33. 33 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ф.Нинов":

  Поздравления!
  Не всички обаче имаме толкова време и възможности, че да си приготвяме абсолютно всичко сами, но въпреки това не ни се ще да се храним с боклуци. (Аз самата от дълго време обмислям идеята да почна сама да си правя обикновени бискити, не различни засукани сладки, а най-обикновени бисквити. Трабва да се стегна и да издиря лесна рецепта).

 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ф.Нинов":

  В не малка степен това е изхода.
  Произвеждай сам всичко що може.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#33] от "Smile":

  Значи проблемът на съвремения човек е, че не може да си прави сам нещата - като почнем от готвене и стигнем до ремонтиране на джаджи.
  Гледа са на него като консуматор, който да купува и да изхвърля.
  По отношение на приготвянето на стадартни храни като хляб и бисквити повечето работи не са са сложни, навсякъде има рецепти и видеа в тубата как се правят.
  Има голяма тръпка за усъвършенстване на резултатите.

 36. 36 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ф.Нинов":
  [quote#10:"Ф.Нинов"]при захарта захар са:
  - от царевица
  - от цвекло
  - от тръстика
  - от агаве-сироп... [/quote]
  Затова и тази от агаве е най-скъпа.
  А и е грехота да правиш захар, като можеш да я ползваш за правене на мескал...


  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 37. 37 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#32] от "Consumer":

  При вината бялото го дават вредно, а червеното било полезното

 38. 38 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#37] от "Ф.Нинов":

  Всъщност бялото вино го дават като непотребно, а не вредно, докато червеното вино наистина е полезно.

  Франция и факта, че имат най-малко инсулти и инфаркти. Смята се, че причината е консумацията на червено вино.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#37] от "Ф.Нинов":

  Малко ми се струва измислено твърдението, пък и при теб по-северно има хубави ризлинги и гевюрцтраминери

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 40. 40 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#33] от "Smile":

  Всъщност при добра организация не отнема много време.

  В домашни условия няма проблем да се прави хляб, кисело мляко, свинско и друго филе и пастърма и дори лютеница, апетитка и т.н. произвеждани неща от домати.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#35] от "Ф.Нинов":

  Така е, но като си на работа по 10ч. после ти се иска да обърнеш внимание на детето, а не да правиш хляб и бисквити. Иначе съм съгласна с теб.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Звучи доста цинично да вдигнеш цените на основните храни на българина, когато той изнемогва с най-ниската заплата в целия ЕС. И нека поясня, че този скок на цените ще повиши цените не само на чипсове, ами на всичко, което съдържа захар, сол, мазнини. Това включва всичко от вафли до маргарини. А както отбеляза и един колега преди мен, повишените цени на вредните храни ще повишат и цените на "здравословните", където вредните са съставки. Изводът - масово поскъпване на храните, намалена покупателна способност на населението и всичките икономически последствия - застой на растежа, увеличаване на безработицата и др. А междувременно българинът ще продължи да яде некачествена храна, резултат няма да има никакъв.
  Тук е мястото да припомня, че имаше гласове сред Реформаторите против тази наредба. Този акциз е вреден за икономиката и не лекува здравето. Ние не сме Германия, тук еко храните са ценово недостижими за ниските ни доходи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 43. 43 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  До коментар [#39] от "Consumer":

  Да, така е - сигур идва от лобистите на червеното вино.
  Това го има от край време.
  Например лафа, че вино след бира е окей, а бира след вино не става също е резултат от лобизъм.
  Преди сто години в Германия и България много популярни са били патриотични реклами на бира, демек пиейки бира подкрепяш местните зърнопроизводители.
  Германците в дешно време правят и добри червени вина.
  Например Dornfelder е много яко https://en.wikipedia.org/wiki/Dornfelder

 44. 44 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lou":


  [quote#42:"Lou"]Това включва всичко от вафли до маргарини[/quote]
  Еми да де. Нали това е целта.
  И наистина ли ядеш маргарин?
  Не е добре...меко казано.

  Срещу тия боклуци се боря от години с целият ми род.
  Да не се дават на малкият ми син.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 45. 45 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#40] от "Росен (путлер капут)":
  [quote#40:"Росен (путлер капут)"]свинско и друго филе и пастърма [/quote]
  Сушените меса отнемат буквално 10 минути приготовление.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 46. 46 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  До коментар [#45] от "Никола Георгиев":

  Точно.

  Сол, миене след няколко дни, намазване с чер пипер и чубрица и чакане.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Да, не им харесва, защото те печелят именно от преработените храни.
  Представете си, че всички купуваме хляб, мляко, яйца, месо, плодове и зеленчуци. Тях няма да ги има. Защото не е сигурно, че ако не си купиш чипс, ще си купиш нещо друго от тях, може да похарчиш парите за кино, например.
  Не им се връзвайте, данакът има за цел да накара производителите да влагат по-качествени продукти.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK