Две са кандидатурите да оглавят фискалния съвет

Любомир Дацов

© Анелия Николова

Любомир ДацовФинансистите Любомир Дацов и Борис Грозданов са предложенията на бюджетната комисия, между които Народното събрание трябва да избере председател на така наречения фискален съвет. Органът се създава по силата на закон, който беше приет преди няколко месеца. Кандидатите за негови членове бяха представени и изслушани от бюджетната комисия на парламента.


Фискалният съвет е нов независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление. Целта му е да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси. Той ще се състои от четирима членове и председател.


Дацов е предложен за поста от реформаторите. Той дълги години работи в Министерството на финансите,  като в периода 2003 - 2009 г. беше заместник-министър, отговарящ за бюджета.
Вярвам във валутния борд, който трябва да се запази до влизането на България в еврозоната, колкото и отдалечено да изглежда това в момента. Фискалният съвет трябва да бъде конструиран като активен орган, който е коректив на бюджетната политика, каза при представянето си Дацов.


Предложеният от депутати от ГЕРБ Борис Грозданов е бил депутат в 41-ото Народно събрание, член на бюджетната и на икономическата комисия. Той получи широка медийна известност през 2012 г., като даде идеята пенсиите да се облагат с данък, но бързо я оттегли.


Григорий Вазов беше предложен за член на съвета от председателя на НФСБ Валери Симеонов - точно откъдето беше номиниран и за управител на БНБ през пролетта. В момента той е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.


Останалите номинации за членове са на съпредседателя на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев, предложен от реформаторите, на бившия заместник-министър на финансите в кабинета "Костов" Дора Андреева, предложена от ББЦ, на предложения от Местан Юнал Тасим. Той беше депутат в три народни събрания и член на комисиите по бюджет и по икономика. В момента завежда отдел "Корпоративни клиенти" в Търговска банка Д.


Сред номинираните е и Маргарита Николова, предложена от лидера на "Атака" Волен Сидеров. Тъй като обаче нито тя дойде на заседанието, нито представител на предложилия я - нейната кандидатура няма да се разглежда. Тя е заемала постове в различни държавни ведомства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK