Още една бизнес асоциация иска Москов да оттегли предложението за данък "вредни храни"

Още една бизнес асоциация иска Москов да оттегли предложението за данък "вредни храни"

© Юлия Лазарова"Проектозаконът трябва да бъде оттеглен, а плановете за "Данък обществено здраве" трябва да бъдат замразени", пише в становище Европейската асоциация за безалкохолни напитки (UNESDA). Според бизнес организацията данъкът е "несправедлива и дискриминационна мярка за събиране на допълнителни средства за държавната хазна, която ще създаде огромна административна и бюрократична тежест", а тази тежест ще засегне най-много хората с ниски доходи.  


Според асоциацията допълнителното облагане няма да има ефекта, който се търси - да намали консумацията на вредни храни сред население, но същевременно пропуска да отчете евентуални последствия като например ефектът на заместването. 


"За да се обоснове проектозаконът и въвеждането на данъка са посочени страни от ЕС и извън Съюза, които са въвели данък върху храните. Пропуснато обаче е упоменаването, че тези мерки са били въведени с много различни, а понякога и противоречиви цели. Също така не се споменава, че Дания и Финландия вече са се отказали от данъка и са отменили прилагането му, признавайки, че данъците върху храни, мотивирани със здравни цели, просто не работят", пише оке в становището.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK