Алфа банк и Пощенска се споразумяха окончателно за сделката

Алфа банк и Пощенска се споразумяха окончателно за сделката

© Анелия Николова



Алфа банк А.Е. ("Алфа Банк") и Юробанк Ергасиас С.А. ("Юробанк") съобщават, че са сключили окончателно споразумение за придобиването на операциите на клона на Алфа Банк в България от дъщерното дружество на Юробанк в България – Юробанк България АД ("Пощенска банка").


Предварителното споразумение беше подписано през юли.


Дъщерното дружество на "Юробанк" в България ще придобие всички банкови дейности на българския клон, които към 30.09.2015 г. са в размер на 464 млн. евро активи (от които 307 млн. евро нетни кредити) и 261 млн. евро депозити на клиенти, както и клонова мрежа от 82 офиса.




"Придобиването на клона от "Юробанк" представлява стъпка напред за Пощенска банка в затвърждаването на нейната позиция в българския банков сектор и ще разшири клиентската й база в сегментите банкиране на дребно и корпоративно банкиране", се посочва в съобщението.


След приключването на сделката Пощенска банка ще бъде четвъртата по големина българска банка според размер на депозитна и кредитна база. Предложената сделка се очаква леко да подобри капиталовите коефициенти на групово ниво.


Приключването на сделката подлежи на необходимите одобрения от съответните компетентни регулаторни и надзорни органи и се очаква да приключи през първото тримесечие на 2016 г.


Сделката се консултира от Мediobanca - консултант на Юробанк  и Citigroup - консултант на Алфа Банк. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK