Възстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. се ускорява, смятат експерти

Възстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. се ускорява, смятат експерти

© Юлия ЛазароваВъзстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. постепенно се ускорява, като още през 2014 г. брутният вътрешен продукт достига предкризисното си ниво, каза експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова, цитирана от БТА. ИПИ днес представи резултатите от изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България за 2015 година.


Според ИПИ възстановяването от кризата обхваща все по-голяма част от страната, но области в Северна България остават изолирани от този процес - Видин, Враца, Ловеч и Силистра. Това потвърждава ясната разделителна линия между по-изостаналия север и по-развития юг, смятат икономистите.


През 2014 г. настъпва положителен обрат на пазара на труда както на национално ниво, така и в повечето области, отчитат експертите. Заетостта нараства в 19 от 28-те области, но все още в повечето от тях е далеч от нивата си преди кризата. Северните области Видин, Враца, Ловеч и Силистра обаче не участват в този процес и остават с критично ниска заетост под 40%. Коефициентът на безработицата е най-висок за Видин и Силистра – по 22%, а във Враца е 18.1 на сто за миналата година.
Делът на бедните хора остава стабилен в периода 2007 - 2013 г. и се колебае между 21 и 22%. Едни от най-неблагоприятните показатели за бедност и условия на живот към 2013 г. са в област Пазарджик. Бързото възстановяване на местния пазар на труда през миналата година все пак се очаква да подобри показателите. Освен област Пазарджик с близо една трета от населението под линията на бедност се откроява и област Сливен.


С настъпването на кризата в края на 2008 г. чуждите инвестиции понасят сериозен удар, като в някои области дори се наблюдава нетен отлив. Сред тях са Варна, Перник и София (столица), в които бумът на строителството бе най-изявен. В същото време области като Бургас, Пловдив, София, Стара Загора и Пазарджик привличат значителни чуждестранни преки инвестиции след кризата. Някои области успяват да компенсират ниските частни инвестиции след 2009 г. с европейски средства, например общини в Ловеч, които нареждат областта на трето място по усвояване на евросредства към 31 януари 2015 г. - близо 1000 лв. на човек от населението.


Докато областите Габрово и Бургас остават лидери по усвояване на европейски средства, водещи икономически центрове като София (столица), Варна, Стара Загора и Пловдив се представят относително слабо, коментират от ИПИ.


Наблюдава се и зависимост между икономическото развитие и социалната среда по отношение на сигурността и правосъдието в областите, но тя е обратно пропорционална, отчитат още експертите. Колкото по-развита е една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на правосъдната система, така и в регистрираните престъпления срещу личността и собствеността, отчитат още от ИПИ.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1624 Любопитно

  нещо съвсем различно смятат обаче 95 % от българското население

 2. 2 Профил на pafel
  pafel
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#1] от "Stewie":

  В интерес на истината мисля,че не е точно така. Това,което съм се убедил с времето,е че страната ни се развива с ясно изразени разделения. Имам чувството,че има две Българии. Едната е безработна,бедна и оцеляваща. Тази,която живее в Демокрация, но неможе да избяга от социалистическото светоусещане за равенство в беднотията. И съвсем с основание- не бих искал да прозвучи като отричане. Наистина има градве (Север,ЮГ, Изток или Запад) из страната,които живеят в сянката на срутилия се социализъм и неогавата икономика на застой.

  Другата България,за която сравнително малко знам,но все по-често се убеждавам,че съществува е тази на млади и предприемчиви хора.Енергични,създаващи иновации мислещи за своето развитие тук,но с много по-космополитен поглед над света. Те са хора,които създават и помагат на други да създават. Идват от чужбина за да направят нещо тук или отивайки там да учат те пренасят частица от модерният Запад насам.

  Тези две Българии за наше съжаление се отдалечават. Може би някога този процес ще придобие по-положителен образ,но на този етап е така.

  Горе долу това исках да кажа....95% от хората не мислят така казваш ти. Вероятно така им се струва,че щом хората в техният град така мислят,то следователно в цялата страна е така,но за добро или зло днешна България е пъстра и многолика. Колкото положителни неща се случват още толкова гадости и мизерия има. Колкото повече достойни хора се раждат още толкова боклуци.

 3. 3 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Трябваше да кажете конкретно в какви икономически области се развива Юга-пр. туризъм, селско стопанство, производство на автомобили и т.н.- и защо Севера не е за предпочитане. Къде се съсредоточават европейските средства? Тенденцията е добра, но предвид големите проблеми с бежанците всичко дърпа назад както в европа, за нас да не говорим.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8284 Неутрално

  Дай боже и на нашата улица да изгрее слънце.

 5. 5 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  До коментар [#2] от "pafel":

  ++++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 6. 6 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  заетост под 40%. .....

  Господи, какъв ужас....

  Някой прави ли нещо...на местно ниво най-напред, а после на централно...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK