Възстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. се ускорява, смятат експерти

Възстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. се ускорява, смятат експерти

© Юлия ЛазароваВъзстановяването на икономиката след кризата от 2009 г. постепенно се ускорява, като още през 2014 г. брутният вътрешен продукт достига предкризисното си ниво, каза експертът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Десислава Николова, цитирана от БТА. ИПИ днес представи резултатите от изследване на социалното и икономическото състояние на областите в България за 2015 година.


Според ИПИ възстановяването от кризата обхваща все по-голяма част от страната, но области в Северна България остават изолирани от този процес - Видин, Враца, Ловеч и Силистра. Това потвърждава ясната разделителна линия между по-изостаналия север и по-развития юг, смятат икономистите.


През 2014 г. настъпва положителен обрат на пазара на труда както на национално ниво, така и в повечето области, отчитат експертите. Заетостта нараства в 19 от 28-те области, но все още в повечето от тях е далеч от нивата си преди кризата. Северните области Видин, Враца, Ловеч и Силистра обаче не участват в този процес и остават с критично ниска заетост под 40%. Коефициентът на безработицата е най-висок за Видин и Силистра – по 22%, а във Враца е 18.1 на сто за миналата година.
Делът на бедните хора остава стабилен в периода 2007 - 2013 г. и се колебае между 21 и 22%. Едни от най-неблагоприятните показатели за бедност и условия на живот към 2013 г. са в област Пазарджик. Бързото възстановяване на местния пазар на труда през миналата година все пак се очаква да подобри показателите. Освен област Пазарджик с близо една трета от населението под линията на бедност се откроява и област Сливен.


С настъпването на кризата в края на 2008 г. чуждите инвестиции понасят сериозен удар, като в някои области дори се наблюдава нетен отлив. Сред тях са Варна, Перник и София (столица), в които бумът на строителството бе най-изявен. В същото време области като Бургас, Пловдив, София, Стара Загора и Пазарджик привличат значителни чуждестранни преки инвестиции след кризата. Някои области успяват да компенсират ниските частни инвестиции след 2009 г. с европейски средства, например общини в Ловеч, които нареждат областта на трето място по усвояване на евросредства към 31 януари 2015 г. - близо 1000 лв. на човек от населението.


Докато областите Габрово и Бургас остават лидери по усвояване на европейски средства, водещи икономически центрове като София (столица), Варна, Стара Загора и Пловдив се представят относително слабо, коментират от ИПИ.


Наблюдава се и зависимост между икономическото развитие и социалната среда по отношение на сигурността и правосъдието в областите, но тя е обратно пропорционална, отчитат още експертите. Колкото по-развита е една област, толкова повече проблеми се срещат както в работата на правосъдната система, така и в регистрираните престъпления срещу личността и собствеността, отчитат още от ИПИ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK