Петролът ще достигне 80 долара до 2020 г., прогнозира Международната агенция по енергетика

Петролът ще достигне 80 долара до 2020 г., прогнозира Международната агенция по енергетика

© Sergei Karpukhin, ReutersЦената на петрола е малко вероятно да се върне до 80 долара за барел преди края на следващото десетилетие, въпреки безпрецедентния спад на инвестициите, като годишното нарастване на търсенето няма да достигне 1 милион барела на ден, обяви във вторник Международната агенция по енергетика (МАЕ).


В своят годишен доклад за перспективите за световната енергетика World Energy Outlook, МАЕ обяви, че очаква ръст на търсенето до около 900 хил. барела на ден до 2020 г., като постепенно ще достигне 103.5 млн. барела на ден до 2040 г..


Спадът на цената на петрола до около 50 долара за барел през тази година предизвика съкращаване на производството на шистов петрол в САЩ, един от основните фактори за свръхпредлагането, което е предизвикало спад с 50% от цената през последните 12 месеца.
"Очакваме цените постепенно се покачват до 80 долара около 2020 г.", заяви Фатих Бирол, изпълнителният директор на МАЕ, пред "Ройтерс" преди излизането на доклада.


"Тази година инвестициите в петролната индустрия ще намалеят с повече от 20% Но, може би още по-важното е, че този спад ще продължи и през следващата година... През последните 25 години, не сме виждали две последователни години, когато инвестициите намаляват и това може да има последици за пазара на петрол в идните години."


Петролните компании вече започнаха да предприемат мерки заради намалените прогнози със съкращаване не хиляди работни места и отлагането на инвестиции за около 200 млрд, долара в нови проекти в целия свят.


Според Бирол Близкият изток, който вече осигурява около една трета от световния петрол, може да увеличи износа си на повече от две трети от общото предлагане, особено ако се запазят цените от около 50 долара за берал.


Ситуацията в Ирак, вторият най-голям производител на ОПЕК, и остарялата инфраструктура би могло да затрудни повишаване на производството там. Иран, който се очаква да бъде освободен от западните санкции през тази година, се нуждае от значителни инвестиции, за да се върне на нивото на износ от 2.5 млн. барела на ден от преди 2012 година.


От страна на търсенето, МАЕ очаква общото потребление на енергия в Китай да стане два пъти по-голямо от това на САЩ до 2040 г..


Индия ще е главният двигател на нарастващото търсене, където МАЕ очаква потреблението да се увеличи повече, отколкото навсякъде другаде, и да достигне 10 милиона барела на ден до 2040 г..

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK