МВФ похвали България за по-високите приходи и мерките за гръцките банки

Мишел Шанън

© Юлия Лазарова

Мишел ШанънМВФ приветства постигнатите по-високи приходи в бюджета от планираното през тази година както и мерките, взети от БНБ, за ограничаване на въздействието на гръцката криза върху страната. Това се посочва в изявление на Мишел Шанън, ръководител на мисията на фонда у нас, която се проведе между 4 и 9 ноември. В него се казва още, че българската икономика се очаква да нарасне умерено с 1.7 на сто през тази година.


Вътрешното търсене ще нарасне


От фонда очакват вътрешното търсене през идната година да нарасне и да подкрепи растежа на икономиката. Въпреки известния спад на безработицата мисията прогнозира тя да остане сравнително висока. В същото време със стабилизирането на цените на суровините се очаква тенденцията на непрекъсната дефлация да бъде прекъсната.
Мисията отчита, че последните турбуленции на развиващите се пазари са имали пренебрежимо въздействие върху България заради ограничените й експозиции към външните капиталови пазари. Въздействието от Украйна и Русия остава незначително, а настоящият наплив на бежанците към Европа до момента няма силно въздействие върху страната.


Оценката на МВФ е, че предизвикателствата в краткосрочен план, макар и все още значителни,
намаляват в известна степен от лятото насам. Посочва се, че предприетите мерки от страна на
БНБ са спомогнали да се ограничи възможното въздействие на последните събития в Гърция върху банковата система в България.


БНБ вече не е източник на несигурност


През пролетта се разбра, че банките с гръцка собственост, които работят в България, са били посъветвани от БНБ още преди месец да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, в случай че Гърция напусне еврозоната.


Избирането на управител и подуправители на БНБ премахна един важен източник на несигурност при провеждането на политики, отчита още мисията. "Независимо от това обаче събитията ще трябва внимателно да се наблюдават, поради съществуващата все още значителна несигурност в резултат на редица рискове", посочва Шанън.


От изявлението й се разбира, че фондът има положителна оценка за това, че БНБ е публикувала подробния доклад на МВФ и Световната банка за оценката на банковия надзор в съответствие с базелските основни принципи за ефективен банков надзор. Това се отнася и за публикуването и първоначалните стъпки за изпълнение на плана за реформа на банковия надзор. Той беше оповестен от централната банка в началото на октомври.


Оценява се планът да се създаде орган за преструктуриране на банки, както и планът за предстоящия преглед на банковите активи както и готовността на кабинета за предоставяне на подкрепа при евентуален капиталов дефицит в отделни кредитни институции в случаите, когато този потенциален дефицит няма да може да се покрие от пазара.


Повече приходи - добре, но...


Мисията отчита като положителен факт постигнатите по-високи от заложените приходи в бюджета. Въз основа на това се очаква дефицитът на касова основа да надхвърли първоначално заложената цел, но дефицитът на начислена основа (с времева корекция за плащанията, свързани с европейските фондове) вероятно ще остане в рамките на целевото ниво.


"При това положение, допълните приходи се очаква да бъдат напълно усвоени за финансиране на допълнителни разходи, включително от някои министерства и общини. Това представлява една пропусната възможност за ускоряване на необходимата консолидация", посочва Шанън.


При положение, че извършването на разходите се концентрира през четвъртото тримесечие, правителството следва да упражни всички възможни средства за задържане на текущото разходване до края на годината, посочват от фонда.


Според фонда целите за дефицита, заложени в оповестената в края на октомври тригодишна фискална програма, са постижими.


Целта за 2016 г. зависи от устойчивото постъпление на приходите, някои от които имат еднократен характер. Затова е необходим строг контрол на разходите, включително за заплати, както и готовност да се повишат спестяванията в случай, че приходите не се постигнат, съветват от фонда.


От там посочват, че правителството трябва да продължи да търси възможности за ускоряване на консолидацията, за да може в разумни срокове дългът да поеме една стабилна тенденция на намаляване и да се подкрепи стабилното изграждане на фискални буфери.


Изпитанията пред здравната и пенсионната система


Отново се напомня, че значителен остава средносрочният фискален натиск, свързан с емиграцията и
застаряващото население, както и "имплицитните рискове", свързани с държавните предприятия.
фондът отчита, че последните реформи в пенсионната система са подобри краткосрочните финансови потоци, но също така са увеличили загрижеността за дългосрочната устойчивост.


От голямо значение ще бъде реализирането на плановете на правителството за реформа на инвалидните пенсии, посочват от фонда. И при последните данни се видя, че от новите пенсионери 40 на сто ще получават инвалидни пенсии.


Съветът към правителството е внимателно да наблюдава въздействията, произтичащи от нововъведената възможност за преминаване между публичната и частната пенсионна система.


От фонда наблягат и на нуждата от това да се гарантира устойчив напредък при разрешаването на казусите, които изникват от новото законодателство в здравната система.


Важно е да се предприемат бързи действия за създаване на напълно функциониращ и независим фискален съвет като част от по-широка стратегия за засилване на мониторинга на фискалните рискове, се посочва в обръщението. През миналата седмица в бюджетната комисия на Народното събрание  бяха изслушани предложените за членове и председател на фискалния съвет, предстои гласуването им в пленарна зала.


Дългосрочната цел на България за доближаване до средното за ЕС ниво на доходи зависи от по-големия напредък при разрешаването на структурните проблеми, забавящи растежа, се посочва още в обръщението на Шанън. В него за пореден път от страна на чуждестранна институция се подчертава важността на това да се ограничи корупцията и да се гарантира върховенството на закона.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK