МВФ похвали България за по-високите приходи и мерките за гръцките банки

Мишел Шанън

© Юлия Лазарова

Мишел ШанънМВФ приветства постигнатите по-високи приходи в бюджета от планираното през тази година както и мерките, взети от БНБ, за ограничаване на въздействието на гръцката криза върху страната. Това се посочва в изявление на Мишел Шанън, ръководител на мисията на фонда у нас, която се проведе между 4 и 9 ноември. В него се казва още, че българската икономика се очаква да нарасне умерено с 1.7 на сто през тази година.


Вътрешното търсене ще нарасне


От фонда очакват вътрешното търсене през идната година да нарасне и да подкрепи растежа на икономиката. Въпреки известния спад на безработицата мисията прогнозира тя да остане сравнително висока. В същото време със стабилизирането на цените на суровините се очаква тенденцията на непрекъсната дефлация да бъде прекъсната.
Мисията отчита, че последните турбуленции на развиващите се пазари са имали пренебрежимо въздействие върху България заради ограничените й експозиции към външните капиталови пазари. Въздействието от Украйна и Русия остава незначително, а настоящият наплив на бежанците към Европа до момента няма силно въздействие върху страната.


Оценката на МВФ е, че предизвикателствата в краткосрочен план, макар и все още значителни,
намаляват в известна степен от лятото насам. Посочва се, че предприетите мерки от страна на
БНБ са спомогнали да се ограничи възможното въздействие на последните събития в Гърция върху банковата система в България.


БНБ вече не е източник на несигурност


През пролетта се разбра, че банките с гръцка собственост, които работят в България, са били посъветвани от БНБ още преди месец да изчистят портфейлите си от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, в случай че Гърция напусне еврозоната.


Избирането на управител и подуправители на БНБ премахна един важен източник на несигурност при провеждането на политики, отчита още мисията. "Независимо от това обаче събитията ще трябва внимателно да се наблюдават, поради съществуващата все още значителна несигурност в резултат на редица рискове", посочва Шанън.


От изявлението й се разбира, че фондът има положителна оценка за това, че БНБ е публикувала подробния доклад на МВФ и Световната банка за оценката на банковия надзор в съответствие с базелските основни принципи за ефективен банков надзор. Това се отнася и за публикуването и първоначалните стъпки за изпълнение на плана за реформа на банковия надзор. Той беше оповестен от централната банка в началото на октомври.


Оценява се планът да се създаде орган за преструктуриране на банки, както и планът за предстоящия преглед на банковите активи както и готовността на кабинета за предоставяне на подкрепа при евентуален капиталов дефицит в отделни кредитни институции в случаите, когато този потенциален дефицит няма да може да се покрие от пазара.


Повече приходи - добре, но...


Мисията отчита като положителен факт постигнатите по-високи от заложените приходи в бюджета. Въз основа на това се очаква дефицитът на касова основа да надхвърли първоначално заложената цел, но дефицитът на начислена основа (с времева корекция за плащанията, свързани с европейските фондове) вероятно ще остане в рамките на целевото ниво.


"При това положение, допълните приходи се очаква да бъдат напълно усвоени за финансиране на допълнителни разходи, включително от някои министерства и общини. Това представлява една пропусната възможност за ускоряване на необходимата консолидация", посочва Шанън.


При положение, че извършването на разходите се концентрира през четвъртото тримесечие, правителството следва да упражни всички възможни средства за задържане на текущото разходване до края на годината, посочват от фонда.


Според фонда целите за дефицита, заложени в оповестената в края на октомври тригодишна фискална програма, са постижими.


Целта за 2016 г. зависи от устойчивото постъпление на приходите, някои от които имат еднократен характер. Затова е необходим строг контрол на разходите, включително за заплати, както и готовност да се повишат спестяванията в случай, че приходите не се постигнат, съветват от фонда.


От там посочват, че правителството трябва да продължи да търси възможности за ускоряване на консолидацията, за да може в разумни срокове дългът да поеме една стабилна тенденция на намаляване и да се подкрепи стабилното изграждане на фискални буфери.


Изпитанията пред здравната и пенсионната система


Отново се напомня, че значителен остава средносрочният фискален натиск, свързан с емиграцията и
застаряващото население, както и "имплицитните рискове", свързани с държавните предприятия.
фондът отчита, че последните реформи в пенсионната система са подобри краткосрочните финансови потоци, но също така са увеличили загрижеността за дългосрочната устойчивост.


От голямо значение ще бъде реализирането на плановете на правителството за реформа на инвалидните пенсии, посочват от фонда. И при последните данни се видя, че от новите пенсионери 40 на сто ще получават инвалидни пенсии.


Съветът към правителството е внимателно да наблюдава въздействията, произтичащи от нововъведената възможност за преминаване между публичната и частната пенсионна система.


От фонда наблягат и на нуждата от това да се гарантира устойчив напредък при разрешаването на казусите, които изникват от новото законодателство в здравната система.


Важно е да се предприемат бързи действия за създаване на напълно функциониращ и независим фискален съвет като част от по-широка стратегия за засилване на мониторинга на фискалните рискове, се посочва в обръщението. През миналата седмица в бюджетната комисия на Народното събрание  бяха изслушани предложените за членове и председател на фискалния съвет, предстои гласуването им в пленарна зала.


Дългосрочната цел на България за доближаване до средното за ЕС ниво на доходи зависи от по-големия напредък при разрешаването на структурните проблеми, забавящи растежа, се посочва още в обръщението на Шанън. В него за пореден път от страна на чуждестранна институция се подчертава важността на това да се ограничи корупцията и да се гарантира върховенството на закона.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Браво, похвално, остава в БНБ да си оправдаят високите заплати, и да няма повече сривове в милата ни банкова система !

 2. 2 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  М/у другото, когато гърците се бяха побъркали, БНБ постоянно искаше по 2 пъти на ден информация от банките...

  Това не променя факта, че съдействаха на прокуратурата за кражбата "КТБ".

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 3. 3 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 426 Весело

  Вчера някой разправяше, че ще има гръцки сненарий в Б-я, днес ни хвалят....
  Абе важното е да се пише, а какво, няма значение

 4. 4 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 547 Неутрално

  МВФ е отживелица, лошото е, че ако си тръгнат такива като Корполентния и хората зад него ще избушат кочината.

 5. 5 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  А всъщност никой не се сеща, че миналата година правителството даде едни пари, дето от ЕЦБ му ги добавиха към дефицита, а тази година тези пари си ги прибира обратно, ама не обещава с тях да излезе на плюс! Явно смятат да си ги харчат! Така де! Човещинка е!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 6. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Разстроено

  "Изпитанията пред здравната и пенсионната система"

  Мисмениджмънт! Може ли разходите за здравеопазване да нараснат пъти, а потребителите на услугата да не могат да забележат макар и минимално подобрение?

 7. 7 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Щом ни хвалят, добре, начи ще се оправим. Да не ни пука като ни ругаят.

 8. 8 Профил на id
  id
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Щом те хвали МВФ, значи внимателно трябва да се огледаш какво правиш грешно!

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#3] от "mahjongg":

  Изобщо не са ни хвалили! Казали са хубаво е, че сте имали излишък, ама не се разпищолвайте в края на годината! А Боце и Горанов вече го направиха!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#5] от "tribiri":

  А дали ще си ги приберат обратно?

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Всичко това е добре, но без сериозни реформи източването на пари ще става все по-мащабно, и по-високите приходи няма да компенсират по-високите разходи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 425 Весело

  Абе земен рай, са кво повече да им обясняваме на МВФ...

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3153 Неутрално

  МВФ е организация промотираща финансовата слободия , ако ни мислеха доброто щяха да търсят начини за стимулиране на БНБ да предизвиква растеж с ниски лихви за фирми и потребители!
  Стегнатия колан води до бедност и мизерия навсякъде където този модел е въведен !
  Ако го вкарат в САЩ където са с $20 трилиона на червено какво ще стане?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 628 Любопитно

  Ако имате време и ви е интересно


  The

  Globalization

  of

  Poverty

  and the

  New World Order

  Author: Michel Chossudovsky

  Професорът заинтригува читателя чрез едно проучване как Световната банка и МВФ са най-големите доставчици на бедност по света, въпреки своите реторични претенции към обратното.

  Тези институции, представляващи мощни западни и финансови интереси, които доминират и разпределят социалния апартейд по цял свят, които експлоатират хората и ресурсите на по-голямата част от населението на света.


  Чосудовски разглежда програмите на тези международни финансови институции как вървят ръка за ръка с тайни военни и разузнавателни операции, предприети от мощни западни държави с цел да дестабилизират, да контролират, да унищожават и доминират над нации и народи, както в случаите на Руанда и Югославия.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на sqrt
  sqrt
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мда отново някакви фантастики този път от чиновниците в МВФ. У нас нещата се подобряват. Приходите раста - дефицита също, икономиката лети ама няма пари за полицията и пенсионерите. Корупцията я няма, ама се крадат милиарди. Администрацията работи на 6 ама се взимат милиарди заеми.

 17. 17 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Събираш повече, харчиш повече...при това неефективно и разходоемко. Следствието от това е че всяка година ще се харчи все повече и повече, а дали ще се събира повече или ще се взимат яко заеми, не става ясно.

 18. 18 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Б Б пак ще има повод за гордост

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Неутрално

  МВФ иска СТРОГ КОНТРОЛ НАД РАЗХОДИТЕ! Има ли такъв в частните/и не само болници? Те са над 400, при нужда от 50 държавни. 91% от болниците има ДРАСТИЧНИ финансови нарушения! При демокрацията оправия с честния частник на държавна хранилка НЕМА!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#18] от "tenevski": [quote#18:"tenevski"]Б Б пак ще има повод за гордост [/quote] само пред хората, които четат телеграфните изречения в дневник. А онези, които слушат радио/БНР знаят и какво друго е казал МВФ

  [quote#19:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]МВФ иска СТРОГ КОНТРОЛ НАД РАЗХОДИТЕ![/quote] в бюджета!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 21. 21 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#8:"id"]Щом те хвали МВФ, значи внимателно трябва да се огледаш какво правиш грешно! [/quote]

  Правилно.
  Някакви ционистки чиновници с очилца хвалят неук пожарникар и министърче,подчинено на Пеевски,че отново тормозят бизнеса със събрани данъци.

 22. 22 Профил на nothing_else
  nothing_else
  Рейтинг: 217 Неутрално

  През годините стигнах до някои интуитивни заключения. Едно от тях е, че щом големите те хвалят за нещо, това означава, че нещо си пропуснал и са ти нарушили интересите (прекарали са те по просто казано).

  https://www.youtube.com/watch?v=UDc7b3kKC2E
 23. 23 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#5:"tribiri"]А всъщност никой не се сеща, че миналата година правителството даде едни пари, дето от ЕЦБ му ги добавиха към дефицита,[/quote]
  Следиш ФБ-страницата на Орешарски?Ами какво да правиш,човещинка е.

 24. 24 Профил на tenevski
  tenevski
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#20:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]амо пред хората, които четат телеграфните изречения в дневник. А онези, които слушат радио/БНР знаят и какво друго е казал МВФ

  МВФ иска СТРОГ КОНТРОЛ НАД РАЗХОДИТЕ![/quote]
  Да ,ама как ще стане. За намаляне на разходите трябват реформи, обаче за тях се иска кураж .А сега, де . Точно туй качество е с най голям дефицит у нашия Управляющ .

 25. 25 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Оригиналният текст на изявлението за медиите на мисията на МВФ. Дори и в това послание аз чета много уклончивост:
  http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2015/pr15505.htm
  А знаем, че истинските оценки винаги са по-различни от онова, което се изнася за публиката.

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1163 Весело

  А, някой задава ли си въпроса защо МВФ изобщо гледа българските финанси?... Не казвам под лупа...

  Дали няма да има огън там където има дим?...

 27. 27 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#2:"Никола Георгиев"]Това не променя факта, че съдействаха на прокуратурата за кражбата "КТБ". [/quote]
  ...
  Кой на кого е съдействал тогава може да се поспори, макар крайния резултат от заверата да го платихме всички ние (и Костов!).

  "БНБ вече не е източник на несигурност"

  "Вече"???
  От кога ли е така...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 28. 28 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 217 Весело

  Много е забавно като направиш един рейд по сайтовете и четеш интерпретациите на една и съща новина. Въпрос на редакционна политика и олигархични зависимости.
  Ето заглавията:

  МВФ хвали България: за по-високите приходи, стабилността на БНБ и мерките за гръцките банки

  МВФ похвали България за по-високите приходи и мерките за гръцките банки

  МВФ приветства мерките в банковия сектор, но призова за контрол на разходите

  МВФ: Фискалните цели на България са постижими при орязване на разходите

  МВФ: България трябва да харчи по-внимателно

 29. 29 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#3:"mahjongg"]Вчера някой разправяше, че ще има гръцки сненарий в Б-я, днес ни хвалят....
  Абе важното е да се пише, а какво, няма значение[/quote]
  ...
  Като им плащат на страница, така ще е...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 30. 30 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  да живей БКП ,пардон БНБ

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8348 Неутрално

  А в статия на Йоана Петрова пише,че България си е изхарчила бюджета още 2015 година още на 24 октомври и е в най-лошата група по дефицит ,заедни с Кипър и Португалия.Даже и Гърците още не са го изгарчили,това ще стане на 21 ноември."Великолепната четворка" са Естония,Литва.Германия и Дания,които ще приключат с излишък.

 32. 32 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Трябва ни икономически ръстеж от минимум 5-6 процента номинално годишно за да се усети разлика, и за да напредним с по бързи темпове. 1.7 до 2% е по добре от нищо но като се има предвид евтината работна ръка, и факта че повечето сфери на икономиката ни са неразвити и има огромно място за развитие, 2% си е направо нищо. Но не е изненадващо това, имаики предвид хилядите регулации и бюрокрация която пречи на развитието ни.

 33. 33 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 618 Неутрално

  има и добри новини значи

 34. 34 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 618 Неутрално
 35. 35 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Приходите растяха и имаше излишък, ама до изборите. После се разбра, че и дефицитът е пораснал, па и още кредити ще се теглят.
  Нищо от ерата на Живков не е забравено.

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  "Вътрешното търсене ще нарасне"

  "От фонда очакват вътрешното търсене през идната година да нарасне и да подкрепи растежа на икономиката."

  Информация като за балъци . А мислехме , че в Брюксел са финансовите гении . Забравяйки за Муравей .

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  [quote#35:"tos_buratino"]Нищо от ерата на Живков не е забравено. [/quote]

  Прав си - не е забравено . Но с недорасляци не може да се прилага. Затова си остама неосъществена мечтата на Простия , но як / по семейна оценка /- "Да можех поне 10 % от построеното от Живков , да направя , пак е добре ".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK