Депутатите одобриха на първо четене плащанията в брой да са до 5 хил. лв.

Депутатите одобриха на първо четене плащанията в брой да са до 5 хил. лв.

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът прие на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, внесени от Министерския съвет. От 162 гласували народни представители, 102 бяха "за", 33 - "против", а 27 "въздържали се", съобщи БТА.


В доклада на Комисията по бюджет и финанси се посочва, че целта на законопроекта е привеждане на националното данъчно законодателство в съответствие с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане. Предлагат се нова схема и изисквания за държавна помощ под формата на данъчно облекчение.


В Преходните и заключителните разпоредби на законопроекта са предложени промени в няколко други закони. С промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица се дава възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и да внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. Към необлагаемите доходи се добавят средствата, получени по програма "Еразъм +" на Европейския съюз за подпомагане на студентската, преподавателската и административната мобилност.
В Закона за местните данъци и такси се прави промяна, според която поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, ще бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти.


С промяна в Закона за данък върху добавената стойност се удължава срокът за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури до 31 декември 2018 година. Въвежда се задължение регистрирано лице, което възнамерява да използва превозни средства освен за целите на икономическата си дейност и за лични нужди, да подаде декларация в Националната агенция за приходите. При неподаване на декларация или при неначисляване на дължим данък в съответствие с методиката ще се смята, че стоката е използвана или ще се използва единствено за лични нужди и данък ще се дължи за всички изминали данъчни периоди от периода на придобиване на стоката.


С промяна в Закона за ограничаване на плащанията в брой се намалява нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната от 15 хил. лв. на 5 хил. лв. Според вносителите това е мярка за ограничаване на сивата икономика.


Депутати от Реформаторския блок и Патриотичния фронт изразиха резерви към т. нар. данък уикенд за ползването на фирмени автомобили за лични цели.


"Гласувах против, защото с един законопроект от правителството беше направен опит да няма пълноценна дискусия в Народното събрание за това накъде върви България, кой плаща и кой пие", коментира председателят на Парламентарната група на "БСП лява България" Михаил Миков.


В България днес сметката плащат бедните, а дясното управление и фамилиите около него консумират и пият 12-годишното си уиски със сьомгата, с хайвера, а хората нямат възможност да пратят децата си на училище, обяви той. По думите му с приетите промени се затвърждава политиката на вдигане на данъци. През 2010 г. - "данък колиба", сега - "данък градина", утре - "данък цървули", коментира Миков.


Заедно с промените в Закона за корпоративното подоходно облагане депутатите гласуваха и три законопроекта, предложени от Михаил Миков и група народни представители. И трите бяха отхвърлени от мнозинството. С тях от левицата предлагаха отпадане на т. нар. плосък данък и замяната му с прогресивно-подоходен данък, въвеждане на данъчно облекчение на лица с най-ниски трудови доходи, както и намаляване на ДДС за стоки за бебета и деца, за приспособления и съоръжения за хора с увреждания, за доставка на услуги за домашни грижи.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 670 Неутрално

  За ограничаване на плащанията в брой добре, но данък уикенд е пълна глупост.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Хаотично приемане.Няма обосновка,освен ЕС.

 3. 3 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  "С тях се предлагаха отпадане на т. нар. плосък данък и замяната му с прогресивно-подоходен данък, въвеждане на данъчно облекчение на лица с най-ниски трудови доходи, както и намаляване на ДДС за стоки за бебета и деца"
  Мислейки преди всичко за себе си, мнозинството не приема.
  Едно говорехте преди изборите, съвсем обратно става на практика! Изедници непоръбени!

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#1] от "The Dark Prince Of Bankya":

  Мдаа,а това със задна дата е........не ми се пише.....

 5. 5 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Аз ли не разбрах правилно, или ще искат ДДС върху горивото и МПС-то със задна дата да речем 5-10г.?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Данък МПС - идеален нов метод за субективно определяне на данъци. Някаква леля ще преценява как и кога карам колата си. А ако карам личната си кола за фирмени нужди? Ще припадна ли ДДС?
  5000 лева в брой - нов поклон пред ненаялите се банки!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на zmuz
  zmuz
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Престараване. Ограничаване на плащанията в брой до 5 хил. лв. ща създаде редица логистични затруднения дори и за редовни дейности - сумата е прекалено малка, а в условията на икономика като българската предприемачите често се оказват в ситуации, когато трябва да плащат в брой значително повече или да понесат значителни загуби поради невъзможност да се разплатят в брой.

 9. 9 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1234 Весело

  При неподаване на декларация или при неначисляване на дължим данък в съответствие с методиката ще се смята, че стоката е използвана или ще се използва единствено за лични нужди и данък ще се дължи за всички изминали данъчни периоди от периода на придобиване на стоката.

  Това е чиста проба законодателстжо с обратна сила.
  Сега да ви кажа драги съфорумци ...
  В декларацията пишете, че сте на ненормирано работно време, включително събота и неделя.
  Отчитането ще стаа чрез пътна книжка, която ще си попълвате както искате.
  Досега никога не съм ползвал данъчен кредит за облеклото си, но сега ме нервираха.
  Както НАПаджийте им дават по 1500 лева на година за облекло, така и аз ще харча тази сума за фирмено облекло.

  Горанов да има да взима, аз няма да му дам.
  Ще видят накрая, че данъци се плащат по желание, а не насила.
  Скоро ще публикувам съвсем легални практики за усвояване на ДДС и да видим, кой кого.
  Те нас или ние тях.
  Ние тях!

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 10. 10 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Четейки днешните подвизи на депутатите се питам: ДО КОГА ТАКА БЕ ДРУГАРИ?!? Всяка нова идея, която прокарвате ме кара да псувам яко. Гнус ме е вече дори да ви слушам простотиите. Дано Салави събере подписите и успее да инициира референдум, защото това вече не се търпи. Отказахте да приемете закон против корупцията, но нас ни гърбите с голямо удоволствие. Само какви псувни ми идват. Ще съм културен и няма да ги споделя, но промяна трябва да има. Крайно време е.

 11. 11 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 469 Неутрално

  В кеш , брой и на ръка - това е . Всичко друго е "Обади се утре"

  Все по-хубаво става :)
 12. 12 Профил на пасъм
  пасъм
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Да фалират банките и тяхното лоби дано...

 13. 13 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  7,

  "Ще разбиваме плащанията на няколко фактури. "

  По закон плащания по много фактури към един доставчик се събират на годишна база и това се сравнява с лимита. При закона за борба с прането на пари, ЗОП и т.н. е така. Та при 10 фактури на година за по 500лв всъщност си в кюпа.

  И един въпрос. Скъп телевизор струва примерно 5100лв . Не мога да го взема от магазина, а трябва да платя по банка и да чакам 2-3 дни да мине преводът? Бижута, скъпи дрехи и т.н. пак ли така? Потребителските стоки с цени да може годишно да е 5-6000лв са много. Да не говорим, че в крайна сметка държавата налага задължително плащане на такси за преводи, като така банките може да си лепнат и 20лв за превод и никой не може да избяга.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1769 Весело

  [quote#13:"атанас"]По закон плащания по много фактури към един доставчик се събират на годишна база и това се сравнява с лимита. [/quote]
  Ми ще купуваш нещата в разглобен вид. Примерно телевизора за 4 990 лв и отделно кабела и поставката (която иначе си върви в комплект с телевизора) ще ги купуваш отделно за още 110 лв.
  Ще захитреем като габровеца, дето обещал на Господ, ако се излекува да продаде коня и за всичките пари да му запали свещи. Като оздравял, обявил коня за 10 лева... но само в комплект с кокошка, която струвала 1 100лв.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  До коментар [#7] от "Саранди Говедаров":

  Точно! Свидетели сме на все по-отчаяни опити и начини за пълнене на хазната! Реалната икономика се свива всеки ден! Дребния частен бизнес е натикан в ъгъла и едва диша...! ГЕРБ-ерските милиционери, нямат никаква идея, какво да правят с икономиката, че да има растеж и доходи!
  Вместо това, слушаме ежеседмично басните на бате Бойко, за милиардите от контрабанда...! Всъщност, бюджета е със заложени големи дефицити и следващата година, ще е още по-мътна...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Ще излезе,че депутати,министри,шефове на агенции,държавни и общински служители,полицаи и военни не ползват служебни автомобили за лични нужди и няма да плащат % от разходите по возилото от джоба си,докато за фирмите е доказано и няма да им се признават 20% от разходите.Като окупационен корпус се отнасят към туземното население.

  ЛУСТРАЦИЯ НА ШАЙКАТА
 17. 17 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 686 Весело

  [quote#13:"атанас"]Не мога да го взема от магазина, а трябва да платя по банка и да чакам 2-3 дни да мине преводът? [/quote]

  Принципно и с пощенски запис може, но напоследък се ползват карти.

  "Щастие за всички даром, и никой да не бъде пренебрегнат!"
 18. 18 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#1] от "The Dark Prince Of Bankya":
  Кое ме у е доброто? Аз и единствен аз имам право да решавам как да се разплащам. Това си е мое лично право. Нали знаете какво е право? Как може да твърдите, че е хубаво да ви ограничават правата?

  Pivoley
 19. 19 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#18] от "pivoley":

  И наркотрафикантите, контрабандисти и терористи мислят като теб.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 20. 20 Профил на itisiprav
  itisiprav
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вероятно е направено с цел улеснение на клиента. Като решиш да си купуваш например телевизор 65 инча - всички са над 5000 - избираш телевизора, ходиш до банката да пишеш нареждане и след това пак до магазина - на следващия ден като се завери сметката на продавача, да си вземеш телевизора.

 21. 21 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ограничаването на плащанията в брой е правилно по принцип. Но фиксираната сумата е прекалено малка. За престараване ли става дума, или за нещо друго?

 22. 22 Профил на sten_p
  sten_p
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Ограничанване на плащанията в брой е добро решение, в предвид големия сив сектор в страната, който се разплаща по този начин. Но тези мерки трябваше да са в комлект и намаляване на баковите такси (защото те са големите печеливши от това) и бирокрацията по отчитанията на тези пари.

 23. 23 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#19] от "The Dark Prince Of Bankya":
  Накротрафикантите нарушават правата на купувачите от техните стоки, като ги тровят. Не виждам, обаче как това, че аз ще платя дадена стока струваща 6000 лв. в брой ще наруша нечии права.

  Pivoley
 24. 24 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#22] от "sten_p":
  Ами той сивия сектор и в момента плаща в брой сумите над прага за ограничения на плащания в брой. Не виждам как намаляването на прага ще промени нещо. Т.е., проблемът не е в размера на прага.

  Pivoley
 25. 25 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 575 Неутрално

  5000 лева са доста пари и едно такова ограничение ми се вижда разумно. Това че след него бнките може и да вдигнат таксите е отделен въпрос. Сигурно има и доста хора, които са работили в чужбина без документи и идват да ги харчат тук, но това не означава, че не трябва да платят данъци и осигуровки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK