Земеделската комисия остави скъп тока от тор

Венцислав Каймаканов беше кандидат за кмет на отминалия месет вот, на който постигна скромен резултат.

© Надежда Чипева, Капитал

Венцислав Каймаканов беше кандидат за кмет на отминалия месет вот, на който постигна скромен резултат.Земеделската комисия в Народното събрание отхвърли предложението преференциите за централите на оборски тор да отпаднат, ако са изградени след 1 януари 2016 г., съобщава в днешния си брой "Капитал daily". Ако и в пленарната зала това решение остане, ще се даде възможност над 50 започнали проекта за централи на биомаса с изгаряне на животински тор да бъдат изградени, което ще струва на Националната електрическа компания и потребителите на електроенергия над 197 млн. лв. годишно.


В момента законът предвижда отпадане на високата цена за централите, които ще бъдат завършени след 30 юни 2016 г. Изданието посочва, че с това предложение се е целяло да бъдат спрени няколко десетки проекта, които вече са в ход и които няма да могат да бъдат завършени до края на тази година.


В същото време на заседанието си земеделската комисия трябваше да гледа промени в Закона за опазване на земеделските земи. Вместо това депутатите започнали с обсъждането на второ четене на предложения за промяна на Закона за възобновяемите енергийни източници, които са част от преходните и заключителните разпоредби между първо и второ четене на земеделския закон. Вносител на поправката, която цели да съкрати срока за получаване на преференциите, е депутатът от ГЕРБ Пламен Тачев.
Предложението е подкрепено от Министерството на енергетиката, на земеделието и от Комисията за енергийно и водно регулиране. Председателят на регулатора Иван Иванов посочва, че според него животинският тор трябва да бъде оползотворяван. Той напомня, че вече е намалена цената с 30% за този вид енергия. Според него това ще отсее спекулантите и ще остави само земеделските производители, които биха могли да оползотворяват отпадъците и да бъдат подпомагани.


Сред противниците на поправката е депутатът от ДПС Венцислав Каймаканов. При последните промени на закона, които касаеха биомасата, той не гласува, тъй като е в конфликт на интереси. Причината е, че братът на Каймаканов - Благой, е един от собствениците на фирмата "Биома газ", която в момента разработва проект за изграждането на централа на биомаса и би била един от преките засегнати от гласуването на поправката. Бащата на Каймаканов пък има ферма за 1200 крави, откъдето идва суровината за централите на неговите бизнес партньори. Един от тях е Христо Рогачев, собственик на "Биона газ", който също има проект за централа от 1.5 мегавата в напреднала фаза.


На заседанието на комисията Каймаканов посочва и че в България годишно остава около 15 млн. необработен тор годишно, заради който страната ни ще търпи санкции от Европейската комисия.


Отявлен противник на ограничението за преференциалната цена да бъде въведено от януари 2016 г. беше и депутатът от ГЕРБ Георги Андонов. Той посочи, че условията за изграждане на централи от биомаса се променят три пъти за една година, и също се аргументира с евентуални санкции от ЕС.


Против поправката беше и Румен Йончев от "България без цензура", който посочи, че е много притеснен от смяната на срока, тъй като поставя инвеститорите в тези проекти в непредвидима ситуация.


След приключването на гласуването Каймаканов и Йончев се прегръщат и поздравяват с инвеститорите, излизайки от залата.


Решението на земеделската комисия не е окончателно, тъй като предстои гласуването му и в пленарната зала. За целта е нужна подкрепата на ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK