Идния петък официално ще бъдат оттеглени рестрикциите в бюджета за МВР

Идния петък официално ще бъдат оттеглени рестрикциите в бюджета за МВР

© Надежда Чипева, КапиталНай-вероятно на 20 ноември ще бъде внесена поправка в проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. за отпадане на параграфите от 9 до 16, които се отнасят до предложените първоначално от финансовия министър ограничения в придобивките за служителите на МВР. Това обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от агенция "Фокус".


На съвместно заседание парламентарните комисии по бюджет и по икономическа политика приеха проектобюджета за следващата година.


При представянето на проекта финансовият министър Владислав Горанов обяви, че разходите за отбрана и сигурност през следващата година ще нараснат до 140 млн. лева. "Успяхме да изпълним ангажимента си за разходите за отбрана за следващата година да не са по-ниски от 1.35 % от БВП. Това решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента от април 2015 г. намира място в предложената фискална рамка и дава възможност да се стартират процеси за инвестиране на въоръжение и техника за българската армия", обяви той.
И този следобед служителите от сектор "Сигурност" протестираха пред парламента срещу предлаганото орязване на социалните им придобивки. Демонстрациите на недоволство продължават въпреки, че и премиерът официално обяви, че предложенията ще бъдат оттеглени. Те бяха включени в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона като за тях се разбра не от финансовия министър. Той се оказа, че за тях не е уведомил дори ресорните министри - на вътрешните работи и на отбраната.


В законопроекта е заложена прогноза за реален растеж на брутния вътрешен продукт през следващата година с 2.1%. За това се очаква принос да има и увеличеното потребление. Прогнозата на финансовото министерство е, че заетостта ще се увеличи с 0.4% през 2016 г. и безработицата да е по-ограничена в сравнение с 2015 г. Горанов допълни, че това в известна степен се дължи и на мерките за повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.


Предвижда се минималната работна заплата да се повиши до 420 лв. от 1 януари, а от 1 юли пенсиите да бъдат повишени с 2.5 на сто. Размерът на социалните и здравните осигуровки се запзва на настоящото равнище.


Повечето министерства и някои ведомства ще имат възможност да харчат повече през 2016 г.


На заседанието на комисиите присъства и управителят на БНБ Димитър Радев, който обяви, че институцията подкрепя предложения проект за бюджет. Той посочи, че пред българската икономика има външни и вътрешни рискове. Основният външен риск е свързан с глобалното забавяне на икономиката заради проблемите в развиващите се пазари, както и регионалните рискове, произтичащи от проблемите на Украйна и Гърция, и бежанския поток. Според него към момента геополитическите проблеми нямат съществен макроикономически ефект, но трябва да се наблюдават.


Вътрешните рискове по думите на Радев са свързани със структурните реформи и трупането на дългове в енергетиката и транспорта. Това би се превърнало в проблем за бюджета, ако не се предприемат мерки.


Мартин Димитров от Реформаторския блок обяви, че групата подкрепя така предлагания проект, но посочи, че е необходимо да се подобри събираемостта на данъците. Той критикува въвеждането на така наречения данък "уикенд" и поскъпването на винетките. "Тези данъци дразнят хората и ефектът от тях ще е обратен", посочи икономистът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK