Идния петък официално ще бъдат оттеглени рестрикциите в бюджета за МВР

Идния петък официално ще бъдат оттеглени рестрикциите в бюджета за МВР

© Надежда Чипева, КапиталНай-вероятно на 20 ноември ще бъде внесена поправка в проектозакона за държавния бюджет за 2016 г. за отпадане на параграфите от 9 до 16, които се отнасят до предложените първоначално от финансовия министър ограничения в придобивките за служителите на МВР. Това обяви председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от агенция "Фокус".


На съвместно заседание парламентарните комисии по бюджет и по икономическа политика приеха проектобюджета за следващата година.


При представянето на проекта финансовият министър Владислав Горанов обяви, че разходите за отбрана и сигурност през следващата година ще нараснат до 140 млн. лева. "Успяхме да изпълним ангажимента си за разходите за отбрана за следващата година да не са по-ниски от 1.35 % от БВП. Това решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента от април 2015 г. намира място в предложената фискална рамка и дава възможност да се стартират процеси за инвестиране на въоръжение и техника за българската армия", обяви той.
И този следобед служителите от сектор "Сигурност" протестираха пред парламента срещу предлаганото орязване на социалните им придобивки. Демонстрациите на недоволство продължават въпреки, че и премиерът официално обяви, че предложенията ще бъдат оттеглени. Те бяха включени в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона като за тях се разбра не от финансовия министър. Той се оказа, че за тях не е уведомил дори ресорните министри - на вътрешните работи и на отбраната.


В законопроекта е заложена прогноза за реален растеж на брутния вътрешен продукт през следващата година с 2.1%. За това се очаква принос да има и увеличеното потребление. Прогнозата на финансовото министерство е, че заетостта ще се увеличи с 0.4% през 2016 г. и безработицата да е по-ограничена в сравнение с 2015 г. Горанов допълни, че това в известна степен се дължи и на мерките за повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране.


Предвижда се минималната работна заплата да се повиши до 420 лв. от 1 януари, а от 1 юли пенсиите да бъдат повишени с 2.5 на сто. Размерът на социалните и здравните осигуровки се запзва на настоящото равнище.


Повечето министерства и някои ведомства ще имат възможност да харчат повече през 2016 г.


На заседанието на комисиите присъства и управителят на БНБ Димитър Радев, който обяви, че институцията подкрепя предложения проект за бюджет. Той посочи, че пред българската икономика има външни и вътрешни рискове. Основният външен риск е свързан с глобалното забавяне на икономиката заради проблемите в развиващите се пазари, както и регионалните рискове, произтичащи от проблемите на Украйна и Гърция, и бежанския поток. Според него към момента геополитическите проблеми нямат съществен макроикономически ефект, но трябва да се наблюдават.


Вътрешните рискове по думите на Радев са свързани със структурните реформи и трупането на дългове в енергетиката и транспорта. Това би се превърнало в проблем за бюджета, ако не се предприемат мерки.


Мартин Димитров от Реформаторския блок обяви, че групата подкрепя така предлагания проект, но посочи, че е необходимо да се подобри събираемостта на данъците. Той критикува въвеждането на така наречения данък "уикенд" и поскъпването на винетките. "Тези данъци дразнят хората и ефектът от тях ще е обратен", посочи икономистът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4630 Неутрално

  никой не им вярва !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  По - добре е на шести в шестък .

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Имаше една приказка " А защо ручахме жабетата?".

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Това е ГОЛЯМ позор за правителството и триумф на силата на простотията

 5. 5 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И каква стана? Ще им повишим културата или образованието на милиционерите или на търтеите популацията им?

 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Като в една истинска милиционерска държава е редно бюджет, НЕОГРАНИЧЕН, да има само за милицията и военните.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Така е по добре, с мисъл за вътрешната и външна сигурност нещата се нареждат....
  А то Горанов както го беше подкарал..... проблеми пред Зимата...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Клекнахте, а? И още ще клякате.

 9. 9 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Т.е. протестите на полицаите ще продължат?А санкции няма ли да има?

  Tony
 10. 10 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Че какъв е проблема ???? Горанов е заложил 5.3 млрд. лв. нов дълг за 2016, пара за трошене колкото щеш! Моля ви !

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4209 Неутрално

  За съжаление, това е. Не искам да съм злопаметен и да натяквам на оптимистите за постановката на това жалко театро утвърждаващо властта на системата.

 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3554 Неутрално

  Ясно беше

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Весело

  Сега дават оо Нова как едно подразделение полицаи ежуспяло да арестува един ... пръч! Бил рецедивист и налитал на бой!

  И не бил бял, а черен! А да! И нямал имунитет!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Много жалък театър ни изиграха Борисов и Горанов.
  Е, аз съм част от този народ така, че не мога да му се сърдя, че се връзва на такива смешни постановки.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  Айде сега,всички недоволни да тръгват да стачкуват.Щом за дембелите в МВР може,значи за всички може.Да,ама не.

 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1991 Весело

  Така и не се разбра - Правителството окончателно ли се отказва от реформи в сектор Сигурност или се сниши в очакване на други дни.

 17. 17 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И тогава правителството ще предложи закон,според които българската армия ще може да влиза в домовете на българските граждани,да прибира парите,които намира там и да ги раздава на явните и тайните ченгета.Така стригането на овчата маса ще стане явно и почтено.

 18. 18 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 515 Неутрално

  МВР и мафията-вечна дружба!!!

 19. 19 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 451 Неутрално

  [quote#15:"rosiraycheva50._"]Щом за дембелите в МВР може,значи за всички може.Да,ама не.[/quote]
  Защо така с лошото? Всички тука се възторгвате от английската полиция, но никой не споменава, че лондонската полиция работи с 6 % разкриваемост на домовите кражби примерно.
  http://www.standard.co.uk/news/crime/london-police-solving-just-6-of-household-burglaries-a2948701.html
  Че английската полиция се е дезинтересирала от унищожаванията и повреждания на собственост и престъпленията свързани с МПС до степен все едно са декриминализирани и съветва потърпевшите сами да си ги разследват.
  http://www.bbc.com/news/uk-29053978
  А може би не сте и чували, че 45% от всички заявени във Великобритания престъпления въобще не са били проверявани и разследвани защото полицията е преценила, че в тоя момент тия кражби, грабежи и измами не са и приоритет за работа?
  По 3/4 от всички кражби на коли въобще не е работено след получаване на сигнала. По 80% от кражбите въобще не е работено.
  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2364796/Half-crimes-investigated-police-focus-cases-priority-victims.html
  И защо пита се българските полицаи са дембели, макар че определено работят по-резултатно от английските си колеги? Ааа, да, "бобитата" се усмихват приветливо.

 20. 20 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Не можаха да опровергаят теорията, според която орязването на привилегиите за служителите на МВР е следизборен цирк, който да вдигне пушилка и да прикрие нещо друго.

  От същия сорт е и пиесата на Витиз Клекнишопов.

 21. 21 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Няма братче. То не е прецедент, всеки знае вече, че с три дни на Орлов мост всичко се решава.

 22. 22 Профил на babalyuga
  babalyuga
  Рейтинг: 483 Весело

  Дайте МВР на Лупи. И тях ще закрие...

 23. 23 Профил на Ния
  Ния
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Мвр не става за нищо. Не може да се справи с битовата престъпност. Телефонните измамници го въртят около малкия си пръст. Шефката на мвр е социоложка. 100000 полицаи охраняват частни съдебни изпълнители и се борят с улични музиканти, а 0 полицаи охраняват пенсионери в северозапада, дето ги трепят за едната пенсийка. Мвр е един позор. Служителите му също. Как тези млади, здрави и прави мъже се гледат в огледалото? А мвр-шефката след бг т.н.президент е най -големият позор на новата ни история. Това е! А вие се упражнявайте в реторикйпка, колкото искате!

  Войната е мир. Невежеството е сила. Свободата е робство. 2+2=5..
 24. 24 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Така и не разбрах каква е официалната позиция на РБ по въпроса за привилегиите на МВР. И от там усещам снишаване.

 25. 25 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Всички "протестъри" и недоволни да кандидатстват в полицията. Да се облажат и те от привилегиите и да направят от милицията полиция. Ама не искат. Защо ли? Такова е качеството на "мат`риала" както казва техния патрон - тиквата. Само с "грандове" не става, трябва и акъл.

  И в морето ми е до колене .....................
 26. 26 Профил на svetlyobg
  svetlyobg
  Рейтинг: 655 Неутрално

  МВР и групировките са като скачени съдове - преливат се кадри от едната организация в другите и обратно. Целта на всяка неуспяла мутра е да влезе в редиците на МВР - хем подпомагаш братята от "другата" (дали?) страна на барикадата, хем може официално да тормозиш гражданите. МВР с цялото си бездействие трябва да се прекръсти на Служба за Регистриране на Престъпленията (ако и това се прави, защото нали е спуснато отгоре, че броят на регистрираните престъпления трябва да намалява).

 27. 27 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Държавата капитулира пред метежа на полицаите.
  И не се срамува да си признае зависимостта!

 28. 28 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 402 Неутрално

  (ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ ).
  Да стте живи и здрави (ДАНАКОПЛАТЦИ) .!

 29. 29 Профил на Paul Kane
  Paul Kane
  Рейтинг: 402 Разстроено

  [quote#16:"chicago514"]Така и не се разбра - Правителството окончателно ли се отказва от реформи в сектор Сигурност или се сниши в очакване на други дни.[/quote]

  Мисля че много ясно се разбира - време е окончателно да се откажем от това "правителство".

 30. 30 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 458 Весело

  Колко "официално"? Да не би гвардейците да вдигат българското знаме, по сличай случката?

 31. 31 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вече почвам да се питам дали нашите големи братя не прилагат у нас тактиката на изгорената земя като на Русия срещу Наполеон. Нямам друго обяснение за разсипничествата във всички сфери наричани реформи. Може да са подписали някоя тайна Ялта че ни връщат на руснаците, но в договора да пише, че ще ни дадат като пустиня - без индустрия, да ни вземат всичката стомана и чугун, да ни източат мозъците, а тук да останат само тия дето единствено могат да се размножават и да пробиват дупки с бормашина. Децата ни напускат страната предимно безвъзвратно, а остават неграмотните деца от един етнос, армията е сведена до минимум, при това този минимум се обучава да води операции в пустинни условия като Крали Марко и неговата дружина който е загинал във Влашко на страната на турците срещу други православни християни. МВР стопено наполовина за 15 години. Заводете ни продадени на скрап. Златото заминава. Ползват ни за пазар на негодните храни на запад. Горите харизани и изсечени. Горските пейзажи приличат повече на декор след атомна бомба отколкото на добре стопанисвана и отглеждана гора. Земите ни отровени от химия - в тях на огромни площи няма мишки, мушички, птички... ГМО обаче има щото няма пари за агенция, която да тества инвазивните сортове. Лекуват ни с излезли от употреба и морално остаряли лекарства на западни компании, та ставаме все по-болни от лечението. Срина се и туристическия бранш - с 30% за една година. Просперират само монополите. Енергетиката на късо съединение.

 32. 32 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  А може би в договора пише - на Китай ще сме подарени икономически а на Русия геостратегически.

 33. 33 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Подарихме самички тая страна на алчната пасмина, на която тук и казваме политически елит. И им я подаряваме пак и пак на всеки едни избори.

 34. 34 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 879 Разстроено

  -Бюджет ли е- да го о/т/пишеш с най-новите му 5.3 милиарда дълг?! И него ли само или и сътворилите го.

 35. 35 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 603 Неутрално

  И що?

  За да стимулираме мързела и нищоправенето?

  На сградата на Транспортна полиция една водосточна тръба се е разчленила и не отвежда дъждовната вода в канализацията. Водата се стича по стената, мазилката вече е паднала, виждат се тухлите, стената е преовлажнена, сигурна съм, че и от вътрешната страна на сградата е влажно и има мухъл...

  Всеки ден там другарите и другарките полицаи си паркират личните автомобили, шефът им най-вероятно също спира там някъде... но на никого тази грозна, рушаща се стена не прави впечатление...

  А е нещо елементарно - да се съчленят частите на водосточната тръба - да се подменят, ако трябва...
  И това не струва почти нищо... желание трябва, а то липсва.

  Стената им се руши и ще падне - тях не ги е грижа... вие очаквате някакви реформи от тях...

  Интересът да се "вредиш" да работиш в МВР е това - слушкаш, папкаш, стискаш зъби. Пенсионираш се млад с една шапка пари за послушанието си... и нищо извън системата не те интересува...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 36. 36 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  България = полицейска държава.
  Полиция = мафия.
  Следователно: България = мафиотска държава.
  Отгоре до долу и отдолу догоре. Отляво надясно и от дясно наляво.
  Дали някога ще успеем за се изтръгнем от тази мафиотска "прегръдка"?
  Само от нас зависи.

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4075 Любопитно

  Витиз или Витяз?

  До коментар [#20] от "seaker":

  Не можаха да опровергаят теорията, според която орязването на привилегиите за служителите на МВР е следизборен цирк, който да вдигне пушилка и да прикрие нещо друго.

  От същия сорт е и пиесата на Витиз Клекнишопов.

 38. 38 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Вчера Горанов обяви, че неприемането на бюджета значи бламиране на цялото правителство. Което е така. Внесените лично от него изменения са отхвърлени. Не целият бюджет, но внесеното лично от него в битността му на финминистър. Следователно е бламиран. Въпросът е Борисов ли ще го гони или сам ще си подаде оставката. Също - ще го запази ли ДПС? Предишният "Горанов", май Чобанов беше, го прибраха в парламента. Тоя ще спасяват по никое време. Засега ще го опазят на поста. А следващ момент може да го направят депутат.

 39. 39 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Бюджета в крайна сметка се свежда до уравнението "дал Кольо, взел Кольо " - и като му развалиха сметката на Горанов, интересно откъде ще вземе пари за полицаите. И най-вероятно с увеличаване на бюджетния дефицит (заеми)

 40. 40 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 879 Весело

  [quote#39:"do.r.n"]най-вероятно с увеличаване на бюджетния дефицит (заеми) [/quote]
  -В счетоводната книга на мутрата има 2/ две/ колонки:

  1.Ми даде: Му взех:
  ................. .............
  ................. .............
  ................. .............
  ................. .............
  ................. .............
  ................. .............
  Общо...... Общо...
  ____________________
  Всичко:...........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK