Инвестициите в индустрията се очаква да се свият с 32% през тази година

Инвестициите в индустрията се очаква да се свият с 32% през тази година

© Георги КожухаровИнвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ), проведена сред промишлените предприятия през октомври 2015 г., показва, че предприемачите очакват през настоящата година направените инвестиции да бъдат с 32.6% по-малко в сравнение с предходната 2014 година.


Според основните производствени групировки най-голям относителен дял в очакваните инвестиции през 2015 г. формират енергийните и свързаните с водата отрасли (33.7%), следвани от отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (31.9%), и отраслите, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки (20.4%).


По данни от бизнес анкетата прогнозите за 2016 г. са за намаление на обема на инвестициите в промишлеността с 2.4% спрямо 2015 г., като около 36% от предприятията не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година.
В структурата по основни производствени групировки енергийни и свързаните с водата отрасли отново формират най-голям относителен дял - 39.4%. След тях се подреждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление, и тези, произвеждащи недълготрайни потребителски стоки - съответно с 32.4 и 15.7%.


Съобразно направлението на инвестициите през 2016 г. с най-голям дял се очаква да бъдат тези за заместване на износеното оборудване - 29.3% от общия стойностен обем на инвестициите в промишлеността. На второ място с 29.1% дял са предвидените инвестиции за увеличаване на производствения капацитет, следвани от тези за механизация или автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии - с 24.2%, и за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други - със 17.4%.


По отношение на факторите "търсене на продукцията", "финансови ресурси или очаквани печалби" и "технически фактори", които биха повлияли върху решенията на мениджърите за инвестиции през 2016 г., преобладават позитивните оценки на влияние - "стимулиращо" или "много стимулиращо".


При групата "Други фактори" (политиката на обществените институции, особено по отношение на данъчното облагане и условията за износ на продукция и други) 24.7% от анкетираните посочват влиянието им като "стимулиращо", 38.4% от тях се въздържат от оценка, а 24.8% отговарят, че факторът не оказва влияние.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Инвестициите са тази година основно от нашите деца,които са зад граница.

  Tony
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1898 Неутрално
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2669 Весело

  "очакват през настоящата година направените инвестиции да бъдат с 32.6% по-малко" - е, затова пък се надат на търсене на продукцията и печалби, естествено "стимулиращо" от БГ средата, създавана с толкова любов. Ще стягат коланите и ще интезифицират интензивно, естествено не за сметка на подчинените си.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Не виждам , ако си чужд гражданин, който разполага с определени финанси, защо трябва да избереш България.
  Имаш някакви парични знаци. Имаш Интернет и цялостна информация за света и бизнеса, Искаш да вложиш тези пари, за да получаваш някаква печалба. Естествено е, да ги вложиш там, където е най-удобно и най-изгодно. Както парите, така и изборът са твои!

  The best way out is always through Robert Frost
 5. 5 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 664 Неутрално

  А нещо да кажете за ръста 2.9% на икономиката за 3то тримесечие? Най-големият от 2008 насам.

 6. 6 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 781 Неутрално

  [quote#5:"galapagas"]А нещо да кажете за ръста 2.9% на икономиката за 3то тримесечие? Най-големият от 2008 насам.[/quote]

  Какво по-точно да кажат? Че 2008 г. е водоразделът между сравнително нормалното управление на България и началото на мутромилиционерския погром.

  През кризисната за света 2008 г. България направи 6.2% растеж. А откакто мутрата и шайката му взеха властта България се е заринала в тинята и растежи от 1-2% се считат за някакво супер постижение. За тези 6 г. останалият свят направи 25% растеж.

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Че има ли къде още да се свиват тези инвестиции.Всяка година намаляват,а чужди не идват.И как да идват,като хората искат да се оправи съдебната система.Тези,от които зависи обаче,добре ги устройва и сегашната.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  Това прогнозирано свиване на инвестициите е много лошо за нашата икономика.Дано не се сбъднат тези негативни прогнози.

 9. 9 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако това се случи си е направо катастрофа. Но аз подозирам, че нашенските предприемачи послъгват.

 10. 10 Профил на pivoley
  pivoley
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Растеж на БВП-то с 2.9%, а? Тея от НСИ все повече надобряват.

  Pivoley
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK