Близо 40% от трудоспособните българи нито работят, нито учат

Близо 40% от трудоспособните българи нито работят, нито учат

© Георги КожухаровБлизо 870 хиляди българи в трудоспособна възраст нито работят, нито учат, a 300 хил. от тях са младежи. Това показват данни на Българската стопанска камара (БСК), представени вчера на форум в Пловдив, съвместно със Световната банка и института "Отворено общество". Годишно от пазара на труда отпадат между 30 хиляди и 40 хиляди души.


Изследването отчита тревожната тенденция за потомствена безработица - децата на незаетите също са без работа. Според БСК 40% от безработните младежи са от семейства, в които и родителите не работят, пише в. "Сега".


На този фон всяка година 40 хиляди младежи напускат страната, като 20% от тях са абитуриенти, съобщи експертът в БСК Томчо Томов, цитиран от "Стандарт".
Прогнозата на БСК е, че през 2050 г. от всеки петима българи трима ще бъдат пенсионери и само двама работещи. Работодателите изчисляват, че за да се компенсира намаляването на работната сила, производителността на труда трябва да нарасне с 3-4 пункта.


На фона на високата безработица всеки втори работодател изпитва сериозни проблеми да намери кадри за ключовите си позиции. Разминаването между търсенето и предлагането, както и между образованието и позициите на пазара на труда, е огромно. Остър дефицит има за 190 професии и длъжности, изискващи средно образование. Най-остър е недостигът за техници, технолози, механици, заварчици, стругари, шофьори, кранисти, готвачи и др. "Глад" има и за висшисти в областта на информационните и високите технологии, инженери, бизнес анализатори и финансисти.


Над половината - 55%, от фирмите в страната казват, че не могат да намерят подходящи кадри. В същото време повече от половината висшисти работят на позиции, за които се иска само средно образование. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK