Регистрацията на нова фирма вече отнема най-много два дни

Регистрацията на нова фирма вече отнема най-много два дни

© Цветелина Николаева, КапиталРегистрацията на нова фирма вече ще отнема не повече от два дни, съобщава "Капитал Daily". Това става възможно с влизането в сила на поправките в Закона за Търговския регистър, които бяха приети през юли, но предвиждаха преходен период от 4 месеца.


В петък агенцията по вписванията (АВ) съобщи, че вече са внедрени новите функционалности в системата на Търговския регистър, с които регистрацията на фирма може да става и за един ден. Според одобрените промени в закона агенцията вече е задължена да разглежда заявленията за вписване на първа регистрация до края на следващия работен ден от постъпването им. Произнасянето по постъпилите заявления също ще се извършва незабавно след разглеждането им. До момента този тип заявления се разглеждаха в срок от 3 дни след постъпването им.


Изключение се прави за заявленията за обявяване на годишните финансови отчети на компаниите, които също се разглеждат от Агенцията по вписванията по реда на постъпването им, но отделно от останалите заявления. 
Изключение от новите правила остават и случаите, в които на подателя на заявлението са дадени допълнителни указания – обикновено това се прави при грешки или непълноти, заради които документите трябва да се поправят. След внедряването на новите функционалности тези указания ще се изпращат и на електронната поща на съответното дружество, вместо само да се публикуват по партидата му.


За осъществяването на функциите си Агенцията по вписванията получи право на безплатен достъп до регистъра на населението, поддържан от ГРАО.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2713 Любопитно

  Останаха ли оптимисти в България да си откриват фирми ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 411 Неутрално

  И после колко докато се регистрираш по ДДС от НАП ?

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Само мотането в банката, за да се докаже, че 10 лева учредителен капитал е "внесен по набирателна сметка съобразно утвърдените нормативни изисквания", отнема 2 дена мотане по гишетата. Що чужденци си изпуснаха полетите заради тази глупопст, питайте стария преводач да ви разкаже....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Не виждам какъв толкова е големият зор, вместо за 3, да регистрираш фирма за 1 един ден освен, ако не бързаш да я отмъкнеш от някого, преди потърпевшият и АВ да имат време за адекватна реакция...

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  А за закриването и няма да стигнат и 2 живота!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ghost":

  Е, не виждам нищо лошо в това администрацията да има по-добри електронни продукти, съответно да доставя по-бързи услуги на гражданите. Това не е лошо, напротив.
  Просто разликата в случая е малка и няма място за хвалба.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "lokes":

  В момента регистрацията по ДДС на нова фирма без дейност към момента на регистрация става също сравнително бързо. Може би в рамките на 1-3 дни.

 8. 8 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Прагът по регистрация е 50000 лева,така че първонаално никой не е задължен...

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  а кражбата колко време отнема?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ghost":

  Този срок е само за нови фирми.

  Относно кражбите на фирми, от извесно време АП имат изключително полезна функционалност - безплатно известяване с СМС при всяка промяна по партидата. Аз сменях адрес и СМС ми пристигна 30мин. след като бяха подадени документите. В случай че си регитриран за тази услига и има промяна по партидата има достатъчно време да се реагира.

 11. 11 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Голяма новина! Защо обръщаме внимание на толкова незначителни/безсмислени неща? Започването на бизнес, регистрирането на дружество, не бива да е нещо импулсивно, емоционално и т.н., че да има такава необходимост.

 12. 12 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Мда, първо към колегата cinik от пост N3. Колега по форум, в банката веднага им правят клиентски договор и след 40 минути могат да си внесат по каса капиталът заложен в УА(учредителен акт), 2 дена казваш. Случвало се е , мога да кажа, че така работи само една банка Алиа...Там от тъпанар нагоре! Чакат от София разрешение за откриване на набирателна сметка и за сключване на клиентски д-р. Малоумници са, факт! Винаги на мои клиенти им препоръчвам банки, където е спестено писането на ръка (вероятността за грешка е 2-на, защото един път пишеш сам и можеш да сбъркаш, а втори път служителят преписва написаното и той също може да сгреши). Обикновено банките само сканират документът за самоличност и служителят им сам попълва формулярите, а клиентът отива след 30-тина минути само да се разпише, да вземе документите и да си внесе на каса капиталът и таксата за откриване на сметка.
  Второ, АВ досега, разглеждаше документите подадени във връзка ноучредяващо се дружество(търговско) в срок от 3 ДО 5 (ПЕТ) работни дни, а не 3 (ТРИ), както е написано в статията. Подаваш във вторник и другият понеделник (най-късно) ти излиза регистрацията.
  Държавата най-накрая да вземе да накара всичките там книжни плъхове, да престанат с бюрократичната тъпанарщина наречена "АКТУАЛНО СЪСТОЯНИЕ" на хартиен носител! Търговският регистър е публичен, публикуваните актове се виждат и се вижда състоянието на всяко едно ТД (търг. дружество). Писнало ми е от хора, които искат хартийката, а ги мързи да напишат едно ЕИК и да видят състоянието на дружеството. Нали затова е този регистър, че е и публичен бе! За какво са ви тези хартийки, освен за да печелите от такси и банките също.
  Можеха да споменат, че ГФО(годишеният финансов отчет) се разглежда почти година, защото дружествата са много и не смогват в АВ. Имало е случаи подаден отчет да го обработят чак на следващата година, което е и нормално. Предим им се сриваше системата, когато се подаваха отчетите по ел. път. До 2-3 сутринта се е стояло, през уикенда, за да издебнем кога системата работи и да подадем ГФО.
  Не знам защо прдължава това изтъркано ползване на думата "фирма", при положение, че трябва да се използва ТЪРГОВСКО ДРУЖЕСТВО. Фирма, според ТЗ(Търговския закон) е: " Чл. 7. (Доп. - ДВ, бр. 34 от 2011 г., в сила от 03.05.2011 г.) (1) Фирма е наименованието, под което търговецът упражнява занятието си и се подписва.", т.е само НАИМЕНОВАНИЕТО Е ФИРМА!
  Последното бе към "Дневник".

 13. 13 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И с колко места напред ще се предвижим напред в класацията по конкурентоспособност? И за 1 час да го направят това ефект от приетата мярка няма да има.

 14. 14 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Сега да се направи и реформа за вписването на имотите - то да е доброволно с цел да се пазят личните данни. В момента Правилникът по вписванията противоречи на идеята на Закона за защита на личните данни.

 15. 15 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#13] от "calc":

  Не си прав. Повярвай ми хората така спонтанно не започват собствен "бизнес". Всичко са обмислили предварително, а някой(повечето) дори вече са започнали преговори, имат поръчки, заявки. Всяка една минута на тези хора им е ценна. Прост пример: Трябва им помещение за офис или склад, или цех. Намират си го, постигат устна договорка със собственикът(наемодател) и чакат дни, докато мине регистрацията, а после още няколко дни, за да им се изготви печат, т.е почти 2 седмици(като работни дни), за да могат да сключат договор за наем на обект и това да им е разход. Да не говорим за покупката на консумативи, оборудване, наемане на персонал и т.н.

 16. 16 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#10] от "georgi_mihailov":

  Можеха да направят известяване и по мейл за тези, които не ползват телефон от мрежата на МВР (всички оператори).

 17. 17 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#14] от "Anonymous":

  Прав си, но това е доста трудно. Доста хора работят с Имотния регистър- ЧСИ, адвокати, брокери...

 18. 18 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#16] от "Anonymous":

  Не съм защитник на АВ, но такава възможност има.

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Очаквайте тълпи чужди инвеститори, които ще хукнат да регистрират фирми! М-да-а-а...!
  Пука му на голям инвеститор, за колко се регистрира фирма, дали за един ден или за една седмица, така или иначе, той няма да се реди на гишетата, нито ще попълва формулярите! Не в това е ключа за бараката!
  Ама, милиционери..., от ГЕРБ, какво да ги правиш...?!

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#19] от "tww09306483":

  Така е, няма да е той, ако е ГОЛЯМ инвеститор, за него обаче са необходими други условия. Друг ще се реди по опашките и ще попълва документите, за тях- другите е тази реформа.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Anonymous": +1

  За мейл и аз също съм се чудил защо няма известяване. Технически не е по-трудно от пращането на СМС.

  Относно МВР мрежата - ако не искаш да те подлушват не водиш важни разговори по телефон. Има софтуер за криптиране и всеки средно интелегентен човек може да се научи да го ползва.

 23. 23 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "mizo":

  Някак си не звучи сериозно да водиш преговори, да приемаш поръчки, заявки и да мислиш за персонал без регистрирана фирма. И сегашния период от няколко дена е много по-кратък от тези действия. Освен, ако не става въпрос за поредното откриване на фирма от 1-2 собственици, които и към момента имат 2-5-10 такива. В тази си част търг. з-во е леко шизофренично.

 24. 24 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#23] от "calc":

  Няма какво да обясняваш на разбирачите. Същата глупост, както капитал от ДВА лева. Какъв бизнес може да започне дружество, притежаващо два лева???

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Ще могат ли пак да се регистрират фалшиви фирми или такива,регистрирани една седмица преди обявяване на обществената поръчка.А закриването,пак ли ще е ходене помъките.Една позната цяла година не можа да си закрие фирмата,която от две години не работеше.

 26. 26 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#18] от "mizo":

  Дано да е така, защото от сайта не ставаше ясно, а, че е само за СМС.

 27. 27 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 609 Неутрално

  [quote#4:"Ghost"]Не виждам какъв толкова е големият зор, вместо за 3, да регистрираш фирма за 1 един ден[/quote]

  Елементарно - с удоволствие бих посветил 2 дни от живота си за нежо креативно вместо да вися по опашки и да бъда обругаван от вкиснати лелки.

  Моралът не е порок!
 28. 28 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "mizo":

  Това не е задължително. Защото с него работят и престъпници и служби, които искат да компрометират или изнасят лични данни (неслучайно в Русия засекретиха тази информация). Защо има ЗЗЛД, след като има оставени поне две големи дупки (тази и публичните съдебни решения)? Или ще защитаваме личните данни, или не. Може в регистъра например да се пази и предоставя достъп само до актуалното състояние на имота, а не за цялата му история назад. Преди като нямаше вписвания, как се оправяха всички? Данни за имотите излизат и в данъчните служби, с по-малко излишни подробности, някои могат да ползват и техните регистри.

 29. 29 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Тази промяна никому не вреди, и не е малка, защото досега срока беше 5 РАБОТНИ ДНИ, т.е., минимум седмица, което при определени обстоятелства ПРЕЧИ !
  И не разбирам мрънкалата по-горе, к'ъф им е случая ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 30. 30 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#22] от "georgi_mihailov":

  Защото никой не е помислил, че има и такива, които не ползват телефони от мрежата на МВР.

  Те следят и местоположението - това значи изобщо да нямаш (включен) телефон. Колкото до софтуера, досега не съм видял подходящ такъв, а не е да не съм търсил. Как ще накараш всички да си го инсталират и да го ползват? И в крайна сметка пак виждат кой номер с кой е говорил:

  https://www.eff.org/deeplinks/2013/06/why-metadata-matters

 31. 31 Профил на ve6ter
  ve6ter
  Рейтинг: 300 Неутрално

  А после всичко да ти е изрядно - никакъв шанс

 32. 32 Профил на biba_jaba
  biba_jaba
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#1] от "karabastun":

  много "оптимисти" ще се възползват даже.
  щом за изборни списъци на формален адрес
  се регистрират по 20-30 "тъмно зелени",
  какво пречи на формален административен адрес
  във "факултето",..........
  да изникне нов бизнес парк? :Д

  Пребиваването в социалните мрежи от служебния компютър е по-голяма заплаха за капитализма от пролетарска революция.
 33. 33 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#23] от "calc":

  Някак си точно звучи сериозно, защото ако се захванеш с нещо не е ли редно да провериш дали да отвориш магазин в квартал където има 15 нови такива или в квартал с 2 магазина? Или в производството на някакви метални части, има ли нужда, имаш ли пазари или проучванията са безсмислие?

 34. 34 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#24] от "nickkal":

  За 2-то лева си отчасти прав. С 2 лева бизнес не се прави, но всеки знае, че нямаи как да го направи. Другият аспект е, защо аджеба да вкарвам 5000 лв уставен капитал, да чакам регистрация, от набирателна да ми се трансформира сметката в набирателна, та чак тогава да разполагам с този капитал? А и капиталът не означава, че точно само два лева имаш налични, нали? Ако си преводач, имаш във вас, принтер, ксерокс, лаптоп и речници, колко лева капитал ти трябват. Апартаментът/къщата си си го ползваш и за офис, освен за офис консумативи и интернет какви други разходи иамш в началото? Печат, фактури, осигуровки. Печат и фактури си ги сметнал, че са ти разход към откриване на дружеството. Какво остава - един интернет и той не е задължителен. Така че зависи от дейността на дружеството.
  Повечето хйтъри май си търсите приказка само, за да ръсите бисери. Хем не сте в час със законодателството, хем хейтвате.

 35. 35 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 622 Неутрално

  [quote#34:"mizo"]от набирателна да ми се трансформира сметката в набирателна[/quote]
  второто "набирателна", да се чете като разплащателна. Моя е грешката.

 36. 36 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  И два часа да отнема, какво от това. Само за последните месеци броят на фирмите, които прекратяват дейност е по голям от тези, за цялата 2014г. Това е резултат на непрекъснатото влошаване на условията при които работят икономическите субекти. Не всички, само тези, не свързани с герП , БСП и ДПС.

 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#36] от "yorddj":

  Фалират червените фирми и това е част от програмата по доубиването на червената мафия.
  Так надо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много по-лесно е да си откриеш фирма, отколкото да я закриеш.

  Не се наемам да определя точният срок нужен за закриването.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#37] от "Росен (путлер капут)":
  За жалост не си прав. Червените фирми перат, крадат ДДС, далаверстват на воля и се радват на добър икономически климат, благодарение на фондовете. Изпадат малките, тези без протекции и политически чадъри. Имам редица наблюдения по въпроса. И личен опит,

 40. 40 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  До коментар [#12] от "mizo":

  ++++++

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "yorddj":

  Някои неща са ми пред очите.
  Червените в повечето случаи мрат.
  Мрат, защото никога не са имали истинска конкуренция.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#33] от "mizo":


  Сега ще чекаме чудеса.


  хихихихихи

 43. 43 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#34] от "mizo":

  С думи прости, че да е разбираемо. Не е законно с лични средства да придобиеш, заведеш в счетоводството, фактурираш каквото и да е в собственото си дружество. За това служи капитала на дружеството. До тук с разбирането на законите...разбирачо. Относно хейта...да направят нещо смислено, което наистина ще доведе до някаква качествена промяна и да се хвалят... Каква е ползата от вписване на ново ЮЛ за ден, а промяната в управлението за 5???? Кое е по-важно, че една фирма ще се появи след 5 дена или това, че някоя ще остане без управление 5дена?????

 44. 44 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  До коментар [#12] от "mizo":

  Това, което предлагаш е заобикаляне на малоумието 10 лева да се внасят по набирателна сметка. 40 минути на една цяла делегация от 2-3 чуженци с юристката им, преводача и шофьора е ужасно много време и то това е ефективната работа, иначе трябва да пътуват до клона, да няма опашка, после да е оправна служителката и да са проверени, че няма да пропуснат нещо, за да не се налага да летят пак. Затова предпочитат с пълномощно, но пред нотариус трябва да бъдат с преводач, после пък, понеже пълномощникът ще получи вносната бележка на свое име, трябва да ходи следващия ден за споменатото удостоверние.

  Изобщо - направиш ли го малоумно изначало, после отиде та се невидя...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK