Намаляване на безработицата сред младежите е приоритет на социалното министерство

Ивайло Калфин

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло КалфинНамаляване на безработицата сред младежите до 29 години, дългосрочно безработните и хората в предпенсионна възраст ще са приоритет за социалното министерство в политиките на пазара на труда. Това обяви социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от БТА. На пресконференция днес той представи политиките, заложени в бюджета за 2016 г. в социалната сфера. 


Калфин съобщи, че ще бъде разработен профил на всеки дългосрочно безработен и че министерството обмисля индивидуален подход към тези хора, като целта е те да си намерят работа. По думите на социални министър


на половината от дългосрочно безработните им липсват основни знания или са тотално неграмотни 
​Предвиждат се 10 милиона лева за обучение на възрастни след ограмотяване, като това е програма, която ще се изпълнява съвместно с министерството на образованието.


Парите за Националния план за действие по заетостта са същите и за 2016 година - 73 милиона лева. Предвижда се да се намали субсидираната заетост и да се увеличат стимулите на работодателите за наемане на работници за по-дълго време, заяви Калфин. 


Той отбеляза, че ще продължат усилията за подпомагане на хората с ниски доходи, хора с увреждания, семействата на деца с увреждания и самотните хора. По думите на Калфин основната цел е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат възможност да работят. Хората ще бъдат насочвани към пазара на труда, за


да не се създава трайна зависимост от социални плащания


Социалният министър изрази надежда парламентът да подкрепи увеличението на минималната работна заплата и минималното възнаграждение от следващата година да стане 420 лева. Според Калфин от започнатите реформи от министерството, пенсионната вече дава резултат, което се отразява в бюджета на НОИ, а промяната на политиката в семейното подпомагане се отразява в разпределението на средствата за децата. 


Министерството работи активно и за изработването на оценка на хората с увреждания и до края на годината ще бъдат представени законодателни предложения за реформа в системата, посочи Ивайло Калфин. Ще бъдат представени и предложения за промени в условията на функциониране на частните пенсионни фондове.


Калфин съобщи, че от началото на годината до края на октомври безработните са намалели с 40 хиляди - от 10.7 до 9.5%, съобщи БТА. Сега регистрираните в Бюрата по труда са 312 915 души в сравнения с 351 051 в началото на годината.


Над три милиона са заетите в България, което е най-доброто повишение на заетостта след 2008 г.


В началото на годината коефициентът на заетост е бил 61.04% от хората в трудоспособна възраст, а сега е 62.4%. За десетте месеца на годината чрез Агенция по заетостта са започнали работа 217 816 души, отчете министърът.


По думите на Калфин зад статистиките стоят конкретни мерки, предприети от страна на социалното министерство за ускоряване на интереса към пазара на труда. В числата не се отчитат еднодневните договори, които са достигнали до 80 хиляди от 20 юли, което е за половината селскостопански сезон, отбеляза той. 


Удължена е възможността млади хора под 18 години да работят до 10 часа вечер, припомни Калфин и отбеляза, че това се е отразило на туристическия сектор в двойно нарастване на заетите младежи в сектора. Министърът отчете и активна работа по младежката заетост през 2015 година. Назначени са младежи трудови медиатори, като резултатът от тяхната дейност е 1500 души новозаписани в бюрата по труда. По новата


програма за стаж и за чиракуване, която беше отворена в началото на годината, са назначени 3927 души


Основна цел в приоритетите на пазара на труда за 2016 година остава намаляването на безработицата на младежи до 29 години, дългосрочно безработни и хора в над 55 години, които са в предпенсионна възраст, като по думите на Ивайло Калфин последните две категории се припокриват. 


Предвижда се през 2016 година по Националния план за заетостта да се включат 8 хил. души за обучение, а за 16 хил. души да бъде създадена заетост. Ще продължи работата по младежката гаранция, очаква се 6000 нови души да бъдат включени по нея. По "Младежка заетост" ще има възможност за нови 4000 души да се включат към отворената вече програма.


По програмата "Ново работно място" се предвиждат 100 милиона лева, като в момента текат процедурите за откриване на 7500 работни места, обяви Калфин. За квалификация се предвижда допълнително средства за 7400 души и 81 милиона лева допълнителен бюджет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK