Намаляване на безработицата сред младежите е приоритет на социалното министерство

Ивайло Калфин

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло КалфинНамаляване на безработицата сред младежите до 29 години, дългосрочно безработните и хората в предпенсионна възраст ще са приоритет за социалното министерство в политиките на пазара на труда. Това обяви социалният министър Ивайло Калфин, цитиран от БТА. На пресконференция днес той представи политиките, заложени в бюджета за 2016 г. в социалната сфера. 


Калфин съобщи, че ще бъде разработен профил на всеки дългосрочно безработен и че министерството обмисля индивидуален подход към тези хора, като целта е те да си намерят работа. По думите на социални министър


на половината от дългосрочно безработните им липсват основни знания или са тотално неграмотни 
​Предвиждат се 10 милиона лева за обучение на възрастни след ограмотяване, като това е програма, която ще се изпълнява съвместно с министерството на образованието.


Парите за Националния план за действие по заетостта са същите и за 2016 година - 73 милиона лева. Предвижда се да се намали субсидираната заетост и да се увеличат стимулите на работодателите за наемане на работници за по-дълго време, заяви Калфин. 


Той отбеляза, че ще продължат усилията за подпомагане на хората с ниски доходи, хора с увреждания, семействата на деца с увреждания и самотните хора. По думите на Калфин основната цел е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат възможност да работят. Хората ще бъдат насочвани към пазара на труда, за


да не се създава трайна зависимост от социални плащания


Социалният министър изрази надежда парламентът да подкрепи увеличението на минималната работна заплата и минималното възнаграждение от следващата година да стане 420 лева. Според Калфин от започнатите реформи от министерството, пенсионната вече дава резултат, което се отразява в бюджета на НОИ, а промяната на политиката в семейното подпомагане се отразява в разпределението на средствата за децата. 


Министерството работи активно и за изработването на оценка на хората с увреждания и до края на годината ще бъдат представени законодателни предложения за реформа в системата, посочи Ивайло Калфин. Ще бъдат представени и предложения за промени в условията на функциониране на частните пенсионни фондове.


Калфин съобщи, че от началото на годината до края на октомври безработните са намалели с 40 хиляди - от 10.7 до 9.5%, съобщи БТА. Сега регистрираните в Бюрата по труда са 312 915 души в сравнения с 351 051 в началото на годината.


Над три милиона са заетите в България, което е най-доброто повишение на заетостта след 2008 г.


В началото на годината коефициентът на заетост е бил 61.04% от хората в трудоспособна възраст, а сега е 62.4%. За десетте месеца на годината чрез Агенция по заетостта са започнали работа 217 816 души, отчете министърът.


По думите на Калфин зад статистиките стоят конкретни мерки, предприети от страна на социалното министерство за ускоряване на интереса към пазара на труда. В числата не се отчитат еднодневните договори, които са достигнали до 80 хиляди от 20 юли, което е за половината селскостопански сезон, отбеляза той. 


Удължена е възможността млади хора под 18 години да работят до 10 часа вечер, припомни Калфин и отбеляза, че това се е отразило на туристическия сектор в двойно нарастване на заетите младежи в сектора. Министърът отчете и активна работа по младежката заетост през 2015 година. Назначени са младежи трудови медиатори, като резултатът от тяхната дейност е 1500 души новозаписани в бюрата по труда. По новата


програма за стаж и за чиракуване, която беше отворена в началото на годината, са назначени 3927 души


Основна цел в приоритетите на пазара на труда за 2016 година остава намаляването на безработицата на младежи до 29 години, дългосрочно безработни и хора в над 55 години, които са в предпенсионна възраст, като по думите на Ивайло Калфин последните две категории се припокриват. 


Предвижда се през 2016 година по Националния план за заетостта да се включат 8 хил. души за обучение, а за 16 хил. души да бъде създадена заетост. Ще продължи работата по младежката гаранция, очаква се 6000 нови души да бъдат включени по нея. По "Младежка заетост" ще има възможност за нови 4000 души да се включат към отворената вече програма.


По програмата "Ново работно място" се предвиждат 100 милиона лева, като в момента текат процедурите за откриване на 7500 работни места, обяви Калфин. За квалификация се предвижда допълнително средства за 7400 души и 81 милиона лева допълнителен бюджет.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1043 Весело

  Те младежите остаряха от както е този приоритет

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Програми за заетост.Даваш пари на хора,които не искат да работят,не искат да се квалифицират и не искат да учат.Като свърши програмата ,почти никой не остава на работа.Милиони,хвърлени на вятъра.

 3. 3 Профил на finlip
  finlip
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Единствената грижа на социалните министри от 89-та насам е осигуряването на подобаващи пенсии и всякакви други социални привилегии за електората си

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Те младежите изчезнаха просто - старите остаряха а новите емигрираха.

 5. 5 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  " Калфин съобщи, че ще бъде разработен профил на всеки дългосрочно безработен и че министерството обмисля индивидуален подход към тези хора, като целта е те да си намерят работа."- това кърти мивки.

 6. 6 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  " Министърът припомни, че е удължена възможността млади хора под 18 години да работят до 10 часа вечер, което се е отразило на туристическия сектор в двойно нарастване на заетите младежи в сектора, каза Калфин"-и това също.

 7. 7 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Докато такива са министри,а не безработни безработицата ще
  е на предреволюционни или направо революционни нива.

 8. 8 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Приоритетите на Калфин - стъкмистика и лъжи!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1492 Весело

  До коментар [#1] от "xmm":


  [quote#1:"xmm"]Те младежите остаряха от както е този приоритет[/quote]
  Много сладурски лаф...
  Скоро не се бях хилил така...
  Евала наборке...

 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  На Ивайло стратегията е, марш младежите през Терминала, а в статистиката се отчите намаляване на безработицата, докато не останат двама - единият стажант, другият практикант.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Премахнете минималната заплата и хилядите регулации на труда, и безработицата ще изчезне за няколко месеца, включително на малцинствата.

 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  До коментар [#11] от "happystory":


  [quote#11:"happystory"]Премахнете минималната заплата и хилядите регулации на труда,[/quote]
  Значи заплати по 150 кинта и пей сърце... тъй ли смяташ... ми няма как да стане

 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Приоритет за приказване.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 14. 14 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добрин Велков":

  Трябва да правиш разлика м/у ''начална работа (ниско заплатена)'' и високо заплатена работа. Един неклалифициран човек, без никакви умения и опит неможе да започне от върха. Започва се от началото с ниско клалифицирани и ниско заплатени работи, които се казват ''начална работа''. Ако труда ти е равен на 150 лева, ще получаваш 150 лева, когато натрупаш повече опит и умения на работата, тогава вече можеш да търгуваш опита и уменията които имаш за по високо заплащане, или за работа с по високо заплащане. Това се казва ''работодателска стълба'', или ''социална мобилност''. Без тези начални работи, хората нямат шанс да натрупат нужните умения и опит които им са нужни за да изкачат стълбата и да получават повече пари. Ако цял живот работиш ниско платена работа и получаваш еднакви пари, значи не си си увеличил продуктивноста или уменията, ако искаш повече пари, увеличи си уменията и продуктивноста.

 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [#14] ти би ли работил за 150 лева? Колко би издържал с такава заплата?
  (не разчитам да отговориш без увъртания, направо)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на sop52574167
  sop52574167
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Два лева напред са си париж напред, париж. Мястото на срещата и да е известно, от мен стотинка няма да видите. Заклевам се. На съдбата ще и се замае маята.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK