Гърция постигна споразумение с кредиторите си за спасителния заем

Гърция постигна споразумение с кредиторите си за спасителния заем

© Yannis Behrakis, ReutersГърция постигна споразумение с кредиторите си за финансовите реформи рано във вторник, обяви министърът на финансите на страната, предаде "Ройтерс".


Атина подписа нова програма за помощ на стойност 86 милиарда евро по-рано тази година, но плащанията бяха задържани заради несъгласия за законовите разпоредби за просрочените данъчни задължения към държавата.


"Имаше споразумение по всички спорни точки ... каквото беше необходимо", каза министърът на финансите Евклид Цакалотос пред репортери след среща с представители на европейските институции и на Международния валутен фонд.
Цакалотос каза, че сделката означава, че парламентът вече може да ратифицира реформите в закона, а финансовите министри на еврозоната може да одобрят заема още този петък.


Това ще позволи отпускането на два милиарда евро в директна помощ и около 10 милиарда в помощ за рекапитализацията на четири основни банки в страната, каза той.


Преговорите бяха в застой заради несъгласие относно нивото на защита на собственици на единствени жилища, които не могат да си платят ипотеките, погасяването на просрочени задължения по данъчни и пенсионни фондове и приходите от данък върху добавената стойност (ДДС).


Около 25 на сто от тази група, които са семейства с доходи под прага на бедността, са предпазени от конфискация на собствеността им, а за останалите бе постановена възбрана за тригодишен период, при условие, че те преструктурират дълговете си с техните банки.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  На печелившите, честито!

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2112 Весело

  Кога ще е следващата спонтанна стачка организирана от правителството срещу фашистите изедници които дават парите.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2708 Весело

  Со кротце , со благо и со малко кютек...

 4. 4 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Поредните неадекватни мерки. Държавата ти взима жилището, защото не си си платил данъците и от другия ден започва да отделя от данъците, които други са платили, за да издържа теб и бездомното ти семейство?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3400 Неутрално

  От 10 години Гърция постоянно получава спасителни заеми...
  или заемите не са достатъчно спасителни или финансовите анархисти (пънкари) съзнателно ги пампуркат с пари с цел да не могат да ги връщат!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Гърция получава спасителни заеми от 1835 година и очевидно опитът да съществува като самостоятелна държава е неуспешен. Проблемите на Гърция идват, когато другаде е криза и няма кой да им дава пари, тогава настава глад в буквалния смисъл. Сега идва такова време, Европа е по-зле отколкото през световните войни и над Гърция за пореден път се издига призракът на глада.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 7. 7 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Някой още преди месеци твърдяха, че Гърция щяла да фалира а пък виж ти какво се получава, когато имаш управляващи, които се интересуват от живота на хората нещата се получават, макар и с доста мъка и преговори.

 8. 8 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "Около 25 на сто от тази група, които са семейства с доходи под прага на бедността, са предпазени от конфискация на собствеността им"

  А при нас има ли закон, който да предпазва хората от това да останат на улицата? Въпроса е реторичен.

 9. 9 Профил на liberamente
  liberamente
  Рейтинг: 247 Неутрално

  До коментар [#7] от "Modestmouse":

  ++++ и за двата коментара. В нормалните държави се взимат мерки за ограничаване на бедността и подпомагане на крайно нуждаещи се. А колкото и да плюем Гърция, южната ни съседка винаги намира начини да излезе от блатото.
  Като има кой да им дава, ще взимат.

 10. 10 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "Modestmouse":

  И кое те наведе на мисълта, че в България няма такъв закон? Или да си излеем омразата към Родината, за да се направим на интересни?
  В България, както и в целия свят, има несеквистируемо (не може да се вземе от бирника) имущество, което включва едно жилище. Нещо повече, в България е несеквестируем и доход до размера на минималната работна заплата, т.е. длъжниците си живеят достатъчно добре.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8450 Любопитно

  Абе, къде зачезна Тантето? Нещо ни тя, ни от нейно име казват – каквото и да е…Поне за Гърция ,ако не за някои други скорошни събития...

  karabastun1@abv.bg
 12. 12 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Абе не че нещо ама всичката сме я втасали че ги мислим гърците, те си сърбват това което са си надробили. А ние ако не си гледаме нашата паница и нас това ни чака или винетки по 200 лева и данък мръсен въздух.

  Дела трябват, а не думи.
 13. 13 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  В България няма такове нещо - ако имаш 2 жилище и имаш потребителски кредит - не могат да те идгонят от него, обаче ако живееш в единствено жилище и то е с ипотечен кредите - гонят те и още как, защото то не е твое ( т.е. собствено№. Дори повече - не само, че си плащал от ипотеката, не само, че ти го взимат, ами има и да доплащаш още хиляди левове на банката докато си жив.
  Гърците пак си уредиха гражданите, а тука хората са мачкани и гонени от родината им.

 14. 14 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 695 Неутрално

  [quote#10:"др. Иванов"]несеквистируемо (не може да се вземе от бирника) имущество,[/quote]
  На вас партизаните само бирници, жандарми и мандри са ви в главите.

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 15. 15 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#10] от "др. Иванов":

  Така ли било. А защо тогава стотици хора, които не могат да си плащат ипотеката биват изхвърляни и банките продава след това жилищата на занижени цени и хората освен, че остават без дом имат и да доплащат?

 16. 16 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#8] от "Modestmouse":

  за съжаление бедните семейства в България не са защитени от нищо , освен известните изключения които не са толкоз Български семейства..

  колкото се отнася за другите които са пишали коментари тука и реагират по начина които Гърците стачкуват, искам да кажа че това е едиствено нещо което можем да направим (в тази криза която безспорно имаме) като натиск към богатите, банките , самата държава .. искам да забележа че всички балканци го правят това освен Българите... миналите седмици навсякъде имало протести, Румъня, Гърция,Турция, Черна гора ... а при вас нищо... не ви критикувам , явно имаме различен начин на мислене и реакции...

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 17. 17 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 686 Весело

  До коментар [#4] от "др. Иванов":

  Чудо! Др. Иванов откри абсурда на социализъма!

  Тук е момента да го подкрепим в разсъжденията му: социализма е идея на насилственото несправедливо преразпределение - даваш на едни като взимаш от други без тяхното съгласие и без оглед на това кой се е трудил, кой е мързелувал, кой е измамник и кой какво реално заслужава.

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Идеална рецепта : стачка - транш,стачка - транш.Ясос!

  Tony
 19. 19 Профил на seaker
  seaker
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А у нас хората, които не могат да си изплащат ипотеките не получават абсолютно никаква защита. независимо от хуманитарния елемент, доходите им и т.н. Проблема се неглижира, защото храни един от клоновете на мафията.
  До кога ще продължава този двоен аршин не е ясно.
  Всъщност аршина е четоворен - спрямо страните членки на ЕС.
  И двоен по отношение правата на потребителите и доставчиците на банкови услуги у нас.
  Също двоен, пак у нас, но по етнически признак.
  "Добре", че засегнатите са безпросветни овце и си траят. Ето по това със сигурност сме "отличници".

 20. 20 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 633 Разстроено

  Имам чувството че Гърция ще се реформира и ще се оправи ОТНОВО преди нас!Защото сме МАФИЯ,и нямаме никакво чувство за родолюбие и за напредък в тази скапания!

 21. 21 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#8] от "Modestmouse":

  Съществува категорията на "несеквестируемо имущество". Съществува и нещо, наречено мозък, което ако се използва по предназначение, човек не се нагушва с кредити и не изпада във свръхзадлъжнялост. Изключвам, разбира се, хората, на които им се налага да търсят допълнителни пари поради здравословни проблеми.

 22. 22 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#13:"alextan"]ако имаш 2 жилище и имаш потребителски кредит - не могат да те идгонят от него, обаче ако живееш в единствено жилище и то е с ипотечен кредите -[/quote]

  Това, че ипотекиран имот не е собствен е абсолютна безмислица.Ипотеката е вещна тежест, не промяна на собствеността- тя служи грубо казано като гаранция за това, че длъжникът ще изплати задълженията си. Като не го направи, кредиторът има право да се удовлетвори от цената.
  Когато някой тегли потребителски кредит, той най-често е учредява залог върху вземанията си за работна заплата, но при евентуално неизпълнение на задълженията си отговаря пред кредитора с цялото си имуществото- т.е. негово жилище пак може да бъде изнесено на публична продан /ако има негово лично такова/.

 23. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Търговците и банкерите все още имат усещането, че продават кредити, лекарства, паста за зъби.... и "спасяват" някого.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 24. 24 Профил на Ashiata Shiemash
  Ashiata Shiemash
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#21] от "newgenerations":

  Като съществува нещо наречено мозък не можеш ли да го използваш за да прецениш, че човек в повечето случаи не е врачка за да знае какво ще се случи след няколко години в живота му, особено в нашата несигурна икономическа ситуация. А единствения начин за голяма част от хората е да си взимат жилища е с кредит защото цените са такива, че със спестявания няма как да стане.

 25. 25 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#24] от "Modestmouse":

  Аз, поне за себе си знам, че не мога да изплащам кредит и не тегля. Освен това, когато използваш чужди пари, винаги има риск. Знам обаче, че ако дам пари в заем на някого ще си ги искам обратно и ще направя всичко възможно, за да си ги получа.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  Абе,то обещаването не е като даването.Като почнат гърците да изпълняват тези строги мерки на икономии,тогава ще повярвам.Засега са само обещания.

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3864 Любопитно

  И сега остава да видим доколко гръцките тарикати ще спазват това споразумение.Готов съм да се обзаложа,че пак ще правят опити за шикалкавене-много ги бива в това.

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3864 Неутрално

  До коментар [#2] от "chicago514":

  Скоро,много скоро.................-!Гърчулята са световни шампиони по стачкуване за щяло и нещяло-!

 29. 29 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#15:"Modestmouse"]Така ли било. А защо тогава стотици хора, които не могат да си плащат ипотеката биват изхвърляни и банките продава след това жилищата на занижени цени и хората освен, че остават без дом имат и да доплащат?[/quote]
  Защото, като учредиш ипотека, ти сам доброволно се отказваш от защитата, която ти дава законът.
  Ти какво предлагаш, банката да дава подарък жилище на всеки желаещ или що?

 30. 30 Профил на ssg
  ssg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#24:"Modestmouse"]А единствения начин за голяма част от хората е да си взимат жилища е с кредит защото цените са такива, че със спестявания няма как да стане.[/quote]
  Че то по цял свят е така. Ти мислиш, че жилищата в Англия ги продават като топъл хляб ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK