Еврокомисията няма да започва процедура за свръхдефицит срещу България

Еврокомисията няма да започва процедура за свръхдефицит срещу България

© ShutterstockЕвропейската комисия потвърди очакването на българските институции за липсата на основание да започне процедура по прекомерен дефицит срещу страната ни, обявиха от Министерството на финансите. Оттам се позоваха на публикувания днес доклад за България.


В доклада Европейската комисията разглежда факторите, довели до влошаването на салдото на сектор "Държавно управление" за 2014 г. до нивото от 5.8% от БВП. Тя определя като извънредно констатираното през 2014 г. превишение на бюджетния дефицит над референтната стойност от 3% от БВП, което е следствие от появата на необичайно и извън контрола на правителството събитие, дало негативния ефект върху салдото на сектора.


За нарастването на дефицита се разбра неотдавна, когато бяха оповестени окончателните данни на Националния статистически институт за размера му през 2014 г. Спрямо предварителните данни дефицитът нарасна двойно. Още тогава беше обявено, че причината за това е методическа. По препоръка на Европейската комисия към сектор "Държавно управление" е включен Фондът за гарантиране на влоговете в банките, изплатил гарантираните депозити във фалиралата КТБ. Досега фондът  беше третиран от статистиката като финансова институция.
"Превишаването на целта обаче може да се определи като извънредно и  временно по смисъла на Пакта за стабилност и растеж, тъй като се очаква дефицитът на сектор  "Държавно управление" да намалее до 2.8% от БВП през 2015 г. и превишаването се дължи на  необичайно събитие извън контрола на правителството, свързано със статистическото прекласифициране на Фонда за гарантиране на влоговете", се посочва и в съобщение на Европейската комисия.


След като се вземат предвид съответните фактори като цикличните условия и развитието на
публичните инвестиции, както и спазването в общи линии на изискванията на предпазните мерки
на Пакта за стабилност и растеж, в доклада се заключава, че понастоящем критерият за дефицита се смята за спазен.


В допълнение е посочено, че това отклонение от референтната стойност за бюджетното салдо на начислена основа е с временен характер и според последните прогнози на комисията се очаква дефицитът за България да бъде под 3% от БВП както за 2015 г., така и за следващите две години. На база на оценките си за размера на структурното бюджетно салдо за 2015 г. и 2016 г. Европейската комисия очаква, че България ще спази ангажиментите си по отношение на необходимата минимална годишна корекция за достигане на заложената за страната средносрочна бюджетна цел.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1154 Любопитно

  Тия сега са заети да мислят как да си спасяват з@дниците, само им е до нашия свръхдефицит...!!!

  Форумът е в будна кома...
 2. 2 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ами при положение, че Франция ще напусне този механизъм до 2020 или не знам си коя, с цел превъоръжаване, той става безпредметен.

 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  е с временен характер
  ............
  Всичко е само временно.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9185 Неутрално

  Не може парите,с които бяха покрити кражбите в КТБ,да ги броят за бюджетен дефицит.Тези пари ще се върнат от Фонда за гарантиране на влоговете с лихва.Това е изкривяване на дефицита.

 5. 5 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Трябват масови протести като онези срещу ореха,сидера, догана, станиша и дебелия, защото този дълг, който герберите са ни наточили ще обрече децата ни на дълго връщане.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 6. 6 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЕС крепи мутрягите повече отколкото СССР комунстите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK