Българите са по-склонни да плащат повече за цигари, отколкото за винетки

Българите са по-склонни да плащат повече за цигари, отколкото за винетки

© Юлия ЛазароваБългарите са най-чувствителни към повишението на акциза върху горивата и на цените на винетките. Срещу вдигането на данъка върху цигарите има по-малка съпротива. Това показва регулярното национално представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено от 10 до 18 ноември сред 1100 пълнолетни граждани на страната чрез пряко стандартизирано интервю по домовете.


Така 61% от анкетираните искат акцизът върху цигарите да остане непроменен, а по 94 на сто се противопоставят на повишението на този данък върху горивата и на поскъпването на винетките.


В отговор на въпрос за това в кои сфери смятат, че трябва да има увеличение на бюджета, анкетираните дават сериозен приоритет на три - социална, здравна и образование.
Така 86% от хората, до които е направено допитването, смятат, че трябва да се увеличат парите за пенсии, социални помощи и др., повече пари в образованието смятат, че трябва да има 81 на сто от анкетираните, а 73% подкрепят по-голям бюджет за образованието.


Почти еднакъв процент гласове в полза на повече пари дават анкетираните за опазване на околната среда (42%), отбрана (39%) и вътрешен ред и сигурност (37%).


В проектобюджета за 2016 г., който вече мина на първо четене в Народното събрание, през следващата година е предвидено повечето министерства да харчат повече отколкото през 2015 г. Едно от малкото изключения е тъкмо Министерството на околната среда и водите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK