Борисов: Ръстът на китайските инвестиции в България е приоритет

Бойко Борисов и Ли Къцян

© Пресслужба на МС

Бойко Борисов и Ли КъцянКитай е наш първостепенен партньор в Азия и считаме, че е наличен широк спектър от възможности за разширяване и задълбочаване на нашето сътрудничество. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с китайския премиер Ли Къцян в Пекин, съобщи правителствената информационна служба.


Борисов е посочил, че Китай е сред най-големите експортни партньори не само в Азия, но и в световен мащаб. "Нашите приоритети са увеличаване на китайските инвестиции в България, разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен", е изброил премиерът. По думите му страната разчита на съдействие за ускоряване на процедурите за внос в Китай на български земеделски и хранителни продукти.


Премиерът е казал още, че може да се потърсят модели за съвместно изпълнение на приоритетни инфраструктурни проекти. Също така гледаме позитивно на китайските фирми с интерес към пазарите на Европейския съюз, които могат да установят свои представителства, логистични бази, производствени мощности и центрове у нас, е добавил той.
Министър-председателят е приветствал решението на Китай да стане първата държава извън ЕС с принос към т.нар. план "Юнкер" - инвестиционния план за Европа, и е изразил желание да се обсъдят възможни съвместни проекти по тази линия. Изразил е и подкрепа за лансираната от китайския президент Си Дзинпин инициатива за изграждане на нов път на коприната, като според него е добре да се търси синергията между тази инициатива, формата 16+1 (страните от Централна и Източна Европа и Китай) и новата платформа за свързаност ЕС-Китай.


"Искам да Ви поздравя за далновидното отношение към страните от нашата част на Европа и Балканите. Десетилетия наред Балканският полуостров е бил средище на напрежение и войни и в голямата си част е много по-изостанал от другите страни в Европа. Фактът, че едните са членове на ЕС, а другите не са, че едните са членове на НАТО, а другите не са, на практика допринася за по-голямото разделение. С формата 16+1 и с Вашето лично отношение могат да се регулират някои от неравенствата, да се изравнят възможностите", е отбелязал премиерът.


Борисов е заявил и интереса на България от задълбочаване на двустранното сътрудничеството в областта на културата, образованието, науката и технологиите, като е изтъкнал, че предвид предстоящото ротационно председателство на ЕС от България през 2018 г. се подготвят различни културни прояви в страните от ЕС и в някои световни столици, между които ще бъде и Пекин.


Срещата с китайския премиер е завършила с поканата Ли Къцян да посети България, посочва правителствената пресслужба.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK