Една трета от такситата в Пловдив не са платили и лев данъци

Снимката е илюстративна

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративнаОкръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинения на управителите на три таксиметрови компании за укриване на данъци в особено големи размери – за общо близо 2 млн. лева., съобщи прокуратурата


Привличането към наказателна отговорност е резултат от мащабна проверка за цялостната дейност на превозвачите. Тя е извършена през март от екип от 6 прокурори, по реда на надзора за законност, съвместно с Националната агенция по приходите (НАП) и "Икономическа полиция". От резултатите се разбира, че над една трета от такситата в града не са плащали каквито и да е данъци и има пропуски в комуникацията между приходната агенция и Държавната автомобилна инспекция (ДАИ).


"В хода на проверката бе установено и че територията на гр. Пловдив се обслужва от общо 1 700 таксиметрови автомобила, за 600 от които в рамките на водените досъдебни производства е установено, че не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си", се казва в съобщението на окръжната прокуратура. От там представят обобщени данни за данъците, заплащани от таксиметровите компании на територията на общината за няколко години назад.
Според обвинението се наблюдава 25 пъти спад на приходите от данъци за таксиметорвите услуги за миналата година в сравнение с 2007 г, докогато превозвачите плащаха патентен данък. Установено е, че до 2007 г. приходите от дейността им в Пловдив са били в размер на около 750 хил. лева годишно. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на таксиметровите дружества не надвишават 60 хил. лева годишно за територията на града. А през 2014 г. са били платени едва 26 хил. лева корпоративен данък.


Окръжната прокуратура на Пловдив изнася данните две седмици, след като Народното събрание отхвърли предложението за законодателни промени, които да върнат патентния данък за такситата. Идеята бе таксиметровите шофьори да плащат местен данък от 400 лева и бе защитена от транспортния министър Ивайло Московски. Опозицията обаче обяви, че така целият бранш ще бъде натоварен с допълнителен данък, а промените ще позволят на големите таксиметрови компании да не плащат ДДС.


От обвинението казват, че през пролетта на 2015 г. са направили предложение до данъчната администрация за предприемане на действия за законодателни промени в пакета данъчни закони.


Освен това е установено, че по-голямата част от регистрираните в ДАИ фискални устройства не са регистрирани в НАП. В заключенията на прокуратурата се посочва, че в това отношение липсва комуникация между приходната агенция и автомобилната инспекция.


"Към момента не са налице ефективни механизми за отнемане на лицензи за извършване на таксиметрова дейност при констатиране на нарушения", се казва в изводите на прокуратурата. Предстои комисията, извършила проверката на такситата в Пловдив, да изготви комплексен доклад с предложения за промени в законодателството, посочват още от обвинението.


Извън направените изводи, в резултат на проверката са образувани две досъдебни производства за укриване на данъци в особено големи размери. Те са срещу двама управители на три таксиметрови компании и двама души, сочени за съучастници.


Управителят на две дружества, лицензирани като таксиметрови превозвачи, е обвинен, че между април 2012 г. и 31 март 2015 г. е избегнал плащане на данъчни задължения в размер на общо 1 580 153.43 лева. Сумата е корпоративен данък общо за двете компании. Управителят е задържан за постоянно в ареста и предстои внасяне на обвинителен акт в Окръжния съд – Пловдив.


Второ досъдебно производство се води срещу управител на трета таксиметрова компания, като по него са привлечени към наказателна отговорност и двама души, сочени за подбудители и съучастници. Те са обвинени, че в периода от 31 март 2014 г. до 31 март 2015 г. са избегнали установяването и плащането на данъци за общо 200 хил. лева. Задълженията са били за корпоративен данък за финансовите 2013 г. и 2014 г. Тримата са задържани за до 72 часа и утре прокуратурата ще поиска съдът да ги остави за постоянно в ареста.


По двете досъдебни производства са разпитани над 600 свидетели, извършени са счетоводни експертизи и има голям обем писмени доказателства.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ей тези от НАП няма ли да стачкуват

  Все по-хубаво става :)
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2817 Неутрално
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  И не само в Пловдив!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 323 Любопитно

  А от местната администрация нищо не знаят нали?

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  А, ама имало и такива дето плащат ли ??? Щото мутри и плащане на данъци не са думи за едно изречение.

 6. 6 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 363 Гневно

  Ама иначе Uber ви беше виновен, нали бакшовци?

 7. 7 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Абе, минавайте на система ''номер плащане'' кеш, спрямо работното място(града) и няма да има такива проблеми!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 8. 8 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":
  [quote#5:"442"]А, ама имало и такива дето плащат ли ??? [/quote]
  ========
  Те са плащали по 2(два) лефа!

  Едно време при бай тодър вземаха живот за 15 иляди, или 25 годин. Спасението на крадците беше да купуват от спечелил от тотото 6-тица на двойна цена за алиби, че парите му са от там.

  Имаше и някои убави неща, ама малко!

 9. 9 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 434 Весело

  Няма фандък, майна ! Иначе рев до Бога, за регистрирането им и осигуряването и облагането им. Поне си трайте, бре !

 10. 10 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  А мрънкат срещу UBER наглите копърки!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 11. 11 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А 1/3 от такситата в София изобщо не са таксита - някои даже не са жълти !

 12. 12 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 583 Неутрално

  " ....до 2007 г. приходите от дейността им в Пловдив са били в размер на около 750 хил. лева годишно. "

  " гр. Пловдив се обслужва от общо 1 700 таксиметрови автомобила,.."

  " Идеята бе таксиметровите шофьори да плащат местен данък от 400 лева .."


  Следователно:
  1700 х 400 = 680 000 лв.
  Дори това предложение не може да достигне нивото от преди 10 години!

  Един бакшиш може да отдели 1000 лв. за джанти, но ако го накараш да си купи касов апарат, то 200 лв. са непосилни за неговия бизнес! Ако пък трябва да си купи ролка за касовия апарат от 72 стотинки, то ще те проклина до девето коляно като народен изедник!

  pastor
 13. 13 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 808 Любопитно

  начи кво, юбер са лоши, нелегални, не плащат данъци, зимат им хляба, а то кво станА че не вечерЯхме????

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 14. 14 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 440 Разстроено

  А защо ние, гражданите, от всички населени места в България не се организираме в 2 масови и категорични протеста - срещу бакшишите и срещу бездействащите, мързеливи институции!?

  Твърдя отговорно, че ако всички контролни органи си свършат работата, само за 1 година ще разцъфнем икономически - твърдя още, че не знаем да си печелим парите и само хленчим! Например ходих на 1 изложба 4 пъти без пари - безплатна цял месец - написах хвалебствия в тетрадката с послеслов поне по 1 лев да събират - ето ти по-голяма изложба, поне наема да си платят - питам го човека защо няма символична такса и че живеем в 21 в. - той ми каза, че съм права и ме загледа умно!? То всеки ден примери отвсякъде - едно време ми казваха, че се говорело, че на българина ред, а на циганина бой трябвало - мисля, че сега е обратното! Петъчно се разстроих.....;-(

  Яба-даба-ду
 15. 15 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Някои тарикати могат да си загубят автомобилите

 16. 16 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 934 Неутрално

  То да беше само в Пловдив.
  Чудя се, колко години и трябва на България, за да може нещата да се подредат веднъж завинаги и да започнат да се случват нармално и повечето бизнеси да не са такива, които крият и мамят. Предполагам, че зависи от това, доколко се страхуват от надзорните органи. Тоест, явно все още не се страхуват достатъчно.

 17. 17 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 292 Неутрално

  До коментар [#14] от "aytep":

  Или бойкот- ползваме таксита саммо в краен случай. И без това не е особено приятно изживяване...

 18. 18 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А Лукойл какви данъци е платил?

 19. 19 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А Лукойл какви данъци е платил?

 20. 20 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#10:"ПАВЛА"]А мрънкат срещу UBER наглите копърки![/quote]

  точно, юбер нямло да плащат данъци, лицензи, не спзвали закона, защото те като че ли спазват нещо, то излезе че юбер е по-законен от тях

  Cogito ergo sum :)
 21. 21 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Юбер явно яко плаща наляво-надясно и сериозно се е заел да завоюва българския пазар. Не стана номерът с патента, сега се задейства прокуратурата. Не оправдавам таксиметровите компании, че не са си плащали данъците, но много съвпадения с адрес Юбер станаха напоследък. Още по-жалко е, че се използват и непрозрачни медийни и тролски услуги. А иначе много сме за честна конкуренция. Ама другите да са честни и да си плащат данъците, пък ние да се водим само "ни лук яли, ни лук мирисали".

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7385 Неутрално

  Те от бранша им обявиха,че ако приемат новия закон,много от тях ще минат в сивия сектор.Оказа се,че те въобще не са излизали от там.

 23. 23 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Данъци може да не плащат, но видят ли катаджия и даяджия си плащат културно лептата

 24. 24 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не ви ли прави впечатление, че всичко това се случва в Пловдив, а не в София, където пазарът е по-голям и укритите данъци - също. Просто тук шишовците носят дивиденти на едни хора, дето гледаме да не им създаваме неудобства в ежедневието...

  Сега обществото ще се кротне по темата и нещата ще си отминат.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 25. 25 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Само в Пловдив ли? А в София имам чувството, че половината шофьори са престъпници, неграмотници и изнасилвачи.

 26. 26 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Да липсва комуникация между институции - класика!

 27. 27 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Само патентния данък е оправия! Поне да се съберат кинти някакви.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 28. 28 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 808 Любопитно

  До коментар [#27] от "casinoto":

  А да накажат неплащалите ?

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  [quote#16:"Додо"]Предполагам, че зависи от това, доколко се страхуват от надзорните органи. Тоест, явно все още не се страхуват достатъчно.[/quote]

  Защото е необходимо да има и някой, който да ''надзирава'' и надзорните органи - всички са навързани в една безкрайна верига от подкупи и корупция.

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4192 Любопитно

  Много копърки, много нещо............?!Само се пита в задачата "Какво прави ДАИ"?

 31. 31 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Като не ги проверяват, много ясно че няма да плащат данъци. Вярно е и това, че доста таксиметрови шофьори не изкарват достатъчно и ако плащат данъци то съвсем няма да им излезе сметката. Ей затова да им слагат на около 500 лв месечен патентен данък, в който да влизат осигуровките им за здраве пенсия и т.н. пък който остане.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK