Обезщетението при безработица остава 7.20 лв. на ден

Обезщетението при безработица остава 7.20 лв. на ден

© Анелия НиколоваДепутатите не приеха предложенията на БСП и на Реформаторите да се повиши обезщетението при безработица при гласуването на бюджежа на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. Така тарифата остава 7.20 лв.


Съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев обясни, че "едно малко увеличение" е полезно, защото сумата от 7.20 лв. е "под всякакви екзистенциални минимуми". Блокът предлагаше сумата да се повиши до 8 лв. на ден. Кънев посочи, че ако някой се е осигурявал на минималната работна заплата преди да стане безработен, то той така или иначе ще получава повече от 7.20 лв. на ден. "Като изключим първите месеци на кризата безработицата има траен и структурен характер и обхваща кръгове, които не успяват по социално-семейни причини да се нагодят към пазара на труда, а не хора, които надлежно се осигуряват дълги години и случайно остават без работа и по някаква лична причина не успяват отново да се върнат на този пазар. Не можем да борим структурен проблем с увеличаване на вноски", посочи още той.


Беше отхвърлено и предложението от Лява България сумата да нарасне до 12 лв. на ден.
Остри реплики в залата предизвика темата с парите за отглеждане на дете между 1 и 2 г. ДПС предлагаше сумата от 340 лв. да се вдигне на 380 лв., а БСП – на 420 лв.


"Става дума за пренебрежимо малко пари (39 млн. лв. - бел. ред.). Чудни канализации, магистрали и фонтани да направите. Като няма кой да им се радва, нищо не сте направили. Имате преизпълнение на бюджета, от отглеждането на малки деца ли ще икономисвате?", попита риторично депутатът Михаил Миков. Според него е налице противодействие на демографската катастрофа в България. "Вие реално се превръщате в бедствие за българската нация", обърна се той към управляващите.


Депутатите гласуваха още максималният размер на гарантираните вземания на служителите при несъстоятелност на работодателя да е 1200 лева през 2016 г.


Депутатите удължиха работата си до 22 ч. като след приемането и на последните текстове от бюджета на ДОО ще се премине към второто четене на проектобюджета за 2016 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK