Депутатите не одобриха повече пари за БАН и за фонд "инвитро"

Депутатите не одобриха повече пари за БАН и за фонд "инвитро"

© Георги КожухаровПри гласуването на бюджета на второ четене в пленарната зала депутатите не одобриха предложенията от различни парламентарни групи парите за БАН да се увеличат. Бюджетът на академията на практика остава същият като тази година, макар към него да се добавят 400 хил. лв. Те обаче са за вноската на България в Европейската метеорологична служба.


Българската наука ще продължи само да вегетира на фона на повишаваща се неграмотност, обобщи ситуацията Четин Казак (ДПС). Колежката му Мариана Георгиева допълни, че това е единствената бюджетна организация, парите за която през последните години не са увеличавани.


Народното събрание прие предложената от правителството рамка на разходите за Министерството на образованието - от 445.7 млн. лв.
Не беше одобрено и предложението на реформаторите парите за фонд "инвитро" да се удвоят през 2016 г. Депутатът Настимир Ананиев посочи, че това е една от стъпките за справяне с демографската криза. Той цитира данни, според които за първите шест месеца на годината има 1400 процедури и 450 родени деца след такива процедури. Той мотивира предложението парите от 12 да се увеличат на 24 млн. лв. за 2016 г. с това, че вече са заявени 2 хил. процедури, а одобрени са 1800.


Емил Райнов (БСП) обяви, че с колегите му не са си правили труда да правят предложения по бюджета на здравното министерство, защото установили за една година, че няма никаква чуваемост. Този бюджет по същество повтаря миналогодишния, той е копи/пейст, нито една политика няма в него, обяви Райнов.


Пленарна зала одобри парите на здравното министерство както са предложени от бюджетната комисия - с 436.5 млн. лв. разходи през 2016 г., което е с 1.5 на сто ръст спрямо тази година.


С приемане на второ четене на текстове от държавния бюджет за 2016 година депутатите утвърдиха бюджетите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието.


Предвидените разходи на Министерството на отбраната са в размер на 1.003  млрд. лв. От тях за политика в областта на отбранителните способности са отделени 932 млн. лв., а за политика в областта на съюзната и международната сигурност - 70.7 млн. лв.


В бюджета на МВР заложените разходи са за 1.1 млрд. лв. От тях за политика в областта на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред са предвидени 628.8 млн. лв., за защитата на границите и контрола на миграционните процеси - 161.6 млн. лв., за политика в областта на пожарната безопасност и защитата на населението при извънредни ситуации - 193.5 млн. лв.


Бюджетът на Министерството на правосъдието предвижда разходи от 205 млн. лв., от които за политика в областта на правосъдието са предвидени 80.8 млн. лв., за политика в областта на изпълнение на наказанията - 117 млн. лв.


Размерът на разходите в бюджета на омбудсмана за следващата година ще е 2.8 млн. лв.


Политиката, заложена в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, е в рамките на възможното, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на дискусията в парламента по бюджет 2016 г.


Депутатите одобриха разходи за ведомството от 1.1 млрд. лв. Калфин отбеляза, че за следващата година увеличението на разходите в социалната сфера е около 370-380 милиона лева и то отива в две направления - за пенсионери и за деца.


Той обясни, че новите политики в социалната сфера се дължат на реформите, направени през 2015 г., а самото увеличение на бюджета на ведомството с новите политики, които се предлагат, е 0.76 на сто.


"Има политики, които могат да се финансират по-добре, защото това, което правим, го правим с реформите от 2015 г., които дават резултат", посочи вицепремиерът, цитиран от БТА. Той даде пример, че безработицата пада по-бързо от очакваното и през 2015 г. са открити 40 хиляди нови работни места.


Работните места се създават от икономиката, а не от министерството, ние помагаме на тези, които са извън пазара на труда, да се подготвят и обучат, отбеляза Калфин. Той посочи, че се правят модерни политики, и даде за пример дневните центрове за децата с увреждания, така че родителят да може да отиде на работа или да има малко свободно време.


След гласуването лидерът на БСП Михаил Миков обясни отрицателния си вот и посочи, че "БСП лява България" не може да подкрепи такъв текст, който казва "не" на разходите за първокласниците, и че правителството не се интересува от това, че децата на над 50-те процента бедни родители отпадат от училище. Според Миков безработицата спада по ясен механизъм - Терминал 2 и автобуси през границата.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK