Депутатите не одобриха повече пари за БАН и за фонд "инвитро"

Депутатите не одобриха повече пари за БАН и за фонд "инвитро"

© Георги КожухаровПри гласуването на бюджета на второ четене в пленарната зала депутатите не одобриха предложенията от различни парламентарни групи парите за БАН да се увеличат. Бюджетът на академията на практика остава същият като тази година, макар към него да се добавят 400 хил. лв. Те обаче са за вноската на България в Европейската метеорологична служба.


Българската наука ще продължи само да вегетира на фона на повишаваща се неграмотност, обобщи ситуацията Четин Казак (ДПС). Колежката му Мариана Георгиева допълни, че това е единствената бюджетна организация, парите за която през последните години не са увеличавани.


Народното събрание прие предложената от правителството рамка на разходите за Министерството на образованието - от 445.7 млн. лв.
Не беше одобрено и предложението на реформаторите парите за фонд "инвитро" да се удвоят през 2016 г. Депутатът Настимир Ананиев посочи, че това е една от стъпките за справяне с демографската криза. Той цитира данни, според които за първите шест месеца на годината има 1400 процедури и 450 родени деца след такива процедури. Той мотивира предложението парите от 12 да се увеличат на 24 млн. лв. за 2016 г. с това, че вече са заявени 2 хил. процедури, а одобрени са 1800.


Емил Райнов (БСП) обяви, че с колегите му не са си правили труда да правят предложения по бюджета на здравното министерство, защото установили за една година, че няма никаква чуваемост. Този бюджет по същество повтаря миналогодишния, той е копи/пейст, нито една политика няма в него, обяви Райнов.


Пленарна зала одобри парите на здравното министерство както са предложени от бюджетната комисия - с 436.5 млн. лв. разходи през 2016 г., което е с 1.5 на сто ръст спрямо тази година.


С приемане на второ четене на текстове от държавния бюджет за 2016 година депутатите утвърдиха бюджетите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието.


Предвидените разходи на Министерството на отбраната са в размер на 1.003  млрд. лв. От тях за политика в областта на отбранителните способности са отделени 932 млн. лв., а за политика в областта на съюзната и международната сигурност - 70.7 млн. лв.


В бюджета на МВР заложените разходи са за 1.1 млрд. лв. От тях за политика в областта на противодействието на престъпността и опазването на обществения ред са предвидени 628.8 млн. лв., за защитата на границите и контрола на миграционните процеси - 161.6 млн. лв., за политика в областта на пожарната безопасност и защитата на населението при извънредни ситуации - 193.5 млн. лв.


Бюджетът на Министерството на правосъдието предвижда разходи от 205 млн. лв., от които за политика в областта на правосъдието са предвидени 80.8 млн. лв., за политика в областта на изпълнение на наказанията - 117 млн. лв.


Размерът на разходите в бюджета на омбудсмана за следващата година ще е 2.8 млн. лв.


Политиката, заложена в бюджета на Министерството на труда и социалната политика, е в рамките на възможното, коментира вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин по време на дискусията в парламента по бюджет 2016 г.


Депутатите одобриха разходи за ведомството от 1.1 млрд. лв. Калфин отбеляза, че за следващата година увеличението на разходите в социалната сфера е около 370-380 милиона лева и то отива в две направления - за пенсионери и за деца.


Той обясни, че новите политики в социалната сфера се дължат на реформите, направени през 2015 г., а самото увеличение на бюджета на ведомството с новите политики, които се предлагат, е 0.76 на сто.


"Има политики, които могат да се финансират по-добре, защото това, което правим, го правим с реформите от 2015 г., които дават резултат", посочи вицепремиерът, цитиран от БТА. Той даде пример, че безработицата пада по-бързо от очакваното и през 2015 г. са открити 40 хиляди нови работни места.


Работните места се създават от икономиката, а не от министерството, ние помагаме на тези, които са извън пазара на труда, да се подготвят и обучат, отбеляза Калфин. Той посочи, че се правят модерни политики, и даде за пример дневните центрове за децата с увреждания, така че родителят да може да отиде на работа или да има малко свободно време.


След гласуването лидерът на БСП Михаил Миков обясни отрицателния си вот и посочи, че "БСП лява България" не може да подкрепи такъв текст, който казва "не" на разходите за първокласниците, и че правителството не се интересува от това, че децата на над 50-те процента бедни родители отпадат от училище. Според Миков безработицата спада по ясен механизъм - Терминал 2 и автобуси през границата.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 496 Гневно

  Кому са нужни нАука и деца - важното е службите да преяждат с луканка...

  Stef
 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 884 Разстроено
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Както беше написал класикът - Сит търбух за наука глух.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  еми толкова е капацитета на
  депутатите от герб.
  усвояване на еврофондове, което
  се свежда до администриране на
  процеси, а не катализация на такива.
  дет се вика телефонисти. нищо повече
  като компетенции.

 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 724 Гневно

  Нека сме наясно, коя парламентарна група, е подкрепила за БАН 50 милиона, за образование 400 милиона, за МВР и армия по над милиард!

 6. 6 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  не намирам резултатите от гласуването на страницата на парламента.

 7. 7 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 511 Гневно

  До коментар [#4] от "mihail_p":

  Абсолютно прав си. Тази партия няма идея какво да прави с властта, няма идея и стриктно и точно се повтарят практиките от последните пет години. Ето - имаме чудесен пример с фонд "Инвитро", поздравления за РБ за предложението парите да се удвоят. Колко глупав трябва да си, за да не одобриш подобно решение, което поне малко да покаже воля за решаване на демографския проблем. И то става въпрос за допълнителни 12 млн. лева, което е нищо, повтарям НИЩО, в сравнение на откраднатото от КТБ, изтеглените заеми и това, което се дава за бюджетиране на не-реформираните министерства. А от дотацията в този фонд ще се възползват български семейства, които няма друг начин да финансират процедурата, и така обричат тези хора на празен живот. СРАМОТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

 8. 8 Профил на alexis
  alexis
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И къде е проблема тук ....., нали за фуражките има бол!

 9. 9 Профил на lager
  lager
  Рейтинг: 511 Гневно

  До коментар [#1] от "stef":

  Ето това трябва да е новината на деня, правителството и парламентът не работят за БЪЛГАРСКИТЕ граждани, за БЪЛГАРСКИТЕ деца, подиграват се с БЪЛГАРСКИТЕ избиратели, и плюят в лицето на БЪЛГАРСКИТЕ интереси.

 10. 10 Профил на gogobyte
  gogobyte
  Рейтинг: 409 Неутрално

  БАН е служба, която се занимава с преливане на пусто в празно. Сериозно ги вълнува само едно - как да усвоят едни пари. С нищо не са по-добри от другите чиновници.

 11. 11 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 742 Неутрално

  А след два месеца Бъчварова пак ще цъфне на заседание на Министерски съвет с искане за актуализация на бюджета на МВР с някакваи си 30-40 милиона за гориво, материали, заплати на напуснали и прочие. И ще й го гласуват до първата кафе пауза.

  Припомням ще по времето на Цв.Цв. само за една година МВР бюджета бе актуализиран 3-4 пъти (като там хита разбира се беше десетките хиляди СРС-та разписвани от семейната приятелка)

 12. 12 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1326 Разстроено

  Депутатите не одобриха повече пари за БАН и за фонд "инвитро".

  Може да не са одобрили, но одобриха този за МВР, щото БАН-ските старци и неродените не сточкуват, пък и не могат да свалят правителства!

 13. 13 Профил на колкото - толкова
  колкото - толкова
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нали запорираха 600 млн. от КТБ, ей ти бюджет...или тази баница не е нашта?

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  В мутромилиционерланд е важното да има пари за фъстъци, пури и виски в самолета МУ, за пазвантите МУ, а науката лесно може да се замени с врачки и баячки.

  И от децА нема нужда, по-важното е да се множат индобългарите, че са лесен за манипулиране ИлИкторат.

 15. 15 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "Размерът на разходите в бюджета на омбудсмана за следващата година ще е 2.8 млн. лв."
  За кокошката има 3 млн, а за ин витро процедури - 12 млн.

 16. 16 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Това в резултат на стратегията за увеличаване парите за наука, за която така убедително говореше министър Лукарски преди няколко дни ли е? Или в резултат на загрижеността на нашите политици за демографския ръст? Всъщност, прави са, онази част от електората, благодарение на която повечето депутати са в парламента, от наука не се интересува, проблеми с раждаемостта също няма.

 17. 17 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 698 Неутрално

  че правителството не се интересува от това, че децата на над 50-те процента бедни родители отпадат от училище.

  Това ли е електората на Бсп ,не бяха ли пенсионерите?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 18. 18 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 299 Неутрално

  БАН е една от най-безумните организации.
  Тия освен да меткат табла и да си хранят рибките по кабинетите, друго не правят.

 19. 19 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Правилно, той нужния ви електорат се запложда още на 13-годин, инвитро тех им не трева!

 20. 20 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#16:"murttle"]Това в резултат на стратегията за увеличаване парите за наука, за която така убедително говореше министър Лукарски преди няколко дни ли е?[/quote]

  Тя стратегията е да се откраднат европейските пари за наука, а те са бая повече. М/у другото, макар че гласувах за РБ на ония избори, Лукарски е капут, а пръмовица още по-голяма капутка. Министърът на образованието е толкова кръгла нула, че не му помня и името. Добре, че Д-р Москов е пич!

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Емил Райнов (БСП) обяви, че с колегите му не са си правили труда да правят предложения по бюджета на здравното министерство, защото установили за една година, че няма никаква чуваемост.[/quote]
  Глупости!
  Вече няколко десетилетия БСП не е предложила нищо полезно за успеха на България. Единственото което правят те е да уреждат собствените си негодяи на места добри за ояждане или да плещят популистки лъжливи лозунги....
  Точно това направиха днес в парламента Миков и останалите червени манипулатори.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  [quote#20:"abcdefgh"]Министърът на образованието е толкова кръгла нула, че не му помня и името. [/quote]
  Това че говори тихо и не се пали съвсем не значи че министър Тодор Танев не си върши работата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Къде си Дянков?

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 24. 24 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Гневно

  Като не давате пари за ин витро сега, след години няма да има кой да плаща данъци и осигуровки. Защото тези които не плащат нямат нужда от ин витро - те нямат обрзование и работа и започват да се възпроизвеждат още в юношеска възраст, но пък са най-лесно купуваемият електорат. Някой ще отрече ли, че хората, на чиито данъци и осигуровки се крепи т.нар. "социална система", имат най-големи проблеми с възпроизводството ? Защото докато са заети с работа и обучение, животът им минава, биологията си казва тежката дума и забременяването става почти невъзможно по естествен път.

 25. 25 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 524 Весело

  Заглавие от преди малко:
  Дупетатите одобриха допълнителни 800 000лв. към бюджета на МВР.
  Както винаги милицията получава пари, а науката(друг въпрос е каква наука се прави) и народа(стимулиране на раждаемостта при българите) да го д---т .
  Закон за Лустрацията!

 26. 26 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Жалко за българската наука, и на това правителство не е нужна. Да привлечеш или задържиш млади сътрудници в БАН със сегашните заплати е наистина трудно.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Калфин не си ли говори с Първанов.Щом бюджетът на социалното министерство е в рамките на възможното,защо Първанов е сърдит и щял да си ходи.

 28. 28 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Баси държавата, баси чудото... Чудя само докога ще ни има на картата на Европа?!

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2293 Любопитно

  [quote#24:"ТМаринов"] Някой ще отрече ли, че хората, на чиито данъци и осигуровки се крепи т.нар. "социална система", имат най-големи проблеми с възпроизводството ? Защото докато са заети с работа и обучение, животът им минава, биологията си казва тежката дума и забременяването става почти невъзможно по естествен път.[/quote]
  Ми нали са умни, що чакат до последно и после се сърдят? Един умен човек, би си направил сметката според ВРЕМЕТО с което разполага. Да, звуча грозно, но не аз съм измислил термина "репродуктивна възраст" въз основа на наблюдения върху човешкото развитие. Платеното от държавата инвитро, трябва да се обвърже с приноса на индивидите за обществото. Колкото повече си допринесъл (а това се отчита по платени данъци и придобити знания), то толкова повече възможности за опити ти се дават. Пак е социално, но става и по-справедливо. Абе въобще трябва да си преразгледаме приоритетите в социалната политика като общество.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 698 Неутрално

  В грешкa сте , aко си мислите , че зaрaди върaстa хорaтa не могaт дa си имaт децa.Предложението нa рб е супер , зaщото товa сa бългaрски децa ,a ония другите зaчевaт нa 13.Много е тъпо дa не дaдеш пaри зa инвитро ,a дa дaвaш нa цигaнките,товa е много лошо.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 31. 31 Профил на goog
  goog
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Реформаторите са се ос&*ли тотално - що за реформа е това бе Кънев???? Оставка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK